Perodua Jangka Jualan Tertinggi Dalam Sejarah Pada Suku Keempat Selepas Naik 28.3 Peratus Pada Suku Ketiga

KUALA LUMPUR, 27 Okt (Bernama) — Perodua merekodkan kenaikan jualan sebanyak 28.3 peratus bagi suku ketiga tahun ini kepada 88,537 unit berbanding 69,011 unit yang dicatatkan dalam suku yang sama pada 2022 berikutan faktor pengeluaran yang bertambah baik.

Menurutnya peningkatan jualan itu disumbangkan oleh kecekapan operasi yang lebih baik di bahagian pengeluaran yang menyaksikan 91,528 unit kenderaan dikeluarkan, iaitu kenaikan 21.7 peratus berbanding 75,196 unit pada suku sama tahun lepas.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Seri Zainal Abidin Ahmad berkata suku ketiga 2023 menjadi titik mula untuk Perodua meningkatkan pengeluaran bulanan melebihi 30,000 unit setiap bulan memandangkan kapasiti bekalan bahan mentah dan alat ganti yang mencukupi bagi memenuhi permintaan.

Bagi angka pengeluaran terkini tahun ini, pengeluar kereta kompak itu telah menghasilkan 245,341 unit kenderaan sehingga September 2023 atau peningkatan sebanyak 18.6 peratus daripada 206,837 unit dalam tempoh sama tahun lepas.

“Peningkatan pengeluaran ini menunjukkan potensi ekosistem automotif Malaysia berikutan penambahbaikan dalam skala ekonomi mereka tanpa berkompromi terhadap aspek kecekapan kos dan kualiti,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Zainal Abidin berkata dengan kesemua penambahbaikan ini, jangkaan jualan dan pengeluaran Perodua pada suku keempat tahun ini dijangka menjadi yang tertinggi dalam sejarah syarikat.

“Kami juga terus komited untuk mengurangkan tempoh menunggu pelanggan. Kami yakin bermula Januari 2024 dan seterusnya, tempoh menunggu akan dapat diuruskan dengan lebih baik,” katanya.

Pendaftaran terkini Perodua adalah sebanyak 233,227 unit dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun ini berbanding 196,354 unit yang dijual dalam tempoh sama tahun lepas.

Daripada 233,227 unit yang telah didaftarkan, model Perodua terbanyak yang dijual sehingga September 2023 adalah Perodua Bezza, diikuti oleh Perodua Axia dan Perodua Myvi.

“Perkembangan positif ini telah membantu Perodua menambah baik kapasiti pengeluaran dan memendekkan tempoh penghantaran kenderaan kepada pelanggan. Kami juga masih berada di landasan untuk mencapai sasaran pendaftaran sebanyak 314,000 unit tahun ini,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Telah Putuskan Dan Tetapkan Tarikh Rasionalisasi Subsidi Diesel – Menteri Ekonomi

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Kerajaan telah memutuskan dan menetapkan tarikh rasionalisasi subsidi diesel, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pengumuman itu akan dibuat pada masa yang sesuai.

“Cuma turutan perlu diperbetulkan dan ia adalah mengenai mengimbangi dan mengurangkan risiko inflasi yang mendadak. Kami telah menemui jalan penyelesaian,” katanya pada sidang media selepas pelancaran Banci Perkhidmatan dan Peralatan Minyak dan Gas (OSGE) 2024 di sini hari ini.

Rafizi berkata kerajaan perlu memastikan bahawa ia tidak memberi kesan terhadap inflasi.

“Satu lagi sebab, bekalan. Sebab kadangkala bagi pelan awal…tiba-tiba pengguna akan ‘stock-up’ (menambah bekalan) awal sebab mereka tahu harga akan naik dalam masa dua atau tiga bulan lagi.

“Jika kita melakukan penyasaran semula subsidi diesel untuk tujuan menguruskan kegiatan menyorokkan bekalan dan penyeludupan, pengumuman tarikh itu akan menyumbang kepada peningkatan penyeludupan,” katanya.

Beliau juga berkata adalah mustahil untuk penguatkuasaan yang lebih ketat kerana terdapat hanya kira-kira 2,500 pegawai penguatkuasa.

Kementerian Kewangan telah mengumumkan bawaha pemilik kenderaan diesel persendirian individu boleh mengemukakan permohonan di bawah kategori individu manakala petani kecil dan pekebun kecil boleh mengemukakan permohonan di bawah kategori komoditi pertanian Bantuan Subsidi MADANI atau BUDI MADANI.

Penerima yang layak akan menerima bantuan BUDI MADANI sebanyak RM200 sebulan seiring dengan pelaksanaan subsidi diesel bersasar.

— BERNAMA