5 Tips Sebelum Boleh Untung Dalam Saham

Tahniah kerana merancang untuk terlibat dalam pelaburan saham Bursa Malaysia. Sementara nak tunggu akaun CDS dan trading platform siap, boleh baca dulu artikel pendek ini.

Objektif utama melabur adalah untuk meraih pulangan dan mengelakkan Duit dimakan inflasi.

Ramai yang bersusah payah buka akaun CDS tetapi ilmu belum ada, maka teruskan mendalami ilmu pelaburan saham.

Pastikan ikut tips ini sebagai persediaan awal.

1. Buat Game Plan

Nak menang main game DOTA kena ada strategi. Sama lah dengan dunia saham. Kena pasang strategi.

Sebelum kau nak melaburkan duit lebihan ke dalam pasaran saham, tak kisahlah dekat Bursa Malaysia atau NYSE, tanya dekat diri sendiri,

“Kenapa aku nak melabur saham, kenapa tak simpan je duit dalam bank? Apa yang aku nak capai?”

Lebih kurang macam tu lah.

Contohnya, katakanlah matlamat nak kumpul RM100,000 dalam 10 tahun, jadi kena mula kira-kira berapa pulangan/peratus kena dapat setiap bulan atau tahun? Ini akan membantu menjawab soalan nak beli saham untuk makan dividen setiap tahun atau untuk dapat untung bila harga dia naik.

Jika tidak mampu untuk ikut tips pertama ini, adalah lebih baik jangan teruskan ke tips seterusnya.

2. Jangan Longgok Duit Setempat

Kalau boleh jangan laburkan semua duit untuk beli 1 saham yang ‘hot’. Beli dan simpan juga saham-saham dari industri yang berbeza.

Contohnya kau ada modal RM10,000. Bahagi dua. Beli 1 saham syarikat dalam industri Fast Moving Consumer Goods (makanan, minuman) dan 1 lagi saham syarikat teknologi.

Bahasa jargon yang biasa orang sebut untuk benda ini adalah diversify.

3. Belajar Untuk Tidak Panik!

Percayalah, ini susah nak buat. Kami nak beritahu awal-awal yang saham ni dia naik dan turun. Tak jumpa lagi yang dia naik memanjang.

Sekiranya kau nampak harga turun 30% dalam sehari, pasti ada benda yang tidak kena dan boleh pertimbang untuk jual saham tu. Tapi sekiranya kau nampak saham tu turun 2% dalam sehari, jangan panik dan jual.

Bukan time rugi je kau akan panik. Time saham kau dah untung pun kau akan panik. Target nak untung 30% dalam masa setahun tapi bila harga saham tu naik sampai 50% kau tetap tak jual. Terketar-ketar tangan mencari button jual.

Rileks, follow saja plan. Kalau tak nak jual semua, jual lah separuh dulu.

4. Elakkan Penny Stock

Tips seterusnya adalah berkaitan penny stock. Saham penny stock ni saham bawah RM1 yang harga 4-5 sen. Ini pun kau akan susah nak buat sebab pengaruh rakan sebaya.

Member kata beli saham penny dengan lot yang besar ada harapan dapat pulangan yang besar. Eh, jangan lupa yang kau juga boleh rugi besar. Bak kata pepatah komik dulu-dulu “Bila diusung keranda barulah bercucuran airmata” – Ji Fatt

Kalau niat nak melabur untuk jangka masa lebih setahun, elakkan saja penny stock. Tapi kalau niat nak berdagang silakan.

5. Left Group

Berapa banyak group WhatsApp / Telegram saham kau dah join? Biasanya group-group ni akan mempengaruhi keputusan kau untuk jual beli saham. Baik left group. Lebih baik buat kajian sendiri dari ikut-ikut orang ni. Bila untung puas hati, bila rugi tak sakit hati. Kalau group tu asyik buruk-burukkan orang lain lagilah cepat kau kena left.

Ramai dah rugi dalam pasaran saham. Itu biasa. Sebab itulah orang kata high risk, high return. Namun pelaburan saham telah terbukti memberi pulangan yang jauh lebih tinggi daripada instrumen pelaburan yang lain.

Saham Top Glove dah naik 600% dalam masa 5 tahun. Gila beb.

Semoga tips-tips ringkas ini sedikit sebanyak memberi manfaat.

Ayuh, ciptalah peluang untuk gandakan wang lebihan di pasaran saham patuh syariah.


Ramai betul tanya pasal kelas pelaburan saham.

Kelas saham yang kami syorkan bagi yang nak mula melabur saham ialah kelas ikon Bursa Malaysia iaitu Tuan Haji Mohd Asri. Memang trusted. Beliau pun dah 20 tahun lebih dalam bidang saham ni. Kalau nak tahu beliau merupakan mentor kami sejak 5 tahun yang lepas.



Support memang padu. Ada video rakaman kelas. So, sesuai untuk belajar bila-bila kalau nak buat ulangkaji. Paling penting belajar dari kesilapan mereka supaya kita tak terbuat sama.

Kalau betul-betul ZERO boleh daftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy & Bursa Malaysia di sini.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: