Demant Buka Hab Teknologi Pertama Luar Eropah Di KL

KUALA LUMPUR, 29 Ogos (Bernama) — Demant dari Denmark, kumpulan penjagaan kesihatan pendengaran dan teknologi audio terkemuka, membuka hab teknologi pertamanya di luar Eropah di sini untuk menyokong perjalanan pertumbuhannya dan meraih bahagian yang lebih besar daripada pasaran penjagaan kesihatan pendengaran. 

Selepas carian global yang meluas dan menilai beberapa bandar, Pengurus Besar Demant Technology and Innovation Hub Christian Daugbjerg berkata kumpulan menyenarai pendek Malaysia untuk kumpulan tenaga kerja yang menarik dan sokongan kerajaan yang baik, seperti daripada Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) serta InvestKL.

“Dari segi kedudukan geografi, pada separuh pertama 2023, perniagaan Demant di Asia mengatasi semua pasaran lain dengan pertumbuhan sebanyak 34 peratus. 

“Pejabat KL ini akan memberi tumpuan kepada dua bidang pada masa ini. Pertama, ialah penciptaan dan pembangunan perisian untuk bahagian diagnostik (mendiagnosis kehilangan pendengaran) dan kedua, untuk pakar teknologi maklumat (IT) dalam bidang awan, keselamatan siber, data raya dan analitik,” katanya kepada pemberita pada majlis perasmian pejabatnya di sini, hari ini.

Daugbjerg berkata syarikat giat mengambil pekerja dan merancang untuk mengambil lebih 200 pakar tempatan menjelang 2024, dengan peningkatan kepada 300 pada akhir 2026.

“Kami adalah syarikat yang memfokus kepada teknologi dan kami mahu pakar yang mempunyai minat yang mendalam berikutan kami mempunyai minat yang tinggi dalam bidang pembangunan perisian, kecerdasan buatan (AI), pembelajaran mesin, keselamatan siber dan kemahiran IT am,” katanya. 

KL akan menjadi hab diagnostik terbesar Demant di luar Eropah, menempatkan 65 peratus daripada pasukan jurutera dan pakar globalnya yang akan menerajui pembangunan penyelesaian perisian. 

Ketua Setiausaha MITI Datuk Seri Isham Ishak yang merasmikan acara itu, berkata melalui kerjasama dengan Demant, Malaysia terus meraih momentum sebagai hab yang dinamik untuk teknologi dan inovasi di Asia.

“Kepada rakyat Malaysia yang bekerja dengan syarikat teknologi dan inovasi asing ini, tunjukkan kepada mereka bahawa kita rakyat Malaysia boleh memenuhi jangkaan, matlamat dan percaya terhadap keupayaan kita,” katanya dalam ucapannya.

Pasaran penjagaan kesihatan pendengaran global dianggarkan bernilai kira-kira RM102 bilion, dengan purata kadar pertumbuhan kira-kira empat peratus setahun. 

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), lebih lima peratus daripada jumlah penduduk dunia atau 430 juta orang, hilang pendengaran. 

Menjelang 2050, kehilangan pendengaran boleh memberi impak kepada satu daripada 10 orang atau lebih 700 juta. 

Demant adalah kumpulan penjagaan kesihatan dan teknologi pendengaran terkemuka dunia dibina atas warisan penjagaan, kesihatan dan inovasi sejak 1904. 

Beribu pejabat di Denmark dan disenaraikan di Nasdaq Copenhagen, Demant menggaji kira-kira 20,500 orang di seluruh dunia, mempunyai pejabat di 30 buah negara dan mempunyai penyelesaian di 130 negara.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Majikan Akan Terima Insentif Tunai Jika Penuhi Keperluan Dasar Gaji Progresif

KUALA LUMPUR 26 Sept (Bernama) — Majikan akan menerima insentif tunai daripada kerajaan setelah mengemukakan dokumen berkaitan sebagai bukti telah memenuhi keperluan dasar gaji progresif, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli. 

Beliau berkata majikan perlu terlebih dahulu menaikkan gaji pekerja dan seterusnya menunjukkan bukti barulah kerajaan boleh membayar insentif kepada mereka.

“Majikan kena naikkan gaji terlebih dahulu, kemudian tunjukkan bukti, baru kita boleh bayar. Bukannya kerajaan akan bagi insentif bulat-bulat. 

“Insentif berbentuk tunai ini penting bagi menggalakkan majikan untuk menyertai dasar ini terutamanya dalam kalangan perusahaan mikro kecil dan sederhana (PMKS). 

“Insya-Allah, oleh kerana peruntukan itu ditentukan oleh kerajaan maka ia dapat mengimbangkan beban kewangan kerajaan juga kerana ia akan dilaksanakan atas dasar ‘first come, first serve’,” katanya ketika menggulung perbahasan usul Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) bagi Kementerian Ekonomi di Dewan Negara, hari ini. 

Inisiatif dasar sistem gaji progresif itu telah diluluskan di peringkat Kabinet dan butirannya akan dibentangkan dalam Belanjawan 2024 pada Oktober ini. 

Rafizi berkata mana-mana majikan yang memohon dan menepati syarat akan mendapat insentif tersebut tetapi sekiranya kuota itu sudah dipenuhi berdasarkan peruntukan yang diberi kerajaan bagi tahun berkenaan mereka boleh memohon semula pada tahun depan.

Beliau berkata, dasar tersebut juga berkaitan dengan produktiviti kerana pekerja diwajibkan untuk menghadiri latihan peningkatan kemahiran yang diiktiraf oleh kerajaan untuk terus kekal dalam daftar gaji progresif. 

“Untuk terus kekal dalam daftar gaji progresif itu mereka perlu memenuhi syarat-syarat latihan supaya bukan sahaja meningkatkan bakat dan kebolehpasaran mereka malah boleh membantu mereka meningkatkan produktiviti ditempat kerja.

“Itu akan mengimbangi keperluan gaji yang lebih baik kepada pekerja tetapi juga untuk berlaku adil kepada majikan supaya majikan juga dapat manfaat dari produktiviti yang lebih baik,” katanya. 

— BERNAMA