MPOB, Petronas Kaji Minyak Masak Dan Sisa Sawit Sebagai Sumber SAF

KUALA LUMPUR, 16 Ogos (Bernama) — Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dan Petroliam Nasional Bhd (Petronas) kini bekerjasama bagi mengkaji penggunaan minyak masak terpakai dan sisa minyak sawit sebagai bahan mentah dalam pengeluaran biobahan api penerbangan mampan (SAF) di negara ini.

Kedua-dua pihak terbabit telah memeterai memorandum persefahaman pada 14 Ogos, 2023, bagi meninjau potensi tersebut.

Dalam kenyataan hari ini, MPOB berkata kajian tersebut juga sejajar dengan Dasar Tenaga Negara 2022-2040 untuk mengurangkan pelepasan karbon selain menjadikan sektor tenaga sebagai pemangkin pembangunan sosioekonomi negara.

Ketua Pengarah MPOB Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata usaha pengeluaran SAF dengan mengitar semula minyak masak terpakai dan bahan buangan sawit juga amat bertepatan dengan salah satu konsep Ekonomi MADANI yang menggalakkan pertumbuhan Teknologi Hijau.

“Industri sawit adalah contoh kejayaan ekonomi kitaran yang berkonsepkan penghapusan bahan buangan, pengitaran semula produk dan pelestarian alam sekitar,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata MPOB dan Petronas akan bekerjasama membangunkan rangka kerja termasuk kebolehkesanan minyak masak terpakai dan sisa bahan buangan sawit selain mengatur strategi komunikasi, pendidikan dan kesedaran umum mengenai kepentingan penggunaan minyak masak terpakai dan sisa buangan sawit.

Dalam rantaian industri sawit, bahan buangan seperti batang dan pelepah sawit diproses sebagai papan komposit dan makanan ternakan manakala tandan kosong untuk menghasilkan serat bagi pelbagai kegunaan, efluen kilang minyak sawit bagi penghasilan baja dan ekstrak fenolik selain minyak keladak bagi penghasilan biodiesel.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Federal Oats Mills Rasmi Kilang Pemprosesan Di Pulau Pinang

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) — Federal Oats Mills Sdn Bhd (FOM) merasmikan kilang pemprosesan oatnya yang canggih dengan jumlah keluasan lantai lebih 260,000 kaki persegi di Pulau Pinang, khusus dalam menghasilkan pelbagai produk termasuk oat, oat kilned-dried hulled, bran oat dan tepung oat.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Datuk Arham Abdul Rahman dalam satu kenyataan hari ini berkata kemudahan moden dan automatik sepenuhnya itu sejajar dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP 2030) yang bertujuan menggalakkan industri beralih daripada model perniagaan berintensifkan buruh.

“Sebagai salah satu peneraju pemprosesan makanan di Malaysia, komitmen FOM untuk memajukan teknologi dan kapasiti pengeluarannya juga memberi manfaat kepada vendor tempatan dalam rantaian bekalannya, mewujudkan limpahan sosial yang positif dan meningkatkan ekonomi tempatan.

“Selain itu, produk pensijilan halalnya yang telah lama diiktiraf telah membuka banyak peluang dalam pasaran Muslim global,” katanya sambil menambah bahawa pensijilan halal Malaysia sangat diiktiraf.

Dalam pada itu, beliau berkata peningkatan kapasiti kemudahan itu juga sejajar dengan Pelan Tindakan Dasar Keselamatan Makanan Negara, yang bertujuan untuk memperluaskan akses dan kemampuan memiliki makanan, terutamanya produk makanan sihat.

Timbalan Pengarah Urusan FOM Michael Chew Kian Hong berkata syarikat itu akan memperkukuh kapasiti dan kekuatan produknya, menyediakan ruang yang besar untuk pertumbuhan dan pengembangan bagi memenuhi keperluan pasaran.

“FOM dalam tempoh tiga tahun lepas telah membuktikan kekuatan kami dalam memenuhi permintaan yang semakin meningkat bagi mil oat dan produk berasaskan oat di rantau ini,” katanya.

— BERNAMA