Moratorium Dah Habis, TIPS Jika Tak Mampu Bayar Hutang

Kalau pendapatan ahli keluarga semuanya adalah di bawah RM 3,000 dan RM 5,000, pasti akan merasa terkesan dan membolehkan anda memohon moratorium pada tahun lepas. 

Kini, moratorium dah tamat, hutang tetap kena bayar tetapi sekarang wajib bayar dalam jumlah yang penuh. Hutang pun bukan perkara main-main, ia adalah komitmen penting buat anda seperti duit rumah bulanan, duit kereta bulanan dan lain-lain lagi komitmen bulanan anda dan keluarga.

Sudah tamat moratorium, ramai risau takut tidak mampu nak bayar segala komitmen, jangan risau. Jom ikuti tips jika tak mampu bayar hutang ini.

Perkhidmatan Pengurusan Hutang Oleh AKPK (Debt Consolidation)

Sekiranya anda benar-benar buntu tak tahu apa nak buat kerana tidak dapat membayar hutang-hutang, perkhidmatan pengurusan hutang oleh AKPK ini mungkin diperlukan.  

Anda boleh hubungi pihak AKPK untuk memaklumkan anda perlu perkhidmatan uruskan hutang dimana mereka akan bantu anda membuat penstrukturan semula pinjaman anda. Ini adalah untuk memudahkan anda membuat bayaran pinjaman mengikut kemampuan anda.

Apa Itu AKPK?

AKPK adalah sebuah Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit, ia sering disebut AKPK. AKPK juga merupakan sebuah agensi yang telah ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan April 2006.

Misi dan matlamat utama AKPK ditubuhkan adalah untuk membantu individu bagi menguasai situasi kewangan mereka serta mencapai ketenangan minda hasil daripada penggunaan kredit secara bijak. AKPK bertanggung jawab memberi khidmat nasihat kewangan, pendidikan kewangan dan juga program pengurusan kredit. Serah diri kepada AKPK sebelum terlambat jika sudah buntu. 

Pembiayaan Semula Pinjaman

Tips jika tak mampu bayar hutang bukanlah untuk menyuruh anda berhutang lagi. Tetapi dengan cara pembiayaan semula pinjaman yang dilakukan mengikut syarat, anda boleh membayar hutang menggunakan pembiayaan semula pinjaman. 

Namun, perbezaannya adalah kadar faedah yang baru dan lebih rendah akan menyebabkan jumlah bayaran bulanan anda menjadi kurang. 

Tempoh Pinjaman Dipanjangkan

Jika tidak mampu bayar hutang atau komitmen bulanan, anda boleh berbincang dengan pihak bank. Mungkin ada pilihan lain lagi sebenarnya? Ya, anda boleh memanjangkan tempoh bayaran pinjaman. Pastinya pada bulan-bulan berikutnya, ansuran juga dapat dikurangkan jumlahnya.

Oleh itu, ringanlah sedikit bebanan untuk bayar hutang sekiranya jumlah komitmen tersebut dikurangkan secara bulanan.

Berbincang Dengan Pegawai Bank

Jika diikutkan, bank mempunyai prosedur yang ketat dari segi pembiayaan hutang bulanan. Namun begitu, anda tetap boleh ke bank berdekatan dan berjumpa dengan pegawai untuk bercakap tentang masalah pinjaman yang anda hadapi.

Jika meminta lebih masa untuk membayar komitmen, mungkin akan dipertimbangkan tetapi amat sukar. Jika lebihkan masa, mungkin dalam tempoh beberapa hari sahaja. 

Jika bank melihat anda benar-benar bermasalah, mereka akan mencadangkan untuk berbincang dengan AKPK mengenai masalah kewangan ini.

Berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan jika tak mampu bayar hutang. Harus difahami bahawa semua ini adalah dari segi bantuan dan inisiatif diri kita sendiri untuk harunginya. 

Sekiranya tidak mampu, serah diri kepada AKPK adalah jalan terakhir dan pilihan akhir anda, tetapi ia bukanlah penutup segalanya. Ia adalah permulaan hidup baru anda untuk merancang kewangan dengan lebih baik lagi insyaAllah.

Previous ArticleNext Article

Ringgit Muncul Mata Wang Berprestasi Terbaik Di Asia Hasil Tindakan Bersepadu Kerajaan

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama) — Ringgit muncul sebagai mata wang berprestasi terbaik di rantau Asia berbanding dolar US sejak pelaksanaan tindakan bersepadu oleh kerajaan dan Bank Negara Malaysia (BNM) pada 26 Februari 2024, kata Kementerian Kewangan (MoF).

Menerusi jawapan bertulis di Dewan Negara, MoF berkata ia susulan usaha menggalakkan aliran masuk dana lebih konsisten ke dalam pasaran kewangan domestik termasuk penghantaran balik dan pertukaran pendapatan pelaburan asing oleh syarikat berkaitan kerajaan.

“Setakat 17 Julai 2024, ringgit diniagakan pada paras 4.6642 berbanding 4.7987, nilai tukaran terendah pernah dicatatkan pada tahun ini. 

“Selain itu, kadar pertukaran efektif nominal (NEER) ringgit yang merupakan kayu ukur prestasi mata wang tempatan berbanding rakan dagangan utama juga telah meningkat sebanyak 3.4 peratus,” katanya.

MoF berkata demikian sebagai menjawab soalan Senator Datuk Shamsuddin Abd Ghaffar yang bertanya mengenai apakah usaha dilakukan kerajaan ke arah penambahbaikan nilai ringgit berbanding dolar US dan bila usaha itu akan berjaya.

Menurut kementerian, BNM akan terus mengambil langkah-langkah wajar untuk memastikan kestabilan mata wang dan pasaran pertukaran asing domestik. 

“Perkara ini termasuk mengambil langkah operasi intervensi dalam pasaran pertukaran asing untuk membendung pergerakan mata wang yang dianggap berlebihan,” katanya. 

MOF turut menegaskan kerajaan kekal komited dan fokus dalam usaha pelaksanaan polisi pembaharuan struktur dan pengukuhan fiskal. 

Pelbagai usaha telah dijalankan dan mula menampakkan hasil positif seperti pelaburan yang diluluskan kekal menggalakkan bagi tahun 2023 (2023: RM330 bilion; 2022: 267.8 bilion) serta suku pertama 2024 sebanyak RM89.7 bilion (Suku Pertama 2023: RM71.4 bilion).

Selepas enam tahun, JP Morgan telah menaikkan taraf Malaysia daripada ‘underweight’ kepada ‘neutral’ berikutan dasar pembaharuan struktur yang dilaksanakan termasuk pelaburan dalam membangunkan pusat hab data serantau dan teknologi hijau. 

“Ini menunjukkan bahawa pelabur kekal yakin terhadap perkembangan ekonomi negara dan dengan usaha dilakukan oleh kerajaan. Aliran masuk dana dan pelaburan asing ini dijangka akan berterusan dan ia akan menyokong pengukuhan nilai ringgit,” kata MOF.

— BERNAMA