Menyingkap Buku The Black Swan, Sangat Relevan Dengan Keadaan Ekonomi Semasa

Buku yang diterbitkan pada tahun 2007 bertajuk The Black Swan, telah dianggap oleh The Sunday Times sebagai salah satu daripada dua belas buku paling berpengaruh sejak Perang Dunia kedua.

Selepas kegawatan ekonomi pada tahun 2008, sekumpulan ahli ekonomi telah berbincang untuk mencari pelbagai buku yang paling berpengaruh, dan telah mampu mengubah landskap ekonomi global. Kemudiannya salah satu dari senarai buku tersebut ialah buku The Black Swan.

Berkenalan Dengan Pengarang Buku The Black Swan

Nassim Nicholas Taleb, dilahirkan pada tahun 1960. Beliau adalah seorang juru runding (consultant), ahli sains, ahli statistik, bekas pedagang (former trader) dan penganalisis risiko (risk analyst). Kebanyakan masa beliau banyak dihabiskan untuk mengkaji kerja yang melibatkan masalah rawak, kebarangkalian, dan ketidakpastian.

Disebabkan beliau banyak menghabiskan masa dalam mengkaji perkara tersebut, beliau terinspirasi untuk menulis lima kitab karangan falsafah mengenai ketidakpastian yang diterbitkan di antara tahun 2001 dan 2018. Salah satunya adalah The Black Swan.

Tahukah anda hasil tangan beliau semuanya terkenal dan bukannya buku The Black Swan sahaja yang bertaraf AAA? Buku Fooled By Randomness dan Antifragile juga merupakan buku yang sangat hebat dan berpengaruh.

Beliau menjadi profesor di beberapa buah universiti dan berkhidmat sebagai Professor of Risk Engineering di Universiti New York Tandon School of Engineering, sejak September 2008. Beliau telah menjadi ketua pengarang utama jurnal akademik Analisis Risiko dan Keputusan sejak September 2014.

Beliau juga pernah menjadi sebagai practitioner of mathematical finance, hedge fund manager dan derivatives trader. Kini beliau disenaraikan sebagai penasihat saintifik di Universa Investments.

Kisah The Black Swan

Buku ini telah diterbitkan pada tahun 2007 dan memberi tumpuan kepada kesan besar peristiwa luar biasa yang jarang berlaku dan tidak dapat diramalkan atau di luar pengetahuan seseorang.

Kebiasaannya manusia cenderung untuk mencari penjelasan yang mudah untuk peristiwa-peristiwa ini secara retrospektif. Taleb memanggilnya teori Black Swan.

Buku ini meliputi subjek yang berkaitan dengan pengetahuan, estetika, serta cara hidup, dan menggunakan unsur-unsur fiksyen dan anekdot dari sudut kehidupan beliau sendiri bagi menerangkan teori-teorinya. Buku The Black Swan telah berada di dalam carta senarai penjualan tertinggi New York Times selama 36 minggu.

Buku ini termasuk salah satu dari 5 volume bersiri iaitu The Incerto dan Fooled by Randomness (2001), The Black Swan (2007–2010), The Bed of Procrustes (2010–2016), Antifragile (2012), and Skin in the Game (2018).

Idea utama dalam buku Taleb bukan cuba meramalkan peristiwa Black Swan, tetapi untuk membina keteguhan terhadap peristiwa negatif dan keupayaan untuk mengeksploitasi peristiwa-peristiwa positif. 

Taleb berpendapat bahawa bank dan firma perdagangan terdedah kepada peristiwa Black Swan yang sangat berbahaya dan terbuka kepada risiko kerugian melebihi ramalan model kewangan mereka yang tidak sempurna.

Suka sekiranya kami memetik idea utama yang di ketengahkan oleh isi kandungan buku ini:

“Beribu-ribu tahun sebelum ini, semua orang percaya burung angsa (swan) hanya berwarna putih, dan mereka berpendapat bahawa angsa berwarna hitam hanyalah sebuah mitos. Sehinggalah penemuan angsa berwarna hitam di Australia, ianya telah mengubah perspektif orang ramai mengenai angsa berwarna hitam”

Jika diperhalusi fenomena The Black Swan yang berlaku dalam dunia kewangan baru-baru ini, kita boleh ambil contoh kenaikan Bitcoin yang terlalu tinggi. Semua orang tidak percaya bagaimana Bitcoin boleh naik setinggi itu dan tidak ada perkara yang boleh menghalang kenaikan Bitcoin, sehinggalah fenomena The Black Swan berlaku.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.