Majoriti Kakitangan Sumber Manusia Lebih Suka Sistem Kerja Hibrid

KUALA LUMPUR, 4 Julai (Bernama) — Satu tinjauan pendapat mendedahkan bahawa majoriti kakitangan sumber manusia lebih suka model kerja hibrid yang fleksibel termasuklah bekerja dari rumah walaupun keseluruhan persekitaran perniagaan pada waktu ini kembali normal.

Sektor swasta di Malaysia harus menjadi peneraju dalam melaksanakan perubahan hala tuju budaya kerja hari ini, kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kumpulan GKK Consultants Dr Gajendra Balasingham.

Ini lebih-lebih lagi di tengah-tengah mod pemulihan yang kukuh merentas semua sektor perniagaan pada separuh kedua 2022, katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Kira-kira 68 peratus daripada responden mahu meneruskan model kerja hibrid, 26 peratus lebih suka bekerja dari rumah dan sejumlah kecil enam peratus berpendapat bahawa kembali ke pejabat perlu dilaksanakan, menurut tinjauan yang dijalankan oleh perunding latihan GKK Consultants yang mempunyai pejabat di sembilan negara Asia.

Tinjauan ini meliputi 1,300 responden terdiri daripada pelanggan yang memegang jawatan pengurusan kanan, pengasas dan pengarah urusan syarikat, pakar sumber manusia dan pemerolehan bakat serta kakitangan kanan IT.

Responden berkata model hibrid, yang terhasil daripada pandemik COVID-19 dan yang membolehkan pasukan kakitangan bekerja dari rumah secara bergilir-gilir, juga sesuai dengan era teknologi semasa.

Gajendra berkata majikan di Malaysia harus meneruskan corak kerja hibrid yang fleksibel, dengan faedahnya jauh mengatasi begitu banyak halangan yang dihadapi pada masa ini, katanya.

Perubahan harus dibuat pada sistem kerja semasa dan kebanyakan pekerja sudah cukup dewasa dan tidak memerlukan banyak penyeliaan dengan pematuhan ketat terhadap waktu kerja, seperti sebelum ini.

Ramai pekerja yang telah berpengalaman dengan pendekatan kerja baharu beberapa tahun kebelakangan ini, kini mahukan fleksibiliti dan kemudahan yang lebih besar diteruskan.

Bagi enam peratus dalam tinjauan yang merasakan kakitangan perlu kembali ke pejabat berpendapat mereka mahu memantau secara fizikal dan menyelia pekerja di tempat kerja.

Jadual kerja hibrid membolehkan ramai pekerja menikmati penjimatan yang ketara dari segi masa berulang-alik dan tidak membuang masa yang berharga ketika terperangkap dalam trafik yang teruk, yang telah menjadi lebih buruk dan lebih-lebih lagi mengambil kira penggunaan petrol tambahan, inflasi yang meningkat dan perkara sampingan peribadi yang tidak terkawal.

Gajendra berkata majikan harus dapat menentukan dan memilih siapa yang layak menggunakan pendekatan kerja hibrid dan siapa yang harus bekerja dari pejabat, bergantung kepada kekananan setiap pekerja, kematangan mereka, etika kerja dan juga tuntutan kerja.

Pengurus Penyampaian Perkhidmatan Systal Technology Solutions Allyssa Ng, yang juga seorang ibu yang bekerja, menyokong penuh bekerja dari rumah kerana ia membolehkannya menjimatkan masa dan lebih produktif berbanding pergi ke pejabat.

Dr Justin Nevis, Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Wealth Vision Consulting, berkata beliau menyokong industri sektor swasta Malaysia untuk mengikuti persekitaran kerja hibrid.

“Pendekatan hibrid membolehkan kakitangan, terutamanya peringkat pengurusan pertengahan dan kanan, kekal produktif, sambil menikmati keseimbangan kerja dan kehidupan yang baik,” katanya.

Sajiv Nair, Pengurus IT di Global Enterprise International Malaysia, yang juga sebahagian daripada Singtel Group, berkata modul kerja hibrid akan menggalakkan semua orang bekerja secara berdikari semasa di rumah dan kerja berpasukan boleh dipupuk apabila orang ramai hadir secara fizikal di pejabat.

Gajendra berkata dengan pasaran pekerjaan yang semakin mencabar, pekerja lebih berhati-hati untuk mengekalkan kerja mereka, bekerja dengan lebih cekap dan juga dengan produktiviti yang lebih baik, walaupun kadang-kadang ia melibatkan kehidupan keluarga mereka.

“Benarkan pekerja bahagian hadapan dan bawahan kembali ke pejabat sepenuh masa, manakala pengurusan peringkat pertengahan dan kanan mengikut corak kerja hibrid,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/majoriti-kakitangan-sumber-manusia-lebih-suka-sistem-kerja-hibrid/

Previous ArticleNext Article

MINI Malaysia Lancar 4 Varian Model Baharu Dengan Harga Bermula Daripada RM193,888

PETALING JAYA, 12 Julai (Bernama) — MINI Malaysia, jenama di bawah BMW Malaysia Sdn Bhd melancarkan empat varian model baharu dalam rangkaian Keluarga MINI Baharu, dengan harga bermula daripada RM193,888 seunit.

Jenama automotif premium kompak itu berkata barisan model baharu tersebut menampilkan dua model elektrik sepenuhnya dengan MINI Cooper SE membuat penampilan elektrik sepenuhnya yang pertamanya di Malaysia.

Selain Cooper SE, tiga model baharu yang lain iaitu MINI Countryman SE ALL4, MINI John Cooper Works Countryman ALL4, dan MINI Cooper S telah diperkenalkan sewaktu pameran Malaysia Autoshow 2024 pada Mei lepas.

Pengarah Urusan BMW Group Malaysia Benjamin Nagel berkata pelancaran Keluarga MINI Baharu akan menunjukkan pelbagai produk yang ditawarkan oleh MINI.

“Produk kami semakin berkembang. Kami mempunyai MINI Cooper dan kini MINI Countryman, dan ia semakin meluas dan akan menarik lebih ramai pelanggan Malaysia.

“Laluan pertumbuhan syarikat akan diteruskan dengan penawaran produk yang lebih meluas, memenuhi semua keperluan daripada enjin petrol kepada kenderaan elektrik sepenuhnya,” katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Sementara itu, Naib Presiden MINI Rantau Asia-Pasifik, Eropah Timur, Timur Tengah dan Afrika, Florian Kuenstner berkata pengenalan model baharu ini berperanan sebagai momentum bagi syarikat untuk bergerak ke hadapan di peringkat tempatan dan global pada tahun-tahun yang akan datang.

Kuenstner berkata tahun lepas, MINI berjaya menjual lebih daripada 295,000 unit di seluruh dunia. 

Di Malaysia, lebih daripada 1,750 unit dijual pada 2023, menunjukkan pertumbuhan yang mengagumkan sebanyak 42 peratus tahun ke tahun, katanya.

Model Keluarga MINI Baharu boleh didapati bermula hari ini, dan pelanggan boleh membuat tempahan awal melalui pengedar sah MINI Malaysia di negara ini.

— BERNAMA