Syarikat Perkhidmatan Penstriman Dijangka Untung Besar Disebabkan Wabak Yang Melanda

Kesan koronavirus semakin dirasai hari demi hari. Jika sebelum ini syarikat yang berkaitan dengan penjagaan kesihatan seperti topeng muka dan sarung tangan menjadi perhatian kepada pelabur, kini syarikat yang menyediakan hiburan secara digital turut menerima tempias yang positif daripada peristiwa ini.

Penularan wabak Covid-19 yang membimbangkan ke seluruh dunia, banyak kerajaan telah menyeru rakyat mereka supaya tinggal di rumah masing-masing dan kuarantin sehingga keadaan reda.

Dengan perintah berkurung berkuatkuasa di negara yang mengalami musibah ni, orang ramai akan menghabiskan masa di rumah dan dijangka akan menggunakan produk penstriman atau streaming services untuk mengisi masa lapang.

Para penganalisis menjangkakan saham bagi syarikat yang menyediakan streaming services akan meningkat naik selagi tiada penawar yang khusus dijumpai. Dua syarikat yang akan menjadi tumpuan para pelabur kerana Netflix dan juga Disney yang merupakan gergasi berbanding dengan syarikat yang lain.

Dengan penularan wabak ini ke Eropah pada minggu ini terutamanya di Itali, pertembungan di antara syarikat Disney dan Netflix akan menjadi lebih menarik di sana.

Ini kerana  sebelum ini, Netflix merupakan syarikat yang pertama memasuki pasaran di Eropah  pada tahun 2012 dan telah mempunyai pasaran tetap. Kini Disney menjadi pesaing utama bagi syarikat tersebut kerana Disney akan memperkenalkan streaming services yang dijangka akan diperkenalkan pada bulan hadapan.

Apa yang menarik mengenai perkhidmatan ini adalah Disney menggabungkan syarikat streaming services seperti Hulu, ESPN, Hotstar mereka di bawah satu bumbung yang dikenali sebagai Disney Plus. Disney juga turut menurunkan harga langganan produk streaming services  dan menawarkan lebih banyak saluran hiburan dengan harga yang rendah berbanding pesaing mereka.

Iklan

Penganalisis pasaran percaya tindakan yang dilakukan oleh Disney adalah untuk merampas kedudukan pesaing mereka terutamanya Netflix, dan ingin menonjolkan kedudukan mereka selaku syarikat gergasi hiburan dunia.

Persaingan di antara syarikat gergasi kini semakin sengit. Kebanyakan syarikat yang menyediakan streaming services yang lain seperti Prime Video (dimiliki oleh Amazon), HBO Now, serta Netflix telah lama berada di pasaran berbanding dengan Syarikat Disney yang dilihat baru sahaja beralih arah ke dunia streaming services.

Berbeza  pula nasib yang menimpa kepada keseluruhan pasaran didunia pada minggu ini.Pada hari isnin minggu ini, hampir keseluruhan 500 billionaire menerima nasib yang kurang baik apabila jumlah kekayaan mereka berkurangan sebanyak $139 bilion dalam tempoh satu hari akibat dari kejatuhan pasaran saham dunia kesan daripada penularan wabak ini.

Jeff Bezos secara peribadi telah kehilangan nilai kekayaan sebanyak $5 bilion akibat daripada penularan wabak ini.

Selain itu juga, Jeff Bezos turut memberi amaran kepada pengeluar barangan topeng muka dan supaya tidak mengambil kesempatan dengan manaikkan harga barangan mereka ketika seluruh dunia menghadapi masalah ini. Beliau yang memberi amaran itu kerana produk tersebut kelihatan semakin berkurangan di pasaran akibat permintaan yang terlalu tinggi.

Begitulah naik dan turunnya pasaran dunia. Setiap musibah yang berlaku, pasti akan ada syarikat yang mendapat keuntungan.

Sumber Rujukan: https://www.foxbusiness.com/money/netflix-disney-boost-coronavirus

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Kategori Bilionaire Yang Ada Di Dunia

Terlalu banyak media massa yang menghuraikan kejayaan para Billionaire, tetapi agak sukar untuk mencari maklumat mengenai pengelasan setiap ketegori bilionaire. Sebelum kita membincangkan ketegori Billionaire dengan lebih mendalam, mari kita fahami, secara ringkas mengenai Billionaire.

Menurut Wikipedia, untuk bergelar sebagai Bilionaire seseorang perlulah mempunyai nilai aset sekurang-kurangnya satu bilion (1,000,000,000 atau bersamaan seribu juta), biasanya mata wang utama yang selalu di gunakan bagi menentukan nilai aset tersebut ialah US Dolar ($), Euro (€), dan Pound Sterling (£).

Selain daripada itu, jika net worth peribadi seseorang individu mencapai tahap seratus bilion (100,000,000,000), individu tersebut disenaraikan sebagai Centibilionaire (atau Centi-Bilionaire). Contoh tokoh yang telah mencapai status tersebut adalah Jeff Bezos.

Percayakah anda, sehingga tahun 2018, terdapat lebih daripada 2,200 orang bilionaire di seluruh dunia. Jika nilai aset mereka di kumpul, ia bersamaan lebih kurang $9.1 trilion, telah meningkat naik berbanding $7.67 trillion pada tahun sebelumnya.

Menurut Oxfam report pada tahun 2017, nilai jumlah kekayaan 8 individu bilionaire terkaya di dunia, telah melebihi atau mengatasi jumlah pendapatan separuh daripada penduduk bumi.

Tanpa melengahkan masa, berikut adalah di antara beberapa asas kategori seorang Bilionaire:

1. Dictator Bilionaire

Kami sengaja meletakkan kategori ini pada kategori pertama, kerana dalam semua ketegori bilionaire, kategori inilah paling bahaya dan perlu dielakkan serta dijadikan sempadan dan tauladan bagi kita semua.

Menurut kajian, kategori ini berdasarkan pemerintahan kuku besi, penindasan kepada rakyat dan menyebabkan kemudaratan kepada negara dan orang lain.

Contoh yang paling jelas adalah Muammar Mohammed Abu Minyar Gaddafi atau pun di lebih dikenali sebagai Colonel Gaddafi. Di antara jenayah yang beliau lakukan ialah, melakukan hijack atau pemusnahan terhadap Pan Am Flight 103, pada 21 Disember 1988. Ini telah mengakibatkan 259 nyawa penumpang dan crew penerbangan terkorban.

Tahukah anda, beliau merupakan individu terkaya dalam ketegori ini, jumlah kekayaan yang beliau miliki, melebihi nilai gabungan kekayaan Warren Buffett dan Bill Gates, iaitu lebih daripada $200 bilion. Mungkin beliau merupakan seorang Bilionaire yang kurang popular disebabkan cara beliau untuk mengaut kekayaan berdasarkan keganasan dan penindasan.

Iklan

Seorang dictator bilionaire berkelakuan seperti chaotic evil, lebih teruk daripada golongan penjahat yang tidak baik. Selain daripada Colonel Gaddafi, individu lain yang tersenarai sebagai Bilionaire dalam kategori ini ialah Joseph-Désiré Mobutu atau dikenali sebagai General Mobutu. Jangkaan nilai kekayaan beliau semasa melaksanakan pemerintahan kuku besi di negara Congo adalah bersamaan dengan $5 bilion.

2. Royalty Billionaire

Ketegori yang kedua ialah Royalty Bilionaire. Di antara contoh dalam kategori ini ialah Elizabeth Alexandra Mary Windsor atau pun lebih di kenali sebagai Queen Elizabeth 2.

Purata pendapatan tahunan beliau bergelar sebagai seorang ratu adalah sebanyak £13 juta setahun, dan jangkaan nilai kekayaan beliau mencecah £5 bilion.

Contoh seterusnya tokoh yang merupakan royalty bilionaire adalah Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Al-Marhum Sultan Haji Omar ‘Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien, atau pun lebih dikenali sebagai Sultan Brunei (Sultan Negara Brunei) dengan nilai kekayaan sekitar $20 bilion.

Kebiasaannya mereka yang tergolong dalam kategori ini adalah mereka yang membantu dalam membangunkan negara dengan aman serta meningkatkan ekonomi negara.

3. Inheritance Bilionaire

Dalam ketegori ini, John Hancock merupakan salah seorang contoh terbaik. Sehingga ke hari ini, nama beliau masih lagi terpahat sebagai salah seorang tokoh yang popular.

Di Boston, terdapat bangunan pencakar langit yang di gelar sebagai John Hancock Tower. Pada tahun 1776, beliau merupakan tokoh yang terkaya di Amerika Syarikat.

4. Self-Made Bilionaire

Kategori terakhir ini merupakan yang paling ramai yang tersenarai. Terlalu banyak tokoh yang kita boleh petik dan dijadikan sebagai contoh kerana mereka cukup popular dan menjadi sumber inspirasi bagi kebanyakan orang.

Siapa yang tak kenal dengan Warren Buffett, Bill Gates, Jeff Bezos, Jack Ma? Mereka ini bermula dari bawah dan kini mereka berada di puncak kejayaan.

Jangan lupa baca:

Iklan

4 Benda Anda Kena Tahu Tentang KoPPIM dan Kempen Noriba

Baru-baru ini terbaca satu usaha dari pihak Koperasi Persatuan Pengguna Islam Malaysia (KoPPIM) berkenaan kempen Noriba. Apa yang cuba diusahakan oleh pihak KOPPIM adalah pinjaman yang tiada sebarang unsur keuntungan di mana jika anda meminjam RM10,000, bayaran yang perlu dibuat adalah RM10,000.

Buat masa ini, pinjaman yang mengamalkan cara seperti ini adalah pinjaman pendidikan sahaja iaitu Pinjaman Pendidikan Mara atau Pinjaman Pendidikan yang ditawarkan oleh kerajaan negeri.

Pada waktu ini, amalan oleh perbankan islam di Malaysia adalah pihak bank akan mengenakan kadar keuntungan kepada peminjam mengikut kadar keuntungan efektif bank tersebut. Kadar keuntungan yang ditawarkan pula bergantung kepada Overnight Policy Rate (OPR) yang ditentukan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) selaku pengawal selia bank-bank di Malaysia.

Jika OPR diturunkan, kadar keuntungan yang ditawarkan oleh pihak bank juga akan rendah bermakna ansuran bulanan turut rendah, begitu juga sebaliknya.

Photo by Danish Ahmad from Pexels

Daripada segi perbezaan dengan bank konvensional, perbankan Islam di Malaysia mengaplikasikan ‘profit ceiling rate’ di mana walaupun profit rate melambung tinggi, tetapi peminjam hanya perlu membayar pada kadar siling sahaja. Berbeza dengan bank konvensional yang tiada kadar siling.

Selain daripada itu, perbankan islam tidak mengenakan faedah atas faedah di atas kelewatan pembayaran bayaran. Denda caj lewat itu pula mengaplikasikan konsep ta’widh dan gharamah di mana pihak bank hanya berhak mengambil apa yang pihak bank rugi sahaja akibat dari kelewatan bayaran tersebut, sebarang lebihan perlu disalurkan ke badan kebajikan.

Perbandingan lain adalah perbankan islam menitikberatkan akad jual beli di mana terdapat kontrak yang telah dipersetujui antara peminjam dan bank. Di Malaysia, pihak bank menggunakan kontrak tawarruq antara peminjam dan bank.

Di sebalik kontrak tersebut, adanya jual beli komoditi yang mungkin tidak diketahui atau disedari oleh peminjam disebabkan kemungkinan tiada penerangan dari eksekutif jualan (wakil bank).

Berbalik kepada KoPPIM dan kempen Noriba, apa yang kami boleh rumuskan adalah seperti berikut:

1. Tiada Kadar Keuntungan

Photo by Lukas from Pexels

Ini yang paling dinanti-nanti banyak pihak. Siapa yang tak nak kalau pinjam seribu bayar pun seribu. Itu kalau pinjam seribu, kalau pinjam amaun yang lebih besar mungkin lebih ketara perbezaannya.

Sebagai contoh pinjaman berjumlah RM 100K dengan kadar keuntungan 3 peratus setahun pada kadar tetap dan perlu dibayar dalam tempoh 9 tahun, amaun pinjaman sebenar yang perlu dibayar adalah sebanyak RM127,000.

Jika tiada kadar keuntungan yang diambil oleh pihak yang memberi pinjam, secara tidak langsung ansuran bulanan juga akan berkurang dan meningkatkan pendapatan bersih peminjam.

2. Berorientasikan Kebajikan

Koperasi ini ditubuhkan adalah berorientasikan kebajikan bukan keuntungan. Penubuhan koperasi ini adalah bagi pembangunan ekonomi ummah.

Iklan

Kalau nak tahu, pencetus idea kempen Noriba ini adalah pengasas Malakat Mall (Coach Fadzil Hashim) iaitu satu pasaraya yang mengumpulkan produk-produk muslim untuk dipasarkan. Coach Fadzil adalah merupakan CEO KoPPIM.

3. Infaq dan Saham

Image by eko pramono from Pixabay

Mengikut maklumat dari laman web KoPPIM, dana pinjaman akan diperolehi melalui saluran infaq dan pembelian saham. Bagi infaq tiada sebarang amaun minimum, ikut keikhlasan masing-masing.

Bagi pembelian saham pula, nilai minimum adalah RM100 setiap bulan.

4. Pelaburan

Dana yang dikumpulkan melalui infaq dan saham, kemudiannya akan diasingkan kepada dua tabung iaitu tabung pinjaman dan tabung pelaburan. Tabung pinjaman digunakan untuk memberi pinjaman manakala tabung pelaburan akan digunakan untuk melabur di dalam pelaburan berisiko rendah (target keuntungan adalah dalam 10 hingga 15 peratus setahun).

Keuntungan daripada tabung pelaburan ini akan digunakan untuk menampung kos operasi.

Jika diteliti kembali, konsep yang diaplikasikan pihak KoPPIM ini adalah seperti konsep takaful di mana setiap peserta akan saling bantu membantu antara satu dengan yang lain. Cuma takaful memberikan perlindungan bukannya pinjaman.

Tak banyak maklumat yang kami dapat dari laman web KoPPIM kerana pada peringkat ini, mereka masih dalam proses pengumpulan dana. Tiada lagi maklumat seperti kriteria peminjam, apa berlaku jika peminjam gagal membuat bayaran, dan lain-lain lagi.

Photo by Mohammad Danish from Pexels

Cuma buat masa ini, cadangan pinjaman akan diberikan mengikut kategori iaitu:

Pinjaman Peribadi – Maksimum RM 5K
Pinjaman Kenderaan – Maksimum RM 50K
Pinjaman Pendidikan – Maksimum RM 50K
Pinjaman Perumahan – Maksimum RM 500K

Maklumat lanjut boleh layari laman web KoPPIM https://www.koppim.com.my/.

Semoga dengan usaha pihak KoPPIM ini dapat meningkatkan taraf ekonomi masyarakat khususnya golongan muslim. Sebagai seorang muslim pula, jika usaha ini untuk kesejahteraan ummah, adalah amat baik untuk kita menyokongnya.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Iklan

Cara Mengenal SCAMMERS Dan Skim Cepat Kaya Dengan Panduan Shariah

Berdasarkan satu kajian daripada syarikat telekomunikasi Telenor Group, rakyat Malaysia amat mudah diperangkap sindiket penipuan. Hampir setiap hari, ada sahaja berita mengenai rakyat Malaysia ditipu hampir ratusan ribu Ringgit.

Terbaru menurut Ketua Polis Daerah Shah Alam Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib, bagi tempoh Januari sehingga November 2019, jenayah penipuan Macau Scam di daerah itu meningkat 57% berbanding tempoh sama tahun lalu dengan peningkatan sebanyak sembilan kes, manakala nilai kerugian menurun daripada RM3.9 juta pada 2018 kepada RM2 juta bagi tempoh sehingga November 2019.

Macau Scam adalah satu di antara ratusan scam yang melibatkan skim pelaburan atau skim cepat kaya di Malaysia. Secara asasnya ia boleh dinamakan sebagai SKIM PONZI. SKIM PONZI adalah skim yang distruktur bagi memastikan wang daripada orang bawah digunakan bagi memberi pulangan kepada orang atas.

Beberapa contoh kaedah skim Ponzi seperti berikut:

  • Skim pelaburan emas
  • Skim pelaburan berasaskan FOREX
  • Skim dana sedekah
  • Skim pelaburan projek
  • Skim belian semula produk
  • Skim MLM/binary/matriks yang biasanya dikenali dengan yuran keahlian yang tinggi dan harga produk yang tinggi.

Terdapat dua persamaan modus skim yang dijalankan mereka, iaitu:

  1. Mencari ahli baru. Jika tidak perlu, adanya insentif yang tinggi disediakan bagi ahli yang dapat mencari ahli baru.
  2. Terdapat obligasi atau yuran keahlian daripada ahli dan bayaran bulanan kepada ahli yang akan ditunaikan pada peringkat awal bagi membina keyakinan. 

Persamaan lain yang boleh didapati adalah kadar keuntungan skim seperti ini sangat tinggi, jauh mengalahkan skim pelaburan unit amanah (unit trust) atau pelaburan biasa yang dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia atau Suruhanjaya Sekuriti.

Panduan Shariah

Secara umumnya dalam Islam, apa-apa aktiviti ekonomi seperti pelaburan perlu bebas daripada empat elemen iaitu Riba, Gharar, Maysir, dan Ghabn.

Riba

Elemen Riba yang terdapat dalam skim cepat kaya adalah tukaran wang dengan wang. Yuran keahlian dan jumlah ‘pelaburan’ ditukar dengan kadar keuntungan yang tetap dan telah dijanjikan adalah unsur Riba yang jelas terdapat dalam skim ini.

Biasanya apabila ditanya kepada sektor atau bisnes apa wang pelaburan kita dilaburkan? Susah untuk kita mendapat jawapan yang jelas dan terperinci.

Berbeza dengan pelaburan saham contohnya di mana syarikat diwajibkan memaparkan Laporan Kewangan mereka masing-masing yang diaudit dan mempunyai pengawal selia.

Hakikatnya ia adalah Money Game di mana wang pelaburan ahli baru yang akan digunakan bagi membayar keuntungan kepada ahli lama.

Gharar

Gharar adalah ketidakjelasan dalam sesebuah kontrak melibatkan hasil dan implikasi. Ketidakjelasan ini haram kerana akan membawa kepada pertikaian dan pergaduhan. 

Iklan

Elemen ini didapati daripada maklumat-maklumat yang tidak jelas berkaitan aktiviti bisnes sesebuah syarikat yang mempromosi skim ini dan kesamaran pelaburannya.

Sebaliknya yang jelas adalah pulangan ‘pelaburan’ tetap dan tinggi dan insentif ahli baru atau lebih dikenali sebagai sistem Piramid.

Maysir

Maysir adalah perjudian atau membawa maksud seseorang yang memperoleh keuntungan hasil daripada kerugian orang lain. 

Elemen ini biasanya kita boleh dapati di penghujung hayat skim atau scam yang mana berita mangsa atau ahli ditipu atau ahli lama yang telah lama tidak mendapat pulangan.

Ia cerita biasa dan cerita yang akan diulang-ulang di bawah nama skim berbeza-beza.

Ghabn

Secara istilah ia bermaksud jualan produk yang melebihi daripada nilai kebiasaan yang biasa dijual oleh masyarakat. Dalam Shariah ia diharamkan kerana terdapat unsur-unsur penipuan dan manipulasi dalam urus niaga.

Ghabn biasanya wujud dalam skim pelaburan yang menggunakan produk sebagai topeng untuk skim ponzi mereka. Barang diminta untuk dibeli untuk memberi sebab mendapatkan duit ‘pelaburan’.

Hakikatnya harga barang tersebut tidak muhasabah dan ada skim yang menjual barangan yang pembeli tidak mahu gunakan.

Isu shariah paling jelas adalah elemen Riba. Kebiasannya skim seperti ini tidak mempunyai sebarang aktiviti pelaburan yang menjana keuntungan, maka hakikatnya ia adalah satu bentuk pinjaman dan hasil lebihan yang diperoleh oleh ‘pelabur’ daripada pinjaman itu dikira sebagai Riba

Kadar untung yang disandarkan kepada modal yang telah ditetapkan dan diketahui jumlahnya di awal kontrak adalah ciri-ciri Riba. Pelaburan dalam Islam sama ada atas prinsip Mudharabah atau Musyarakah adalah pulangan sekiranya ada akan dibahagikan daripada hasil untung sebenar, bukan daripada modal. Juga dalam segala pelaburan adanya risiko kerugian.

Semoga artikel ini membantu kita dan menyelamatkan kita daripada scammers dan skim cepat kaya.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Iklan

5 Penyesalan Terbesar Oleh Self-Made Billionaire

Nak menjadi seorang bilionaire memerlukan pengorbanan yang tinggi. Sifat putus asa dan tidak mudah mengalah tidak wujud dalam kamus hidup mereka.

Setiap bilionaire mempunyai kisah yang tersendiri dan ada sebahagian kisah hidup mereka, boleh kita jadikan sebagai iktibar dan pengajaran bagi membakar semangat.

Berikut adalah perkara yang dikesali oleh bilionaire terkenal dunia berkaitan perniagaan yang dijalankan oleh mereka.

1. Melepaskan Peluang Keemasan Di Depan Mata

Bilionaire juga merupakan seorang manusia biasa yang melakukan kesilapan dalam perniagaan mereka. Di antara kesilapan yang terbesar yang mereka lakukan adalah terlepas pandang peluang keemasan yang terhidang di depan mata. Hal ini berlaku kerana mereka tidak mengambil peluang yang ada di depan mata itu dengan tindakan yang pantas.

Tim Draper merupakan seorang pelabur lagenda dalam dunia saham. Beliau yang gemar untuk melabur di dalam syarikat yang belum lagi diapungkan ke pasaran saham. Di antara penyesalan adalah dengan terlepas dua peluang keemasan, apabila beliau tidak membeli saham Facebook ketika syarikat itu masih dalam pembangunan.

Facebook pada ketika itu bernilai $20 juta tetapi dia telah berperang dengan pembida yang lain sehingga harga saham syarikat itu naik kepada $115 juta. Ketika syarikat itu telah naik $115 juta, dia telah menarik diri daripada untuk membeli sebahagian besar daripada saham Facebook itu.

Kini Facebook merupakan syarikat terbesar di dunia.

Selain daripada itu, beliau juga menyesal kerana tidak melabur ke dalam Netflix yang mana pada masa kini merupakan syarikat yang menguasai penstriman rancangan televisyen berbayar di Amerika Syarikat.

Pengajaran yang boleh diambil daripada peristiwa ini kepada pelabur di luar adalah, jika kita ternampak sebuah peluang yang sangat bagus di depan mata kita, jangan ragu-ragu untuk merebut peluang tersebut.

2. Tak Boleh Nak ‘Move On’

Penyesalan yang kedua adalah tidak hidup di dalam waktu sekarang. Menurut Chip Wilson yang merupakan seorang bilionaire dalam industri pakaian sukan, kesilapan yang dihadapi dirinya adalah terlalu mengenangkan kehidupan yang lepas. Akibatnya, beliau tidak boleh bergerak ke hadapan kerana kenangan tersebut telah membantut perkembangan minda dirinya.

Selepas Chip Wilson berjaya merubah mindset dirinya, kehidupannya menjadi lebih baik. Beliau kini memiliki kekayaan sebanyak $2 bilion melalui syarikat pakaian sukan, terutamanya pakaian untuk yoga.

Untuk lebih berjaya dalam kehidupan kita mesti berfikiran positif untuk menghasilkan hasil kehidupan yang positif.

3. Tak Bermula Awal

Penyesalan yang ketiga adalah tidak bermula dari awal ketika usia masih muda. Menurut Peter Hargreaves bilionaire dari Britain yang mempunyai syarikat menyediakan servis kewangan yang terbesar di negara tersebut, di antara perkara yang menyebabkan beliau menyesal dalam hidup adalah tidak bermula awal.

Iklan

Bermula awal  dalam karier yang dipilih adalah  penting kerana kita dapat menimba pengalaman dalam perniagaan ketika kita masih muda. Apabila telah berusia 40 tahun dan kita memulakan perniagaan pada usia 20 tahun, kita sudah mendapat 20 tahun pengalaman.

Di situ kita boleh lihat bahawa jika kita memulakan satu perniagaan dari usia yang muda, ianya dapat memberi kita lebih pengalaman dan pengajaran.

Hal ini turut dipersetujui oleh Ron Sim iaitu seorang bilionaire dari Singapura, yang memberitahu tiada masa yang sesuai untuk memulakan sesuatu perniagaan. Tetapi kita perlu melakukan perniagaan itu tanpa mengira masa.

4. Terlalu Takut Untuk Mengambil Risiko

Risiko adalah perkara asas di dalam perniagaan. Risiko adalah perkara yang tidak boleh dielakan tetapi dapat dikawal jika kita mengetahui dengan jelas apa yang kita buat. Untuk menjadi seorang bilionaire, seseorang perlu mengambil risiko untuk berjaya.

Jack Cowin yang merupakan seorang bilionaire dalam industri makanan di Australia mengatakan jika dia masih muda, dia akan mengambil sebanyak mana risiko dengan pertimbangan yang sewajarnya untuk berjaya. Terlalu takut mengambil risiko adalah penghalang utama untuk berjaya dalam perniagaan.

Bak kata Warren Buffet, risiko itu muncul apabila kita tidak tahu apa yang kita buat. Kita mesti tahu mengambil risiko dan perlu menghadapinya, bagi mencapai cita-cita yang ada dalam diri kita.

5. Tidak Berubah Mengikut Keadaan Semasa

Setiap perniagaan berubah mengikut peredaran zaman. Teknologi sentiasa berkembang dan syarikat perlu berubah mengikut perkembangan semasa.

Jutawan perusahaan dari Kanada iaitu Frank Hasenfratz, telah memberi nasihat supaya kita perlu berubah setiap hari kerana jika kita tidak berubah perniagaan kita akan musnah.

Beliau mengambil contoh dirinya yang mempunyai 100 buah kilang pada tahun 1960-an tetapi kerana perubahan yang sangat ketara dalam industri automotif, Frank terpaksa menutup banyak kilang-kilang tersebut walaupun dia mempunyai pengalaman hampir 60 tahun didalam industri automotif.

Kita perlu melihat contoh seperti Kodak yang tidak mahu berubah dengan keadaan persekitaran, dan akhirnya syarikat itu tersungkur walaupun sudah berusia lebih daripada 100 tahun.

Klik di sini untuk baca kisah syarikat Kodak.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!