Perubahan Cara Berbelanja Sepanjang Covid-19

Sekarang kita masih berada dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Setelah berbulan-bulan hidup terkurung untuk memastikan penjarakan sosial, cara kita berbelanja sedikit sebanyak terpengaruh dan berubah disebabkan wabak Covid-19 ini.

Apabila diumumkan “perintah berkurung”, ini bermakna kita perlu sentiasa duduk di rumah dan mengelakkan diri daripada keluar membeli barang keperluan. Tidak dinafikan, ini telah menyebabkan ‘panic buying’ di kalangan kita.

Bila terjadinya ‘panic buying’, penjual terpaksa mengehadkan pembelian untuk barangan keperluan yang mempunyai permintaan tinggi seperti hand sanitizer dan kertas tisu.

Image by นิธิ วีระสันติ from Pixabay

Menurut kajian yang telah dilakukan oleh J.P. Morgan, sepanjang tempoh pandemik ini, terdapat peningkatan yang mendadak sehingga hampir 50 peratus untuk beberapa industri seperti makanan dan barangan peribadi dan kesihatan. Selain daripada itu, di antara perubahan yang berlaku adalah kita lebih banyak membeli barangan mentah untuk dimasak sendiri di rumah.

Walaupun kita dibenarkan keluar, restoran dan kedai makan tidak lagi menjadi keutamaan. Sebaliknya, kita lebih tertumpu untuk membeli barangan dapur dan keperluan yang lain seperti ubat- ubatan.

Wabak ini juga menyebabkan ramai daripada kita yang terjejas daripada segi pendapatan. Walaupun terdapat banyak jenama-jenama besar, tetapi kita akan lebih memilih untuk membeli jenama ‘private label’, iaitu jenama yang dikeluarkan sendiri oleh peruncit.

Barangan daripada jenama seperti Tesco dan Giant sudah cukup memadai, yang membolehkan kita berjimat.

Apakah Barangan Yang Dibeli Semasa Wabak Covid-19?

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Di antara barang yang sememangnya popular adalah seperti sabun pencuci tangan dan pembasmi kuman sama ada dalam bentuk cecair ataupun aerosol. Produk kesihatan seperti vitamin dan makanan kesihatan tambahan juga naik dengan mendadak.

Jika di negara Amerika Syarikat dan kebanyakan negara di Eropah, barang yang banyak dibeli adalah pewarna rambut. Ini adalah kerana pusat dandanan rambut ditutup sepanjang tempoh lckdown ini.

Satu lagi barang yang mendapat permintaan yang tinggi adalah kopi. Kopi menjadi pilihan ramai kerana bekerja dari rumah sudah menjadi norma baharu. Ramai yang menjadikan kopi sebagai peneman ketika membuat kerja di rumah.

Apakah Barangan Yang Kurang Dibeli Semasa Wabak Covid-19?

Di antara barang yang tidak lagi menjadi perhatian adalah barang kosmetik. Bekerja dari rumah dan jarang keluar menjadikan kita tidak lagi perlu bersiap dan berdandan untuk keluar rumah.

Selain itu, jualan produk pelindung kulit daripada matahari (suncare) juga turun dengan banyak. Produk ini yang biasanya terkenal di kalangan pelancong yang tidak lagi mendapat sambutan kerana kita masih tidak dibenarkan untuk pergi berjalan-jalan.

Berbelanja Online Menjadi Pilihan

Photo by Negative Space from Pexels

Apabila tidak keluar dari rumah, membeli barang melalui atas talian menjadi alternatif. Ianya mudah dan mengurangkan risiko kita daripada terdedah dengan virus.

Bukan sahaja membeli barang, tetapi kita juga sering membuat pesanan makanan melalui khidmat penghantaran seperi Grab Food dan Food Panda.

Ada sesetengah pihak yang risau untuk menerima kiriman daripada tempat-tempat yang berisiko. Menurut pihak World Health Organisation (WHO), kemungkinan untuk mendapat jangkitan melalui kiriman bungkusan barang adalah rendah, kerana bungkusan tersebut telah dipindah-pindahkan dan juga telah terdedah kepada suhu dan persekitaran yang berbeza.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.