4 Cara Mudah Beli Rumah Di Bawah Harga Pasaran

Siapa yang tidak inginkan sebuah rumah yang harganya berada di bawah harga pasaran. Sudah tentu ianya menjadi rebutan orang ramai untuk mendapatkan rumah sebegini. Persaingan pula sudah tentu agak sengit.

Mentaliti semua orang, jika nak cari rumah sebegini adalah satu perkara yang sukar. Sebenarnya tidak sesukar yang difikirkan.

Ianya mudah untuk dicari cuma perlu rajin berusaha. Itu sahaja.

Jika kena dengan cara dan gayanya, rumah sebegini pastinya berada dalam genggaman anda. Apa pun, ilmu perlu ada supaya anda tidak buat kerja yang sia-sia.

Berikut adalah 4 cara yang boleh digunakan untuk mendapatkan rumah yang berada di bawah harga pasaran.

1. Rumah Buruk

Jangan pandang sebelah mata pula pada rumah buruk. Hakikatnya, rumah sebegini nilai harganya adalah di bawah harga pasaran.

Malah, tidak mustahil jika anda masih boleh minta harga kurang lagi dengan tuan rumah. Namun, pastikan juga anda telah membuat kira-kira segala jenis kos baik pulih rumah tersebut.

Sebaiknya, pastikan kos baik pulih tidak meletakkan anda di kedudukan yang merugikan.

2. Berkawan Dengan Ejen Hartanah Dan Banker

Luaskan rangkaian anda dengan cara melebarkan hubungan persabatan dengan rakan-rakan yang datangnya daripada bidang hartanah.

Tapi pastikan, mereka ini adalah individu yang merupakan ejen sah hartanah dan berdaftar. Macam mana caranya nak berkawan dengan individu-individu seperti ini?

Senang sahaja, caranya anda boleh menyertai mana-mana seminar hartanah yang dianjurkan. Dekat sana, memang ramai yang akan anda jumpa dengan ejen-ejen hartanah ini.

Ejen hartanah ini adalah individu terawal yang tahu tentang senarai hartanah yang dijual. Jadinya, gunakan peluang ini dengan sebaik mungkin.

3. Dapatkan Penjual Yang Terdesak

Apabila anda sendiri dalam keadaan terdesak memerlukan wang tunai dengan kadar segera, pastinya anda sanggup untuk menjual rumah tanpa memikirkan keuntungan sangat. Ada juga yang sanggup rugi sedikit asalkan dapat melepaskan bebanan rumah tersebut dengan segera.

Sebab itulah seorang penjual yang terdesak tidak kisah untuk jual hartanah mereka dengan harga yang lebih rendah berbanding dengan harga pasaran semasa.

4. Kaji Harga Rumah

Soal nak buat kajian ini, ianya perkara yang paling mudah untuk anda lakukan. Anda boleh dapatkan di mana-mana website hartanah seperti iProperty, Property Guru, Mudah, PropWall dan bermacam-macam lagi.

Di sini anda dapat melihat harga rumah yang berbeza-beza walaupun dalam kawasan yang sama.

Previous ArticleNext Article

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!