Syarikat Perkhidmatan Penstriman Dijangka Untung Besar Disebabkan Wabak Yang Melanda

Kesan koronavirus semakin dirasai hari demi hari. Jika sebelum ini syarikat yang berkaitan dengan penjagaan kesihatan seperti topeng muka dan sarung tangan menjadi perhatian kepada pelabur, kini syarikat yang menyediakan hiburan secara digital turut menerima tempias yang positif daripada peristiwa ini.

Penularan wabak Covid-19 yang membimbangkan ke seluruh dunia, banyak kerajaan telah menyeru rakyat mereka supaya tinggal di rumah masing-masing dan kuarantin sehingga keadaan reda.

Dengan perintah berkurung berkuatkuasa di negara yang mengalami musibah ni, orang ramai akan menghabiskan masa di rumah dan dijangka akan menggunakan produk penstriman atau streaming services untuk mengisi masa lapang.

Para penganalisis menjangkakan saham bagi syarikat yang menyediakan streaming services akan meningkat naik selagi tiada penawar yang khusus dijumpai. Dua syarikat yang akan menjadi tumpuan para pelabur kerana Netflix dan juga Disney yang merupakan gergasi berbanding dengan syarikat yang lain.

Dengan penularan wabak ini ke Eropah pada minggu ini terutamanya di Itali, pertembungan di antara syarikat Disney dan Netflix akan menjadi lebih menarik di sana.

Ini kerana  sebelum ini, Netflix merupakan syarikat yang pertama memasuki pasaran di Eropah  pada tahun 2012 dan telah mempunyai pasaran tetap. Kini Disney menjadi pesaing utama bagi syarikat tersebut kerana Disney akan memperkenalkan streaming services yang dijangka akan diperkenalkan pada bulan hadapan.

Apa yang menarik mengenai perkhidmatan ini adalah Disney menggabungkan syarikat streaming services seperti Hulu, ESPN, Hotstar mereka di bawah satu bumbung yang dikenali sebagai Disney Plus. Disney juga turut menurunkan harga langganan produk streaming services  dan menawarkan lebih banyak saluran hiburan dengan harga yang rendah berbanding pesaing mereka.

Penganalisis pasaran percaya tindakan yang dilakukan oleh Disney adalah untuk merampas kedudukan pesaing mereka terutamanya Netflix, dan ingin menonjolkan kedudukan mereka selaku syarikat gergasi hiburan dunia.

Persaingan di antara syarikat gergasi kini semakin sengit. Kebanyakan syarikat yang menyediakan streaming services yang lain seperti Prime Video (dimiliki oleh Amazon), HBO Now, serta Netflix telah lama berada di pasaran berbanding dengan Syarikat Disney yang dilihat baru sahaja beralih arah ke dunia streaming services.

Berbeza  pula nasib yang menimpa kepada keseluruhan pasaran didunia pada minggu ini.Pada hari isnin minggu ini, hampir keseluruhan 500 billionaire menerima nasib yang kurang baik apabila jumlah kekayaan mereka berkurangan sebanyak $139 bilion dalam tempoh satu hari akibat dari kejatuhan pasaran saham dunia kesan daripada penularan wabak ini.

Jeff Bezos secara peribadi telah kehilangan nilai kekayaan sebanyak $5 bilion akibat daripada penularan wabak ini.

Selain itu juga, Jeff Bezos turut memberi amaran kepada pengeluar barangan topeng muka dan supaya tidak mengambil kesempatan dengan manaikkan harga barangan mereka ketika seluruh dunia menghadapi masalah ini. Beliau yang memberi amaran itu kerana produk tersebut kelihatan semakin berkurangan di pasaran akibat permintaan yang terlalu tinggi.

Begitulah naik dan turunnya pasaran dunia. Setiap musibah yang berlaku, pasti akan ada syarikat yang mendapat keuntungan.

Sumber Rujukan: https://www.foxbusiness.com/money/netflix-disney-boost-coronavirus

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Strategi Apple Dalam Membina Jenama Sehingga Dikenali Seluruh Dunia

Siapa yang tak kenal dengan nama Apple yang merupakan jenama yang sangat popular di dunia? Setiap kali iPhone baru dilancarkan, setiap kali iPad baru keluar, maka ribuan manusia yang sanggup beratur untuk jadi orang pertama yang mendapatkannya.

Walaupun harganya lebih mahal daripada produk daripada jenama lain, tetapi Apple mempunyai ramai peminat setia.

Tahukah anda strategi yang mereka gunakan dalam membina jenama Apple tersebut?

Jom kita lihat beberapa strategi yang Apple gunakan untuk membina jenama mereka sehingga dikenali di seluruh dunia.

1. Harga vs Nilai

Walaupun banyak jenama lain sering menjalankan pelbagai promosi, Apple memilih untuk tetap dianggap sebagai jenama mewah. Sebagai contoh, setelah pelanggan membeli produk daripada Apple, mereka merasa seperti mereka mempunyai sesuatu yang bernilai, tahan lama dan berkualiti.

Apple membuatkan penggunanya setia kepada produk Apple dengan menawarkan pelbagai pengalaman menakjubkan kepada para pelanggannya. Pendek kata, walaupun ianya mahal tetapi harga yang dibayar adalah setanding dengan nilai yang mereka terima.

2. Mesra Pengguna

Image by Jan Vašek from Pixabay

Apple biasanya akan mengambil maklum balas produk mereka daripada pengguna yang telah menggunakannya. Hasilnya, produk mereka tidak memerlukan masa yang lama untuk belajar cara untuk menggunakannya.

Malah anak kecil pun dengan mudah boleh kendalikan produk keluaran Apple, memang mesra pengguna sangat.

Dan sekiranya ada masalah, mereka akan bertanggungjawab dan menyelesaikannya dengan secepat mungkin.

3. Menerangkan Produk Mereka Dengan Ayat Yang Mudah

Kita ketahui bahawa Apple biasanya meyakinkan kepada para pelanggan bahawa produk mereka sangat istimewa. Mereka akan menerangkan dengan seringkas mungkin dan membuatkan pelanggan mudah untuk faham tentang ciri-ciri dan fungsi produk keluaran Apple.

Tiada istilah atau jargon yang berat-berat, semuanya dalam bahasa mudah dan santai.

4. Ada Komuniti Tersendiri

Photo by Pixabay from Pexels

Apple juga menggalakkan perkembangan komuniti Apple bagi membuat pengguna produk mereka berasa seperti sebahagian daripada keluarga Apple. Mereka juga rajin berkongsi masalah dan penyelesaian yang biasa berlaku.

Cuba juga lihat gambar selfie pengguna telefon pintar Apple, pasti mereka akan memaparkan logo Apple yang menunjukkan bahawa mereka bangga menjadi pengguna Apple.

Satu daripada empat pengguna Apple mengatakan bahawa mereka memilih produk Apple kerana rakan mereka juga memilikinya.

5. Buat Produk Seringkas Mungkin

Setiap produk yang dikeluarkan Apple termasuklah telefon pintar, komputer, komputer riba, jam tangan, tablet dan bermacam-macam lagi amat mudah untuk digunakan.

Penggunaannya amat ringkas dan tidak merumitkan, sesiapa saja boleh menggunakannya walaupun bukan tech savvy.

Sumber Rujukan: Medium

Tahukah anda bahawa saham Apple disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat dan kita boleh beli saham mereka dengan minimum 1 unit saja?

First Step Melabur Di Wall Street

Dah lama pendam niat nak melabur saham di Wall Street?
Nak ada pegangan saham syarikat yang terkemuka di dunia seperti FacebookGoogleTesla dan banyak lagi?
Nak merasa buat duit ekstra dalam USD?

Kami tahu kebanyakan buku-buku yang dijual di pasaran adalah dalam Bahasa Inggeris dan susah nak difahami…

Jangan risau…

Demi followers yang disayangi, kami hasilkan e-book yang mudah difahami.

Tak kira anda pelabur baru atau lama, e-book ini memang sesuai untuk anda.

Dalam e-book ini, anda akan belajar:
• 3 indeks yang ada di Wall Street
• Cara pilih saham-saham yang berkualiti
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
 Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham Wall Street
• Dua screener percuma

Dapatkannya sekarang di -> eBook Dari Malaysia Ke Wall Street

Iklan

Majalah Labur