Jom Guna Target Labur Untuk Memudahkan Anda Capai Matlamat Pelaburan

Ramai di kalangan kita mempunyai impian dan cita-cita daripada segi pelaburan. Ada yang melabur kerana nak tingkatkan dana persaraan, ada yang nak penuhkan tabung kecemasan, sebagai duit deposit rumah, nak pergi bercuti, untuk pendidikan anak-anak dan bermacam-macam lagi.

Kalau sebelum ini kita hanya gunakan cara manual atau tulis dalam buku dan kemaskini setiap sebulan sekali.

Atau ada juga yang simpan di dalam tabung berbeza menggunakan teknik warna wang kertas. Duit RM1 berwarna biru disimpan dalam tabung kecemasan, duit RM5 berwarna hijau disimpan dalam tabung percutian, duit RM10 berwarna merah disimpan dalam tabung anak-anak.

Tetapi kini ada cara yang lebih mudah untuk menyimpan dengan matlamat yang berbeza-beza, di samping dapat melihat duit tersebut berkembang melalui pelaburan berbanding simpan di tempat yang tidak menjana sebarang pendapatan untuk kita.

Memperkenalkan Target Labur, Pelaburan Berasaskan Matlamat Daripada ASNB

Target Labur merupakan fungsi terbaru aplikasi myASNB, iaitu sebuah pelaburan yang berasaskan matlamat.

Fungsi ini akan membantu pengguna aplikasi myASNB untuk merancang pelbagai matlamat pelaburan. Menerusi Target Labur ini, jumlah pelaburan bulanan akan dicadangkan berdasarkan sasaran yang ditetapkan.

Di antara sasaran yang boleh kita tetapkan:

  • Persaraan
  • Tabung Kecemasan
  • Pendahuluan Rumah
  • Percutian
  • Pendahuluan Kereta
  • Tabung Pendidikan
  • Modal Perniagaan
  • Perkahwinan

Atau sekiranya anda mempunyai sasaran khusus yang lain, juga boleh tetapkannya sendiri.

Bagaimana Nak Guna Target Labur?

Pertama sekali, anda perlu muat turun aplikasi myASNB di Apple App Store, Google Play Store atau HUAWEI AppGallery. Selepas selesai install aplikasi myASNB tersebut, kemudian launch aplikasi dan klik Target Labur di skrin utama myASNB.

Pada skrin utama Target Labur, anda boleh melihat kesemua maklumat dan perkembangan matlamat pelaburan anda secara keseluruhan.

Anda boleh tetapkan matlamat berdasarkan sasaran yang ada, atau boleh tetapkan sasaran sendiri.

Bagi setiap sasaran yang ditetapkan, anda perlu memasukkan jumlah sasaran yang ingin disimpan – dan tarikh ianya ingin dicapai. Masukkan juga jangkaan kadar pulangan, dengan tiga kadar pulangan sebagai rujukan iaitu “Deposit Tetap, “Dana” dan “Pasaran”. Kemudian cadangan pelaburan bulanan akan diberi berdasarkan matlamat sasaran.

Target Labur juga boleh memberikan gambaran keseluruhan terhadap kemajuan anda dalam menuju sasaran. Dengan adanya maklumat ini, mesti rasa lebih bersemangat kan?

Siapa Boleh Guna Target Labur?

Hanya pemegang unit ASNB saja yang boleh menggunakan fungsi Target Labur ini. Bagi mereka yang belum ada akaun myASNB sama ada di portal atau aplikasi, adalah digalakkan untuk memuat turun aplikasi myASNB terlebih dahulu dan lengkapkan proses pendaftaran akaun secara online.

Boleh rujuk artikel Jom Labur Online Dengan ASNB Hari Ini untuk membuka akaun anda secara online.

Ini kerana untuk mencapai sasaran yang telah ditetapkan di dalam Target Labur, anda perlu melabur di dalam produk ASNB yang kemudiannya akan diperuntukkan kepada setiap sasaran yang telah ditetapkan.

Peruntukan di sini bukannya bermaksud ‘mengunci’ dana tersebut, ini kerana anda masih mempunyai kawalan sepenuhnya dan boleh menjualnya apabila perlu.

Sebaliknya anda masih boleh mengubahsuai atau memadam sasaran anda pada bila-bila masa, dan ini tidak akan memberi sebarang kesan terhadap pelaburan di dalam ASNB. Ia cuma bermakna bahawa ‘peruntukan’ bagi sasaran tersebut telah berpindah ke ‘simpanan am’.

Perkara Lain Mengenai Target Labur

Target Labur adalah kemudahan yang ada di dalam aplikasi myASNB yang bertujuan untuk menggalakkan tabiat pelaburan yang sihat dan bukan satu kewajipan bagi pengguna aplikasi myASNB atau pelabur ASNB untuk menggunakan kemudahan ini.

Tiada sebarang had dalam menetapkan sasaran, walaupun nilai maksimum bagi setiap sasaran ditetapkan pada RM100,000,000.

Kempen Jom Labur

Bermula 8 Oktober 2021 sehingga 31 Mac 2022, ASNB mengadakan kempen #JomLabur bagi menggalakkan rakyat Malaysia untuk mencuba fungsi Target Labur di dalam aplikasi myASNB.

Untuk menyertainya, anda hanya perlu mewujudkan dua sasaran yang bernilai sekurang-kurangnya RM5,000 setiap satu menggunakan fungsi Target Labur di dalam aplikasi myASNB.

Sasaran tersebut tidak memerlukan anda untuk terus membuat pelaburan atau memperuntukkan dana. Anda juga tidak perlu mencapai sasaran tersebut dalam tempoh kempen. Tujuannya adalah hanya untuk memperkenalkan fungsi baru ini kepada pengguna.

Hadiah ditaja oleh UMW, PayNet, RinggitPlus, dan Grab, bernilai sehingga RM200,000 untuk dimenangi seperti kereta, iPhone dan iPad.

Untuk maklumat lanjut, boleh ke laman web ASNB.

Anda juga boleh tonton video Tutorial Target Labur @ myASNB:

Terma dan syarat #JomLabur boleh didapati di https://www.asnb.com.my/img/targetlabur/T&C%20EN.pdf

Penafian

Kemudahan Target Labur hanyalah untuk tujuan simulasi, dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan atau perancangan pelaburan. Kemudahan ini dibina untuk membantu anda menetapkan jumlah pelaburan bulanan yang sesuai untuk untuk mencapai sasaran pelaburan anda.

ASNB tidak bertanggungjawab dan tidak menanggung sebarang liabiliti ke atas ketepatan nilai pelaburan yang dinyatakan atau dicadangkan. Nilai pelaburan adalah untuk gambaran sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai cadangan atau permintaan untuk membeli dan menjual produk ASNB. Pelabur dinasihatkan untuk membaca dan memahami Prospektus Elektronik dan Prospektus Tambahannya (jika ada) serta Halaman Serlahan Produk sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan. Sekiranya ragu-ragu, sila dapatkan pandangan daripada penasihat profesional.

Previous ArticleNext Article

Pemegang Unit Pavilion Reit Lulus Pembelian Pavilion Bukit Jalil Mall Dengan Harga RM2.2 Bilion

KUALA LUMPUR, 22 Mac (Bernama) — Pemegang unit Pavilion Real Estate Investment Trust (Pavilion REIT) bersetuju untuk mengambil alih Pavilion Bukit Jalil Mall dengan harga RM2.2 bilion.

Pengurus Pavilion REIT, Pavilion REIT Management Sdn Bhd dalam satu kenyataan hari ini berkata persetujuan oleh pemegang unit itu juga menyaksikan kelulusan dua tawaran saham persendirian untuk membiayai sebahagian daripada pembelian tersebut melibatkan RM720 juta tranche yang dijangka selesai pada suku kedua tahun ini dan RM550 juta tranche yang dijangka selesai selewat-lewatnya menjelang suku kedua 2025.

Harga terbitan unit baharu itu akan ditentukan kemudiannya menerusi proses penetapan harga manakala baki selebihnya akan dibiayai menerusi pinjaman bank, katanya. 

Tahap kadar hutang Pavilion REIT akan meningkat daripada 33.8 peratus pada 31 Dis, 2022, kepada 36.8 peratus selepas kedua-dua tawaran saham persendirian itu selesai. 

Menurutnya, angka itu masih berada di bawah had tahap kadar hutang pada 50 peratus seperti yang dibenarkan di bawah garis panduan REIT tersenarai, yang akan menyediakan peluang kepada Pavilion REIT untuk meneroka pengambilalihan yang berpotensi.

Pengurus itu berkata pasca tawaran saham persendiran kedua-dua tranche itu, pemegang unit akan menyaksikan pencairan dalam pegang unit pemegang unit utamanya, yang akan menambah baik kecairan dagangan dan memberi manfaat kepada pelabur runcit.

Ketua pegawai eksekutif Pavilion REIT Management Sdn Bhd Datuk Philip Ho berkata pengambilalihan itu merupakan bukti kualiti aset dan kekuatan jenama Pavilion. 

Ia juga menunjukkan keyakinan pemegang unit Pavilion REIT terhadap prospek pertumbuhan jangka panjang ekonomi Malaysia, katanya.

Pengambilalihan itu kali pertama diumumkan pada 22 Nov, 2022 dengan pemegang amanah Pavilion REIT, MTrustee Bhd akan membeli gedung beli belah tersebut dan semua aset dan hak berkaitan daripada Regal Path Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Malton Bhd.

Pembelian itu dijangka meningkatkan asas portfolio Pavilion REIT kepada RM 8.3 bilion daripada RM 6.0 bilion dan menyediakan peluang pertumbuhan masa depan bagi amanah itu. 

— BERNAMA