Kios Mobil Produk Francais Terbaharu Oldtown White Coffee

PUTRAJAYA, 18 Sept (Bernama) — Kios mobil atau ‘push cart’ di bawah jenama Oldtown White Coffee akan menjadi produk terbaharu rangkaian francais tersebut, dengan sasaran 50 kios akan dibuka pada tahun depan, kata Ketua Pegawai Eksekutif Kopitiam Asia Pacific Sdn Bhd Dawn Liew.

Beliau berkata prototaip kios mobil itu telah dibangunkan sempena Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS 2023) edisi ke-19 baru-baru ini.

Menurut Liew, kios mobil berukuran 150 kaki persegi itu yang memerlukan modal perniagaan serendah RM200,000 untuk beroperasi, bergantung kepada lokasi kios, akan ditempatkan di lokasi tumpuan orang ramai seperti stesen pengangkutan awam, bangunan pejabat dan stadium.

“Kami percaya sasaran (50 kios mobil) itu dapat dicapai dan ini juga bermaksud seseorang francaisi mampu memiliki lebih daripada satu push cart,” katanya kepada Bernama selepas Sambutan Ulang Tahun ke-18 Oldtown White Coffee, di sini ,hari ini.

Beliau berkata, kios berkenaan boleh digerakkan antara satu lokasi ke lokasi lain serta dilengkapi dengan kemudahan penyediaan makanan dan minuman.

Antara makanan yang akan dijual termasuklah nasi lemak, bihun goreng, pelbagai jenis roti dan juga tiga jenis minuman.

“Dapur utama (central kitchen) kami juga mampu membekalkan bekalan makanan secara tetap kepada kios supaya mereka tidak perlu simpan stok yang banyak di premis,” katanya.

Sementara itu Liew berkata, syarikat tersebut juga hampir mencapai sasaran membuka 50 cawangan baharu Oldtown White Coffee tahun ini.

“Setakat ini kami ada 34 cawangan (outlet) di Malaysia dan lapan cawangan di Singapura, Hong Kong, Filipina dan Indonesia, sudah sangat hampir dengan sasaran,” katanya.

Beliau berkata beberapa outlet juga akan dibuka di Kedah dan Pulau Pinang dalam masa terdekat selain berhasrat menambah outlet di Kelantan.

Kelantan kini mempunyai tiga outlet Oldtown White Coffee.

Menurutnya, modal untuk mengusahakan pakej perniagaan francais bagi restoran Oldtown White Coffee adalah antara RM800,000 dan RM 1 juta.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Proton Bakal Lancar EV Kedua, e.MAS 5 Pada Suku Keempat 2025

SERDANG, 8 Mei (Bernama) — Proton New Energy Technology Sdn Bhd (Pro-Net), anak syarikat milik penuh Proton Holdings Bhd, bakal melancarkan model kenderaan elektrik (EV) terbarunya, e.MAS 5 pada suku keempat 2025.

Ketua Pegawai Penjenamaan Pro-Net Salawati Mohd Yusoff berkata EV terkini itu berbeza daripada model pertama mereka iaitu e.MAS 7, dari segi segmen kerana EV sebelumnya adalah kenderaan utiliti sukan kompak (C-SUV), manakala e.MAS 5 dikategorikan sebagai hatchback segmen B.

“Sehubungan itu, dari segi saiz, e.MAS 5 adalah jauh lebih kompak berbanding e.MAS 7… dan kami akan menawarkan lima pilihan warna yang berbeza untuk model ini.

“Dari segi harga, kami belum boleh mendedahkannya buat masa ini, tetapi secara amnya model-model e.MAS kami berharga melebihi RM100,000. Kami berharap untuk menetapkan harga EV terbaru ini dengan lebih baik dan mampu milik,” katanya kepada Bernama pada acara Malaysia Autoshow 2025 di sini hari ini.

Salawati berkata e.MAS 5 akan ditawarkan dalam dua varian — model Prime dengan jarak perjalanan sejauh 345 kilometer dan model Premium yang menawarkan jarak sehingga 410 kilometer.

Beliau berkata syarikat yakin EV terbaharu itu akan diterima baik di pasaran memandangkan sambutan yang menggalakkan terhadap model EV pertamanya.

Ini kerana rakyat Malaysia semakin menunjukkan minat dan keterbukaan untuk beralih kepada EV, katanya.

Setakat ini, sebanyak 2,700 unit e.MAS 7 telah terjual sejak pelancarannya pada Disember tahun lalu, katanya.

Malaysia Autoshow 2025 yang memasuki tahun ketiga penganjurannya, menampilkan 200 pempamer dan lebih 500 kenderaan.

— BERNAMA

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee