5 Tips Kepada Pelabur Saham Baru Nak ‘Up’

Tahniah kerana merancang untuk terlibat dalam pelaburan saham Bursa Malaysia. Sementara nak tunggu akaun CDS dan trading platform siap, boleh baca dulu artikel pendek ini.

Ingat, tak guna ada akaun CDS tetapi ilmu tak ada.

Pastikan ikut tips ini sebagai persediaan.

1. Buat Game Plan

Nak menang main game DOTA kena ada strategi. Sama lah dengan dunia saham. Kena pasang strategi.

Sebelum kau nak melaburkan duit lebihan ke dalam pasaran saham, tak kisahlah dekat Bursa Malaysia atau NYSE, tanya dekat diri sendiri,

“Kenapa aku nak melabur saham, kenapa tak simpan je duit dalam bank? Apa yang aku nak capai?”

Lebih kurang macam tu lah.

Contohnya, katakanlah matlamat nak kumpul RM100,000 dalam 10 tahun, jadi kena mula kira-kira berapa pulangan/peratus kena dapat setiap bulan atau tahun? Ini akan membantu menjawab soalan nak beli saham untuk makan dividen setiap tahun atau untuk dapat untung bila harga dia naik.

2. Jangan Longgok Duit Setempat

Kalau boleh jangan laburkan semua duit untuk beli 1 saham yang ‘hot’. Beli dan simpan juga saham-saham dari industri yang berbeza.

Contohnya kau ada modal RM10,000. Bahagi dua. Beli 1 saham syarikat dalam industri Fast Moving Consumer Goods (makanan, minuman) dan 1 lagi saham syarikat teknologi.

Bahasa jargon yang biasa orang sebut untuk benda ini adalah diversify.

3. Belajar Untuk Tidak Panik!

Percayalah, ini susah nak buat. Kami nak beritahu awal-awal yang saham ni dia naik dan turun. Tak jumpa lagi yang dia naik memanjang.

Sekiranya kau nampak harga turun 30% dalam sehari, pasti ada benda yang tidak kena dan boleh pertimbang untuk jual saham tu. Tapi sekiranya kau nampak saham tu turun 2% dalam sehari, jangan panik dan jual.

Bukan time rugi je kau akan panik. Time saham kau dah untung pun kau akan panik. Target nak untung 30% dalam masa setahun tapi bila harga saham tu naik sampai 50% kau tetap tak jual. Terketar-ketar tangan mencari button jual.

Rileks, follow saja plan. Kalau tak nak jual semua, jual lah separuh dulu.

4. Elakkan Penny Stock

Tips seterusnya adalah berkaitan penny stock. Saham penny stock ni saham bawah RM1 yang harga 4-5 sen. Ini pun kau akan susah nak buat sebab pengaruh rakan sebaya.

Member kata beli saham penny dengan lot yang besar ada harapan dapat pulangan yang besar. Eh, jangan lupa yang kau juga boleh rugi besar. Bak kata pepatah komik dulu-dulu “Bila diusung keranda barulah bercucuran airmata” – Ji Fatt

Kalau niat nak melabur untuk jangka masa lebih setahun, elakkan saja penny stock. Tapi kalau niat nak berdagang silakan.

5. Left Group

Berapa banyak group WhatsApp / Telegram saham kau dah join? Biasanya group-group ni akan mempengaruhi keputusan kau untuk jual beli saham. Baik left group. Lebih baik buat kajian sendiri dari ikut-ikut orang ni. Bila untung puas hati, bila rugi tak sakit hati. Kalau group tu asyik buruk-burukkan orang lain lagilah cepat kau kena left.

Ramai dah rugi dalam pasaran saham. Itu biasa. Sebab itulah orang kata high risk, high return. Namun pelaburan saham telah terbukti memberi pulangan yang jauh lebih tinggi daripada instrumen pelaburan yang lain.

Saham Top Glove dah naik 600% dalam masa 5 tahun. Gila beb.

Semoga tips-tips ringkas ini sedikit sebanyak memberi manfaat.

Ayuh, ciptalah peluang untuk gandakan wang lebihan di pasaran saham patuh syariah.


Ramai betul tanya pasal kelas pelaburan saham. Maaf, kami belum bertauliah dan berbakat untuk mengajar.

Kelas saham yang kami syorkan bagi yang nak mula melabur saham ialah kelas ikon Bursa Malaysia iaitu Tuan Haji Mohd Asri. Beliau pun dah 20 tahun lebih dalam bidang saham ni.

Support memang padu. Ada video rakaman kelas. So, sesuai untuk belajar bla-bila kalau nak buat ulangkaji. Paling penting belajar dari kesilapan mereka. Ramai yang pernah rugi tetapi bangkit semula.

Kalau kau betul-betul ZERO boleh daftar webinar beliau di sini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!