Tips Kewangan Anak Muda

Sebut sahaja anak muda, berbelanja pun ikut jiwa muda. Serba serbi nak mewah. Serba serbi nak menunjuk dan lebih daripada orang lain sedangkan tahap kewangan menunjukkan paras ketidakmampuan.

Walaupun tidak semua anak muda sebegitu, namun ianya perlu di pandang serius. Berikut adalah tips kewangan anak muda yang boleh diikuti. Semoga ianya memberikan manfaat kepada kehidupan. Selamat mencuba tips yang diberikan ini.

1. Jangan beli kereta baru masa awal-awal kerja. Gunakan sahaja pengangkutan awam atau beli sahaja motor terpakai. Kalau nak pakai kereta juga, beli sahaja kereta terpakai asalkan bayaran kereta tidak melebihi separuh daripada gaji.

Gambar hiasan

2. Tetapkan matlamat kewangan dengan jelas dan terang tang-tang supaya diri sentiasa ingat untuk mencapai matlamat yang telah ditetapkan. Pasang dalam hati dan fikiran, walau apa berlaku sekalipun, matlamat harus dicapai meskipun lambat. Elakkan daripada memasang angan-angan tahi ayam sahaja.

3. Gunakan 3 tahun permulaan bekerja sebagai tahun untuk membina tahap kewangan yang kukuh dengan cara kawal perbelanjaan. Jangan terlampau ikut kata hati untuk berbelanja dan berhibur. Lebihkan kepada keperluan dan bukannya kehendak semata-mata.

4. Jika dahulu sebelum kerja, hobi setiap hari adalah melepak dan membuang masa, tukar kepada hobi baru setelah mendapat kerja. Walaupun dah ada kerja tetap, cuba cari kerja part time untuk mengisi kekosongan masa yang sebelum ini diisi oleh sesi lepak. Sebagai contoh, jadi pemandu Grab atau berniaga secara online.

5. Jauhi hutang seperti pinjaman kereta ataupun kad kredit. Ini paling bahaya, jika tidak dibendung akan bawa kemusnahan dalam kehidupan sepanjang hayat.

6. Cuba sikit-sikit untuk berani membuat simpanan dengan pebagai jenis tabungan. Kalau tak mampu simpan dengan jumlah yang banyak, mulakan dengan jumlah yang sikit. Lama-kelamaan, aktiviti tersebut akan menjadi kebiasaan kepada diri sendiri.

7. Setiap kali dapat gaji, terus asingkan duit gaji mengikut kepada pecahan yang telah ditetapkan. Lebih baik, tetapkan pecahan ini mengikut kepada peratusan. Misalnya, 10% darpada gaji adalah untuk simpanan.

8. Bijak memilih rakan sekerja dan rakan di luar tempat kerja. Rakan adalah pengaruh yang paling kuat dalam hidup. Silap pilih kawan, diri kita sendiri akan turut hancur.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kutipan Hasil Cukai Berkurangan Selepas SST Dilaksanakan Semula Ganti GST – MoF 

KUALA LUMPUR, 10 Julai (Bernama) — Kutipan hasil cukai berasaskan penggunaan telah berkurangan selepas cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST) dilaksanakan semula bagi menggantikan cukai barang dan perkhidmatan (GST), menurut Kementerian Kewangan (MoF). 

MoF berkata selepas GST diperkenalkan pada April 2015, kutipan GST adalah sebanyak RM37.7 billion bagi tahun 2015; RM55.7 bilion (2016); RM60.5 bilion (2017); dan RM30.9 bilion (2018), iaitu sehingga Mei 2018 sahaja.

Selain itu, selepas SST dilaksanakan semula, kutipan SST adalah sebanyak RM5.4 bilion bagi tahun 2018, iaitu dari September 2018 hingga Disember 2018; RM27.6 bilion (2019), RM25.2 bilion (2020); RM25.5 bilion (2021); RM31.3 bilion (2022); dan RM35.4 bilion (2023), katanya.

“Secara keseluruhan, kutipan GST bagi tempoh dari April 2015 hingga GST dimansuhkan pada Mei 2018 adalah berjumlah RM184.8 billion manakala jumlah kutipan SST pula adalah sebanyak RM150.4 bilion bagi tempoh dari September 2018 hingga akhir tahun 2023,” kata MoF dalam jawapan bertulis yang disiarkan menerusi laman sesawang Parlimen pada Selasa. 

MoF berkata demikian bagi menjawab soalan Salamiah Mohd Nor (PN-Temerloh) mengenai adakah hasil cukai dan rizab negara meningkat selepas SST diperkenalkan semula serta adakah SST antara penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan.

Menurut Kementerian Kewanagan, jika dibandingkan jumlah kutipan hasil antara tempoh pelaksanaan GST dan SST, purata kutipan SST secara tahunan adalah 51.6 peratus lebih rendah daripada purata kutipan tahunan GST susulan skop kenaan SST adalah lebih kecil berbanding GST.

“Faktor utama jumlah kutipan SST menjadi lebih rendah adalah skop kenaan SST adalah lebih kecil iaitu meliputi 41 peratus daripada keseluruhan barang dan perkhidmatan dijual dalam pasaran berbanding 76 peratus daripada barang dan perkhidmatan dijual di bawah skop kenaan GST,” katanya. 

Sementara itu, MoF berkata pelaksanaan SST tidak boleh dianggap sebagai penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan kerana terdapat faktor lain seperti permintaan dan penawaran, harga komoditi global, harga barangan import serta kadar tukaran mata wang asing yang turut mempengaruhi penetapan harga barang dan perkhidmatan oleh perniagaan. 

“Terdapat juga peniaga dan penyedia perkhidmatan mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dijual bagi meraih keuntungan berlebihan walaupun tidak terkesan dengan pengenaan SST,” kata MoF.

— BERNAMA