Masih Kantoi Untuk Buat Simpanan, Cuba Amalkan 4 Cara Ini

Kenaikan demi kenaikan harga barang, rumah, minyak dan sebagainya amat dirasai oleh semua orang dan ianya cukup membebankan. Dahlah struggle nak teruskan hidup macam biasa, inikan pula disuruh pula untuk menyimpan.

Bunyinya macam tak masuk akal…

Sebenarnya daripada kita asyik salahkan orang lain, cuba kita muhasabah diri. Kena terima hakikat bahawa ada benda yang berada di luar kawalan kita, tetapi ada juga benda yang kita boleh UBAH – bergantung kepada kesungguhan, usaha dan tawakal.

Boleh cuba ikuti 4 amalan yang boleh bantu anda untuk membuat simpanan.

1. Tambah Pendapatan Sampingan, Kurangkan Perbelanjaan

Komitmen yang tinggi serta kos sara hidup yang tinggi menyumbang kepada kegagalan ramai orang untuk menyimpan. Boleh dikatakan, semuanya cukup-cukup makan sahaja.

Namun, masalah ini boleh diatasi dengan mudah jika anda beranikan diri membuat kerja part-time bagi menambah pendapatan sampingan. Hasil daripada pendapatan sampingan ini boleh digunakan sebagai simpanan. Jika pasangan anda tidak bekerja atau seorang suri rumahtangga, cuba baca artikel ini; Nikmat Isteri Zaman WiFi, Melekat di Rumah Juga Boleh ‘Masyuk

Selain daripada menambah pendapatan, cuba semak balik perbelanjaan anda. Mesti ada benda yang boleh anda buat untuk kurangkan perbelanjaan. Sebagai contoh, bawa bekal ke tempat kerja dan kurangkan makan di luar.

2. Amalkan Gaya Hidup Sederhana

Satu lagi faktor penyumbang kepada kegagalan untuk membuat simpanan adalah disebabkan anda punya citarasa yang tinggi. Telefon Samsung Galaxy atau Apple iPhone baru sampai di Malaysia, mesti anda tak tidur malam dibuatnya. Melepak pun dekat kedai yang air kopinya RM12 segelas. Pakai baju pun nak ‘Made in United States’.

Cuba berubah dengan mengamalkan gaya hidup sederhana dan ukur baju di badan sendiri. Daripada menghabiskan masa di kompleks membeli-belah dan terbelanja ke benda yang bukan-bukan, apa kata anda habiskan hujung minggu di taman-taman rekreasi pula. Badan sihat, poket selamat.

3. Hentikan Buat Hutang Baru

Sudah menjadi lumrah apabila anda mula bekerja, untuk memiliki sebuah kereta dan rumah. Namun kalau anda tidak mampu, ia bakal mengundang lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

Sekarang pun cukup-cukup makan, apa kata anda baiki dulu aliran tunai sebelum buat hutang baru. Dan kalau ada hutang seperti kad kredit, lebih baik anda selesaikan hutang tersebut terlebih dahulu.

Kalau rasa tak boleh nak kawal perbelanjaan kad kredit, gunting saja kad kredit tersebut.

4. Simpanan Paksa Rela

Jika anda rasakan ianya terlalu sukar bagi anda untuk membuat simpanan sendiri, maka boleh buat simpanan melalui skim potongan gaji ke Tabung Haji. Sekarang dah mudah, simpanan boleh dibuat setiap bulan tanpa perlu datang ke pejabat Tabung Haji. Dapatkan lebih info di sini.

Dengan cara ini, anda terpaksa adjust perbelanjaan bagi memenuhi simpanan secara paksa rela ini. Percayalah, anda tidak akan rasa ianya sebuah bebanan, kerana anda tidak sempat ‘merasai’ pun duit tersebut; sebaliknya telah disimpan terlebih dahulu.

Segala-galanya Bermula Dengan Diri Sendiri

Kadangkala kita rasa sangatlah sukar untuk kita berubah dan mula untuk membuat simpanan. Tanamkan keazaman dan semangat, InsyaAllah anda akan berjaya juga dengan 4 amalan di atas.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Kesilapan Pemilik Bisnes Yang Boleh Menyebabkan Syarikat Gulung Tikar

Untuk memulakan sebuah bisnes tidak mudah. Perancangan yang rapi diperlukan. Namun, untuk mengekalkan perniagaan sedia ada lebih susah.

Ramai yang anggap menjadi pemilik bisnes atau usahawan ini nampak cool dan kaya. Tapi, ramai tak tahu banyak syarikat yang gulung tikar akibat kesilapan pemilik bisnes sendiri.

Banyak faktor yang menyebabkan bisnes gulung tikar. Harapnya selepas membaca perkongsian ini, anda sebagai pemilik bisnes dapat hindari kesilapan kesilapan ini.

Jom kita tengok 8 kesilapan yang dilakukan oleh seorang pemilik bisnes ini sehingga menyebabkan syarikat gulung tikar.

1. Tidak Fokus

Fokus sangat penting untuk mereka yang memiliki bisnes. Hilang sahaja fokus, boleh dianggap hilang juga bisnes tersebut. Jadi, berikan sepenuh tumpuan kepada bisnes anda.

Apabila buka beberapa buah syarikat, kita akan hilang fokus terhadap setiap syarikat kerana terlalu banyak yang perlu dilihat.

2. Tidak Konsisten

Buat semakan berkala terhadap laporan perniagaan anda. Analisa laporan perniagaan anda dan lihat mana-mana kekurangan yang boleh dibaiki serta ambil tindakan.

3. Menjadi Terlalu Berani

Asal nampak peluang, kita terus grab, akibatnya kita kerugian besar kerana mengabaikan risk assessment dengan terperinci. Sepatutnya kena buat dulu kajian mendalam atau buat analisis SWOT terlebih dahulu.

4. Menjadi Terlalu Pandai

Apabila kita merasakan yang kita ini terlalu pandai dan menidakkan idea talent yang ada di dalam syarikat yang dibina menyebabkan syarikat terlepas peluang-peluang keemasan untuk dikembangkan.

5. Tidak Menyediakan Talent Management Model

Tiada sebarang usaha berterusan dibuat untuk merekrut bakat yang belum berada dan sedang berada dalam syarikat, akibatnya talent yang ada keluar, talent yang nak masuk tak dapat dibawa. Ini merupakan satu kerugian besar buat syarikat.

6. Over Spending

Kita telah melanggar peraturan sendiri apabila membelanjakan hampir 40% dari reserve untuk membuka bisnes baru. Sepatutnya hanya guna sebanyak 10% paling maksimum.

Takut nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

7. Tidak Mendengar Nasihat

Kita sebenarnya memerlukan mentor untuk memberikan nasihat, sebagai contoh ada yang menasihatkan bahawa kita sedang berkembang dengan terlalu laju. Kelajuan itu dapat membunuh dalam bisnes.

Tidak salah untuk berkembang dengan laju tetapi kita juga perlu laju catch up dengan perkembangan situasi semasa.

8. Bertahan Sehingga Tak Tahan

Ada bisnes secara atas kertasnya sudah patut ditutup sejak awal tahun lagi, namun sikap optimistik mahu bertahan akhirnya membawa kepada tambahan modal yang besar dan akhirnya ianya terpaksa juga ditutup. Jika ditutup awal, kadar kerugian dapat dikurangkan.

Kesimpulan

Sepandai mana pun kita dalam bisnes, adakala kita sanggup melanggar peraturan kita sendiri kerana kita fikir kita sudah cukup masak untuk tengok bisnes itu pergi jauh. Akhirnya kita sedar, bahawa segalanya perlu diterjemahkan melalui angka.

Jika bisnes tidak bawa untung malah merugikan, maka wajib ianya ditutup. Semoga anda jangan murung selepas
membaca tulisan ini. Sekadar perkongsian buat semua pengusaha bisnes supaya tidak lakukan kesilapan yang sudah kita lakukan.