Masih Kantoi Untuk Buat Simpanan, Cuba Amalkan 4 Cara Ini

Kenaikan demi kenaikan harga barang, rumah, minyak dan sebagainya amat dirasai oleh semua orang dan ianya cukup membebankan. Dahlah struggle nak teruskan hidup macam biasa, inikan pula disuruh pula untuk menyimpan.

Bunyinya macam tak masuk akal…

Sebenarnya daripada kita asyik salahkan orang lain, cuba kita muhasabah diri. Kena terima hakikat bahawa ada benda yang berada di luar kawalan kita, tetapi ada juga benda yang kita boleh UBAH – bergantung kepada kesungguhan, usaha dan tawakal.

Boleh cuba ikuti 4 amalan yang boleh bantu anda untuk membuat simpanan.

1. Tambah Pendapatan Sampingan, Kurangkan Perbelanjaan

Komitmen yang tinggi serta kos sara hidup yang tinggi menyumbang kepada kegagalan ramai orang untuk menyimpan. Boleh dikatakan, semuanya cukup-cukup makan sahaja.

Namun, masalah ini boleh diatasi dengan mudah jika anda beranikan diri membuat kerja part-time bagi menambah pendapatan sampingan. Hasil daripada pendapatan sampingan ini boleh digunakan sebagai simpanan.

Jika pasangan anda tidak bekerja atau seorang suri rumahtangga, cuba baca artikel ini; Nikmat Isteri Zaman WiFi, Melekat di Rumah Juga Boleh ‘Masyuk

Selain daripada menambah pendapatan, cuba semak balik perbelanjaan anda. Mesti ada benda yang boleh anda buat untuk kurangkan perbelanjaan. Sebagai contoh, bawa bekal ke tempat kerja dan kurangkan makan di luar.

2. Amalkan Gaya Hidup Sederhana

Satu lagi faktor penyumbang kepada kegagalan untuk membuat simpanan adalah disebabkan anda punya citarasa yang tinggi. Telefon Samsung Galaxy atau Apple iPhone baru sampai di Malaysia, mesti anda tak tidur malam dibuatnya. Melepak pun dekat kedai yang air kopinya RM12 segelas. Pakai baju pun nak ‘Made in United States’.

Cuba berubah dengan mengamalkan gaya hidup sederhana dan ukur baju di badan sendiri. Daripada menghabiskan masa di kompleks membeli-belah dan terbelanja ke benda yang bukan-bukan, apa kata anda habiskan hujung minggu di taman-taman rekreasi pula. Badan sihat, poket selamat.

3. Hentikan Buat Hutang Baru

Sudah menjadi lumrah apabila anda mula bekerja, untuk memiliki sebuah kereta dan rumah. Namun kalau anda tidak mampu, ia bakal mengundang lebih banyak keburukan daripada kebaikan.

Sekarang pun cukup-cukup makan, apa kata anda baiki dulu aliran tunai sebelum buat hutang baru. Dan kalau ada hutang seperti kad kredit, lebih baik anda selesaikan hutang tersebut terlebih dahulu.

Kalau rasa tak boleh nak kawal perbelanjaan kad kredit, gunting saja kad kredit tersebut.

4. Simpanan Paksa Rela

Jika anda rasakan ianya terlalu sukar bagi anda untuk membuat simpanan sendiri, maka boleh buat simpanan melalui skim potongan gaji ke Tabung Haji. Sekarang dah mudah, simpanan boleh dibuat setiap bulan tanpa perlu datang ke pejabat Tabung Haji. Dapatkan lebih info di sini.

Dengan cara ini, anda terpaksa adjust perbelanjaan bagi memenuhi simpanan secara paksa rela ini. Percayalah, anda tidak akan rasa ianya sebuah bebanan, kerana anda tidak sempat ‘merasai’ pun duit tersebut; sebaliknya telah disimpan terlebih dahulu.

Segala-galanya Bermula Dengan Diri Sendiri

Kadangkala kita rasa sangatlah sukar untuk kita berubah dan mula untuk membuat simpanan. Tanamkan keazaman dan semangat, InsyaAllah anda akan berjaya juga dengan 4 amalan di atas.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Ringgit Muncul Mata Wang Berprestasi Terbaik Di Asia Hasil Tindakan Bersepadu Kerajaan

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama) — Ringgit muncul sebagai mata wang berprestasi terbaik di rantau Asia berbanding dolar US sejak pelaksanaan tindakan bersepadu oleh kerajaan dan Bank Negara Malaysia (BNM) pada 26 Februari 2024, kata Kementerian Kewangan (MoF).

Menerusi jawapan bertulis di Dewan Negara, MoF berkata ia susulan usaha menggalakkan aliran masuk dana lebih konsisten ke dalam pasaran kewangan domestik termasuk penghantaran balik dan pertukaran pendapatan pelaburan asing oleh syarikat berkaitan kerajaan.

“Setakat 17 Julai 2024, ringgit diniagakan pada paras 4.6642 berbanding 4.7987, nilai tukaran terendah pernah dicatatkan pada tahun ini. 

“Selain itu, kadar pertukaran efektif nominal (NEER) ringgit yang merupakan kayu ukur prestasi mata wang tempatan berbanding rakan dagangan utama juga telah meningkat sebanyak 3.4 peratus,” katanya.

MoF berkata demikian sebagai menjawab soalan Senator Datuk Shamsuddin Abd Ghaffar yang bertanya mengenai apakah usaha dilakukan kerajaan ke arah penambahbaikan nilai ringgit berbanding dolar US dan bila usaha itu akan berjaya.

Menurut kementerian, BNM akan terus mengambil langkah-langkah wajar untuk memastikan kestabilan mata wang dan pasaran pertukaran asing domestik. 

“Perkara ini termasuk mengambil langkah operasi intervensi dalam pasaran pertukaran asing untuk membendung pergerakan mata wang yang dianggap berlebihan,” katanya. 

MOF turut menegaskan kerajaan kekal komited dan fokus dalam usaha pelaksanaan polisi pembaharuan struktur dan pengukuhan fiskal. 

Pelbagai usaha telah dijalankan dan mula menampakkan hasil positif seperti pelaburan yang diluluskan kekal menggalakkan bagi tahun 2023 (2023: RM330 bilion; 2022: 267.8 bilion) serta suku pertama 2024 sebanyak RM89.7 bilion (Suku Pertama 2023: RM71.4 bilion).

Selepas enam tahun, JP Morgan telah menaikkan taraf Malaysia daripada ‘underweight’ kepada ‘neutral’ berikutan dasar pembaharuan struktur yang dilaksanakan termasuk pelaburan dalam membangunkan pusat hab data serantau dan teknologi hijau. 

“Ini menunjukkan bahawa pelabur kekal yakin terhadap perkembangan ekonomi negara dan dengan usaha dilakukan oleh kerajaan. Aliran masuk dana dan pelaburan asing ini dijangka akan berterusan dan ia akan menyokong pengukuhan nilai ringgit,” kata MOF.

— BERNAMA