Demant Buka Hab Teknologi Pertama Luar Eropah Di KL

KUALA LUMPUR, 29 Ogos (Bernama) — Demant dari Denmark, kumpulan penjagaan kesihatan pendengaran dan teknologi audio terkemuka, membuka hab teknologi pertamanya di luar Eropah di sini untuk menyokong perjalanan pertumbuhannya dan meraih bahagian yang lebih besar daripada pasaran penjagaan kesihatan pendengaran. 

Selepas carian global yang meluas dan menilai beberapa bandar, Pengurus Besar Demant Technology and Innovation Hub Christian Daugbjerg berkata kumpulan menyenarai pendek Malaysia untuk kumpulan tenaga kerja yang menarik dan sokongan kerajaan yang baik, seperti daripada Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) serta InvestKL.

“Dari segi kedudukan geografi, pada separuh pertama 2023, perniagaan Demant di Asia mengatasi semua pasaran lain dengan pertumbuhan sebanyak 34 peratus. 

“Pejabat KL ini akan memberi tumpuan kepada dua bidang pada masa ini. Pertama, ialah penciptaan dan pembangunan perisian untuk bahagian diagnostik (mendiagnosis kehilangan pendengaran) dan kedua, untuk pakar teknologi maklumat (IT) dalam bidang awan, keselamatan siber, data raya dan analitik,” katanya kepada pemberita pada majlis perasmian pejabatnya di sini, hari ini.

Daugbjerg berkata syarikat giat mengambil pekerja dan merancang untuk mengambil lebih 200 pakar tempatan menjelang 2024, dengan peningkatan kepada 300 pada akhir 2026.

“Kami adalah syarikat yang memfokus kepada teknologi dan kami mahu pakar yang mempunyai minat yang mendalam berikutan kami mempunyai minat yang tinggi dalam bidang pembangunan perisian, kecerdasan buatan (AI), pembelajaran mesin, keselamatan siber dan kemahiran IT am,” katanya. 

KL akan menjadi hab diagnostik terbesar Demant di luar Eropah, menempatkan 65 peratus daripada pasukan jurutera dan pakar globalnya yang akan menerajui pembangunan penyelesaian perisian. 

Ketua Setiausaha MITI Datuk Seri Isham Ishak yang merasmikan acara itu, berkata melalui kerjasama dengan Demant, Malaysia terus meraih momentum sebagai hab yang dinamik untuk teknologi dan inovasi di Asia.

“Kepada rakyat Malaysia yang bekerja dengan syarikat teknologi dan inovasi asing ini, tunjukkan kepada mereka bahawa kita rakyat Malaysia boleh memenuhi jangkaan, matlamat dan percaya terhadap keupayaan kita,” katanya dalam ucapannya.

Pasaran penjagaan kesihatan pendengaran global dianggarkan bernilai kira-kira RM102 bilion, dengan purata kadar pertumbuhan kira-kira empat peratus setahun. 

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), lebih lima peratus daripada jumlah penduduk dunia atau 430 juta orang, hilang pendengaran. 

Menjelang 2050, kehilangan pendengaran boleh memberi impak kepada satu daripada 10 orang atau lebih 700 juta. 

Demant adalah kumpulan penjagaan kesihatan dan teknologi pendengaran terkemuka dunia dibina atas warisan penjagaan, kesihatan dan inovasi sejak 1904. 

Beribu pejabat di Denmark dan disenaraikan di Nasdaq Copenhagen, Demant menggaji kira-kira 20,500 orang di seluruh dunia, mempunyai pejabat di 30 buah negara dan mempunyai penyelesaian di 130 negara.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA