MPOB, Petronas Kaji Minyak Masak Dan Sisa Sawit Sebagai Sumber SAF

KUALA LUMPUR, 16 Ogos (Bernama) — Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dan Petroliam Nasional Bhd (Petronas) kini bekerjasama bagi mengkaji penggunaan minyak masak terpakai dan sisa minyak sawit sebagai bahan mentah dalam pengeluaran biobahan api penerbangan mampan (SAF) di negara ini.

Kedua-dua pihak terbabit telah memeterai memorandum persefahaman pada 14 Ogos, 2023, bagi meninjau potensi tersebut.

Dalam kenyataan hari ini, MPOB berkata kajian tersebut juga sejajar dengan Dasar Tenaga Negara 2022-2040 untuk mengurangkan pelepasan karbon selain menjadikan sektor tenaga sebagai pemangkin pembangunan sosioekonomi negara.

Ketua Pengarah MPOB Datuk Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata usaha pengeluaran SAF dengan mengitar semula minyak masak terpakai dan bahan buangan sawit juga amat bertepatan dengan salah satu konsep Ekonomi MADANI yang menggalakkan pertumbuhan Teknologi Hijau.

“Industri sawit adalah contoh kejayaan ekonomi kitaran yang berkonsepkan penghapusan bahan buangan, pengitaran semula produk dan pelestarian alam sekitar,” katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata MPOB dan Petronas akan bekerjasama membangunkan rangka kerja termasuk kebolehkesanan minyak masak terpakai dan sisa bahan buangan sawit selain mengatur strategi komunikasi, pendidikan dan kesedaran umum mengenai kepentingan penggunaan minyak masak terpakai dan sisa buangan sawit.

Dalam rantaian industri sawit, bahan buangan seperti batang dan pelepah sawit diproses sebagai papan komposit dan makanan ternakan manakala tandan kosong untuk menghasilkan serat bagi pelbagai kegunaan, efluen kilang minyak sawit bagi penghasilan baja dan ekstrak fenolik selain minyak keladak bagi penghasilan biodiesel.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Telah Putuskan Dan Tetapkan Tarikh Rasionalisasi Subsidi Diesel – Menteri Ekonomi

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Kerajaan telah memutuskan dan menetapkan tarikh rasionalisasi subsidi diesel, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pengumuman itu akan dibuat pada masa yang sesuai.

“Cuma turutan perlu diperbetulkan dan ia adalah mengenai mengimbangi dan mengurangkan risiko inflasi yang mendadak. Kami telah menemui jalan penyelesaian,” katanya pada sidang media selepas pelancaran Banci Perkhidmatan dan Peralatan Minyak dan Gas (OSGE) 2024 di sini hari ini.

Rafizi berkata kerajaan perlu memastikan bahawa ia tidak memberi kesan terhadap inflasi.

“Satu lagi sebab, bekalan. Sebab kadangkala bagi pelan awal…tiba-tiba pengguna akan ‘stock-up’ (menambah bekalan) awal sebab mereka tahu harga akan naik dalam masa dua atau tiga bulan lagi.

“Jika kita melakukan penyasaran semula subsidi diesel untuk tujuan menguruskan kegiatan menyorokkan bekalan dan penyeludupan, pengumuman tarikh itu akan menyumbang kepada peningkatan penyeludupan,” katanya.

Beliau juga berkata adalah mustahil untuk penguatkuasaan yang lebih ketat kerana terdapat hanya kira-kira 2,500 pegawai penguatkuasa.

Kementerian Kewangan telah mengumumkan bawaha pemilik kenderaan diesel persendirian individu boleh mengemukakan permohonan di bawah kategori individu manakala petani kecil dan pekebun kecil boleh mengemukakan permohonan di bawah kategori komoditi pertanian Bantuan Subsidi MADANI atau BUDI MADANI.

Penerima yang layak akan menerima bantuan BUDI MADANI sebanyak RM200 sebulan seiring dengan pelaksanaan subsidi diesel bersasar.

— BERNAMA