Siapa Founder Foodpanda? Bagaimana Foodpanda Ini Wujud?

Alhamdulillah, sekarang ni nak pesan makanan semuanya lebih mudah dengan adanya Foodpanda. Dengan muat turun aplikasi Foodpanda, makanan yang dipesan pasti akan dihantar dengan cepat oleh ‘abang rider’ Foodpanda. Senang je kan?

Tapi, pernah terfikir tak siapa yang wujudkan Foodpanda ni? Zaman dahulu tak ada pun. Siapa founder dia dan bagaimana tiba-tiba boleh ada Foodpanda di Malaysia?

Siapa Pengasas Atau Founder Foodpanda?

Dilahirkan di Berlin, Jerman, Ralf Wenzel merupakan founder atau pengasas bagi Foodpanda. Beliau memiliki ijazah dari Universiti Berlin dalam bidang Sains Komputer. Jadi, sebab inilah yang membolehkan beliau berpengalaman dalam membina dan menguruskan Foodpanda!

Tidak dinafikan bahawa latar belakang pendidikannya telah memainkan peranan yang besar dalam memajukan bisnes Foodpanda tersebut. Sebelum menjadi pengasas Foodpanda, Ralf Wenzel juga telah melakukan pelbagai jenis pekerjaan. Pada tahun 2002, beliau memulakan kerjayanya sebagai jurutera perisian di syarikat Mercedes-Benz.

2 tahun selepas itu, beliau telah berpindah ke Jambato dalam memulakan kariernya dalam bidang pembangunan perniagaan dan pernah menjadi Ketua Pegawai Operasi. Pada tahun 2012 pula, Ralf Wenzel telah menubuhkan Foodpanda dan telah meletakkan jawatan pada tahun 2017.

Kisah Kewujudan Foodpanda di Serata Dunia

Pasti anda juga tertanya-tanya bagaimana Foodpanda wujud.  Foodpanda diasaskan pada tahun 2012 oleh Ralf Wenzel bersama-sama Benjamin Bauer di Jerman dengan bantuan Rohit Chadda iaitu pelabur perbankan dari India. 

Untuk pengetahuan anda, konsep awal penubuhan Foodpanda adalah menyelesaikan masalah pelanggan dalam mendapatkan makanan yang diinginkan. Namun dengan adanya Foodpanda, pelanggan boleh memilih makanan yang dipesan dan dihantar terus ke rumah.

Menjelang penghujung tahun 2012, Foodpanda telah berkembang ke 16 buah negara lain dan melebarkan sayapnya ke 7 buah negara lagi setahun selepas itu. Pada tahun 2016, Foodpanda boleh didapati di 24 buah negara termasuk Malaysia, Indonesia, Brunei dan sebagainya. Jenama Foodpanda digunakan hanya di Eropah dan Asia dan di benua lain pula, ianya dikenali dengan Hellofood.

Kejayaan Foodpanda memang tidak dapat disangkal oleh kita semua. Mereka telah memperoleh keuntungan USD 28 juta  pada tahun 2013 dan meningkat naik kepada USD 80 juta pada tahun 2014. Pada tahun 2015 pula, mereka telah memperoleh keuntungan sebanyak USD 210 juta.

Kesimpulan Dari Kisah Kejayaan Foodpanda

Kejayaan Foodpanda adalah daripada pengalaman Ralf Wenzel dalam menceburi dalam pelbagai bidang kerjaya sebelum menubuhkan Foodpanda. Selain itu, kebijaksanaan Ralf Wenzel dalam memilih rakan kongsi (Rohit Chadda dan Benjamin Bauer) yang hebat juga antara penyumbang penting kejayaan syarikat Foodpanda tersebut. 

Bagi anda yang ingin ataupun telah menjadi seorang pengasas, contohilah kebijaksanaan pengasas Foodpanda ini. Dengan pengalaman, kita dapat belajar dari masa lalu, pengalaman adalah sebaik-baik guru.

Jangan takut untuk berkembang dengan lebih lagi, lebarkan sayap dengan segala ilmu yang diceburi. Sehingga sekarang kita semua menggunakan Foodpanda, nak beli makanan, sekecil-kecil barang pun, Foodpanda hantar ke hadapan rumah terus. Idea sistem ini menjadikan kerja mereka juga produktif. Boleh dikatakan kejayaan ini adalah disebabkan oleh pengasas yang mempunyai sifat idealistik dan bijak merancang.

Semoga kita juga boleh berjaya dalam bidang masing-masing suatu masa nanti.  Semoga bermanfaat.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Mr. D.I.Y, Avis, Digi, Farm Fresh, Dave’s Deli Dan Maybank Antara Pemenang Di Anugerah Jenama Terbaik Tahun 2022-2023

LONDON, 10 Nov (Bernama) — World Branding Awards edisi ke-15 yang menyaksikan lebih 3,500 jenama daripada lebih 45 buah negara dinamakan sebagai “Jenama Terbaik Tahun ini”. Daripada jumlah ini, kurang daripada 250 jenama diisytiharkan sebagai Pemenang. Majlis anugerah ini telah mengalu-alukan lebih 100 orang tetamu daripada seluruh dunia untuk meraikan kejayaan dan pencapaian beberapa Jenama Terbaik Dunia, di pusat anugerah dunia, Kensington Palace.

Lurpak, Club Med, Yakult, Spotify, CoCo, Amazon, Netflix, Neutrogena, Lego, Cadbury, adalah beberapa jenama yang diumumkan sebagai Pemenang Global di majlis anugerah berprestij ini.

Pemenang Malaysia termasuk Astro, Farm Fresh, Maybank, Munchy’s, Spritzer, Unifi, Avis, Dave’s Deli, Digi, Inside Scoop, AEON, Al-Ikhsan Sports, dan AirAsia. Pemenang Peringkat Nasional lain termasuk Nongfu Spring (China), Hang Seng Bank (Hong Kong), Janji Jiwa (Indonesia), Toast Box (Singapura) dan banyak lagi.

MR. D.I.Y, menggegarkan Asia Tenggara apabila mereka diisytiharkan sebagai jenama ‘Peruncit Pembaikan Rumah’ teratas di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Filipina dan meraih anugerah Peringkat Serantau dalam kategori Peruncit Pembaikan Rumah.

Pemenang Peringkat Serantau lain termasuk; Bosch, Sennheiser, SoundCloud, Huawei, Optical 88, Elkjøp, BreadTalk, Walrus Pumps, Gems Pavilion. Jenama-jenama ini mendapat undi sebagai jenama kegemaran pengguna di 4 buah negara atau lebih merentasi 3 kawasan atau lebih di rantau geografi tertentu.

“Majlis ini meraikan beberapa jenama terbaik di seluruh dunia. Anugerah ini mengiktiraf usaha berterusan pasukan jenama yang membina dan mengekalkan keberadaan mereka dalam pasaran yang sentiasa berubah,” kata Danny Pek, Pengarah Eksekutif, World Branding Forum.

“Pada tahun ini, lebih 150,000 orang pengguna telah mengambil bahagian dalam proses pencalonan. Secara purata, hanya ada 5 pemenang bagi setiap negara, dan ini membuktikan bahawa memenangi World Branding Awards adalah pencapaian yang luar biasa,” En. Richard Rowles, Pengerusi, World Branding Forum.

Acara ini telah dianjurkan oleh penyampai televisyen, Jemma Forte dan menampilkan wawasan eksklusif tentang pengguna masa hadapan yang disediakan oleh Chris Sanderson, Pengasas Bersama, ‘The Future Laboratory’, perunding ramalan wawasan dan trend pengguna yang terkenal.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan senarai penuh pemenang, lawati awards.brandingforum.org

Perihal World Branding Awards

World Branding Awards adalah anugerah utama World Branding Forum, sebuah organisasi bukan untung yang berdaftar. Anugerah ini mengiktiraf pencapaian beberapa jenama terbaik dunia. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati https://awards.brandingforum.org 

Sumber: World Branding Awards

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/mr-d-i-y-avis-digi-farm-fresh-daves-deli-dan-maybank-antara-pemenang-di-anugerah-jenama-terbaik-tahun-2022-2023/