Jom Guna Target Labur Untuk Memudahkan Anda Capai Matlamat Pelaburan

Ramai di kalangan kita mempunyai impian dan cita-cita daripada segi pelaburan. Ada yang melabur kerana nak tingkatkan dana persaraan, ada yang nak penuhkan tabung kecemasan, sebagai duit deposit rumah, nak pergi bercuti, untuk pendidikan anak-anak dan bermacam-macam lagi.

Kalau sebelum ini kita hanya gunakan cara manual atau tulis dalam buku dan kemaskini setiap sebulan sekali.

Atau ada juga yang simpan di dalam tabung berbeza menggunakan teknik warna wang kertas. Duit RM1 berwarna biru disimpan dalam tabung kecemasan, duit RM5 berwarna hijau disimpan dalam tabung percutian, duit RM10 berwarna merah disimpan dalam tabung anak-anak.

Tetapi kini ada cara yang lebih mudah untuk menyimpan dengan matlamat yang berbeza-beza, di samping dapat melihat duit tersebut berkembang melalui pelaburan berbanding simpan di tempat yang tidak menjana sebarang pendapatan untuk kita.

Memperkenalkan Target Labur, Pelaburan Berasaskan Matlamat Daripada ASNB

Target Labur merupakan fungsi terbaru aplikasi myASNB, iaitu sebuah pelaburan yang berasaskan matlamat.

Fungsi ini akan membantu pengguna aplikasi myASNB untuk merancang pelbagai matlamat pelaburan. Menerusi Target Labur ini, jumlah pelaburan bulanan akan dicadangkan berdasarkan sasaran yang ditetapkan.

Di antara sasaran yang boleh kita tetapkan:

  • Persaraan
  • Tabung Kecemasan
  • Pendahuluan Rumah
  • Percutian
  • Pendahuluan Kereta
  • Tabung Pendidikan
  • Modal Perniagaan
  • Perkahwinan

Atau sekiranya anda mempunyai sasaran khusus yang lain, juga boleh tetapkannya sendiri.

Bagaimana Nak Guna Target Labur?

Pertama sekali, anda perlu muat turun aplikasi myASNB di Apple App Store, Google Play Store atau HUAWEI AppGallery. Selepas selesai install aplikasi myASNB tersebut, kemudian launch aplikasi dan klik Target Labur di skrin utama myASNB.

Pada skrin utama Target Labur, anda boleh melihat kesemua maklumat dan perkembangan matlamat pelaburan anda secara keseluruhan.

Anda boleh tetapkan matlamat berdasarkan sasaran yang ada, atau boleh tetapkan sasaran sendiri.

Bagi setiap sasaran yang ditetapkan, anda perlu memasukkan jumlah sasaran yang ingin disimpan – dan tarikh ianya ingin dicapai. Masukkan juga jangkaan kadar pulangan, dengan tiga kadar pulangan sebagai rujukan iaitu “Deposit Tetap, “Dana” dan “Pasaran”. Kemudian cadangan pelaburan bulanan akan diberi berdasarkan matlamat sasaran.

Target Labur juga boleh memberikan gambaran keseluruhan terhadap kemajuan anda dalam menuju sasaran. Dengan adanya maklumat ini, mesti rasa lebih bersemangat kan?

Siapa Boleh Guna Target Labur?

Hanya pemegang unit ASNB saja yang boleh menggunakan fungsi Target Labur ini. Bagi mereka yang belum ada akaun myASNB sama ada di portal atau aplikasi, adalah digalakkan untuk memuat turun aplikasi myASNB terlebih dahulu dan lengkapkan proses pendaftaran akaun secara online.

Boleh rujuk artikel Jom Labur Online Dengan ASNB Hari Ini untuk membuka akaun anda secara online.

Ini kerana untuk mencapai sasaran yang telah ditetapkan di dalam Target Labur, anda perlu melabur di dalam produk ASNB yang kemudiannya akan diperuntukkan kepada setiap sasaran yang telah ditetapkan.

Peruntukan di sini bukannya bermaksud ‘mengunci’ dana tersebut, ini kerana anda masih mempunyai kawalan sepenuhnya dan boleh menjualnya apabila perlu.

Sebaliknya anda masih boleh mengubahsuai atau memadam sasaran anda pada bila-bila masa, dan ini tidak akan memberi sebarang kesan terhadap pelaburan di dalam ASNB. Ia cuma bermakna bahawa ‘peruntukan’ bagi sasaran tersebut telah berpindah ke ‘simpanan am’.

Perkara Lain Mengenai Target Labur

Target Labur adalah kemudahan yang ada di dalam aplikasi myASNB yang bertujuan untuk menggalakkan tabiat pelaburan yang sihat dan bukan satu kewajipan bagi pengguna aplikasi myASNB atau pelabur ASNB untuk menggunakan kemudahan ini.

Tiada sebarang had dalam menetapkan sasaran, walaupun nilai maksimum bagi setiap sasaran ditetapkan pada RM100,000,000.

Kempen Jom Labur

Bermula 8 Oktober 2021 sehingga 31 Mac 2022, ASNB mengadakan kempen #JomLabur bagi menggalakkan rakyat Malaysia untuk mencuba fungsi Target Labur di dalam aplikasi myASNB.

Untuk menyertainya, anda hanya perlu mewujudkan dua sasaran yang bernilai sekurang-kurangnya RM5,000 setiap satu menggunakan fungsi Target Labur di dalam aplikasi myASNB.

Sasaran tersebut tidak memerlukan anda untuk terus membuat pelaburan atau memperuntukkan dana. Anda juga tidak perlu mencapai sasaran tersebut dalam tempoh kempen. Tujuannya adalah hanya untuk memperkenalkan fungsi baru ini kepada pengguna.

Hadiah ditaja oleh UMW, PayNet, RinggitPlus, dan Grab, bernilai sehingga RM200,000 untuk dimenangi seperti kereta, iPhone dan iPad.

Untuk maklumat lanjut, boleh ke laman web ASNB.

Anda juga boleh tonton video Tutorial Target Labur @ myASNB:

Terma dan syarat #JomLabur boleh didapati di https://www.asnb.com.my/img/targetlabur/T&C%20EN.pdf

Penafian

Kemudahan Target Labur hanyalah untuk tujuan simulasi, dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau perancangan pelaburan. Kemudahan ini dibina untuk membantu anda menetapkan jumlah pelaburan bulanan yang sesuai untuk untuk mencapai sasaran pelaburan anda.

ASNB tidak bertanggungjawab dan tidak menanggung sebarang liabiliti ke atas ketepatan nilai pelaburan yang dinyatakan atau dicadangkan. Nilai pelaburan adalah untuk gambaran sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai cadangan atau permintaan untuk membeli dan menjual produk ASNB. Pelabur dinasihatkan untuk membaca dan memahami Prospektus Elektronik dan Prospektus Tambahannya (jika ada) serta Halaman Serlahan Produk sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan. Sekiranya ragu-ragu, sila dapatkan pandangan daripada penasihat profesional.

Previous ArticleNext Article

Platform Simpan Duit Raya Anak

Setiap kali sambutan hari raya, pasti anak-anak akan mendapat duit raya. Namun adakah duit tersebut diuruskan dengan sewajarnya?

Duit raya anak perlu disimpan untuk memastikan keperluan mereka dapat dipenuhi pada masa akan datang.

Daripada anda terguna duit raya anak atau digunakan oleh mereka untuk sesuatu perkara yang tidak berfaedah, lebih baik anda menyimpannya ditempat yang sesuai. Bagi anda yang masih belum mempunyai medium atau tempat yang sesuai untuk menyimpan duit raya anak anda, jom kami kongsikan platform simpan duit raya anak yang selamat dan bermanfaat.

1. Simpanan ASB

Platform simpan duit raya anak yang terbaik adalah di Amanah Saham Bumiputera (ASB). Dengan simpanan ASB, duit yang disimpan akan mendapat dividen sehingga 6.50%. Di ASB juga, segala kepentingan anda diawasi oleh Amanah Raya Trustees Berhad dan diuruskan oleh golongan yang profesional.

Permodalan Nasional Berhad atau lebih dikenali dengan PNB juga telah memperkenalkan skim unit amanah terbaru, iaitu khas untuk bayi berumur 6 bulan ke atas. Jadi, anda boleh membuka akaun ASB untuk anak anda dan menyimpan semua duit rayanya sekarang juga!

2. Simpanan SSPN

Bagi anda yang ingin menitik beratkan kewangan pendidikan anak-anak, anda boleh menggunakan simpanan SSPN sebagai platform simpan duit raya anak. Dengan SSPN, banyak manfaat yang diperolehi dalam membiayai pendidikan tinggi anak kelak. Selain itu, ia juga mendapat perlindungan takaful dan dividen diatas simpanan tersebut. Sangat bermanfaat bukan?

3. Tukarkan Kepada Emas

Anda juga boleh menyimpan duit raya anak anda dengan menukarkannya kepada emas dalam pelbagai jenis bentuk. Antaranya simpanan emas, emas fizikal, syiling emas dinar, bar emas, emas online dan sebagainya. Dengan menukarkan kepada emas, ia dapat mengelakkan inflasi nilai matawang.

Selain itu, nilainya juga akan naik dari masa ke semasa dan sesuai untuk jangka masa yang panjang. Namun apa yang kurangnya, ia tidak sesuai untuk simpanan jangka masa pendek.

Baca Tutorial Beli Emas Secara Online

4. Menyimpan Di Bank

Cara ini boleh dikatakan antara cara simpan duit raya anak lebih selamat berbanding disimpan di rumah yang berkemungkinan berisiko dicuri atau hilang. 

Selain itu, simpanan yang dilakukan di bank berdaftar juga akan dijamin oleh Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM). Nak lagi bagus, anda juga boleh membuat simpanan tetap di dalam bank sehingga tempoh akaun tersebut matang untuk mendapatkan faedah yang dijanjikan.

5. Simpanan Tabung Haji

Selain itu, anda juga boleh menggunakan simpanan Tabung Haji sebagai platform simpan duit raya anak. Menariknya mengenai simpanan Tabung Haji ini adalah bahagian zakat simpanan akan dibayar oleh Tabung Haji dengan memotong jumlah wang di dalam akaun tersebut. 

Jadi, anda tidak perlu memikirkan zakat simpanan yang disimpan di dalam Tabung Haji. Mudahnya simpan duit raya di Tabung Haji.

6. Melabur Di Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)

Mahu duit raya anak anda bertambah? Anda boleh melaburkan wang tersebut di Amanah Hartanah Bumiputera (AHB). Dengan AHB, anda boleh mendapatkan faedah dalam pemilikan hartanah komersial di lokasi utama di Malaysia dengan tujuan menyediakan aliran pendapatan yang stabil dan konsisten. Selain itu, ia juga dapat mengekalkan modal pelaburan yang dilakukan.

Plaform simpan duit di AHB, anda boleh membuka akaun remaja AHB untuk anak anda apabila mereka berusia 3 bulan hingga 18 tahun ke atas. Modal minima serendah RM100 diperlukan untuk menyertai pelaburan AHB tersebut.

Akhir kata, platform di atas sememangnya antara platform yang terbaik dalam menyimpan duit raya anak anda. Jadilah ibu bapa yang bijak dalam menguruskan kewangan anak anda pada masa hadapan. Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda dalam menemui platform simpan duit raya anak dengan sebaik-baiknya.

Jika ada masa, boleh juga baca: