Pakej Penjual Baharu Lazada Memperkasa PMKS Tempatan, Usahawan Bagi Mulakan Penjualan Dalam Talian

KUALA LUMPUR, 10 Feb (Bernama) — Lazada menggalakkan perniagaan dan usahawan yang berminat untuk menyertai lonjakan digital dengan mendaftar Pakej Penjual Baharu Lazada Malaysia 2023, dan menikmati pelbagai faedah untuk membantu memupuk perniagaan mereka.

Dalam satu kenyataan hari ini, Lazada berkata pakej itu adalah sebahagian daripada usaha berterusannya dalam memperkasakan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan, usahawan muda, serta usahawan dalam kalangan para ibu dan pelajar dari rumah yang berminat untuk mula menjual dalam talian.

Ia berkata untuk PMKS dan usahawan tempatan, e-Dagang adalah talian hayat perniagaan yang menjangkau dan melibatkan diri dengan lebih ramai pengguna.

“Ini terutamanya amat penting dalam era digital hari ini yang mana pengguna lebih celik teknologi dan membeli-belah dalam talian telah menjadi kebiasaan dalam kehidupan seharian ramai rakyat Malaysia,” tambahnya.

Pengendali e-Dagang itu berkata, penjual di pasaran baharu yang mula beroperasi dari sekarang hingga 31 Dis, 2023 di bawah Pakej Penjual Baharu Lazada Malaysia akan mempunyai akses penuh kepada rangkaian teknologi dan alatan digital Lazada yang inovatif.

“Penjual baharu boleh menikmati pelbagai faedah untuk membantu memupuk perniagaan mereka dalam tempoh tiga bulan pertama yang kritikal, termasuk pendaftaran percuma dan tanpa kos penubuhan, sokongan dengan perkhidmatan muat naik produk percuma, sifar peratus yuran komisen selama tiga bulan , sifar peratus penghantaran maksimum percuma selama sebulan dan kredit pengiklanan percuma untuk yang menemukan tajaan bernilai RM150.

“Selain itu, penjual baharu yang menyertai pakej tersebut juga akan mempunyai trafik dan pendedahan eksklusif, akses percuma sebulan kepada peralatan pengurusan penglibatan pelanggan yang membolehkan penjual Lazada meningkatkan kedai dalam talian mereka dan berinteraksi dengan pelanggan melalui mesej tersuai dan akses kepada pelbagai jenis latihan percuma dan sokongan langsung daripada Lazada University,” kata Lazada.

Ketua Pegawai Operasi Lazada Malaysia, Darren Rajaratnam berkata, e-Dagang terus berkembang sebagai saluran pilihan pelanggan, mengatasi media sosial dan enjin carian, menurut ‘Lazada Sponsored Solutions Report 2022 – Transforming Southeast Asia from Discovery to Delivery.’

“Diterajui oleh pilihan pengguna yang semakin berkembang ini, adalah penting bagi usahawan membina kewujudan digital mereka dan membangunkan perniagaan mereka dalam talian.

“Pakej Penjual Baharu Lazada Malaysia mewakili komitmen jangka panjang kami untuk menjadi rakan kongsi e-Dagang yang tepat bagi penjual tempatan, terutamanya untuk kategori yang berkembang pesat seperti fesyen, kecantikan, kesihatan, barangan runcit, elektrik dan elektronik, rumah dan kediaman serta banyak lagi,” katanya.

Beliau berkata pakej itu bertujuan untuk memberi manfaat bukan sahaja kepada usahawan yang bercita-cita tinggi, tetapi juga memantapkan kedai-kedai fizikal yang ingin mengembangkan kehadiran mereka dalam talian.

Tahun lepas, beribu-ribu penjual tempatan baharu telah menyertai ‘Pakej Kickstarter Penjual Baharu Hari-Harimau 2022’ dan kebanyakan daripada mereka berkembang maju di platform e-Dagang.

Pada 2020 dan 2021, Lazada Malaysia memperkenalkan ‘Pakej Kedai Pintar Niaga’ untuk menyokong PMKS yang bergelut bagi mengekalkan perniagaan mereka semasa pandemik.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Federal Oats Mills Rasmi Kilang Pemprosesan Di Pulau Pinang

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) — Federal Oats Mills Sdn Bhd (FOM) merasmikan kilang pemprosesan oatnya yang canggih dengan jumlah keluasan lantai lebih 260,000 kaki persegi di Pulau Pinang, khusus dalam menghasilkan pelbagai produk termasuk oat, oat kilned-dried hulled, bran oat dan tepung oat.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) Datuk Arham Abdul Rahman dalam satu kenyataan hari ini berkata kemudahan moden dan automatik sepenuhnya itu sejajar dengan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP 2030) yang bertujuan menggalakkan industri beralih daripada model perniagaan berintensifkan buruh.

“Sebagai salah satu peneraju pemprosesan makanan di Malaysia, komitmen FOM untuk memajukan teknologi dan kapasiti pengeluarannya juga memberi manfaat kepada vendor tempatan dalam rantaian bekalannya, mewujudkan limpahan sosial yang positif dan meningkatkan ekonomi tempatan.

“Selain itu, produk pensijilan halalnya yang telah lama diiktiraf telah membuka banyak peluang dalam pasaran Muslim global,” katanya sambil menambah bahawa pensijilan halal Malaysia sangat diiktiraf.

Dalam pada itu, beliau berkata peningkatan kapasiti kemudahan itu juga sejajar dengan Pelan Tindakan Dasar Keselamatan Makanan Negara, yang bertujuan untuk memperluaskan akses dan kemampuan memiliki makanan, terutamanya produk makanan sihat.

Timbalan Pengarah Urusan FOM Michael Chew Kian Hong berkata syarikat itu akan memperkukuh kapasiti dan kekuatan produknya, menyediakan ruang yang besar untuk pertumbuhan dan pengembangan bagi memenuhi keperluan pasaran.

“FOM dalam tempoh tiga tahun lepas telah membuktikan kekuatan kami dalam memenuhi permintaan yang semakin meningkat bagi mil oat dan produk berasaskan oat di rantau ini,” katanya.

— BERNAMA