Bolehkah Rumah Anda Jadi Pejabat?

Isu menjadikan rumah sebagai pejabat telah menjadi dilema ramai rakyat Malaysia hari demi hari. Tambahan pula apabila ada ura-ura yang mengatakan sistem bekerja secara hibrid bakal dilaksanakan di Malaysia.

Ramai yang tidak pasti dan ingin tahu, adakah boleh rumah dijadikan pejabat atau tempat kerja.

Jika benar boleh, bagaimana caranya? Dan jika tidak, kenapa?

Data daripada Ask Legal menunjukkan 15 daripada 100 orang rakyat Malaysia bekerja melebihi 11 jam sehari.

Malaysia juga tersenarai sebagai salah satu negara di rantau Asia Tenggara dengan budaya kerja yang panjang.

Ini bukanlah satu data yang harus dibanggakan kerana terbukti ramai rakyat Malaysia terpaksa bekerja lebih lama atau membuat tambahan kerja lain selain kerja hakiki 9-5 demi menyara diri dan keluarga ekoran peningkatan kos sara hidup.

Ditambah lagi dengan trend startup dan solopreneur yang dilihat semakin relevan dan diterima umum semenjak COVID-19 melanda.

Tahukah anda, hampir 90% syarikat di Malaysia adalah SME dan sebahagian besar beroperasi di rumah-rumah kediaman seperti banglo, teres, kondominium dan juga servis residen.

Info dari laman web MaGIC menunjukkan terdapat lebih daripada 2,800 startup di seluruh Malaysia dan budaya work from home atau work from anywhere telah menjadi dominan pada kebanyakan startup di Malaysia.

Ini bermaksud, sebahagian besar startup dan solopreneur di Malaysia menjadikan rumah kediaman mereka sebagai pusat operasi perniagaan atau pejabat untuk mereka bekerja.

Puncanya? Kadar sewa dan caj utiliti yang lebih murah.

Usahawan dan rakyat Malaysia terkenal dengan sifat berjimat cermat dan sentiasa mencari solusi untuk mengurangkan kos belanja mereka.

Masalahnya, bolehkah rumah dijadikan pejabat? Atau pusat operasi dan produksi produk dan servis?

Bolehkah Rumah Anda Jadi Pejabat?

Menurut Kanun Tanah Negara 1965, di bawah seksyen 52, hartanah kediaman harus dijadikan tempat tinggal dan lot komersial harus dijadikan premis perniagaan.

Kos sewaan, bayaran deposit, caj utiliti dan renovasi juga berbeza untuk lot komersial berbanding lot kediaman.

Akan tetapi, anda boleh membuat permohonan untuk mengubah lot kediaman anda menjadi lot komersial di bawah seksyen 124 Kanun Tanah Negara 1965.

Contohnya, Majlis Perbandaran Petaling Jaya membenarkan lot kediaman di Jalan Gasing, Jalan Kemajuan dan beberapa kawasan lain untuk dijadikan  pusat perdagangan dan perniagaan.

Lihat sahaja di SS2, Subang Jaya, banyak rumah teres yang telah ditransformasi menjadi butik pelamin. Malangnya, permohonan ini tidaklah mudah seperti yang disangka. Hal ini kerana, penduduk di sekitar kediaman anda, berkemungkinan besar tidak bersetuju yang rumah anda akan dijadikan pusat perniagaan kerana akan menganggu keharmonian penduduk di sekitar.

Bagaimana Jika Anda Tidur Di Pejabat?

Sebenarnya, tiada klausa atau undang-undang dari Majlis Perbandaran yang melarang pemilik atau penyewa untuk tidur di dalam hartanah komersial sendiri.

Praktis ini dilihat lebih kepada kurang beretika berbanding melanggar undang-undang di Malaysia.

Melainkan hartanah komersial itu mempunyai waktu operasi yang telah ditetapkan, maka pemilik atau penyewa harus mematuhi waktu operasi itu.

Akan tetapi, jika anda benar-benar ingin tidur di pejabat untuk satu jangka masa panjang, anda boleh pertimbangkan untuk membeli atau menyewa hartanah jenis SoHo (Small Office Home Office).

Hartanah jenis SoHo mula popular pada tahun 2014 apabila pemaju hartanah swasta membina banyak unit SoHo di Kuala Lumpur, Johor Bahru, Georgetown, Kuching dan Kota Kinabalu.

Asasnya, hartanah jenis SoHo berfungsi sebagai kediaman dan juga pejabat.

Bagaimana Jika Saya Buka Hotel / Rumah Penginapan Pada Lot Komersial?

Boleh. Tetapi, anda perlu mendapatkan permohonan dan lesen daripada Majlis Perbandaran terlebih dahulu.

Pokoknya, jika hartanah itu adalah jenis kediaman high rise seperti apartmen dan kondominium, pemilik dan penyewa dilarang sama sekali menjadikannya premis perniagaan.

Ini bertentangan dengan undang-undang JMB dan anda boleh dikenakan denda atau penalti. Paling teruk, anda boleh dihalau keluar.

Natijahnya, jika anda menjalankan bisnes kecil-kecilan seperti dropship atau berniaga secara online, tiada masalah untuk jadikan rumah anda sebagai mini pejabat, asalkan tidak menganggu keharmonian jiran tetangga dan fasiliti yang dikongsi bersama.

Semak undang-undang yang membolehkan dan melarang aktiviti perniagaan di kediaman anda.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang .

ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!

Previous ArticleNext Article

Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA