Bolehkah Rumah Anda Jadi Pejabat?

Isu menjadikan rumah sebagai pejabat telah menjadi dilema ramai rakyat Malaysia hari demi hari. Tambahan pula apabila ada ura-ura yang mengatakan sistem bekerja secara hibrid bakal dilaksanakan di Malaysia.

Ramai yang tidak pasti dan ingin tahu, adakah boleh rumah dijadikan pejabat atau tempat kerja.

Jika benar boleh, bagaimana caranya? Dan jika tidak, kenapa?

Data daripada Ask Legal menunjukkan 15 daripada 100 orang rakyat Malaysia bekerja melebihi 11 jam sehari.

Malaysia juga tersenarai sebagai salah satu negara di rantau Asia Tenggara dengan budaya kerja yang panjang.

Ini bukanlah satu data yang harus dibanggakan kerana terbukti ramai rakyat Malaysia terpaksa bekerja lebih lama atau membuat tambahan kerja lain selain kerja hakiki 9-5 demi menyara diri dan keluarga ekoran peningkatan kos sara hidup.

Ditambah lagi dengan trend startup dan solopreneur yang dilihat semakin relevan dan diterima umum semenjak COVID-19 melanda.

Tahukah anda, hampir 90% syarikat di Malaysia adalah SME dan sebahagian besar beroperasi di rumah-rumah kediaman seperti banglo, teres, kondominium dan juga servis residen.

Info dari laman web MaGIC menunjukkan terdapat lebih daripada 2,800 startup di seluruh Malaysia dan budaya work from home atau work from anywhere telah menjadi dominan pada kebanyakan startup di Malaysia.

Ini bermaksud, sebahagian besar startup dan solopreneur di Malaysia menjadikan rumah kediaman mereka sebagai pusat operasi perniagaan atau pejabat untuk mereka bekerja.

Puncanya? Kadar sewa dan caj utiliti yang lebih murah.

Usahawan dan rakyat Malaysia terkenal dengan sifat berjimat cermat dan sentiasa mencari solusi untuk mengurangkan kos belanja mereka.

Masalahnya, bolehkah rumah dijadikan pejabat? Atau pusat operasi dan produksi produk dan servis?

Bolehkah Rumah Anda Jadi Pejabat?

Menurut Kanun Tanah Negara 1965, di bawah seksyen 52, hartanah kediaman harus dijadikan tempat tinggal dan lot komersial harus dijadikan premis perniagaan.

Kos sewaan, bayaran deposit, caj utiliti dan renovasi juga berbeza untuk lot komersial berbanding lot kediaman.

Akan tetapi, anda boleh membuat permohonan untuk mengubah lot kediaman anda menjadi lot komersial di bawah seksyen 124 Kanun Tanah Negara 1965.

Contohnya, Majlis Perbandaran Petaling Jaya membenarkan lot kediaman di Jalan Gasing, Jalan Kemajuan dan beberapa kawasan lain untuk dijadikan  pusat perdagangan dan perniagaan.

Lihat sahaja di SS2, Subang Jaya, banyak rumah teres yang telah ditransformasi menjadi butik pelamin. Malangnya, permohonan ini tidaklah mudah seperti yang disangka. Hal ini kerana, penduduk di sekitar kediaman anda, berkemungkinan besar tidak bersetuju yang rumah anda akan dijadikan pusat perniagaan kerana akan menganggu keharmonian penduduk di sekitar.

Bagaimana Jika Anda Tidur Di Pejabat?

Sebenarnya, tiada klausa atau undang-undang dari Majlis Perbandaran yang melarang pemilik atau penyewa untuk tidur di dalam hartanah komersial sendiri.

Praktis ini dilihat lebih kepada kurang beretika berbanding melanggar undang-undang di Malaysia.

Melainkan hartanah komersial itu mempunyai waktu operasi yang telah ditetapkan, maka pemilik atau penyewa harus mematuhi waktu operasi itu.

Akan tetapi, jika anda benar-benar ingin tidur di pejabat untuk satu jangka masa panjang, anda boleh pertimbangkan untuk membeli atau menyewa hartanah jenis SoHo (Small Office Home Office).

Hartanah jenis SoHo mula popular pada tahun 2014 apabila pemaju hartanah swasta membina banyak unit SoHo di Kuala Lumpur, Johor Bahru, Georgetown, Kuching dan Kota Kinabalu.

Asasnya, hartanah jenis SoHo berfungsi sebagai kediaman dan juga pejabat.

Bagaimana Jika Saya Buka Hotel / Rumah Penginapan Pada Lot Komersial?

Boleh. Tetapi, anda perlu mendapatkan permohonan dan lesen daripada Majlis Perbandaran terlebih dahulu.

Pokoknya, jika hartanah itu adalah jenis kediaman high rise seperti apartmen dan kondominium, pemilik dan penyewa dilarang sama sekali menjadikannya premis perniagaan.

Ini bertentangan dengan undang-undang JMB dan anda boleh dikenakan denda atau penalti. Paling teruk, anda boleh dihalau keluar.

Natijahnya, jika anda menjalankan bisnes kecil-kecilan seperti dropship atau berniaga secara online, tiada masalah untuk jadikan rumah anda sebagai mini pejabat, asalkan tidak menganggu keharmonian jiran tetangga dan fasiliti yang dikongsi bersama.

Semak undang-undang yang membolehkan dan melarang aktiviti perniagaan di kediaman anda.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!

Previous ArticleNext Article

Adakah Beli Rumah Secara Tunai Tindakan Yang Bijak?

Dalam pasaran hartanah yang sangat kompetitif, ramai pembeli semakin cenderung untuk membeli rumah secara tunai. 

Perasankah anda, trend ini semakin meningkat semenjak tahun 2022? Adakah beli rumah secara tunai itu satu tindakan yang bagus?

Biasanya, segelintir pembeli rumah akan memohon pembiayaan jangka masa pendek bagi membeli rumah secara tunai.

Bagi sesetengah masyarakat kita, ada yang beranggapan bahawa menggunakan kesemua wang tunai untuk membeli rumah memerlukan kita merancang pelan kewangan dengan lebih mantap. Ia adalah kerana pembelian rumah melibatkan sejumlah wang yang sangat besar. 

Bagi anda yang tertanya-tanya sama ada membeli rumah secara tunai adalah satu tindakan yang bagus atau tidak, sila baca artikel ini sampai habis.

Adakah Beli Rumah Secara Tunai Tindakan Yang Bagus?

Bagi menjawab persoalan tersebut, sebenarnya membeli rumah secara tunai mempunyai kelebihan dan kelemahannya tersendiri.

Kelebihan Membeli Rumah Secara Tunai

  • Dapat Rumah Cepat
  • Sebagai pembeli rumah secara tunai, anda mungkin akan mendapat layanan yang istimewa daripada pihak penjual rumah berbanding dengan pembeli rumah secara pembiayaan. Ini adalah kerana proses untuk pembeli rumah mendapat kelulusan pembiayaan perumahan adalah tidak begitu cepat dan pantas. Ia adalah satu proses yang memakan masa. Lain dengan pembelian rumah secara tunai, di mana proses jual beli tersebut lebih mudah.

    Contohnya, jika tiada sebarang isu pembelian secara tunai mungkin akan memakan masa anggaran selama 4 bulan. Ini anggaran jika pembelian secara tunai bagi leasehold.

    • Boleh Runding Harga

    Selain itu, anda juga akan memperolehi kelebihan untuk berunding dalam hal yang berkaitan dengan harga pembelian rumah tersebut. Harga rumah juga boleh menjadi lebih rendah tanpa kos tambahan seperti yuran guaman dan kos lain dalam pembiayaan seperti kebiasaan.

    Cuma masih ada beberapa kos lain untuk Perjanjian Jual Beli (SPA) apabila anda beli secara tunai.

    • Bebas Hutang

    Yang paling bagus adalah anda juga akan memiliki rumah anda secara langsung dan bebas daripada hutang. Terus dapat miliki geran dan tiada sebarang pembiayaan perlu dibayar setiap bulan.

    • Pulangan Pelaburan

    Bagi anda yang ingin menceburi bidang pelaburan hartanah, membeli rumah secara tunai sememangnya diperlukan bagi menjana keuntungan yang lebih besar untuk jangka masa yang panjang. Dengan strategi yang mantap, beli rumah secara tunai akan memastikan pulangan yang berganda dalam pelaburan hartanah.

    Kelemahan Membeli Rumah Secara Tunai

    • Pengeluaran Terhad

    Membeli rumah secara tunai akan mengehadkan pengeluaran kewangan anda kelak. Selain itu, membeli rumah secara tunai akan memberikan masalah yang besar kepada anda sekiranya anda tidak mempunyai kewangan yang lain. Ia akan menjadikan anda tidak mempunyai simpanan kewangan yang kukuh sekiranya tidak merancang kewangan sebelum membeli rumah secara tunai.

    • Masalah Tidak Dijangka

    Selain itu, jika terdapat masalah yang tidak dijangka dan misalnya anda perlu menjual rumah tersebut, ia pasti akan mengambil masa yang lama. Untuk menjual rumah dengan pantas, mungkin harganya terpaksa diturunkan daripada harga asal malah akan mengakibatkan kerugian kepada anda.

    Jadi, boleh dikatakan terikat pada satu aset dengan kewangan yang tidak mantap akan menjadi kelemahan terbesar dalam membeli rumah secara tunai.

    • Tetap Ada Kos Tambahan

    Perlu diingatkan juga, membeli rumah secara tunai juga tidak akan lari daripada kos tambahan yang dikenakan. Anda juga masih perlu membayar cukai tanah, insurans pemilik rumah atau yuran persatuan pemilik rumah.

    Ini juga antara kelemahan membeli rumah secara tunai sekiranya anda tidak mempunyai baki wang yang mencukupi untuk membiayai perbelanjaan kos tambahan tersebut.

    Akhir Kata,

    Kesimpulannya, membeli rumah secara tunai mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri serta memerlukan anda untuk membuat kajian yang lebih mendalam. Perlu dititik beratkan juga bahawa kewangan yang sangat kukuh dan stabil amat penting sebelum membuat keputusan dalam pembelian rumah secara tunai. 

    Namun, pembelian rumah secara tunai akan memberikan kesan yang buruk sekiranya anda tidak merancang strategi kewangan yang mantap sebelum membeli rumah secara tunai.

    Rujukan

    1. Bungalow.com
    2. PropertyGuru

    Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan atau Tidak? Semak Laporan CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

    Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

    Berapakah harga untuk Laporan CCRIS?

    Anda boleh dapatkan di laporan CCRIS secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

    Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

    Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

    • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
    • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
    • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
    • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
    • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
    • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
    • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
    • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

    Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

    Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

    • Akaun Deposit atau Simpanan
    • Rekod pekerjaan
    • Status perkahwinan
    • Kesihatan
    • Rekod jenayah
    • Butiran gaji
    • Agama

    Contoh Laporan Kredit:

    Dapat gred (i-Score) 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

    Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

    • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
    • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
    • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
    • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
    • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
    • Usia akaun anda

    Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

    Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.