5 Tips Kepada Pelabur Saham Baru Nak ‘Up’

Tahniah kerana merancang untuk terlibat dalam pelaburan saham Bursa Malaysia. Sementara nak tunggu akaun CDS dan trading platform siap, boleh baca dulu artikel pendek ini.

Ingat, tak guna ada akaun CDS tetapi ilmu tak ada.

Pastikan ikut tips ini sebagai persediaan.

1. Buat Game Plan

Nak menang main game DOTA kena ada strategi. Sama lah dengan dunia saham. Kena pasang strategi.

Sebelum kau nak melaburkan duit lebihan ke dalam pasaran saham, tak kisahlah dekat Bursa Malaysia atau NYSE, tanya dekat diri sendiri,

“Kenapa aku nak melabur saham, kenapa tak simpan je duit dalam bank? Apa yang aku nak capai?”

Lebih kurang macam tu lah.

Contohnya, katakanlah matlamat nak kumpul RM100,000 dalam 10 tahun, jadi kena mula kira-kira berapa pulangan/peratus kena dapat setiap bulan atau tahun? Ini akan membantu menjawab soalan nak beli saham untuk makan dividen setiap tahun atau untuk dapat untung bila harga dia naik.

2. Jangan Longgok Duit Setempat

Kalau boleh jangan laburkan semua duit untuk beli 1 saham yang ‘hot’. Beli dan simpan juga saham-saham dari industri yang berbeza.

Contohnya kau ada modal RM10,000. Bahagi dua. Beli 1 saham syarikat dalam industri Fast Moving Consumer Goods (makanan, minuman) dan 1 lagi saham syarikat teknologi.

Bahasa jargon yang biasa orang sebut untuk benda ini adalah diversify.

3. Belajar Untuk Tidak Panik!

Percayalah, ini susah nak buat. Kami nak beritahu awal-awal yang saham ni dia naik dan turun. Tak jumpa lagi yang dia naik memanjang.

Sekiranya kau nampak harga turun 30% dalam sehari, pasti ada benda yang tidak kena dan boleh pertimbang untuk jual saham tu. Tapi sekiranya kau nampak saham tu turun 2% dalam sehari, jangan panik dan jual.

Bukan time rugi je kau akan panik. Time saham kau dah untung pun kau akan panik. Target nak untung 30% dalam masa setahun tapi bila harga saham tu naik sampai 50% kau tetap tak jual. Terketar-ketar tangan mencari button jual.

Rileks, follow saja plan. Kalau tak nak jual semua, jual lah separuh dulu.

4. Elakkan Penny Stock

Tips seterusnya adalah berkaitan penny stock. Saham penny stock ni saham bawah RM1 yang harga 4-5 sen. Ini pun kau akan susah nak buat sebab pengaruh rakan sebaya.

Member kata beli saham penny dengan lot yang besar ada harapan dapat pulangan yang besar. Eh, jangan lupa yang kau juga boleh rugi besar. Bak kata pepatah komik dulu-dulu “Bila diusung keranda barulah bercucuran airmata” – Ji Fatt

Kalau niat nak melabur untuk jangka masa lebih setahun, elakkan saja penny stock. Tapi kalau niat nak berdagang silakan.

5. Left Group

Berapa banyak group WhatsApp / Telegram saham kau dah join? Biasanya group-group ni akan mempengaruhi keputusan kau untuk jual beli saham. Baik left group. Lebih baik buat kajian sendiri dari ikut-ikut orang ni. Bila untung puas hati, bila rugi tak sakit hati. Kalau group tu asyik buruk-burukkan orang lain lagilah cepat kau kena left.

Ramai dah rugi dalam pasaran saham. Itu biasa. Sebab itulah orang kata high risk, high return. Namun pelaburan saham telah terbukti memberi pulangan yang jauh lebih tinggi daripada instrumen pelaburan yang lain.

Saham Top Glove dah naik 600% dalam masa 5 tahun. Gila beb.

Semoga tips-tips ringkas ini sedikit sebanyak memberi manfaat.

Ayuh, ciptalah peluang untuk gandakan wang lebihan di pasaran saham patuh syariah.


Ramai betul tanya pasal kelas pelaburan saham. Maaf, kami belum bertauliah dan berbakat untuk mengajar.

Kelas saham yang kami syorkan bagi yang nak mula melabur saham ialah kelas ikon Bursa Malaysia iaitu Tuan Haji Mohd Asri. Beliau pun dah 20 tahun lebih dalam bidang saham ni.

Support memang padu. Ada video rakaman kelas. So, sesuai untuk belajar bla-bila kalau nak buat ulangkaji. Paling penting belajar dari kesilapan mereka. Ramai yang pernah rugi tetapi bangkit semula.

Kalau kau betul-betul ZERO boleh daftar webinar beliau di sini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Franchisee Disebalik Family Mart

Kebelakangan ini rangkaian kedai serbaneka Family Mart semakin popular setelah viral di internet. Kami juga antara peminatnya sebab nak beli air kotak. Kalau tak nak beratur panjang dekat kaunter bayar tu kami syorkan pergi awal-awal pagi.

Bagi yang belum mengenali jenama Family Mart, ia merupakan rangkaian kedai runcit antarabangsa yang berasal dari Jepun dan merupakan kedai serbaneka kedua terbesar di dunia selepas 7-Eleven.

Ia menjual pelbagai barangan kedai runcit Jepun, manga, oden, onigiri, bento dan bermacam lagi.

Setakat ini terdapat 24,243 kedai Family Mart di seluruh dunia di Jepun, Taiwan, China, Filipina, Thailand, Vietnam, Indonesia dan Malaysia.

Malaysia baru ada 59 kedai tetapi di Thailand khabarnya dah ada hampir 1,200 kedai Family Mart!

Cawangan pertama di Malaysia dibuka pada 11 November 2016 di Wisma Lim Foo Yong di Bukit Bintang. Antara makanan yang popular ialah soft serve ice cream dan oden panas-panas. Harga pun murah.

Bagi menghormati sensitiviti rakyat Malaysia terhadap makanan halal, Family Mart memastikan perkhidmatan dan pemilihan makanan yang dijual bebas dari bahan yang meragukan. Bagi produk yang diimport dari Jepun, Korea atau Taiwan, ramuan produk akan diperiksa untuk memastikan tiada bahan haram seperti daging babi, lemak babi atau bahan alkohol digunakan. Pelanggan boleh membaca maklumat ramuan mengenai makanan atau minuman sebelum membeli untuk memudahkan mereka.

FamilyMart Malaysia dimiliki oleh QL Resources Bhd dan Maxincome Resources Sdn Bhd. Mereka mempunyai perjanjian selama 20 tahun dengan pemilik franchise, FamilyMart Co Ltd. Menurut Pengerusi QL Resources, Dr Chia Song Kun, mereka bercadang untuk membuka 90 cawangan menjelang tahun kewangan berakhir 31 Mac, 2019. Ini adalah sebahagian daripada usaha syarikat untuk mencapai  sasaran jangka panjang bagi membuka 300 buah kedai dalam tempoh lima tahun perniagaan.

QL Resources Bhd tersenarai di Bursa Malaysia sebagai saham patuh syariah. Ia ditubuhkan pada tahun 1987 diketuai oleh Dr Chia Song Kun selaku Pengerusi Syarikat. Syarikat ini terlibat dalam 3 aktiviti perniagaan berbeza iaitu:

i) Ladang Ternakan Bersepadu, termasuk ladang ternakan, perdagangan makanan dan jenama pengguna. QL mengendalikan salah satu ladang ternakan terbesar di Asia Tenggara, menghasilkan 4.5 juta telur setiap hari dan 40 juta anak ayam berusia setahun.

ii) Pembuatan Produk Marin, yang termasuk pemprosesan surimi iaitu pes makanan yang banyak digunakan dalam makanan proses,  produk berasaskan ikan juga penangkapan ikan laut dalam.

iii) Aktiviti Minyak Sawit, yang merangkumi pengilangan minyak kelapa sawit di Sabah, perladangan dan juga perintis dalam tenaga bersih berasaskan biojisim sawit.

Prestasi Kewangan Tahunan Syarikat

Setakat ini QL berjaya mencatatkan keuntungan konsisten sejak tahun 2012 dan mampu memberikan pulangan dividen setiap tahun kepada pemegang saham.

Financial Year   Revenue   Net   EPS 
31 Mac 2019   816,175             43,862       2.70 
31 Mac 2018  3,263,830      206,236      14.60     
31 Mac 2017   3,012,026      195,924      15.70     
31 Mac 2016   2,852,636      192,016      15.39 
31 Mac 2015   2,704,507     190,847      15.29 
31 Mac 2014   2,457,283        160,429    17.86 
31 Mac 2013   2,147,159     131,893      15.85    
31 Mac 2012   1,946,873     132,088      15.88 

 

Keuntungan Tahunan QL (Kredit: KLSE Screener)

Pemberian Dividen QL (Kredit: malaysiatock.biz)

Siapa Pemegang Saham Utama QL Resources?

Senarai pemegang saham terbesar mereka boleh dilihat di laman web BursaMKTPLC. Macam kenal je nama-nama jerung ni kan?

  1. CBG Holdings Sdn. Bhd
  2. Farsathy Holdings Sdn. Bhd
  3. Permodalan Nasional Berhad (PNB)
  4. Employees Provident Fund (EPF)
  5. Public Mutual Berhad

Harga saham ni boleh berubah-ubah, tapi kalau lihat harga semasa saham QL Resources Berhad dah RM6. Kalau nak jadi pemegang saham mereka maka berapa modal yang diperlukan?

RM6 x 100 unit = RM600 (tidak termasuk kos-kos lain)

Walaupun tak dapat buka franchise FamiyMart tetapi kita boleh jadi sebahagian dari pemilik syarikat, mana lagi best? Kalau syarikat untung mungkin merasa pula dividen. Nak belajar lagi? Jika anda level beginner dalam pelaburan saham patuh syariah, teruskan bacaan anda di sini.

Kredit: Wikipedia, The Star Online


Lokasi Kedai Serbaneka FamilyMart Yang Beroperasi 24 Jam

Family Mart
FAMILYMART
Wisma Lim Foo Yong

FamilyMart Wisma Lim Foo Yong,
Lot G-01, Ground Floor, Wisma Lim Foo Yong, 86, Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur
24 hours

FAMILYMART
GATEWAY @ KLIA2

Gateway @ KLIA2
L3-12 & 13, Level 3, Gateway @ KLIA 2, KLIA 2, KL International Airport, Jalan KLIA 2/1, 64000, Sepang, Kuala Lumpur
24 hours

FAMILYMART
KLIA 2 Arrivals

FamilyMart KLIA 2 Arrivals
L2-96 & L2-97, Level 2, [email protected], Terminal KLIA2, KL International Airport, Jalan KLIA 2/1, 64000 KLIA Sepang, Selangor
24 hours

FAMILYMART
Subang SS15

FamilyMart Subang SS15
No.20, Jalan SS15/8, 47500 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan
24 hours

FAMILYMART
Sri Hartamas

FamilyMart Sri Hartamas
28(Ground Floor), Jalan 24/70A, Desa Sri Hartamas, 50480, Kuala Lumpur
24 hours

FAMILYMART
Setia Alam (Prima)

FamilyMart Setia Alam (Prima)
22-1-1, Jalan Setia Prima B U13/B, Sek U13, Setia Alam, 40170 Shah Alam
24 hours

FAMILYMART
Gombak

FamilyMart Gombak
No 13G (Ground Floor), Jalan Prima SG 1, Prima Sri Gombak, 68100, Batu Caves Selangor
24 hours

Iklan

Belanjawan 2019 – Saham Mana Yang Bakal Terkesan?

Setiap yang berlaku, pasti ada hikmahnya. Begitu jugalah setiap tahun, apabila Belanjawan 2019 diumumkan, pastinya ramai yang terlibat dalam saham ingin tahu kesannya kepada pasaran saham. Lebih-lebih lagi kesannya kepada syarikat-syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia.

Secara ringkasnya, kita akan tengok saham mana yang akan menerima kesan positf, dan saham mana yang akan menerima kesan negatif.

Impak Positif

1. Sarung Tangan Getah

Gaji minimum RM1,100 yang akan diperkenalkan pada 1 Januari 2019 nanti, tidak akan menjejaskan sektor pembuatan sarung tangan getah di Malaysia. Maka saham-saham yang dijangka akan naik adalah Top Glove Corporation Berhad, Hartalega Holdings, Supermax Corporation dan Kossan.

2. Tiada Kenaikan Cukai Rokok

Dan tindakan tegas yang akan diambil kerajaan terhadap rokok seludup yang semakin berleluasa, sudah pastinya syarikat British American Tobacco (BAT) yang akan untung. Jangan lupa, saham ini tidak patuh syariah.

3. Tiada Kenaikan Cukai Arak

Seterusnya, syarikat pengilang arak seperti Carlsberg dan Heineken tidak terjejas.

4. Subsidi Untuk Golongan Berpendapatan Rendah

Dengan adanya bantuan bersasar untuk golongan B40 ni, syarikat-syarikat fesyen dan runcit seperti Padini, Aeon dan Apollo bakal menerima kesan positif daripada pengumuman ini.

5. Subsidi Minyak

Katanya MyEG dan Datasonic adalah syarikat yang bakal menjadi pelaksana sekiranya subsidi minyak ini diperkenalkan kepada orang ramai bermula tahun depan. Atau adakah syarikat lain yang bakal diberi tanggungjawab tersebut?

Impak Negatif

1. Kenaikan Cukai Perjudian

Dengan peningkatan cukai terhadap perjudian, siapa lagi kalau bukan Genting Malaysia dan Genting Berhad yang akan rugi.

2. Pengurangan ‘Lucky Draw’

Juga melibatkan perjudian, dengan pengurangan ‘Lucky Draw’ oleh pihak kerajaan, syarikat Magnum dan Sports Toto dijangka bakal berdepan dengan pengurangan pendapatan.

3. Cukai Soda

Dengan peningkatan kes diabetes dan obesiti di Malaysia, cukai soda akan diperkenalkan. Syarikat-syarikat yang selama ini memang terkenal dengan ‘kemanisan’ produk mereka seperti F&N, Nestle dan Berjaya Food, MSM Malaysia bakal menyaksikan harga produk menjadi lebih mahal. Pengguna pastinya akan lebih memilih selepas ini. Adakah ini akan memberi kesan kepada jualan syarikat?

4. Peningkatan Kos Disebabkan Pengapungan Semula Harga Petrol & Subsidi Minyak

Pos Malaysia dan GD Express Carrier (GDEX) bakal terkesan dengan peningkatan kos, kerana subsidi hanya akan diberikan kepada golongan berpendapatan rendah (B40).

5. Levi Untuk Pelancong Luar Negara

Kadar yang dicadangkan membabitkan dua peringkat kategori iaitu masing-masing sebanyak RM20 bagi penumpang ke negara-negara ASEAN manakala RM40 bagi destinasi negara lain.

Bagi mereka yang suka melancong, pastinya ini merupakan berita buruk bagi anda. Apabila levi ini diperkenalkan, jumlah pelancong ke luar negara dijangka berkurangan, sekaligus menyebabkan pendapatan syarikat AirAsia Group dan AirAsia X akan terjejas.

Sumber: The Edge Malaysia

 

 

 

Iklan

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2020

FBM KLCI telah mencatatkan kenaikan bagi tiga bulan berturut-turut. Pada bulan April, indeks FBM KLCI telah meningkat sebanyak 4.68%, Mei pula melonjak sebanyak 6.08%, Jun pula naik 1.77%.

Nampak macam kenaikan mula perlahan, diharapkan momentum ini akan berterusan. Kerana walaupun indeks kelihatan hijau, masih ada beberapa kaunter saham yang mencatatkan kejatuhan yang agak besar.

Jom kita tengok Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Jun 2020:

Sumber: iSaham Screener

1. Permaju Industries

Sumber: Bursa Marketplace

2. Trive Property Group

Sumber: Bursa Marketplace

3. DWL Resources

Sumber: Bursa Marketplace

4. DGB Asia

Sumber: Bursa Marketplace

5. Ibraco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

6. ENRA Group

Sumber: Bursa Marketplace

7. LYC Healthcare

Sumber: Bursa Marketplace

8. Lotte Chemical Titan

Sumber: Bursa Marketplace

9. PNE PCB

Sumber: Bursa Marketplace

10. Sapura Industrial

Sumber: Bursa Marketplace

Jauhi Penny Stock Dan Saham Sikat

Kalau kita perhatikan kebanyakan saham dalam senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Jun 2020, chart mereka berbentuk sikat. Dan kita pun sedia maklum, saham-saham penny stock kalau jatuh satu bid pun boleh mendatangkan kerugian yang besar. Kalau jatuh berbid-bid dan kita pun tak Cut Loss, memang amatlah besar kerugian yang kita akan tanggung.

Walaupun indeks FBM KLCI mencatatkan kenaikan untuk tiga bulan berturut-turut, namun saham-saham penny stock amat mudah untuk dimanipulasi kerana harganya yang murah. Sebab itu kita wajib ada Trading Plan sebelum nak beli apa-apa saham, dan Cut Loss apabila Support dah pecah.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Jun 2020 ini adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Iklan

Saham Yang Dibeli Menjadi Tidak Patuh Shariah?

Pernahkah anda memiliki saham tidak patuh syariah yang pada mulanya berstatus patuh syariah? Jangan pelik, ini kerana Majlis Penasihat Syariah (SAC) dari Suruhanjaya Sekuriti Malaysia akan memeriksa saham-saham di Bursa Malaysia sebanyak 2 kali setiap tahun. Senarai saham-saham yang telah bertukar status akan dikeluarkan pada setiap bulan Mei dan November.

Boleh rujuk Senarai Terkini Saham Syarikat Patuh Syariah di Bursa Malaysia November 2018.

Jadi bagi pelabur yang melabur atau berdagang mengikut prinsip syariah, SAC menasihatkan supaya menjual semua saham yang tidah patuh syariah yang dimiliki dalam tempoh sebulan selepas mengetahui statusnya.

Keuntungan Daripada Saham Tak Patuh Syariah

Bagaimana pula dengan keuntungan hasil jualan saham tidak patuh syariah? Bolehkan ia disimpan? Segala bentuk keuntungan, sama ada dalam bentuk kenaikan harga saham atau pun dividen, yang diterima semasa atau selepas hari penjualan saham hendaklah disedekahkan kepada badan kebajikan.

Walaubagaimanapun, pelabur berhak menyimpan kos asal pelaburan dan keuntungan yang dijana sehingga hari pengumuman pertukaran status syariah tersebut.

Bagi mereka yang tertanya-tanya bagaimana saham boleh hilang status patuh syariah, ianya adalah disebabkan beberapa faktor seperti perubahan dalam operasi perniagaan. Faktor seperti penggabungan dan pengambilalihan syarikat juga boleh menyumbang kepada perubahan status menjadi tidak patuh syariah.

Apabila saham itu hilang status patuh syariah, pelabur harus menjualnya secepat mungkin.

Mungkin ada pelabur yang ingin menjual saham sehari selepas pengumuman pertukaran status syariah saham tersebut. Pelabur perlu tahu bahawa sebarang keuntungan yang diterima dari kenaikan harga semasa melebihi daripada harga tutup pada hari pengumuman, harus disedekahkan kepada badan kebajikan.

Sebagai contoh, Pak Kodi membeli 10,000-unit saham DSONIC pada harga RM0.50. Pada hari pengumuman pertukaran status menjadi tidak patuh syariah, harga saham DSONIC meningkat dan tutup pada RM0.53. Pada keesokan harinya, saham DSONIC melonjak lagi dan Pak Kodi menjual semua saham tersebut pada harga RM0.55. Jadi, jumlah keuntungan Pak Kodi perolehi adalah 5 sen untuk setiap saham.

Akan tetapi, keuntungan yang dibenarkan untuk disimpan hanya lah 3 sen sesaham manakala 2 sen lagi perlu disedekahkan.

Rebut Saham Akhirat Dengan Infaq Dan Waqaf Bagi Pembinaan Bangunan Tahfiz Al Quran Al Ansar

Itu adalah senario jika pelaburan saham tersebut menguntungkan. Jika pelaburan saham tidak patuh syariah itu mengalami kerugian, di mana harga semasa berada di bawah harga beli, pelabur dibolehkan menyimpan saham tersebut. Dividen yang diterima pada waktu itu juga dibenarkan untuk disimpan.

Apabila dividen dan harga saham semasa menyamai kos asal pelaburan, pelabur dinasihatkan untuk menjual pegangan saham mereka.

Untuk mengira kos asal pelaburan, ianya melibatkan caj broker, duti setem, yuran penjelasan dan cukai SST yang dikenakan pada setiap pembelian dan penjualan saham.

Secara ringkasnya:

  1. Keuntungan yang dijana sehingga pada hari pengumuman pertukaran status syariah dibenarkan untuk disimpan apabila harga jual lebih tinggi dari kos asal pelaburan.
  2. Keuntungan yang dijana selepas hari pengumuman pertukaran status syariah tidak dibenarkan untuk disimpan apabila harga jual lebih tinggi daripada harga tutup pada hari pengumuman tersebut.

Artikel ini ditulis oleh Tuan Azmi Mohd Amin, seorang anak muda yang bergelar remisier di Maybank Investment Bank.

Sekiranya anda berminat untuk melabur dalam saham patuh syariah, boleh sertai Kelas Radar Saham pada bulan Mac. Kelas di Ipoh akan berlangsung pada 23 Mac 2019, manakala kelas di Dataran Maybank akan berlangsung pada 30 Mac 2019. Kelas ini dibuat khas untuk pelabur baru bagi melancarkan perjalanan mereka dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia!

Boleh follow saya di FB Azmi Mohd Amin Stockbroker atau hubungi saya di 016-4469288 untuk mendapatkan maklumat lanjut berkenaan kelas tersebut!

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!