Perancis Berdepan Dengan Pemulauan Produk Keluaran Mereka Di Negara-Negara Islam

Ketegangan hubungan di antara Perancis dengan dunia islam semakin keruh pada ketika ini. Hal disebabkan keceluparan Presiden negara tersebut yang menyelar agama Islam sebagai agama yang sedang dilanda krisis.

Beliau yang melontarkan pandanganya setelah seorang guru di sebuah sekolah di Perancis telah dibunuh oleh seorang pemuda Islam kerana tindakannya yang menyiarkan sebuah karikatur yang menghina Nabi Muhammad SAW. Guru tersebut yang bernama Samuel Pati telah menunjukan karikatur tersebut kepada muridnya dengan alasan kebebasan bersuara.

Tindakan itu telah mengundang padah kepada dirinya. Presiden Perancis yang mempertahankan tindakan yang dilakukan oleh Samuel Pati itu kerana ianya tidak bertentangan dengan perlembagaan negara tersebut yang membenarkan kebebasan bersuara walaupun menghina agama lain.

Kredit Gambar: BBC

Ini bukan kali pertama Perancis membenarkan tindakan yang sedemikian rupa. Pada awal tahun 2015, tindakan sebuah majalah terkenal di negara tersebut Charlie Hebdo yang menyiarkan karikatur tersebut, telah menyebabkan pejabat majalah diserang di atas kebiadapan yang menyebabkan 12 orang telah maut dalam tragedi tersebut.

Tindakan yang dilakukan oleh Emmanuel Macron menyokong Samuel Pati di atas kebebasan bersuara itu telah membangkitkan kemarahan negara umat Islam. Banyak negara islam seperti Bangladesh dan Pakistan melakukan demostrasi di jalanan bagi menunjukkan bantahan.

Kini, Turki yang mempunyai hubungan dingin dengan Perancis sejak beberapa tahun kebelakangan ini telah menggesa umat islam memulaukan produk keluaran Perancis di negara masing-masing. Negara-negara Arab telah menyambut gesaan yang diseru oleh Presiden Turki dengan memulaukan produk -produk keluaran negara Perancis.

Di antara negara yang mengambil bahagian dalam pemulauan produk Perancis adalah Kuwait, Arab Saudi, Qatar dan Emiriah Arab Bersatu yang membuang produk keluaran Perancis dari pasaraya di negara mereka.

Iklan
Kredit Gambar: Daily Sabah

Eksport dari Perancis ke negara Islam pada tahun lepas berjumlahUSD45.3 bilion manakala import daripaddad negara Islam adalah berjumlah USD58 bilion. Turki merupakan negara Islam yang mempunyai hubungan perdagangan paling besar dengan Perancis diikuti oleh Maghribi.

Kredit Gambar: Middle East Monitor

Perancis banyak mengeksport produk berteknologi tinggi ke negara Islam terutamanya negara Arab, di antaranya senjata dan juga pesawat pejuang.

Selain itu juga, produk makanan berasaskan tenusu dan juga barangan mewah turut menjadi produk yang digemari di negara Arab seperti beg tangan Chanel dan Louis Vuitton. Perancis pula mengimport produk pertanian dari negara Islam seperti Maghribi dan juga Algeria.

Kredit Gambar: The National News

Sebelum ini, negara-negara Islam pernah memboikot barangan yang dikeluarkan oleh Denmark pada tahun 2006 di atas kesalahan yang sama iaitu menyiarkan karikatur Nabi Muhammad SAW di sebuah akhbar tempatan. Hasil daripada boikot tersebut, ianya telah memberi kesan yang sangat besar terhadap ekonomi Denmark dan telah mengalami penguncupan ekonomi.

Dengan tindakan yang sama dilakukan oleh produk Perancis, penganalisis menjangkakan ekonomi negara akan terkesan kerana jumlah import dan eksport yang berlaku di antara negara Islam dan Perancis melibatkan jumlah USD100 bilion pada tahun lepas.

Malaysia turut bersama-sama membantah tindakan biadap yang dilakukan oleh Perancis dengan memanggil duta negara tersebut bagi menyatakan pendirian Malaysia terhadap isu panas ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Enron, Skandal Penipuan Terbesar Dalam Sejarah Amerika Syarikat

Enron merupakan nama yang cukup terkenal di Amerika Syarikat pada era 1990-an. Syarikat ini merupakan salah satu syarikat yang paling berdaya saing ketika itu.

Menurut majalah Fortune, Enron merupakan salah sebuah syarikat yang paling inovatif di dunia.

Tapi tahukah anda, semua itu hanyalah satu sandiwara bagi mengaburi mata para pelabur syarikatnya sendiri?

Mari kita singkap bagaimana syarikat yang terkenal ini telah menjadi skandal penipuan yang terbesar dalam sejarah dunia korporat Amerika Syarikat.

Permulaan Enron

Kenneth Lay

Syarikat ini merupakan gabungan dua syarikat pembekal gas iaitu Natural Gas Corporation dan InterNorth Inc pada tahun 1986. Syarikat ini berjaya digabungkan oleh Kenneth Lay yang merupakan seorang usahawan yang berjaya pada ketika itu.

Penggabungan kedua syarikat ini telah menghasilkan syarikat yang bernama Enron. Permulaan perniagaan ini tidak begitu bagus, kerana keuntungan yang dimiliki melalui penjualan gas asli tidak seperti yang diharapkan.

Oleh yang demikian, Kenneth Lay telah merubah corak perniagaan syarikat tersebut.

Jeffrey Skilling

Perjalanan syarikat ini berubah apabila Kenneth Lay telah berjaya mengupah seorang konsultan yang bernama Jeffrey Skilling, yang kemudiannya telah menjadi COO syarikat. Jeffrey Skilling merupakan seorang yang sangat mahir di dalam dunia perniagaan dan mereka berdua berjaya mengembangkan perniagaan mereka pada era 1990-an.

Di antara faktor kejayaan syarikat adalah kejayaan mendapat kontrak pembekal gas asli yang kedua terbesar di Amerika Syarikat. Sejak dari itu, Enron berjaya mendapat keuntungan dalam operasi perniagaan mereka dari tahun ke tahun.

Jeffrey Skilling mengamalkan dasar yang keras terhadap perkerja Enron dengan memecat pekerja yang kurang memberi tambah nilai kepada syarikat.

Iklan

Beliau terpengaruh dengan hasil penulisan Richard Dawkin di dalam buku “The Selfish Gene”, dengan mempercayai bahawa “duit” dan “ketakutan” adalah motivasi yang terbaik untuk meningkatkan prestasi pekerja.

Jeffrey Skilling tidak ragu-ragu untuk memecat pekerja yang mempunyai prestasi yang teruk. Oleh yang demkian, pekerja Enron sanggup berkerja lebih masa untuk memastikan diri mereka selamat daripada diberhentikan kerja.

Oleh kerana sikap yang sentiasa ingin kejayaan dalam kehidupan, Jeffrey Skilling dipengaruhi oleh sifat yang ingin sentiasa menang. Kesannya, walaupun pendapatan Enron mengalami kerugian, beliau akan memastikan syarikat tersebut mempunyai financial statement yang “cantik” bagi menarik para pelabur dari luar untuk melabur ke dalam syarikat tersebut.

Antara taktik yang digunakan untuk memanipulasi financial statement Enron adalah dengan menggunakan teknik Mark-to-Market Accounting iaitu meletakkan kontrak yang diperolehi sebagai keuntungan syarikat.

Oleh kerana Enron pada ketika itu mempunyai banyak kontrak, di bahagian Balance Sheet, ia ditulis sebagai keuntungan syarikat walaupun keuntungan sebenar belum lagi masuk ke dalam akaun syarikat.

Jeffrey Skilling juga turut memperkenalkan platform trading online yang membenarkan mana-mana individu untuk melakukan trading secara online bagi komoditi gas asli. Ini benar-benar menarik ramai pelabur dari Wall Street untuk melabur ke dalam Enron.

Dalam tempoh 3 tahun, saham Enron naik dengan begitu mendadak sehingga mencapai harga $90 untuk seunit saham. Ini telah menjadikan Enron bernilai $60 bilion, sedangkan keuntungan yang diperolehi syarikat adalah terlalu kecil jika dibandingkan dengan market capitalization.

Penipuan terbongkar apabila berlaku krisis dot-com bubble di mana pihak SEC telah membuat siasatan terhadap Enron kerana curiga dengan financial statement yang dikeluarkan oleh syarikat. Akhirnya Kenneth Lay dan Jeffrey Skilling dihadapkan di makhmah dan didapati bersalah di atas tuduhan menipu duit pelabur.

Kenneth Lay tidak sempat dimasukan ke penjara kerana meninggal dunia akibat serangan jantung, manakala Jeffrey Skilling dijatuhkan hukuman penjara selama 12 tahun. Syarikat ini diisytiharkan bankrup dan telah menyebabkan seramai 28,500 orang pekerja kehilangan kerja.

Sumber Rujukan:

Iklan

Kod Keselamatan Kad Debit: Apa Yang Anda Perlu Tahu

Sekarang semakin ramai yang lebih gemar berbelanja menggunakan kad debit berbanding tunai. Pertama, lebih mudah kerana tidak perlu membawa tunai yang banyak. Kedua, ianya lebih mudah untuk memantau perbelanjaan.

Kad debit dihubungkan secara terus dengan akaun bank kita. Jadi, ia sangat penting untuk memastikan semuanya selamat.

Kod keselamatan pada kad debit adalah cara untuk melindungi kad debit.

Apakah itu kod keselamatan kad debit?

Seperti kad kredit, kad debit juga mempunyai nombor kad yang mengandungi 15 atau 16 digit nombor di hadapan kad. Kad debit juga mempunyai tarikh kad dikeluarkan dan tarikh tamat tempoh di hadapan kad.

Kod keselamatan kad pula ialah nombor 3 atau 4 digit yang terletak di bawah jalur magnetik di belakang kad. Sebilangan daripada kita merujuk nombor ini sebagai CVC (card verification code) atau CVV (card verification value).

Kedua-dua kad kredit dan kad debit mempunyai kod keselematan. Ada juga kad seperti American Express yang mempunyai kod keselamatan ini di hadapan kad.

Perkara yang membezakan apabila kita menggunakan kad debit dan kad kredit adalah kad debit menggunakan wang daripada akaun bank kita sendiri. Manakala kad kredit menggunakan wang daripada bank pengeluar kad yang bersetuju untuk membayar terlebih dahulu perbelanjaan kita.

Bagaimana Kod Keselamatan Tersebut Berfungsi?

Kod keselamatan ini secara umumnya hanya mempunyai satu peringkat keselamatan sahaja untuk apa-apa transaksi sama ada online ataupun melalui panggilan telefon. Dengan meminta kod keselamatan, nombor kad dan sebagainya, para penjual boleh mengesahkan bahawa kita adalah pemilik kad dan pengguna yang sah.

Iklan

Kebiasaannya, kita seharusnya memiliki kad tersebut untuk memberikan semua maklumat yang diperlukan.

Kod keselamatan mempunyai fungsi yang berbeza daripada nombor PIN yang kita gunakan di mesin ATM. Ia juga berlainan dengan kod yang dihasilkan oleh cip yang ada di kad kita.

Cip tersebut dibaca oleh card reader dan kod unik akan dihasilkan setelah kita memasukkan nombor PIN. Jadi, kita harus sentiasa berwaspada untuk tidak mendedahkan kod keselamatan tersebut termasuklah nombor kad dan tarikh tamat tempoh kad.

Ini adalah untuk mengelakkan pembelian palsu walaupun kad kita tidak berada di tangan mereka.

Bagaimana Nak Elak Daripada Hal Ini Terjadi?

  1. Jangan beritahu sesiapa nombor PIN. Jangan tulis di mana-mana atau bawa bersama kita.
  2. Elakkan menggunakan kad debit. Penggunaan kad kredit lebih selamat kerana penolakkan wang tidak berlaku secara terus daripada akaun bank kita.
  3. Jika kita hendak mempunyai kad debit, pastikan kita daftar untuk menerima mesej pemberitahuan aktiviti akaun kita sama ada melalui emel atau SMS.
  4. Sentiasa memantau bil-bil dan penyata akaun bank untuk mengesan apa-apa transaksi yang mencurigakan

Kesimpulannya, penggunaan kad debit sememangnya memudahkan urusan harian. Tetapi, kita kena sentiasa berwaspada dan memahami ciri-ciri kad debit seperti kod keselamatan kad boleh mengundang risiko.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.creditkarma.com/savings/i/debit-card-security-code/

Iklan

5 Tanda Pelik Anda Seorang “Shopaholic” Dan Tips Mengatasinya

Kenali tabiat-tabiat pelik ini dan jika anda mengalaminya, hobi membeli-belah anda mungkin bukan lagi sekadar aktiviti masa lapang. Anda mungkin ketagihan membeli-belah dan tergolong dalam golongan shopaholic. Kami kongsikan tabiat-tabiat untuk mengenal pasti sama ada anda seorang shopaholic dan tips-tips mengatasinya supaya kewangan anda dapat diselamatkan.

1. Anda lebih cenderung untuk berbelanja secara kompulsif pada satu-satu masa berbanding impulsif

Sekiranya anda berbelanja terlalu banyak pada satu-satu masa dengan kerap, ini mungkin petanda pertama bahawa anda perlu membendung tabiat berbelanja anda.

Tips Mengatasi: Selami sejarah perbelanjaan anda dan kenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi tabiat berbelanja anda tersebut.

2. Anda berbelanja tidak mengikut kemahuan

Sumber Gambar: Freepik

Terperangkap dalam hutang yang beribu, terpaksa meminjam daripada rakan dan ahli keluarga dan memaksimumkan kesemua kad kredit anda bermaksud anda telah berbelanja lebih daripada jumlah yang anda mampu.

Tips Mengatasi: Cuba untuk tidak ke mana-mana yang boleh membuatkan anda menggunakan kad kredit anda. Sekiranya anda perlu membuat pembelian yang penting, gunakan kad debit anda. Cara ini akan memastikan anda berbelanja mengikut kemampuan anda dan hanya beli barangan yang anda betul-betul perlukan.

Cara lain yang boleh digunakan ialah tidak mempedulikan tawaran kad kredit yang diterima dan mengehadkan lawatan untuk berbelanja anda dan hanya pergi sekiranya perlu. PERLU merupakan kata kunci penting yang anda perlu ingat dalam tips mengatasi ini.

3. Anda kerap membeli barang yang anda tidak perlu

Sekiranya anda dapati anda membeli beg tangan berwarna merah yang baharu sedangkan anda sudah memiliki barangan yang sama, ini bermaksud anda tidak berfikir dua kali sebelum melakukan pembelian dan ini sangat tidak sihat!

Tips Mengatasi: Senaraikan barangan keperluan yang perlu dibeli sebelum anda keluar untuk berbelanja. Jika perlu, bawa sekali rakan atau ahli keluarga yang boleh dipercayai untuk mengawasi anda supaya anda tidak hilang kawalan dan balik kepada tabiat asal.

Iklan

4. Anda cuba menyembunyikan tabiat berbelanja anda

Satu lagi cara untuk anda menyelesaikan hutang PTPTN anda ialah dengan menggunakan wang simpanan persaraan pekerja . Skim persaraan ini membenarkan anda untuk mengeluarkan sebahagian daripada simpanan anda untuk sebab-sebab tertentu.

Namun begitu, anda dinasihatkan untuk menggunakan cara ini sebagai pilihan terakhir setelah anda telah menggunakan pelbagai cara lain untuk menyelesaikan pinjaman pendidikan anda. Simpanan persaraan  sangat penting untuk hari-hari persaraan anda justeru anda sepatutnya menyimpan dengan lebih banyak, bukan gunakannya.

5. Anda rasa resah dan gelisah sekiranya tidak berbelanja

Resah dan tidak tenang sekiranya anda tidak berbelanja? Ini petanda besar bahawa anda sememangnya seorang shopaholic. 

Tips Mengatasi: Cari aktiviti lain untuk dilakukan supaya anda dapat mengalihkan perhatian anda kepada aktiviti berbelanja.Biar perlahan asal selamat. Cuba tips-tips ini dan perlahan-lahan ‘rawat’ obsesi anda untuk berbelanja sebelum terlewat.

Dikarang oleh Lynnett Yip untuk BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my,mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

14 Sebab Kenapa Jiran Kau Lebih Kaya Dari Kau

Jiran sebelah pakai kereta Honda Civic, kau pakai Boon Siew Honda.

Jiran sebelah selalu travel ke Maldives, kau hanya mampu tengok IG story dia.

“Hmmmmmm…..”

Artikel pendek ini adalah tekaan kami bagaimana jiran sebelah rumah kau “nampak lebih kaya” daripada kau walaupun gaji dia dengan gaji kau takdelah jauh beza.

Iklan

Nota : Mana yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan.

  1. Itu sebenarnya rumah mak dia, jadi dia tak perlu bayar sewa rumah atau ansuran bank.
  2. Dia ambil pembiayaan peribadi.
  3. Dia tak ada hutang PTPTN.
  4. Dia menang saman fitnah.
  5. Dia hentam maksimum limit kad kredit setiap bulan.
  6. Dia part time bawa GRAB.
  7. Dia part time runner FOOD PANDA, BUNGKUSIT.
  8. Dia part time ejen COWAY dan CUCKOO.
  9. Dia beli pakej travel masa MATTA FAIR.
  10. Dia buat part time mengajar budak mengaji.
  11. Dia main kutu.
  12. Dia scam duit orang.
  13. Dia keluarkan duit KWSP.
  14. Dia anak Menteri.
  15. Dia mewarisi harta pusaka Ahmad Albab.
  16. Dia menang contest dekat Facebook.
  17. Dia guna e-wallet. GRABPAY, BOOST, FAVE selalu kasi cashback dan benda free.
  18. Dia tak bazirkan duit dekat 3 benda ni. Nak tahu benda apa klik sini.
  19. Dia ada perlindungan TAKAFUL.
  20. Dia konsisten untung dari jual beli saham dekat Bursa Malaysia. Nak belajar klik sini.
  21. Dia seorang “kapitalis”, cash flow dia cantik sebab ada 2-3 rumah sewa. Nak belajar klik sini.
  22. Dia amalkan konsep lepas dapat gaji dia SIMPAN, MELABUR, akhir sekali baru BELANJA. Kalau kau nak jadi macam dia, eloklah mula dari sekarang, jangan tunggu gaji bulan depan.

Janji nak kasi 14 sebab tetapi kami kasi lebih. Jadi jika anda baik hati sila kongsikan artikel ini supaya lebih ramai dapat buat duit ekstra dan boleh pergi Maldives.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!