Bolehkah Rumah Anda Jadi Pejabat?

Isu menjadikan rumah sebagai pejabat telah menjadi dilema ramai rakyat Malaysia hari demi hari. Tambahan pula apabila ada ura-ura yang mengatakan sistem bekerja secara hibrid bakal dilaksanakan di Malaysia.

Ramai yang tidak pasti dan ingin tahu, adakah boleh rumah dijadikan pejabat atau tempat kerja.

Jika benar boleh, bagaimana caranya? Dan jika tidak, kenapa?

Data daripada Ask Legal menunjukkan 15 daripada 100 orang rakyat Malaysia bekerja melebihi 11 jam sehari.

Malaysia juga tersenarai sebagai salah satu negara di rantau Asia Tenggara dengan budaya kerja yang panjang.

Ini bukanlah satu data yang harus dibanggakan kerana terbukti ramai rakyat Malaysia terpaksa bekerja lebih lama atau membuat tambahan kerja lain selain kerja hakiki 9-5 demi menyara diri dan keluarga ekoran peningkatan kos sara hidup.

Ditambah lagi dengan trend startup dan solopreneur yang dilihat semakin relevan dan diterima umum semenjak COVID-19 melanda.

Tahukah anda, hampir 90% syarikat di Malaysia adalah SME dan sebahagian besar beroperasi di rumah-rumah kediaman seperti banglo, teres, kondominium dan juga servis residen.

Info dari laman web MaGIC menunjukkan terdapat lebih daripada 2,800 startup di seluruh Malaysia dan budaya work from home atau work from anywhere telah menjadi dominan pada kebanyakan startup di Malaysia.

Ini bermaksud, sebahagian besar startup dan solopreneur di Malaysia menjadikan rumah kediaman mereka sebagai pusat operasi perniagaan atau pejabat untuk mereka bekerja.

Puncanya? Kadar sewa dan caj utiliti yang lebih murah.

Usahawan dan rakyat Malaysia terkenal dengan sifat berjimat cermat dan sentiasa mencari solusi untuk mengurangkan kos belanja mereka.

Masalahnya, bolehkah rumah dijadikan pejabat? Atau pusat operasi dan produksi produk dan servis?

Bolehkah Rumah Anda Jadi Pejabat?

Menurut Kanun Tanah Negara 1965, di bawah seksyen 52, hartanah kediaman harus dijadikan tempat tinggal dan lot komersial harus dijadikan premis perniagaan.

Kos sewaan, bayaran deposit, caj utiliti dan renovasi juga berbeza untuk lot komersial berbanding lot kediaman.

Akan tetapi, anda boleh membuat permohonan untuk mengubah lot kediaman anda menjadi lot komersial di bawah seksyen 124 Kanun Tanah Negara 1965.

Contohnya, Majlis Perbandaran Petaling Jaya membenarkan lot kediaman di Jalan Gasing, Jalan Kemajuan dan beberapa kawasan lain untuk dijadikan  pusat perdagangan dan perniagaan.

Lihat sahaja di SS2, Subang Jaya, banyak rumah teres yang telah ditransformasi menjadi butik pelamin. Malangnya, permohonan ini tidaklah mudah seperti yang disangka. Hal ini kerana, penduduk di sekitar kediaman anda, berkemungkinan besar tidak bersetuju yang rumah anda akan dijadikan pusat perniagaan kerana akan menganggu keharmonian penduduk di sekitar.

Bagaimana Jika Anda Tidur Di Pejabat?

Sebenarnya, tiada klausa atau undang-undang dari Majlis Perbandaran yang melarang pemilik atau penyewa untuk tidur di dalam hartanah komersial sendiri.

Praktis ini dilihat lebih kepada kurang beretika berbanding melanggar undang-undang di Malaysia.

Melainkan hartanah komersial itu mempunyai waktu operasi yang telah ditetapkan, maka pemilik atau penyewa harus mematuhi waktu operasi itu.

Akan tetapi, jika anda benar-benar ingin tidur di pejabat untuk satu jangka masa panjang, anda boleh pertimbangkan untuk membeli atau menyewa hartanah jenis SoHo (Small Office Home Office).

Hartanah jenis SoHo mula popular pada tahun 2014 apabila pemaju hartanah swasta membina banyak unit SoHo di Kuala Lumpur, Johor Bahru, Georgetown, Kuching dan Kota Kinabalu.

Asasnya, hartanah jenis SoHo berfungsi sebagai kediaman dan juga pejabat.

Bagaimana Jika Saya Buka Hotel / Rumah Penginapan Pada Lot Komersial?

Boleh. Tetapi, anda perlu mendapatkan permohonan dan lesen daripada Majlis Perbandaran terlebih dahulu.

Pokoknya, jika hartanah itu adalah jenis kediaman high rise seperti apartmen dan kondominium, pemilik dan penyewa dilarang sama sekali menjadikannya premis perniagaan.

Ini bertentangan dengan undang-undang JMB dan anda boleh dikenakan denda atau penalti. Paling teruk, anda boleh dihalau keluar.

Natijahnya, jika anda menjalankan bisnes kecil-kecilan seperti dropship atau berniaga secara online, tiada masalah untuk jadikan rumah anda sebagai mini pejabat, asalkan tidak menganggu keharmonian jiran tetangga dan fasiliti yang dikongsi bersama.

Semak undang-undang yang membolehkan dan melarang aktiviti perniagaan di kediaman anda.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!

Previous ArticleNext Article

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!