Tips Kewangan Anak Muda

Sebut sahaja anak muda, berbelanja pun ikut jiwa muda. Serba serbi nak mewah. Serba serbi nak menunjuk dan lebih daripada orang lain sedangkan tahap kewangan menunjukkan paras ketidakmampuan.

Walaupun tidak semua anak muda sebegitu, namun ianya perlu di pandang serius. Berikut adalah tips kewangan anak muda yang boleh diikuti. Semoga ianya memberikan manfaat kepada kehidupan. Selamat mencuba tips yang diberikan ini.

1. Jangan beli kereta baru masa awal-awal kerja. Gunakan sahaja pengangkutan awam atau beli sahaja motor terpakai. Kalau nak pakai kereta juga, beli sahaja kereta terpakai asalkan bayaran kereta tidak melebihi separuh daripada gaji.

Gambar hiasan

2. Tetapkan matlamat kewangan dengan jelas dan terang tang-tang supaya diri sentiasa ingat untuk mencapai matlamat yang telah ditetapkan. Pasang dalam hati dan fikiran, walau apa berlaku sekalipun, matlamat harus dicapai meskipun lambat. Elakkan daripada memasang angan-angan tahi ayam sahaja.

3. Gunakan 3 tahun permulaan bekerja sebagai tahun untuk membina tahap kewangan yang kukuh dengan cara kawal perbelanjaan. Jangan terlampau ikut kata hati untuk berbelanja dan berhibur. Lebihkan kepada keperluan dan bukannya kehendak semata-mata.

4. Jika dahulu sebelum kerja, hobi setiap hari adalah melepak dan membuang masa, tukar kepada hobi baru setelah mendapat kerja. Walaupun dah ada kerja tetap, cuba cari kerja part time untuk mengisi kekosongan masa yang sebelum ini diisi oleh sesi lepak. Sebagai contoh, jadi pemandu Grab atau berniaga secara online.

5. Jauhi hutang seperti pinjaman kereta ataupun kad kredit. Ini paling bahaya, jika tidak dibendung akan bawa kemusnahan dalam kehidupan sepanjang hayat.

6. Cuba sikit-sikit untuk berani membuat simpanan dengan pebagai jenis tabungan. Kalau tak mampu simpan dengan jumlah yang banyak, mulakan dengan jumlah yang sikit. Lama-kelamaan, aktiviti tersebut akan menjadi kebiasaan kepada diri sendiri.

7. Setiap kali dapat gaji, terus asingkan duit gaji mengikut kepada pecahan yang telah ditetapkan. Lebih baik, tetapkan pecahan ini mengikut kepada peratusan. Misalnya, 10% darpada gaji adalah untuk simpanan.

8. Bijak memilih rakan sekerja dan rakan di luar tempat kerja. Rakan adalah pengaruh yang paling kuat dalam hidup. Silap pilih kawan, diri kita sendiri akan turut hancur.

Pernah dengar ungkapan.. Ada ilmu, duit akan datang dekat kita. Tiada ilmu, duit senang boleh hilang?

Pelaburan yang paling rendah risiko tetapi paling tinggi potensi keuntungannya adalah melabur dalam ilmu.

Adakah kalian….

1. Belum ada ilmu asas pelaburan saham
2. Belum jumpa teknik yang sesuai dengan diri
3. Belum tahu masa terbaik untuk beli saham
4. Belum tahu nak pilih saham apa
5. Belum faham cara baca chart
6. Nak mula melabur saham tapi kurang yakin
7. Dah pernah belajar tentang saham, tapi dah lupa ilmu di kelas sebelum ini

Jika tergolong dalam kluster ini, jangan risau, kami akan kongsikan solusinya dalam kelas premium Webinar Senang Saham. Kelas premium ini yurannya ribu-ribu di luar sana. Namun yuran kami paling murah di pasaran!

Kalian akan belajar lebih mendalam ilmu-ilmu penting yang wajib tahu:

ANALISIS FUNDAMENTAL
ANALISIS TEKNIKAL
SENTIMEN
TRADING PLATFORM
SCREENER

Dapatkan seat anda sekarang, ->Webinar Senang Saham

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IMF Yakin Ekonomi Malaysia Akan Berkembang 5.75 Peratus Pada 2022

KUALA LUMPUR, 19 Mei (Bernama) — Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) optimis bahawa ekonomi Malaysia akan berkembang sebanyak 5.75 peratus pada 2022, dipacu oleh permintaan dalam negeri yang terpendam dan permintaan luar yang terus kukuh.

Ini sejajar dengan unjuran pertumbuhan kerajaan antara 5.3 peratus dan 6.3 peratus bagi 2022. Ekonomi berkembang 3.1 peratus tahun lepas.

Dalam memberikan penilaian terhadap prospek pertumbuhan Malaysia, IMF menyatakan bahawa kadar vaksinasi yang tinggi di negara ini dan sekatan pergerakan yang terhad juga akan menyokong pengembangan ekonomi.

Namun begitu, agensi yang berpangkalan di Washington itu mengakui bahawa terdapat risiko penurunan yang besar, termasuk daripada pandemik COVID-19 dan perang di Ukraine, kesukaran serupa yang dihadapi oleh kedua-dua negara maju dan membangun di seluruh dunia.

“Pertumbuhan Malaysia diunjurkan kukuh dalam jangka sederhana walaupun risiko kesan ekonomi jangka panjang adalah nyata,” kata Lembaga Eksekutif IMF dalam kesimpulannya susulan perundingannya dengan pegawai Malaysia dalam laporan penilaian yang dikeluarkan April lalu.

IMF turut mengalu-alukan pendirian dasar monetari Malaysia yang akomodatif, kerana jangkaan inflasi diterajui dengan baik.

Justeru, IMF maklum dengan komitmen Malaysia terhadap fleksibiliti kadar pertukaran sambil menyatakan ia akan terus membantu negara dengan baik.

Ini diperkukuh lagi minggu lepas apabila Bank Negara Malaysia mengesahkan kedudukannya bahawa ia tidak akan menambat ringgit walaupun mata wang itu lemah.

Ini ialah kerana sektor perbankan masih mempunyai permodalan yang baik dan sangat cair, disokong oleh kualiti aset yang kukuh.

IMF juga berkata bahawa sektor kewangan Malaysia “kekal berdaya tahan,” dan ia digalakkan oleh pembaharuan sektor kewangan yang tertumpu pada keterangkuman, transformasi ekonomi dan ekonomi yang mampan.

Ini jelas mencerminkan konsep Keluarga Malaysia Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang memberi tumpuan kepada keterangkuman, kebersamaan dan kesyukuran yang bertujuan untuk membawa rakyat bersama dalam membantu negara pulih daripada pandemik COVID-19 yang melemahkan.

IMF yang mempunyai 190 negara anggota turut memuji pelaksanaan Rancangan Malaysia Ke-12 kerana ia memberi tumpuan kepada meningkatkan produktiviti buruh/guna tenaga, meningkatkan ekonomi digital dan hijau serta mengukuhkan tadbir urus fiskal.

“Ini akan membantu meminimumkan kesan ekonomi berkaitan pandemik sambil menggalakkan pertumbuhan inklusif dan penghasilan pekerjaan,” kata IMF.

IMF turut mengambil kira penilaian yang kedudukan luar Malaysia adalah sederhana lebih kukuh daripada yang dibenarkan oleh asas ekonomi dan dasar yang diingini.

IMF juga menyarankan dasar untuk mengukuhkan jaringan keselamatan sosial untuk menyokong pemulihan inklusif dan memudahkan pengimbangan semula luaran yang telah dilakukan Malaysia melalui peruntukan berkaitan COVID yang mencecah berbilion ringgit.

Melihat kembali pada tahun 2021, IMF berkata tindak balas dasar pandemik yang pantas, besar dan pelbagai serampang menyokong ekonomi.

Jumlah perbelanjaan belanjawan/peruntukan berkaitan COVID bernilai sehingga RM39 bilion (kira-kira 2.5 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2021, lebih dua kali ganda daripada belanjawan awal RM17 bilion, dan melebihi RM38 bilion yang dibelanjakan pada 2020.

Sehubungan itu, defisit kerajaan persekutuan mencapai kira-kira 6.5 peratus daripada KDNK pada 2021, lebih tinggi daripada kira-kira 5.5 defisit yang diramalkan dalam Bajet 2021.

Hutang kerajaan persekutuan dianggarkan pada 63 peratus daripada KDNK, di bawah siling hutang domestik sebanyak 65 peratus, katanya.

Ditubuhkan pada Julai 1944 selepas Kemelesetan Besar di Amerika Syarikat, IMF berusaha untuk mencapai pertumbuhan dan kemakmuran yang mampan untuk semua 190 negara anggotanya.

Ia berbuat demikian dengan menyokong dasar ekonomi yang menggalakkan kestabilan kewangan dan kerjasama monetari, yang penting untuk meningkatkan produktiviti, penciptaan pekerjaan dan kesejahteraan ekonomi.

Berita asal: IMF Yakin Ekonomi Malaysia Akan Berkembang 5.75 Peratus Pada 2022