Rakyat Malaysia Akan Dapat Buat Pembayaran QR Di Korea Selatan Guna Paybooc Tidak Lama Lagi – Duta

KUALA LUMPUR, 4 Jun (Bernama) — Rakyat Malaysia akan dapat membuat pembayaran QR di Korea Selatan menggunakan aplikasi Paybooc tidak lama lagi, hasil kerjasama antara BC Card dari Korea Selatan dan PayNet Malaysia.

Bermula bulan ini, fasa pertama kerjasama ini membolehkan rakyat Korea Selatan membuat pembayaran QR di Malaysia menggunakan aplikasi e-dompet BC Card.

Duta Besar Korea Selatan ke Malaysia Yeo Seung Bae memberitahu Bernama bahawa inisiatif yang dilancarkan baru-baru ini untuk memudahkan pelancong Malaysia dengan mengurangkan masalah dan kos yang berkaitan dengan pertukaran mata wang dan transaksi kad kredit.

“Dengan pelancaran perkhidmatan QR, saya berharap perdagangan barangan serta usaha untuk meningkatkan hubungan ekonomi dan perdagangan antara kedua-dua negara akan terus berkembang, seterusnya menjadikan negara kita rakan kongsi yang kukuh dalam sektor kewangan.

“Saya turut berharap fasa kedua perkhidmatan QR dapat dilaksanakan dengan segera supaya rakyat Malaysia juga dapat menikmati pembayaran yang mudah di Korea Selatan. Kedutaan kami dan kerajaan Korea Selatan sedia membantu,” katanya.

Beliau berkata: “Dengan kemasukan BC Card ke Malaysia, negara utama di rantau ini, saya yakin ia akan terus berkembang ke negara-negara Asia Tenggara yang lain. Saya turut berharap PayNet akan menggunakan kerjasamanya dengan Korea Selatan sebagai asas untuk berkembang menjadi sebuah institusi global.”

Yeo berkata kerjasama itu merupakan satu pencapaian bersejarah, kali pertama institusi kewangan Korea Selatan mempunyai hubungan secara langsung dengan rangkaian pembayaran nasional Malaysia.

Menurut data kedutaan, jumlah pelancong Korea Selatan yang melawat Malaysia telah meningkat semula dengan ketara berikutan penurunan semasa pandemik COVID-19.

Pada 2019, Malaysia menerima 673,065 pelancong dari Korea Selatan tetapi jumlah ini jatuh kepada 3,028 pada 2021 berikutan sekatan perjalanan. Bagaimanapun, dengan kelonggaran kepada sekatan ini, ketibaan meningkat kepada 400,853 pada 2023, menunjukkan pemulihan yang kukuh.

Begitu juga, pelancong Malaysia yang melancong ke Korea Selatan menyaksikan peningkatan semula yang ketara.

Daripada 408,590 pengunjung pada 2019, jumlahnya merosot kepada 4,488 pada 2021 tetapi melonjak kepada 259,872 pada 2023 dengan pembukaan semula perjalanan antarabangsa, menyaksikan pertumbuhan semula sektor pelancongan yang kukuh antara kedua-dua negara.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Telah Putuskan Dan Tetapkan Tarikh Rasionalisasi Subsidi Diesel – Menteri Ekonomi

KUALA LUMPUR, 6 Jun (Bernama) — Kerajaan telah memutuskan dan menetapkan tarikh rasionalisasi subsidi diesel, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pengumuman itu akan dibuat pada masa yang sesuai.

“Cuma turutan perlu diperbetulkan dan ia adalah mengenai mengimbangi dan mengurangkan risiko inflasi yang mendadak. Kami telah menemui jalan penyelesaian,” katanya pada sidang media selepas pelancaran Banci Perkhidmatan dan Peralatan Minyak dan Gas (OSGE) 2024 di sini hari ini.

Rafizi berkata kerajaan perlu memastikan bahawa ia tidak memberi kesan terhadap inflasi.

“Satu lagi sebab, bekalan. Sebab kadangkala bagi pelan awal…tiba-tiba pengguna akan ‘stock-up’ (menambah bekalan) awal sebab mereka tahu harga akan naik dalam masa dua atau tiga bulan lagi.

“Jika kita melakukan penyasaran semula subsidi diesel untuk tujuan menguruskan kegiatan menyorokkan bekalan dan penyeludupan, pengumuman tarikh itu akan menyumbang kepada peningkatan penyeludupan,” katanya.

Beliau juga berkata adalah mustahil untuk penguatkuasaan yang lebih ketat kerana terdapat hanya kira-kira 2,500 pegawai penguatkuasa.

Kementerian Kewangan telah mengumumkan bawaha pemilik kenderaan diesel persendirian individu boleh mengemukakan permohonan di bawah kategori individu manakala petani kecil dan pekebun kecil boleh mengemukakan permohonan di bawah kategori komoditi pertanian Bantuan Subsidi MADANI atau BUDI MADANI.

Penerima yang layak akan menerima bantuan BUDI MADANI sebanyak RM200 sebulan seiring dengan pelaksanaan subsidi diesel bersasar.

— BERNAMA