Menyingkap Buku The Black Swan, Sangat Relevan Dengan Keadaan Ekonomi Semasa

Buku yang diterbitkan pada tahun 2007 bertajuk The Black Swan, telah dianggap oleh The Sunday Times sebagai salah satu daripada dua belas buku paling berpengaruh sejak Perang Dunia kedua.

Selepas kegawatan ekonomi pada tahun 2008, sekumpulan ahli ekonomi telah berbincang untuk mencari pelbagai buku yang paling berpengaruh, dan telah mampu mengubah landskap ekonomi global. Kemudiannya salah satu dari senarai buku tersebut ialah buku The Black Swan.

Berkenalan Dengan Pengarang Buku The Black Swan

Nassim Nicholas Taleb, dilahirkan pada tahun 1960. Beliau adalah seorang juru runding (consultant), ahli sains, ahli statistik, bekas pedagang (former trader) dan penganalisis risiko (risk analyst). Kebanyakan masa beliau banyak dihabiskan untuk mengkaji kerja yang melibatkan masalah rawak, kebarangkalian, dan ketidakpastian.

Disebabkan beliau banyak menghabiskan masa dalam mengkaji perkara tersebut, beliau terinspirasi untuk menulis lima kitab karangan falsafah mengenai ketidakpastian yang diterbitkan di antara tahun 2001 dan 2018. Salah satunya adalah The Black Swan.

Tahukah anda hasil tangan beliau semuanya terkenal dan bukannya buku The Black Swan sahaja yang bertaraf AAA? Buku Fooled By Randomness dan Antifragile juga merupakan buku yang sangat hebat dan berpengaruh.

Beliau menjadi profesor di beberapa buah universiti dan berkhidmat sebagai Professor of Risk Engineering di Universiti New York Tandon School of Engineering, sejak September 2008. Beliau telah menjadi ketua pengarang utama jurnal akademik Analisis Risiko dan Keputusan sejak September 2014.

Beliau juga pernah menjadi sebagai practitioner of mathematical finance, hedge fund manager dan derivatives trader. Kini beliau disenaraikan sebagai penasihat saintifik di Universa Investments.

Kisah The Black Swan

Buku ini telah diterbitkan pada tahun 2007 dan memberi tumpuan kepada kesan besar peristiwa luar biasa yang jarang berlaku dan tidak dapat diramalkan atau di luar pengetahuan seseorang.

Kebiasaannya manusia cenderung untuk mencari penjelasan yang mudah untuk peristiwa-peristiwa ini secara retrospektif. Taleb memanggilnya teori Black Swan.

Buku ini meliputi subjek yang berkaitan dengan pengetahuan, estetika, serta cara hidup, dan menggunakan unsur-unsur fiksyen dan anekdot dari sudut kehidupan beliau sendiri bagi menerangkan teori-teorinya. Buku The Black Swan telah berada di dalam carta senarai penjualan tertinggi New York Times selama 36 minggu.

Buku ini termasuk salah satu dari 5 volume bersiri iaitu The Incerto dan Fooled by Randomness (2001), The Black Swan (2007–2010), The Bed of Procrustes (2010–2016), Antifragile (2012), and Skin in the Game (2018).

Idea utama dalam buku Taleb bukan cuba meramalkan peristiwa Black Swan, tetapi untuk membina keteguhan terhadap peristiwa negatif dan keupayaan untuk mengeksploitasi peristiwa-peristiwa positif. 

Taleb berpendapat bahawa bank dan firma perdagangan terdedah kepada peristiwa Black Swan yang sangat berbahaya dan terbuka kepada risiko kerugian melebihi ramalan model kewangan mereka yang tidak sempurna.

Suka sekiranya kami memetik idea utama yang di ketengahkan oleh isi kandungan buku ini:

“Beribu-ribu tahun sebelum ini, semua orang percaya burung angsa (swan) hanya berwarna putih, dan mereka berpendapat bahawa angsa berwarna hitam hanyalah sebuah mitos. Sehinggalah penemuan angsa berwarna hitam di Australia, ianya telah mengubah perspektif orang ramai mengenai angsa berwarna hitam”

Jika diperhalusi fenomena The Black Swan yang berlaku dalam dunia kewangan baru-baru ini, kita boleh ambil contoh kenaikan Bitcoin yang terlalu tinggi. Semua orang tidak percaya bagaimana Bitcoin boleh naik setinggi itu dan tidak ada perkara yang boleh menghalang kenaikan Bitcoin, sehinggalah fenomena The Black Swan berlaku.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dapat MC, Boleh Claim Duit Daripada PERKESO?

Ramai orang cakap kalau MC (Medical Certificate atau Sijil Sakit), boleh claim duit dari PERKESO (Pertubuhan Keselamatan Sosial). Biar betul?

Tak pernah dengar kan? Tapi tak semestinya hal yang tak pernah kita dengar tu tak wujud.

Untuk pengetahuan, di bawah PERKESO wujudnya Skim Bencana Pekerjaan (Employment Injury Scheme – EIS) dan Skim Keilatan (Invalidity Scheme). 

Kedua-dua skim ini pasti akan tercatat dalam slip gaji kita jika dilihat secara terperinci. Itu pun kalau kita berumur 60 tahun ke bawah. 

Dengan adanya skim tersebut, kita boleh mendapatkan hak atau boleh claim duit dari PERKESO untuk situasi tertentu.  Terdapat beberapa situasi yang membolehkan kita membuat tuntutan.

Apakah termasuk juga jika kita MC dan tidak mampu bekerja?

Tuntutan Dari Skim Bencana Pekerjaan

Skim Bencana Pekerjaan Membolehkan Anda Membuat Tuntutan Bagi Situasi Berikut:

  • Diberhentikan Kerja (Atas sebab-sebab yang ditetapkan)
  • Meninggal Dunia (Waris akan menerima jumlah tuntutan)
  • Kemalangan Atau MC (Cuti Sakit)

Syarat Untuk Claim Tuntutan Jika MC (Cuti Sakit)

Syukur kerana PERKESO memberikan kita manfaat dan faedah sekiranya berlaku kemalangan atau kecederaan. Namun, harus kita ingat, bukan semua jenis MC atau cuti sakit membolehkan kita membuat tuntutan, hanya yang menepati syarat-syarat ini sahaja.

  1. Kemalangan atau kecederaan menimpa ketika berada dalam perjalanan ke tempat kerja dari rumah.
  2. Kemalangan atau kecederaan menimpa ketika berada dalam perjalanan untuk urusan kerja seperti berjumpa client, menghantar barang dan sebagainya.
  3. Kemalangan atau kecederaan menimpa ketika berada dalam perjalanan dari tempat kerja ke tempat rehat / lunch break.
  4. Mendapatkan rawatan di klinik panel berdaftar atau klinik dan hospital kerajaan.

Faedah Hilang Upaya Sementara Bagi Mereka Yang MC (Cuti Sakit)

Kita juga boleh mendapatkan Faedah Hilang Upaya Sementara sekiranya MC atau mengambil cuti sakit. Namun, syarat-syaratnya adalah seperti berikut:

  • Kecederaan tersebut menyebabkan kita tidak mampu bekerja sekurang-kurangnya 4 hari
  • Tiada hari yang kita ke pejabat sepanjang tempoh 4 hari tersebut
  • Penyakit yang berlaku adalah disebabkan kesan pekerjaan kita (Sebagai contoh penyakit asma akibat terdedah dengan bahan kimia).

Faedah Hilang Upaya Sementara ini akan membayar kepada kita kira-kira 80% daripada jumlah gaji harian. Kita akan menerima jumlah bayaran harian bagi tempoh 4 hari kita bercuti. Boleh rujuk dengan lebih lanjut di Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969.

Jangan salah faham, penyakit seperti demam, cirit birit, sakit kepala dan lain-lain lagi yang bukan disebabkan oleh pekerjaan tidak membolehkan kita membuat tuntutan. Hanya penyakit yang disebabkan oleh pekerjaan sahaja yang dibenarkan untuk kita claim.

Selepas membuat tuntutan MC (cuti sakit), kita juga berhak menyertai Program Return To Work (RTW). Program RTW ditubuhkan oleh PERKESO untuk membantu memulihkan fungsi anggota badan agar kita dapat kembali bekerja semula dengan baik.

Sumber RujukanLoan Street

Iklan

5 Petua Untuk Tepis Kenaikan Kos Sara Hidup Di Malaysia

Sepuluh ringgit pada hari ini sangat berbeza berbanding dengan satu dekad atau dua dekad lalu, di mana jumlah wang yang sama mungkin dapat membawa satu bakul penuh dengan barangan runcit.

Sekarang ini, untuk mengekalkan taraf hidup semasa, ramai akan bekerja lebih keras, berjimat mana yang mampu, dan berpuas hati dengan perkhidmatan atau barang yang lebih sedikit. 

Apabila wang anda tidak lagi dapat membeli barang-barang yang anda perlukan dalam kuantiti yang anda inginkan, sudah tiba masanya untuk menjadi serius tentang bagaimana anda membelanjakan wang.

 

Tetapi adakah dengan bekerja lebih keras, berjimat mana yang mampu, dan berpuas hati dengan apa sahaja adalah cara terbaik untuk menangani kenaikan kos sara hidup di Malaysia? Dengan membuat sedikit perubahan dalam gaya hidup anda untuk menangani keadaan ini, tidak perlu terlalu drastik sangat. 

Kami mengesyorkan 5 petua mudah ini untuk menangani kenaikan kos sara hidup di Malaysia:

1. Tanam Sayuran, Herba, Dan Buah-Buahan Sendiri

  

Terdapat banyak sebab yang baik untuk menumbuhkan sayuran, herba, dan buah-buahan sendiri. Selain menjimatkan bil runcit anda, beberapa faedah lain termasuklah:

  • Meminimumkan pendedahan racun perosak
  • Meminimumkan penggunaan hasil tercemar
  • Kesegaran rasa

Kami sedar bahawa sukar untuk menguruskan tumbuhan sambil mempunyai pekerjaan sepenuh masa, jadi mulakan secara kecil-kecilan. Jika anda tanam tiga hingga lima jenis tumbuhan yang boleh dimakan (dan yang biasanya anda makan), ianya tidak memerlukan banyak masa untuk berkebun dan mudah untuk dijaga.

Berikut adalah beberapa sayuran, herba, dan buah-buahan yang paling mudah untuk anda tanam di cuaca Malaysia: 

  • Kangkung
  • Cili merah
  • Tomato
  • Rambutan
  • Oren

2. Bawa Bekalan Makanan Anda Sendiri

Sumber: Pixabay

Membawa bekalan makanan tengah hari sendiri boleh menjimatkan kira-kira RM200 sebulan (kos purata untuk makan tengahari sehari ialah RM10). Cukup banyak wang yang dapat disimpan! Selain membantu anda menjimatkan wang lebih banyak, manfaat lain untuk membawa bekalan sendiri termasuklah: 

  • Menyelamatkan anda dari godaan-godaan makanan bergula / tidak sihat
  • Mengambil saiz bahagian yang betul
  • Kurang penggunaan garam, lemak, dan gula 

Beberapa makanan paling mudah dan paling cepat yang boleh anda buat untuk dibawa ke tempat kerja adalah: 

  • Nasi goreng
  • Sandwic
  • Salad
  • Roti bakar

Sekiranya anda konsisten melakukannya, dijangka boleh jimat sehingga RM2400 setahun.

 3. Kongsi Kereta

Sumber: Toby / Pexels

Katakan kos untuk pengangkutan dan tempat letak kereta setiap hari (tidak termasuk hujung minggu) ialah RM30. Dalam sebulan, jumlah ialah RM600 untuk pengangkutan (dan tempat letak kereta) sahaja. Pertimbangkan untuk carpooling sekali atau dua kali seminggu untuk menjimatkan wang, jika anda mampu.

Carpooling bukan hanya menjimatkan, tetapi juga dapat menyelamatkan alam sekitar. Carpooling mengakibatkan kurang emisi karbon dan pencemaran, dan anda dapat bertemu dengan pelbagai orang yang menarik. Carpooling juga menawarkan kemudahan untuk bergerak lebih jauh, berbanding dengan pengangkutan awam.

Sekiranya anda tidak mempunyai sesiapa yang boleh anda tumpang, boleh gunakan aplikasi carpooling yang tersedia di Malaysia: 

 4. Bajet Belanja Anda Seperti Seorang Pro

Sumber: Ashim D’Silva / Pexels

Kita semua tahu bahawa membeli-belah semasa jualan mega di Malaysia boleh menjimatkan sehingga 70% diskaun, tetapi jualan mega hanya berlangsung dalam masa yang singkat. Membeli-belah dalam tempoh yang singkat ini, tidak beberapa disyorkan kerana anda akan cenderung untuk membeli apa sahaja yang ditawarkan. Berlatih untuk pandai meletakkan bajet dan ketahui bagaimana untuk mencari untuk dan mendapatkan tawaran terbaik.

Semak beberapa tempat paling disyorkan di Lembah Klang untuk membeli belah dengan harga yang rendah:

  • GM Klang Wholesale City Complex – Untuk barangan murah di mana anda boleh menemui segala-galanya di satu tempat, seperti barangan runcit, hiasan perkahwinan, perabot rumah, alat teknologi, mainan, alat tulis, tekstil, peralatan sukan, dan pakaian dan aksesori fesyen
  • Low Yat Plaza – Untuk barangan IT yang harga berpatutan misalnya. komputer dan telefon bimbit
  • Kenanga Wholesale City – Untuk beg tangan murah, kasut, aksesori dan pakaian.
  • Amcorp Mall Flea Market – Untuk perabot rumah, barangan antik, karya seni, patung-patung retro dan bermacam-macam lagi

 5. Gunakan Kad Kredit Dengan Lebih Bijak

Sumber: Pixabay / Pexels

Menggunakan kad kredit anda dengan cara yang betul, dapat membantu dalam berjimat. Ikut petua berikut: 

  • Gunakan kad kredit dengan kadar faedah yang rendah: Gunakan kad yang mengenakan kadar faedah yang lebih rendah untuk membuat pembelian besar dan jadikannya ansuran bulanan yang disamakan ( equated monthly installments (EMI) )
  • Sentiasa bayar penuh bil dan tepat pada masa: Ini membantu dalam menjimatkan kadar faedah dalam jangka masa panjang.
  • Menyatukan hutang: Jika anda memiliki banyak kad kredit, pertimbangkan untuk menyatukannya. Dengan berbuat demikian, anda akan dapat memberi perhatian kepada hanya satu kad dan menjimat lebih banyak pada pelbagai faedah dan yuran tahunan pada kad yang berbeza.
  • Manfaatkan kredit tanpa faedah: Beberapa pembekal kad kredit menawarkan kredit tanpa faedah selama sebulan.
  • Gunakan kad ganjaran atau kad yang menawarkan cashback, mile udara, dan sebagainya: Dengan setiap pembelian yang dibuat, anda akan diberi ganjaran mata yang boleh digunakan di lain hari.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

Forex Trading Bakal Jadi ‘Halal’ di Malaysia?

Pada 14 Jun 2019 yang lalu, Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengeluarkan draf awal bagi rangka kerja berkenaan platform perdagangan elektronik (Framework for Electronic Trading Platforms).

Ini adalah langkah pertama bagi memastikan pengendali platform e-trading di Malaysia bersiap sedia untuk memenuhi segala peraturan yang digariskan, dan seterusnya berdaftar dengan BNM.

Dua kategori pasaran kewangan khusus yang terlibat adalah:
1. Instrumen pasaran wang (money market), contohnya produk boleh runding seperti deposit, bil-bil, penerimaan bank (bankers acceptance) dan perjanjian beli balik (repurchase agreements)
2. Produk tukaran asing (foreign exchange products) termasuklah spot, forward, swaps dan derivatif semua pasangan-pasangan mata wang

Ianya akan meliputi pemain industri bagi dua kategori:
1. Broker yang mengendali platform e-broking
2. Pengendali platform e-trading

Operator platform yang layak perlu mendapatkan kelulusan BNM sebelum menawarkan perkhidmatan mereka di Malaysia. Tiada lesen, tiada pelanggan dari Malaysia boleh trade menggunakan platform tersebut.

Boleh muat turun dokumen Framework for Electronic Trading Platforms oleh BNM yang setebal 15 muka surat di sini.

Permulaan Bagi Menghalalkan Forex Trading?

Sebenarnya forex trading akan jatuh hukum halal apabila memenuhi kesemua syarat yang ditetapkan, sekaligus menjadikannya patuh Syariah. Bank-bank di Malaysia yang menjalankan aktiviti forex akan memastikan mereka memenuhi kesemua syarat ini.

Apakah syarat online forex yang mesti dipatuhi?

4 Syarat Online Forex Atau Transaksi Over the Counter Yang Mesti Dipenuhi:

  1. Pastikan broker adalah betul dan mempunyai mata wang ketika melakukan transaksi. Broker ada mata wang yang hendak kita tukarkan
  2. Ada duit sepenuhnya, modal USD1000 hanya boleh berniaga USD1000 dan tidak lebih (Leverage)
  3. Tiada margin terlibat
  4. Spot transaksi (Transaksi lani), ada yang dibenarkan sehingga 3 hari

4 syarat di atas wajib dipenuhi, kalau salah satu syarat pun tak dipenuhi, maka HARAM.

Boleh baca lebih lanjut mengenainya di Garis Panduan Syariah dalam Perdagangan Forex, kupasan menarik oleh Associate Professor Dr. Aznan Hasan, Pensyarah UIA & Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Syariah Maybank Islamic.

Iklan

Banyak Hutang Nak Kena Bayar? Guna Cara Ini Untuk Kurangkan Ansuran Bulanan

Pinjaman peribadi dan hutang kad kredit merupakan antara hutang jahat yang boleh membuatkan penghutang terbeban dengan bayaran ansuran bulanan yang tinggi. Hutang ini juga mempunyai kadar faedah yang tinggi menyebabkan penyelesaian hutang mengambil masa yang lama.

Ramai yang sudah terjebak dengan hutang jahat. Mereka pinjam duit dari bank untuk melancong ke luar negara, ubahsuai rumah atau membeli-belah di kedai mewah. Kad kredit digunakan secara sambil lewa sehingga mencapai tahap maksimum hutang yang dibenarkan.

Akibatnya mereka terpaksa menanggung bayaran ansuran bulanan yang tinggi. Kalau ada bayaran bulanan yang tertangguh tidak berbayar, rekod kewangan CCRIS akan menjadi buruk dan bank akan sukar beri pinjaman di masa hadapan.

Untuk mereka yang sudah terjebak dengan hutang jahat, ada beberapa cara yang boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah ini. Sekiranya hutang menjadi terlalu banyak sehingga bayaran ansuran bulanan menjadi membebankan, salah satu cara yang boleh digunakan adalah penyatuan hutang.

Debt consolidation atau penyatuan hutang ialah satu teknik untuk menyelesaikan masalah hutang berlebihan sehingga terbeban dengan komitmen ansuran bulanan yang tinggi. Melalui penyatuan hutang, peminjam boleh membuat satu pinjaman untuk menyelesaikan beberapa hutang sedia ada.

Teknik penyatuan hutang ini dapat mengurangkan bayaran ansuran bulanan melalui beberapa cara:

1. Kadar Faedah Lebih Rendah

Teknik penyatuan hutang dapat mempunyai potensi untuk mendapatkan kadar faedah yang lebih rendah.

Cuba hubungi beberapa bank untuk membuat permohonan penyatuan hutang dan pilih bank yang mampu tawarkan kadar faedah yang rendah.

2. Tempoh Pembiayaan Lebih Lama

Panjangkan tempoh pembiayaan untuk mengurangkan bayaran ansuran bulanan.

Namun perlu diingat dengan memanjangkan tempoh pembiayaan kita terpaksa menanggung kos pembiayaan yang lebih tinggi dalam jangka masa panjang.

3. Pembiayaan Semula Rumah

Bagi yang sudah memiliki rumah dan baki pinjaman lebih rendah berbanding nilai hartanah semasa boleh membuat pembiayaan semula rumah untuk mendapatkan nilai pinjaman dalam bentuk tunai.

Pembiayaan semula rumah boleh digunakan untuk menyelesaikan pinjaman kereta, pembiayaan peribadi dan kad kredit yang mempunyai kadar faedah yang tinggi berbanding pembiayaan rumah. Pembiayaan rumah mempunyai kadar faedah lebih rendah dan tempoh pembiayaan lebih lama.

Contoh:

Ali beli rumah pada tahun 2010 dengan harga RM150k. Pada tahun 2020, baki pinjaman rumah tersebut ialah RM125k namun nilai hartanah telah meningkat kepada RM300k. Pada masa yang sama Ali ada hutang pinjaman peribadi RM60k, pinjaman kereta 1 RM30k, pinjaman kereta 2 RM50k dan hutang kad kredit RM5k.

Ali ada pilihan untuk refinance rumah untuk dapatkan pinjaman rumah RM270k iaitu 90% dari nilai hartanah. Setelah ditolak baki pinjaman rumah, duit pinjaman selebihnya boleh digunakan untuk selesaikan hutang pinjaman peribadi, pinjaman kereta dan hutang kad kredit sepenuhnya.

Kelebihan penyatuan hutang ialah potensi untuk dapatkan kos pembiayaan yang lebih murah. Selain itu ia dapat membantu mengurangkan bebanan bayaran ansuran bulanan dan mengelakkan dari tunggakan bayaran hutang akibat bebanan ansuran bulanan yang tinggi.

Namun begitu, perlu diingatkan bahawa penyatuan hutang juga mempunyai kekurangan tersendiri. Kos pembiayaan semula rumah perlu ditanggung untuk urusan perjanjian pembiayaan seperti yuran guaman, yuran penilaian dan lain-lain. Selain itu, tempoh pinjaman yang panjang juga meningkatkan jumlah faedah yang perlu dibayar dalam jangka masa panjang.

Perkara yang paling penting dalam pengurusan kewangan peribadi ialah disiplin dalam berbelanja supaya tidak berbelanja melebihi kemampuan sehingga hutang makin bertimbun.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!