Bank Islam Sasar Bantu 500 Usahawan PPZ-MAIWP Menerusi iTekad

KUALA LUMPUR, 23 Dis (Bernama) — Bank Islam Malaysia Bhd (Bank Islam) hari ini memeterai satu memorandum persefahaman (MoU) dengan Pusat Pungutan Zakat, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) untuk memperkasakan usahawan menerusi program pembiayaan mikro iTEKAD.

Bank Islam dalam satu kenyataan hari ini berkata menerusi MoU itu usahawan mikro yang juga merupakan pembayar zakat perniagaan PPZ-MAIWP mempunyai peluang untuk memohon pembiayaan mikro iTEKAD, tertakluk kepada syarat kelayakan.

Melalui kerjasama itu, Bank Islam menyasarkan seramai 500 pembayar zakat PPZ-MAIWP yang layak akan mendapat kemudahan pembiayaan tersebut dalam tempoh 12 bulan akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Bank Islam, Mohd Muazzam Mohamed berkata sejak diperkenalkan pada 2020 program pembiayaan tersebut telah membantu lebih 510 usahawan mikro dengan melibatkan jumlah pembiayaan hampir RM8.5 juta.

“Program pembiayaan mikro iTEKAD sejajar dengan komitmen kami untuk memastikan aspek kemampanan dan nilai-nilai di bawah konsep pengurusan Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) diambil kira dalam segenap operasi perniagaan,” katanya dalam kenyataan tersebut.

Menurutnya, demi memastikan objektif program tercapai, Bank Islam telah menjalinkan kerjasama dengan 29 rakan pelaksana termasuklah Majlis Agama Islam Negeri bagi memastikan usahawan terlibat menerima bantuan dan sokongan profesional untuk perniagaan yang berdaya tahan.

“Justeru, kami amat berterima kasih kepada PPZ-MAIWP atas kesudian untuk turut bersama kami memperluaskan lagi manfaat iTEKAD dengan membuka peluang kepada pelanggan yang merupakan pembayar zakat perniagaan untuk menikmati kemudahan ini.

“Bank Islam juga mengalu-alukan kerjasama yang sama dengan agensi kutipan zakat dari negeri-negeri lain,” kata Mohd Muazzam.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP Abdul Hakim Amir Osman berkata agensi itu mengalu-alukan sebarang kerjasama dengan mana-mana syarikat korporat mahupun agensi kerajaan dalam menjalinkan kerjasama strategik yang sama.

Kerjasama antara PPZ-MAIWP dengan Bank Islam itu secara tidak langsung memastikan kitaran ekonomi terus berpanjangan, katanya.

— BERNAMA

TAG: Bank Islam, PPZ-MAIWP, usahawan, iTEKAD, pembayar zakat

Previous ArticleNext Article

Bursa Malaysia ,SSM Lancar Platform SME X Bagi Mudahkan PKS Kumpul Dana

KUALA LUMPUR, 23 Jan (Bernama) — Bursa Malaysia Bhd dengan kerjasama Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), hari ini melancarkan Platform SME X bagi meningkatkan lagi sokongan terhadap usaha pengumpulan dana korporat dan pelaburan perniagaan untuk perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Platform itu dirangka bagi memudah cara pengumpulan dana dan menyokong PKS dari segi pertumbuhan serta pengembangan perniagaan, termasuk menghubungkan mereka dengan penyedia modal seperti firma ekuiti awam, modal teroka atau institusi kewangan lain yang berhasrat melabur dalam syarikat berkedudukan kewangan serta potensi pertumbuhan baik.

Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia Datuk Muhamad Umar Swift berkata sebagai bursa pelbagai aset, pihaknya sentiasa mengenal pasti inovasi bagi mengembangkan pasaran dan memenuhi keperluan pihak berkepentingan dengan memanfaatkan aspek data dan teknologi pekerjaan.

Malah, katanya, pelancaran Platform SME X itu turut menyokong peranan penting bursa dalam usaha membantu syarikat-syarikat mengumpul modal bagi melonjakkan pertumbuhan.

“Menerusi platform ini, kami membantu mengurangkan jurang syarikat-syarikat berkualiti dengan keperluan untuk mengumpul dana dan pihak yang mempunyai modal untuk digunakan dalam bentuk ekuiti.

“Ini menerusi tawaran awam permulaan (IPO), pengumpulan dana hutang melalui Bursa Malaysia RAM Capital Sdn Bhd serta entiti swasta, modal teroka dan institusi kewangan lain,” katanya pada majlis pelancaran platform itu di sini.

Platform SME X secara dalam talian itu juga merupakan hasil daripada memorandum persefahaman yang dimeterai oleh Bursa Malaysia dan SSM pada akhir 2022 yang bertujuan meningkatkan analisis data bagi keputusan perniagaan strategik serta seiring dengan Dasar Perkongsian Data Negara (NDSP).

Kemudahan itu juga dapat membantu institusi kewangan dan entiti pelaburan dalam membuat keputusan dengan menawarkan gabungan data pasaran Bursa Malaysia dan data SSM yang merangkumi prestasi sektor, penilaian kewangan utama, petunjuk syarikat yang berpotensi disenaraikan dan perbandingan syarikat dalam sektor sama.

Pada masa sama, platform berkenaan meliputi perincian maklumat pengarah dan pengurusan syarikat, struktur pegangan saham dan kewangan utama bagi memberi konteks serta pemahaman jelas mengenai kedudukan kewangan setiap syarikat, anak syarikat dan syarikat sekutu dengan pemegang saham yang sama.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif SSM Datuk Nor Azimah Abdul Aziz berkata seiring usaha memudah cara penyepaduan data dalam platform berkenaan, suruhanjaya berkenaan telah menyumbang dari segi Data Maklumat Perniagaan Korporat (CBID).

Beliau berkata ini membabitkan data lebih daripada 650,000 syarikat yang merangkumi data kewangan kira-kira 200,000 syarikat yang meraih pendapatan tinggi sejak tiga tahun lepas.

“Sumbangan data daripada SSM yang digabungkan dengan data Bursa Malaysia adalah usaha penting dalam memupuk ekosistem data syarikat yang mantap, memperkaya keupayaan dalam platform dan memastikan pandangan semasa dan bermakna dalam membuat keputusan tepat,” katanya.

Setakat 31 Dis lepas, lebih 9.1 juta perniagaan dan lebih 35,000 perkongsian liabiliti terhad telah didaftarkan dengan SSM manakala lebih 1.5 juta syarikat telah diperbadankan dengan SSM.

Daripada jumlah itu, sebanyak 1.643 juta merupakan perniagaan aktif; 34,038 adalah aktif dengan perkongsian liabiliti terhad dan 666,767 syarikat aktif.

Platform SME X yang kini dalam fasa pelancaran awal, boleh diakses secara langganan.

— BERNAMA