Ikat Kasih Sayang Dengan Hibah

Kekayaan boleh dilihat dalam beberapa bentuk. Salah satu daripadanya adalah dengan berasa bersyukur di atas nikmat harta dan kesenangan yang telah Allah berikan. Apabila kita bersyukur, maka semakin banyak nikmat yang akan dikurniakan.

Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras”.

– (Surah Ibrahim Ayat 7)

Tetapi kekayaan juga boleh menjadi ujian bagi sesetengah orang. Adakah kita akan membelanjakannya ke jalan Allah, atau menggunakannya untuk berseronok saja? Beli rumah besar, kereta mewah – tetapi bila ada orang datang minta bantuan, kita buat tak tahu saja.

Lihat sahaja bagaimana Rasulullah SAW dan para sahabat yang membelanjakan harta yang melimpah ruah ke jalan Allah untuk membantu orang-orang miskin yang tidak berkemampuan. Harta yang dimiliki bukanlah milik mutlak kita tetapi ada sebahagian daripadanya untuk diberi kepada golongan yang memerlukan.

Pasti kita pernah dengar istilah hibah, di kalangan ejen-ejen Takaful. Apabila kita meninggal dunia nanti, kita tinggalkan sedikit harta kepada waris untuk meneruskan kehidupan.

Apa Itu Hibah Daripada Sudut Bahasa?

Ianya merupakan pemberian yang berbentuk hadiah atau sedekah.

Apa Itu Hibah Daripada Sudut Syarak?

Ianya merupakan suatu akad yang mengandungi pemberian milik oleh seseorang secara sukarela terhadap hartanya kepada yang lain pada masa hidupnya tanpa mengharapkan sebarang balasan daripda penerima.

Pemberian yang diberikan bukan disebabkan oleh tanggungjawab tetapi ianya lebih kepada hadiah yang dapat dimanfaatkan kepada penerima.

Jenis Harta Yang Boleh Dihibahkan

1. Barang yang hendak dihibahkan tersebut mestilah wujud dan ada ketika ingin dihibahkan

2. Barang yang hendak dihibahkan tersebut mestilah mempunyai nilai dan memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh Islam. Tidak sah sekiranya barang yang diberikan adalah arak, darah mahupun bangkai.

3. Barangan yang hendak dihibahkan tersebut mestilah hak milik sah si pemberi hibah dan bukannya milik orang lain

Rukun Hibah

Dua pihak iaitu pemberi dan penerima hibah perlu memenuhi syarat-syarat seperti berikut:

1. Pemberi mestilah pemilik kepada barangan yang hendak diberikan kepada penerima.

2. Pemberi mestilh layak untuk memberi sumbangan, iaitu pemberi bukanlah dalam golongan kanak-kanak ataupun orang gila.

3. Mempunyai kuasa sepenuhnya untuk menggunakan hartanya

Sighah hibah adalah lafaz dan perbuatan yang yang membawa kepada pemberian dan penerimaan hibah.

Lafaz Secara Terang

‘’aku berikan barang ini kepadamu’’

Lafaz Secara Jinayah

‘’aku telah memberikan hak milik kepdamu’’

Lafaz Hijab Secara qabul

‘’aku redha’’ / ‘’aku terima’’

Kesimpulannya, hibah bertujuan untuk menzahirkan kesyukuran terhadap nikmat yang dikurniakan oleh Allah SWT.

Rukun hibah pula ada 4 iaitu:

  • Pemberi hibah;
  • Penerima hibah;
  • Barang yang dihibah; dan
  • Sighah (lafaz akad hibah)
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Tips Mengambil Takaful Bercirikan Medical Card

Terdapat polisi yang memberikan anda kemudahan daripada segi medical card dalam pelan takaful. Medical card ini berfungsi sebagi lesen untuk mendaftar masuk ke sesebuah hospital swasta serta membolehkan anda mendapatkan rawatan di hospital tersebut.

Berikut adalah 6 tips mengambil takaful bercirikan medical card.

1. Ambil Ketika Muda

Masa muda adalah masa yang amat tepat dan bersesuaian untuk anda mengambil polisi takaful. Ini kerana pada ketika itu, anda membayar premium yang rendah sebagai bayaran bulanan.

Walaupun begitu, jangan berasa bimbang sekiranya anda telah menginjak usia yang agak lewat tetapi masih mahu mengambil medical card ini. Namun begitu, sekiranya anda telah mempunyai rekod perubatan yang tidak baik, anda akan dianggap liabiliti oleh pihak takaful. Perlu Ke Ambil Pelan Takaful Walaupun Sedang Sakit?

Ini bermakna, pada ketika itu anda harus menanggung kos keseluruhan rawatan menggunakan duit sendiri. Cuba bayangkan duit simpanan anda habis digunakan untuk membayar kos perubatan yang tinggi.

Baca juga Rugi Ke Bayar Takaful Setiap Bulan Tapi Tak Sakit

2. Polisi Yang Tidak Menanggung 100% Kos

Perlu tahu bahawa ada pelan takaful yang memperkenalkan ko-Takaful di mana sebahagian kecil daripada kos rawatan perubatan di hospital perlu ditanggung oleh anda sendiri. Pada kebiasaannya, ia berada dalam lingkungan 5%-10% daripada jumlah bil perubatan di hospital.

(Ko-Takaful bermakna perkongsian bersama kos yang dikeluarkan oleh pihak hospital kepada peserta dan pengendali takaful)

Oleh itu, pastikan betul-betul medical card yang anda ambil agar tidak berlaku perselisihan faham di kemudian hari.

3. Guarantee Letter Yang Cepat

Anda perlu bijak memilih syarikat takaful yang cepat mengeluarkan guarantee letter (GL) kepada pihak hospital. GL ini berfungsi sebagai surat pelepasan daripada pihak takaful bahawa bil perubatan anda nanti akan ditanggung oleh pelan takaful yang anda miliki.

Jika GL ini lambat dikeluarkan oleh pihak takaful, maka lambatlah untuk anda dapat masuk ke hospital. Silap haribulan, kena bayar dulu kemudian claim daripada mereka.

Zaman sekarang semua dalam apps, jadi mungkin isu GL cepat atau lambat tidak lagi menjadi isu.

4. Had Tahunan & Had Seumur Hidup

Ambil tahu berkenaan had tahunan dan had seumur hidup ini. Had tahunan adalah jumlah maksimum yang dibenarkan untuk anda claim dalam masa setahun.

Sebagai contoh Medical Card A, had tahunan adalah RM60,000, maka peserta hanya boleh gunakan maksima RM60,000 sahaja dalam masa satu tahun. Apabila memasuki tahun kedua, had tahunan ini akan kembali kepada RM60,000.

Begitulah untuk tahun ketiga dan seterusnya. Apa yang selalu berlaku adalah peserta mungkin terpaksa claim sehingga melebihi had tahunan (selalu keluar masuk hospital atau sakit kritikal) dan kemudian perlu top-up dengan wang sendiri.

Manakala had seumur hidup pula adalah jumlah maksimum yang dibenarkan untuk anda claim selagi polisi tersebut masih aktif.

Sekiranya medical card peserta hanya melindungi sehingga umur 80 tahun, maka had seumur hidup itu boleh digunakan sehingga peserta mencecah umur 80 tahun.

5. Faham Polisi Takaful

Mengetahui dengan lebih terperinci berkenaan takaful anda adalah sangat penting. Ini untuk memudahkan anda memahami apa yang terkandung dalam polisi takaful anda sendiri.

Untuk pengetahuan anda, setiap takaful mempunyai polisinya tersendiri yang berbeza secara bertulis. Anda boleh mendapatkan info lebih terperinci daripada agen takaful anda.

6. Elak Bayar Terus Kepada Ejen

Pilih pembayaran secara auto debit mahupun kad kredit. Jika boleh elakkan untuk membayar terus kepada ejen takaful.

Ini kerana terdapat kes ejen menggunakan duit yang dibayar pelanggan mereka untuk tujuan peribadi. Kesudahannya, polisi anda pun lapsed dan terbatal. Bila nak guna kemudahan medical card, baru tahu anda dah lama tak bayar kerana duit telah digelapkan oleh ejen.