RHB IB Jangka Lebih Banyak Penawaran EV Baharu Pada 2023

KUALA LUMPUR, 28 Dis (Bernama) — RHB Investment Bank Bhd (RHB IB) menjangka lebih banyak penawaran kenderaan elektrik (EV) baharu dan wajah baharu seperti Ora Good Cat oleh Great Wall Motors akan dapat dilihat di jalan raya pada 2023.

Katanya BMW dijadualkan untuk menawarkan EV i7 dan i5 serba elektrik serta XM hibrid plug-in dan Bermaz Auto Bhd akan melancarkan EV Peugeot e-2008 dan Kia PBV1 baharu pada tahun depan manakala Perodua akan memperkenalkan EV hibrid pertamanya pada 2024 dan Proton dijangka melancarkan EV pertamanya pada 2027.

Mengenai kekangan rantaian bekalan, bank pelaburan itu berkata isu tersebut tidak lagi menjadi kebimbangan berikutan di peringkat global, kekurangan cip automotif terus reda, terutamanya selepas kelonggaran sekatan COVID-19 di China.

“Dalam negeri, kebanyakan penggiat mampu mendapatkan semikonduktor dan komponen yang diperlukan. 

“Sebagai contoh, jenama nasional telah mengeluarkan hampir pada kapasiti penuh dalam tempoh beberapa bulan ini dan dijangka akan terus berbuat demikian dalam tempoh beberapa bulan akan datang berikutan mereka perlu segera memenuhi tempahan yang dikecualikan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) sebelum akhir Mac 2023,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Menurut RHB IB, selepas tempoh pengecualian SST berakhir pada 30 Jun 2022, tempahan automotif telah pulih secara berperingkat bulan ke bulan apabila pengguna menyesuaikan diri dengan harga termasuk SST.

“Kami melihat ini sebagai satu petunjuk yang menggalakkan dan menjangka pelancaran model baharu dan wajah baharu pada 2023 akan terus meningkatkan tempahan baharu.

“Bagaimanapun, kami terus menjangka pertumbuhan ekonomi yang perlahan dan kemungkinan pembaharuan duti eksais sebagai faktor yang boleh menjejaskan permintaan terhadap automotif,” katanya.

Pada 2023, ia menjangka jumlah keseluruhan industri (TIV) akan berkurangan kepada 600,000 unit daripada 700,000 unit diunjurkan pada 2022, berdasarkan pertumbuhan ekonomi yang perlahan pada tahun depan dan tanpa pengecualian SST.

Oleh itu, RHB IB mengekalkan saranan ‘neutral’ terhadap sektor automotif.

–BERNAMA

https://thekapital.my/rhb-ib-jangka-lebih-banyak-penawaran-ev-baharu-pada-2023/

Previous ArticleNext Article

Trend Perbelanjaan Gen Z Dijangka Cecah $12 Trilion Menjelang Tahun 2030

NIQ Dan World Data Lab Perkenal Laporan ‘Spend Z’ (Perbelanjaan Z)

CHICAGO, 19 Jun — NielsenIQ (“NIQ”) bekerjasama dengan World Data Lab ( WDL) untuk mengeluarkan laporan perbelanjaan generasi secara menyeluruh. Laporan ini yang pertama seumpamanya dan memberikan tumpuan semata-mata kepada Gen Z.

Gen Z, ditakrifkan sebagai sesiapa yang dilahirkan antara tahun 1997 dan 2012. Golongan ini membentuk 25% (2 bilion) daripada keseluruhan penduduk dunia.

Laporan tersebut mendedahkan pelbagai perkara berkaitan Generasi Z; termasuk pilihan mereka, tabiat berbelanja, nilai murni, keutamaan, cara dan tempat mereka membeli-belah, item yang mereka beli dan cara mereka mempengaruhi corak pembelian generasi lain.

Antara ringkasan Laporan ‘Spend Z’:

 • Generasi Z dijangka menjadi generasi terbesar dan terkaya dalam sejarah.
 • “Gen Z ialah generasi terbesar, terkaya dan paling global yang pernah ada” kata Wolfgang Fengler, Ketua Pegawai Eksekutif, WDL*.
 • Gen Z mempunyai kekuatan seramai 2 bilion orang dan perniagaan perlu bijak memenuhi keperluan mereka.
 • Laporan “Spend Z” mengenal pasti trend perbelanjaan pasaran Gen Z yang dijangka boleh mencecah $12 trilion menjelang tahun 2030 (US$1=RM4.70).
 • Menjelang tahun 2034, Gen Z akan menambah lebih daripada $9 trilion dolar dalam perbelanjaan global lebih berbanding mana-mana generasi lain.
 • 77% Gen Z mengatakan mereka tidak akan membeli dari negara yang mempunyai standard alam sekitar yang lemah, menggambarkan pasti corak perbelanjaan generasi akan datang.
 • ·Gen Z lebih berminat dalam hubungan yang tulen dengan pempengaruh dan jenama. “Bersikap jujur ​​kepada diri sendiri” ialah kejayaan nombor satu untuk Gen Z di seluruh dunia.
 • Pembelian di kedai mewakili hampir 50% daripada trend perbelanjaan mereka
 • Ulasan dalam talian daripada pembeli lain merupakan faktor paling penting semasa mereka membeli-belah dan pembelian mereka banyak dipengaruhi oleh media sosial
 • 53% populasi Gen Z berkemungkinan membuat pembelian di media sosial atau platform penstriman secara langsung.
 • Gen Z akan membentuk 30% daripada jumlah tenaga kerja global pada tahun 2030.
 • Pertumbuhan permintaan yang paling dinamik dalam kalangan pengguna Gen Z ialah dalam kategori kesihatan, serta dalam alkohol / minuman.
 • 81% jualan TikTok USD dijangka datang daripada kesihatan dan kecantikan, menunjukkan impak yang luar biasa.
 • Lebih 50% Gen Z telah menggunakan aplikasi kecergasan atau senaman

Maklumat Tentang NIQ

*NielsenIQ (NIQ) ialah syarikat risikan pengguna yang terkemuka di dunia, menyampaikan pemahaman paling lengkap tentang tabiat membeli pengguna dan mendedahkan laluan baharu kepada pertumbuhan. NIQ bergabung dengan GfK pada tahun 2023, menemukan dua peneraju industri dengan jangkauan global yang tiada bandingannya. Pada hari ini NIQ beroperasi di lebih daripada 95 negara meliputi 97% KDNK. Dengan laporan runcit holistik dan cerapan pengguna paling menyeluruh—disampaikan dengan analisis lanjutan melalui platform yang canggih—NIQ menyampaikan Full View™.

*World Data Lab (WDL) mencipta data proprietari pandangan ke hadapan untuk mengukur dan meramalkan trend pengguna, perbelanjaan pengguna, peralihan demografi dan kemajuan ke arah SDG sehingga 2034. Pendekatan sains data lanjutan kami, yang telah disemak semula dan diterbitkan dalam Nature, memberikan ketepatan, kesegaran dan ketekalan yang tiada tandingannya merentasi semua kumpulan demografi di 180 negara dan lebih 6,000 bandar.

Metodologi penyelidikan

Laporan “Spend Z” meramalkan perbelanjaan pengguna dengan menggabungkan data perbelanjaan isi rumah yang diperoleh daripada agensi statistik negara dengan data penduduk daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan IIASA, menggabungkan 2,065 tinjauan meliputi 160 negara dalam pangkalan data NIQ. Sekiranya terdapat negara yang tiada data tinjauan, perbelanjaan dikira dengan mengenal pasti ciri negara lain dengan struktur yang serupa, dipilih secara optimum menggunakan teknik statistik. Data tinjauan dilaraskan supaya tekal dengan perbelanjaan isi rumah yang disediakan dalam akaun negara bagi setiap negara. Keadaan semasa dan ramalan adalah berdasarkan unjuran IMF untuk jangka sederhana dan Laluan Sosioekonomi Bersama yang dibangunkan untuk UNFCCC bagi jangka panjang. Proses menyeluruh ini membolehkan NIQ dan WDL menghasilkan ramalan tingkah laku pengguna yang terperinci dan boleh dipercayai di 183 negara dari tahun 2016 hingga 2034, dipecahkan mengikut umur, jantina dan kelas pendapatan. Selanjutnya, kami mengasingkan jumlah perbelanjaan kepada lebih 100 kategori produk yang berbeza menggunakan klasifikasi COICOP. Kaedah teras kami telah disemak semula oleh rakan dalam industri di Nature https://www.nature.com/articles/s41599-018-0083-y

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Sumber rujukan: Bernama