Kios Mobil Produk Francais Terbaharu Oldtown White Coffee

PUTRAJAYA, 18 Sept (Bernama) — Kios mobil atau ‘push cart’ di bawah jenama Oldtown White Coffee akan menjadi produk terbaharu rangkaian francais tersebut, dengan sasaran 50 kios akan dibuka pada tahun depan, kata Ketua Pegawai Eksekutif Kopitiam Asia Pacific Sdn Bhd Dawn Liew.

Beliau berkata prototaip kios mobil itu telah dibangunkan sempena Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS 2023) edisi ke-19 baru-baru ini.

Menurut Liew, kios mobil berukuran 150 kaki persegi itu yang memerlukan modal perniagaan serendah RM200,000 untuk beroperasi, bergantung kepada lokasi kios, akan ditempatkan di lokasi tumpuan orang ramai seperti stesen pengangkutan awam, bangunan pejabat dan stadium.

“Kami percaya sasaran (50 kios mobil) itu dapat dicapai dan ini juga bermaksud seseorang francaisi mampu memiliki lebih daripada satu push cart,” katanya kepada Bernama selepas Sambutan Ulang Tahun ke-18 Oldtown White Coffee, di sini ,hari ini.

Beliau berkata, kios berkenaan boleh digerakkan antara satu lokasi ke lokasi lain serta dilengkapi dengan kemudahan penyediaan makanan dan minuman.

Antara makanan yang akan dijual termasuklah nasi lemak, bihun goreng, pelbagai jenis roti dan juga tiga jenis minuman.

“Dapur utama (central kitchen) kami juga mampu membekalkan bekalan makanan secara tetap kepada kios supaya mereka tidak perlu simpan stok yang banyak di premis,” katanya.

Sementara itu Liew berkata, syarikat tersebut juga hampir mencapai sasaran membuka 50 cawangan baharu Oldtown White Coffee tahun ini.

“Setakat ini kami ada 34 cawangan (outlet) di Malaysia dan lapan cawangan di Singapura, Hong Kong, Filipina dan Indonesia, sudah sangat hampir dengan sasaran,” katanya.

Beliau berkata beberapa outlet juga akan dibuka di Kedah dan Pulau Pinang dalam masa terdekat selain berhasrat menambah outlet di Kelantan.

Kelantan kini mempunyai tiga outlet Oldtown White Coffee.

Menurutnya, modal untuk mengusahakan pakej perniagaan francais bagi restoran Oldtown White Coffee adalah antara RM800,000 dan RM 1 juta.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Malaysia Airlines Lancar Penerbangan Terus Baharu Ke Kertajati Indonesia

JAKARTA, 25 Sept (Bernama) — Malaysia Airlines memperluaskan rangkaiannya di Indonesia dengan memperkenalkan penerbangan terus baharu terus dari Kuala Lumpur ke Kertajati bermula 30 Oktober ini.

Penerbangan dua kali seminggu itu akan menggunakan pesawat Boeing 737-800NG bagi memudahkan lagi pelancong untuk meneroka Bandung dan lebih banyak bandar lain di Jawa Barat.

Syarikat penerbangan tersebut dalam satu kenyataan hari ini berkata rangkaian baharu itu akan menawarkan penerbangan terus ke tujuh bandar di Indonesia termasuk Jakarta, Denpasar, Medan, Yogyakarta, Pekanbaru dan Surabaya.

Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Aviation Group Ahmad Luqman Mohd Azmi berkata sebagai satu daripada lima pasaran terbesar bagi Malaysia Airlines, penambahan Kertajati ke dalam rangkaiannya akan memberi keselesaan kepada pelancong, meningkatkan pelancongan dan mengukuhkan hubungan dua hala antara kedua-dua negara.

“Ketika permintaan perjalanan global terus mengukuh, kami melihat sambutan positif bagi laluan Indonesia kami setakat ini dengan purata faktor muatan pada 80 peratus,” katanya.

Syarikat penerbangan itu menawarkan tambang pengenalan untuk masa terhad bermula hari ini hingga 8 Okt bagi perjalanan bermula 3 Okt hingga 29 Mac tahun depan dengan tambang bermula daripada RM519 pergi balik melalui Kelas Ekonomi dan daripada RM1,969 pergi balik menerusi Kelas Perniagaan.

— BERNAMA