Kios Mobil Produk Francais Terbaharu Oldtown White Coffee

PUTRAJAYA, 18 Sept (Bernama) — Kios mobil atau ‘push cart’ di bawah jenama Oldtown White Coffee akan menjadi produk terbaharu rangkaian francais tersebut, dengan sasaran 50 kios akan dibuka pada tahun depan, kata Ketua Pegawai Eksekutif Kopitiam Asia Pacific Sdn Bhd Dawn Liew.

Beliau berkata prototaip kios mobil itu telah dibangunkan sempena Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS 2023) edisi ke-19 baru-baru ini.

Menurut Liew, kios mobil berukuran 150 kaki persegi itu yang memerlukan modal perniagaan serendah RM200,000 untuk beroperasi, bergantung kepada lokasi kios, akan ditempatkan di lokasi tumpuan orang ramai seperti stesen pengangkutan awam, bangunan pejabat dan stadium.

“Kami percaya sasaran (50 kios mobil) itu dapat dicapai dan ini juga bermaksud seseorang francaisi mampu memiliki lebih daripada satu push cart,” katanya kepada Bernama selepas Sambutan Ulang Tahun ke-18 Oldtown White Coffee, di sini ,hari ini.

Beliau berkata, kios berkenaan boleh digerakkan antara satu lokasi ke lokasi lain serta dilengkapi dengan kemudahan penyediaan makanan dan minuman.

Antara makanan yang akan dijual termasuklah nasi lemak, bihun goreng, pelbagai jenis roti dan juga tiga jenis minuman.

“Dapur utama (central kitchen) kami juga mampu membekalkan bekalan makanan secara tetap kepada kios supaya mereka tidak perlu simpan stok yang banyak di premis,” katanya.

Sementara itu Liew berkata, syarikat tersebut juga hampir mencapai sasaran membuka 50 cawangan baharu Oldtown White Coffee tahun ini.

“Setakat ini kami ada 34 cawangan (outlet) di Malaysia dan lapan cawangan di Singapura, Hong Kong, Filipina dan Indonesia, sudah sangat hampir dengan sasaran,” katanya.

Beliau berkata beberapa outlet juga akan dibuka di Kedah dan Pulau Pinang dalam masa terdekat selain berhasrat menambah outlet di Kelantan.

Kelantan kini mempunyai tiga outlet Oldtown White Coffee.

Menurutnya, modal untuk mengusahakan pakej perniagaan francais bagi restoran Oldtown White Coffee adalah antara RM800,000 dan RM 1 juta.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Batik Air Gantung Operasi Ke Istanbul Berkuat Kuasa 1 Mei

KUALA LUMPUR, 19 April (Bernama) —  Batik Air akan menggantung operasinya ke Istanbul, Turkiye, berkuat kuasa 1 Mei, 2024, dan bagi penumpang yang terjejas akan dimaklumkan melalui e-mel dan teks, kata pengendali syarikat penerbangan itu, Malindo Airways Sdn Bhd.

“Keputusan ini dibuat sebagai tindak balas kepada situasi di Timur Tengah baru-baru ini, yang telah memberi kesan ketara kepada laluan kami, membawa kepada sekatan operasi yang menjadikannya mencabar untuk meneruskan penerbangan ke rantau berkenaan.

“Oleh itu, Batik Air telah mengambil langkah sukar tetapi perlu bagi menggantung operasi ke Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gokcen (SAW),” kata Malindo Airways dalam satu kenyataan hari ini.

Malindo Airways menekankan bahawa keselamatan dan kesejahteraan penumpang serta anak kapal tetap menjadi keutamaannya, dan keputusan itu dibuat selepas pertimbangan yang teliti terhadap situasi semasa.

“Kami memahami kesulitan yang mungkin timbul disebabkan daripada penggantungan ini kepada penumpang kami yang dihargai, dan kami memohon maaf yang amat sangat di atas sebarang gangguan yang mungkin berlaku kepada perjalanan mereka.

“Penumpang yang terjejas akan dimaklumkan melalui e-mel dan teks. Bagi merea yang ingin meminta bayaran balik, boleh lawati ww.malindoair.com/Refund-Request ,” katanya.

— BERNAMA