5 Tips Sebelum Boleh Untung Dalam Saham

Tahniah kerana merancang untuk terlibat dalam pelaburan saham Bursa Malaysia. Sementara nak tunggu akaun CDS dan trading platform siap, boleh baca dulu artikel pendek ini.

Objektif utama melabur adalah untuk meraih pulangan dan mengelakkan Duit dimakan inflasi.

Ramai yang bersusah payah buka akaun CDS tetapi ilmu belum ada, maka teruskan mendalami ilmu pelaburan saham.

Pastikan ikut tips ini sebagai persediaan awal.

1. Buat Game Plan

Nak menang main game DOTA kena ada strategi. Sama lah dengan dunia saham. Kena pasang strategi.

Sebelum kau nak melaburkan duit lebihan ke dalam pasaran saham, tak kisahlah dekat Bursa Malaysia atau NYSE, tanya dekat diri sendiri,

“Kenapa aku nak melabur saham, kenapa tak simpan je duit dalam bank? Apa yang aku nak capai?”

Lebih kurang macam tu lah.

Contohnya, katakanlah matlamat nak kumpul RM100,000 dalam 10 tahun, jadi kena mula kira-kira berapa pulangan/peratus kena dapat setiap bulan atau tahun? Ini akan membantu menjawab soalan nak beli saham untuk makan dividen setiap tahun atau untuk dapat untung bila harga dia naik.

Jika tidak mampu untuk ikut tips pertama ini, adalah lebih baik jangan teruskan ke tips seterusnya.

2. Jangan Longgok Duit Setempat

Kalau boleh jangan laburkan semua duit untuk beli 1 saham yang ‘hot’. Beli dan simpan juga saham-saham dari industri yang berbeza.

Contohnya kau ada modal RM10,000. Bahagi dua. Beli 1 saham syarikat dalam industri Fast Moving Consumer Goods (makanan, minuman) dan 1 lagi saham syarikat teknologi.

Bahasa jargon yang biasa orang sebut untuk benda ini adalah diversify.

3. Belajar Untuk Tidak Panik!

Percayalah, ini susah nak buat. Kami nak beritahu awal-awal yang saham ni dia naik dan turun. Tak jumpa lagi yang dia naik memanjang.

Sekiranya kau nampak harga turun 30% dalam sehari, pasti ada benda yang tidak kena dan boleh pertimbang untuk jual saham tu. Tapi sekiranya kau nampak saham tu turun 2% dalam sehari, jangan panik dan jual.

Bukan time rugi je kau akan panik. Time saham kau dah untung pun kau akan panik. Target nak untung 30% dalam masa setahun tapi bila harga saham tu naik sampai 50% kau tetap tak jual. Terketar-ketar tangan mencari button jual.

Rileks, follow saja plan. Kalau tak nak jual semua, jual lah separuh dulu.

4. Elakkan Penny Stock

Tips seterusnya adalah berkaitan penny stock. Saham penny stock ni saham bawah RM1 yang harga 4-5 sen. Ini pun kau akan susah nak buat sebab pengaruh rakan sebaya.

Member kata beli saham penny dengan lot yang besar ada harapan dapat pulangan yang besar. Eh, jangan lupa yang kau juga boleh rugi besar. Bak kata pepatah komik dulu-dulu “Bila diusung keranda barulah bercucuran airmata” – Ji Fatt

Kalau niat nak melabur untuk jangka masa lebih setahun, elakkan saja penny stock. Tapi kalau niat nak berdagang silakan.

5. Left Group

Berapa banyak group WhatsApp / Telegram saham kau dah join? Biasanya group-group ni akan mempengaruhi keputusan kau untuk jual beli saham. Baik left group. Lebih baik buat kajian sendiri dari ikut-ikut orang ni. Bila untung puas hati, bila rugi tak sakit hati. Kalau group tu asyik buruk-burukkan orang lain lagilah cepat kau kena left.

Ramai dah rugi dalam pasaran saham. Itu biasa. Sebab itulah orang kata high risk, high return. Namun pelaburan saham telah terbukti memberi pulangan yang jauh lebih tinggi daripada instrumen pelaburan yang lain.

Saham Top Glove dah naik 600% dalam masa 5 tahun. Gila beb.

Semoga tips-tips ringkas ini sedikit sebanyak memberi manfaat.

Ayuh, ciptalah peluang untuk gandakan wang lebihan di pasaran saham patuh syariah.


Ramai betul tanya pasal kelas pelaburan saham.

Kelas saham yang kami syorkan bagi yang nak mula melabur saham ialah kelas ikon Bursa Malaysia iaitu Tuan Haji Mohd Asri. Memang trusted. Beliau pun dah 20 tahun lebih dalam bidang saham ni. Kalau nak tahu beliau merupakan mentor kami sejak 5 tahun yang lepas.



Support memang padu. Ada video rakaman kelas. So, sesuai untuk belajar bila-bila kalau nak buat ulangkaji. Paling penting belajar dari kesilapan mereka supaya kita tak terbuat sama.

Kalau betul-betul ZERO boleh daftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy & Bursa Malaysia di sini.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……