Moratorium Dah Habis, TIPS Jika Tak Mampu Bayar Hutang

Kalau pendapatan ahli keluarga semuanya adalah di bawah RM 3,000 dan RM 5,000, pasti akan merasa terkesan dan membolehkan anda memohon moratorium pada tahun lepas. 

Kini, moratorium dah tamat, hutang tetap kena bayar tetapi sekarang wajib bayar dalam jumlah yang penuh. Hutang pun bukan perkara main-main, ia adalah komitmen penting buat anda seperti duit rumah bulanan, duit kereta bulanan dan lain-lain lagi komitmen bulanan anda dan keluarga.

Sudah tamat moratorium, ramai risau takut tidak mampu nak bayar segala komitmen, jangan risau. Jom ikuti tips jika tak mampu bayar hutang ini.

Perkhidmatan Pengurusan Hutang Oleh AKPK (Debt Consolidation)

Sekiranya anda benar-benar buntu tak tahu apa nak buat kerana tidak dapat membayar hutang-hutang, perkhidmatan pengurusan hutang oleh AKPK ini mungkin diperlukan.  

Anda boleh hubungi pihak AKPK untuk memaklumkan anda perlu perkhidmatan uruskan hutang dimana mereka akan bantu anda membuat penstrukturan semula pinjaman anda. Ini adalah untuk memudahkan anda membuat bayaran pinjaman mengikut kemampuan anda.

Apa Itu AKPK?

AKPK adalah sebuah Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit, ia sering disebut AKPK. AKPK juga merupakan sebuah agensi yang telah ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia pada bulan April 2006.

Misi dan matlamat utama AKPK ditubuhkan adalah untuk membantu individu bagi menguasai situasi kewangan mereka serta mencapai ketenangan minda hasil daripada penggunaan kredit secara bijak. AKPK bertanggung jawab memberi khidmat nasihat kewangan, pendidikan kewangan dan juga program pengurusan kredit. Serah diri kepada AKPK sebelum terlambat jika sudah buntu. 

Pembiayaan Semula Pinjaman

Tips jika tak mampu bayar hutang bukanlah untuk menyuruh anda berhutang lagi. Tetapi dengan cara pembiayaan semula pinjaman yang dilakukan mengikut syarat, anda boleh membayar hutang menggunakan pembiayaan semula pinjaman. 

Namun, perbezaannya adalah kadar faedah yang baru dan lebih rendah akan menyebabkan jumlah bayaran bulanan anda menjadi kurang. 

Tempoh Pinjaman Dipanjangkan

Jika tidak mampu bayar hutang atau komitmen bulanan, anda boleh berbincang dengan pihak bank. Mungkin ada pilihan lain lagi sebenarnya? Ya, anda boleh memanjangkan tempoh bayaran pinjaman. Pastinya pada bulan-bulan berikutnya, ansuran juga dapat dikurangkan jumlahnya.

Oleh itu, ringanlah sedikit bebanan untuk bayar hutang sekiranya jumlah komitmen tersebut dikurangkan secara bulanan.

Berbincang Dengan Pegawai Bank

Jika diikutkan, bank mempunyai prosedur yang ketat dari segi pembiayaan hutang bulanan. Namun begitu, anda tetap boleh ke bank berdekatan dan berjumpa dengan pegawai untuk bercakap tentang masalah pinjaman yang anda hadapi.

Jika meminta lebih masa untuk membayar komitmen, mungkin akan dipertimbangkan tetapi amat sukar. Jika lebihkan masa, mungkin dalam tempoh beberapa hari sahaja. 

Jika bank melihat anda benar-benar bermasalah, mereka akan mencadangkan untuk berbincang dengan AKPK mengenai masalah kewangan ini.

Berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan jika tak mampu bayar hutang. Harus difahami bahawa semua ini adalah dari segi bantuan dan inisiatif diri kita sendiri untuk harunginya. 

Sekiranya tidak mampu, serah diri kepada AKPK adalah jalan terakhir dan pilihan akhir anda, tetapi ia bukanlah penutup segalanya. Ia adalah permulaan hidup baru anda untuk merancang kewangan dengan lebih baik lagi insyaAllah.

Buat Bisnes & Payment Hanya Melalui Whatsapp!

Pasti ramai yang buat bisnes di luar sana yang menggunakan Whatsapp. Ramai juga yang buat bisnes tapi…

 • Tak ada sistem untuk urus order.
 • Perlu COD dan beratur panjang di kaunter Poslaju.
 • Data jualan bersepah
 • Kena forward secara manual maklumat produk & akaun bank pada pelanggan
 • Perlu semak akaun bank setiap kali ada payment masuk

Mujurlah ada Yezza.
Web e-commerce dalam WhatsApp Business anda.

Dengan Yezza, anda boleh :-

 • Urus stok secara online. (Inventory Management)
 • Terima pembayaran online dari customer (Yezza Pay)
 • Semak prestasi jualan, ejen & produk. (Report & Analytics)
 • Leads diagihkan sama rata ke semua staf jualan (Smart Link)
 • Urus data pelanggan untuk follow up. (Customer Management)
 • Integrasi dengan rider & kurier (Easyparcel, Lalamove & Zepto)
 • Web e-commerce ringkas & mudah dalam WhatsApp (Yezza Store)

BONUS : Integrasi FB Pixel & Google Analytics untuk marketing.

Anda hanya perlu 9 minit untuk dapat sebuah web e-commerce. Ringkas & mudah guna smartphone sahaja.

Tak perlu bayar web developer dan kosnya yang murah.

Sudah lah murah, dapat banyak kelebihan Yezza seperti:-

 • Tiada had untuk upload produk.
 • Hanya perlu guna smartphone sahaja.
 • Boleh semak prestasi jualan & ejen.
 • Fungsi payment gateway menerusi Yezza Pay.
 • Mudah digunakan pelanggan baru bisnes anda.
 • Sesuai untuk penjual yang ada banyak produk kategori.

Cubalah Yezza SEKARANG! Confirm manthop!

Previous ArticleNext Article

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: