Betul ke loan rumah boleh setel dalam masa 20, 30, 35 tahun?

Cara langsai loan rumah dalam masa 10 tahun

Terkejut tak kalau bila kita nak bayar hutang rumah pada bayaran terakhir, pegawai bank kata hutang masih ada tertunggak untuk setahun.

Pernah dengar tak kes macam ni?

Iklan

Tonton video perkongsian dari Tuan Aziz Ahmad tentang macam mana nak habiskan hutang rumah dengan cepat.

Iklan

Previous ArticleNext Article

8 Langkah Menggunakan Aplikasi Untuk Kira Faedah Pinjaman Rumah

Rupa-rupanya masih ramai lagi yang tidak mengetahui cara yang betul untuk mengira kadar faedah (interest) pinjaman rumah daripada pihak bank.

Kalau membuat carian di internet, pastinya anda akan terjumpa pelbagai jenis teknik untuk mengira kadar faedah pinjaman rumah.

Sebenarnya, kita boleh kira menggunakan applikasi Karl’s Mortgage Calculator sahaja. Ianya merupakan sebuah aplikasi kira-kira online beserta graf.

Boleh muat turun aplikasi ini sekarang di Google Play mahupun App Store untuk mengetahui teknik kira loan interest bank untuk rumah anda.

Untuk website, anda boleh klik di sini.

Jom kita tengok 8 langkah menggunakan aplikasi untuk kira faedah pinjaman rumah anda.

1. Muat Turun Aplikasi Karl’s Mortgage Calculator

Langkah pertama yang anda wajib lakukan adalah dengan memuat turun aplikasi ini pada smartphone anda.

Untuk keselesaan, sila tukarkan matawang di bahagian “Settings” di bahagian atas kanan. Pastikan matawang yang digunapakai adalah Ringgit Malaysia.

2. Masukkan Data

Selepas itu, sila buka tab ‘Input’ dan masukkan data-data penting seperti jumlah pinjaman, bayaran bulanan, kadar faedah dan tempoh perjanjian pinjaman.

3. Jumlah

Jumlah yang tertera di bawah merupakan jumlah ansuran bulanan yang kita perlu bayar kepada pihak bank.

Akan tetapi, bagaimana untuk melihat jumlah faedah bank dan bayaran pokok dari amaun  RMXXX tersebut?

Iklan

4. Annual Payment

Untuk melihat jumlah faedah bank dan bayaran pokok, kita perlu buka tab “Table” dan pilih sub-tab “Annual” atau “Period”.

Annual bermaksud jumlah tahunan dan Period bermaksud jumlah bulanan.

5. Jumlah Faedah Bulanan / Tahunan

Klik sub-tab “Annual” untuk melihat jumlah faedah pinjaman yang akan dibayar pada tahun itu. Kita hanya perlu bahagikan kepada 12 sahaja untuk mendapatkan purata bayaran sebulan.

6. Faedah dan Pokok Bulanan

Sila klik sub-tab “Period” untuk lihat jumlah faedah dan jumlah pokok bulanan. Kita boleh lihat senarai penuh bayaran dengan menekan butang “View Full Schedule” di bawah.

7. Baki

Untuk melihat baki pinjaman pada tahun-tahun tertentu, sila klik “Balance”.

8. Ringkasan Pinjaman

Jika ingin melihat jumlah ringkasan pinjaman, sila klik ke tab “Sum”. Di sini anda secara jelas boleh melihat jumlah faedah pinjaman dan pokok yang telah dibayar mengikut tempoh pinjaman.

Kita mungkin terkejut dengan amaun yang perlu dibayar untuk kadar faedah kepada bank setiap bulan. Ini adalah lumrah dalam pelaburan hartanah.

Buat pengetahuan anda, jumlah bayaran kadar faedah adalah paling tinggi pada tahun pertama dan akan mula berkurang pada tahun-tahun berikutnya dan jumlah pokok pula semakin lama semakin meningkat tahun demi tahun.

Jika anda menyewakan hartanah, pastikan kadar sewa yang ditetapkan mampu melindungi kadar faedah dan belanja bulanan lain seperti kos penyelenggaraan, sinking fund dan sebagainya.

Semoga yang bakal atau sedang menceburi pelaburan hartanah berhasil dengan jayanya!

Sumber Rujukan:

Iklan

8 Sebab Kenapa Beli Sunway Cassia @ Batu Maung

Orang kata tak kenal, maka tak cinta. Untuk itu, jom kita berkenalan dengan Sunway Cassia @ Batu Maung terlebih dahulu. Kerana dengan 8 sebab inilah baru anda akan jatuh cinta dengannya, dan tidak tersabar untuk memiliki rumah di sini.

1. Batu Maung Berada Di Lokasi Strategik

Lokasi, lokasi, lokasi. Itulah mantra yang sering digunakan oleh sifu-sifu pelabur hartanah. Kerana jika anda tersilap pilih lokasi, anda bakal mengalami penderitaan. Tetapi dengan memilih lokasi yang baik, pastinya pelaburan hartanah anda akan membuahkan hasil.

Jadi di mana Batu Maung ni sebenarnya?

Berpandukan peta di atas, kita dapat lihat Batu Maung terletak berhampiran dengan dua nadi infrastruktur pengangkutan terkenal Pulau Pinang, iaitu Jambatan Kedua Pulau Pinang (Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah) dan juga Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Dengan siapnya flyover baru di Bayan Lepas pada penghujung tahun lepas, kini lebih mudah dan dekat untuk ke Lapangan Terbang dari Batu Maung. Keadaan trafik juga menjadi semakin lancar.

Di sini juga terdapat dua kawasan tumpuan pelancong yang popular di Pulau Pinang, iaitu Muzium Perang bagi mereka yang nak melihat sendiri peninggalan perang; dan Akuarium Batu Maung bagi mereka yang ingin melihat keindahan ikan-ikan. Bagi yang tak tahu, Batu Maung ini pada asalnya adalah perkampungan nelayan.

Selain daripada itu juga, Batu Maung terletak berhampiran dengan Zon Perindustrian Bebas atau Free Industrial Zone yang menempatkan syarikat-syarikat ternama seperti Intel, AMD, Jabil Circuit, Dell, Western Digital, Keysight Technologies, Motorola, Intel, Robert Bosch dan banyak lagi.

Dan yang terakhir sekali, bagi mereka yang sering melalui Lebuhraya Utara Selatan, mesti pernah nampak atau singgah ke Design Village Premium Outlet Mall kan? Ianya seberang saja Jambatan Kedua Pulau Pinang ni. Dan katanya IKEA baru pun akan siap tak lama lagi, hanya perlu menyeberangi Jambatan tersebut untuk ke sana.

2. Batu Maung Merupakan Kawasan Rumah Mewah

Jika anda tercari-cari kawasan yang semakin meningkat naik dan menjadi tumpuan rumah mewah dibina, maka Batu Maung adalah tempatnya.

Nak tahu bagaimana prestasi sektor hartanah di Batu Maung, kita gunakan laman web Brickz sebagai rujukan; kerana ia mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta dan merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sale and Purchase Agreement telah dibayar.

Sumber: Brickz

Secara puratanya, harga median hartanah landed di Batu Maung berharga RM1 juta dengan RM506 untuk satu kaki persegi. Kita dapat lihat Sunway Tunas Jaya dengan rumah teres bernilai RM1.1 juta, dan Sunway Mutiara dengan rumah Semi-D bernilai RM1.38 juta.

Rumah teres di Sunway Tunas Jaya, semasa ianya baru dilancarkan pada tahun 2003 harganya adalah pada paras RM380 ribu, tetapi kini naik sehingga RM1.1 juta.

Begitu juga halnya dengan Sunway Mutiara. Harga semi-D pada waktu pelancaran pada tahun 2005 adalah sekitar RM750,000, dan kini hampir naik sekali ganda pada paras RM1.38 juta.

Kalau nak merasai kehidupan yang selesa di Pulau Pinang dengan kelas tersendiri, Batu Maung adalah lokasi yang dicari-cari.

3. Peningkatan Hartanah Mewah Saban Tahun

Siapa kata rumah mewah sukar untuk meningkat harganya? Berikut merupakan buktinya:

Sumber: Brickz

Trend peningkatan hartanah mewah di Batu Maung kelihatan dengan sangat jelas. Kalau pada bulan April 2013 ia berada di paras RM1.1 juta, pada bulan Januari 2018 pula ia hampir mencecah RM1.4 juta. Best ke tak best pelaburan anda meningkat sebanyak 30% dalam masa 4 tahun?

Dengan permintaan yang semakin tinggi, dicampur pula dengan kawasan terhad di Pulau Pinang – sudah pasti harganya akan terus meningkat naik saban tahun.

Iklan

4. Kawasan Mewah, Rumah Juga Mewah

Batu Maung itu sendiri kawasan rumah mewah, rumah Sunway Cassia ini juga mewah tau.

Lihat sajalah gambar-gambar rumah contoh di Sunway Cassia ni:

Ruang tamu dan makan yang serba luas di rumah contoh Semi-D

Bilik tidur utama yang lapang dengan ruang almari berasingan di rumah contoh Semi-D

Ruang dapur yang serba lengkap

Rumah yang cantik dengan ruang yang cukup lapang, ditambah pula dengan kawasan tanah yang luas. Semuanya serba-serbi cukup untuk anda menikmati suasana yang tenang, pasti hilang penat apabila pulang daripada tempat kerja.

5. Dilengkapi Dengan Ciri-ciri Moden

Rumah yang cantik dan lapang di Sunway Cassia, turut dilengkapi dengan ciri-ciri moden mengikut citarasa terkini. Setiap rumah di sini dipasang dengan Sistem Penggera Rumah Individu, Sistem Pemanas Air Solar dan Butang Panik. Ia juga mempunyai siling yang tinggi agar dapat memberikan pencahayaan semulajadi yang terang, dan ruang pengudaraan teratur bagi menyejukkan rumah.

Rumah-rumah di sini juga mempunyai ruang tempat letak kereta tanpa tiang yang boleh memuat sekurang-kurangnya 3 buah kereta anda. Ada juga unit terpilih yang boleh memuat sehingga 9 buah kereta. Reka bentuk yang moden dan praktikal menjadikan Sunway Cassia unik, dan lain daripada yang lain.

6. Satu Dengan Alam Semulajadi

Semakin sukar untuk kita lihat keindahan alam semulajadi, lagi-lagi di Pulau Pinang yang semakin pesat membangun. Tapi siapa sangka yang Sunway Cassia sebenarnya dikelilingi oleh 3 ekar rimbunan hijau dengan 6 taman landskap yang unik.

Sebaik saja melangkah masuk menerusi jalan utama, perasaan tenang menggamit hati apabila melalui deretan pokok kelapa di Palm Avenue. Kalau rasa nak berpiknik di hujung minggu, boleh singgah di Tecoma Lounge di mana ada disediakan meja dan kerusi sambil merasai redupnya di bawah pokok Tecoma yang berwarna-warni. Atau anda juga boleh meneroka di Nature Park, kawasan yang dikhaskan untuk menikmati keindahan semulajadi hutan tropika.

Laluan yang tenang menuju ke puncak Nature Park

7. Dibangunkan Pemaju Yang Berkaliber

Siapa yang tak kenal dengan Sunway Group? Nama yang tidak asing lagi di Malaysia, syarikat Sunway juga tersenarai di Bursa Malaysia. Nak jadi pemilik syarikat Sunway, beli saja saham mereka.

Kalau nak tahu, Sunway Cassia ini dibina oleh Sunway Property yang merupakan salah satu daripada 12 bidang yang diceburi mereka.

Dan Sunway Property sememangnya merupakan nama yang sangat besar dalam sektor hartanah. Bukan sahaja di Malaysia tau, malah mereka turut membangunkan hartanah di China, India, Cambodia, Vietnam, Australia dan Singapura.

Di antara projek-projek yang telah siap dibina oleh Sunway Property di Pulau Pinang adalah seperti Sunway Tunas di Bayan Baru, Sunway Merica di Sungai Ara, Sunway Aspera di Teluk Kumbar, Sunway Bukit Gambier di Bukit Gambier, Sunway Perdana di Seberang Jaya dan Sunway Wellesley di Bukit Mertajam.

8. Promosi Hebat

Bagi mereka yang dah lama impikan kehidupan mewah, Sunway Cassia menyediakan Pakej Perabot untuk anda yang ingin terus pindah masuk.

Pakej ini termasuklah kabinet dapur yang dilengkapi dengan perkakas elektrik seperti peti sejuk, ketuhar, hob dan hud dapur; semuanya bagi memudahkan anda memasak. Di bahagian ruang tamu pula, ia dilengkapi dengan set sofa dan kabinet TV; dan bilik tidur utama dilengkapi dengan katil bersaiz King dan almari pakaian. Memang semuanya yang anda perlukan, jadi selesai sahaja urusan pembelian rumah – dapat kunci dan boleh terus tinggal di sini.

Itu belum termasuk promosi-promosi hebat lain yang ditawarkan oleh pemaju. Rugi siapa yang tak rebut peluang keemasan ini untuk memiliki rumah landed.

Sila layari laman web Sunway Cassia atau hubungi mereka di talian 604-684 8000 untuk dapatkan maklumat lanjut dan promosi terkini.

Boleh tengok video di bawah dan lihat sendiri keindahannya:

Iklan

Lazada ‘Port Masyuk’ Pembeli Rumah Cari Diskaun & Rebat Tunai

Mark your calendar on 7 July 2020‘ sebab Lazada akan jadi port untuk kita cari rumah yang ada diskaun dan rebat tunai yang tak masuk akal daripada pihak pemaju.

Bersempena Kempen Mid-Year 07.07, Hi HOME dan Lazada akan melancarkan Hi HOME Property Expo. Eskpo ini merupakan ekspo hartanah online pertama di Asia Tenggara.

Jadi kalau tengah cari rumah baru untuk dibeli sekarang, Hi HOME Property Expo adalah ekspo untuk anda.

Apa yang anda boleh dapat di Hi HOME Property Expo:

  • Tawaran rumah serendah RM110,000
  • Lebih 2,000 unit rumah untuk dipilih
  • Tawaran diskaun sehingga 30%, hadiah dan rebat tunai dari pemaju yang anda takkan dapat di tempat lain
  • Kemudahan tengok, pilih dan beli rumah secara online di Lazada

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Hi HOME, Radzi Tajuddin:

“Fokus kami sentiasa mempromosikan agenda pemilikan rumah dan kami bekerjasama dengan pemaju hartanah dalam memastikan tawaran terbaik kepada pembeli.

“Kami menyasarkan diskaun sehingga 30% dengan harga unit rumah paling rendah adalah RM110,000. Tawaran ini hanya boleh diperolehi di ‘Hi HOME Property Expo’ melalui Lazada.”

Untuk mendapatkan diskaun, hadiah dan rebat tunai dari pemaju di Hi HOME Property Expo, anda hanya perlu mendapatkan baucar serendah RM88.

Baucar ini kemudiannya boleh anda gunakan untuk menebus bagi mendapatkan diskaun, hadiah dan rebat tunai tak masuk akal untuk projek-projek rumah yang terlibat.

Iklan

Sejak PKP dilaksanakan bermula 18 Mac lepas, semakin ramai yang membeli secara online. Kini dengan Hi HOME Property Expo, anda juga boleh beli rumah secara online hanya di Lazada.

Dalam Hi HOME Property Expo, anda boleh menempah rumah idaman anda secara eksklusif di LazMall dan juga sesi live streaming di LazLive.

Dalam sesi live streaming melalui LazLive ini juga, anda boleh berinteraksi terus dengan penjual dan pemaju hartanah – tanpa perlu risau tentang penjarakan sosial. Inilah norma baharu proses jual beli rumah sekarang di kala kita masih perlu berjaga-jaga dengan wabak COVID-19.

On top of’ diskaun, hadiah dan rebat tunai yang bakal anda dapat di Hi HOME Property Expo di Lazada, anda juga akan dapat banyak penjimatan hasil pengenalan semula Kempen Pemilikan Rumah 2020 (HOC 2020) oleh kerajaan.

HOC 2020 menawarkan insientif pengecualian duti setem perjanjian pinjaman dan suratcara pindah milik (MOT), bagi perjanjian jual beli yang ditandatangani mulai 1 Jun 2020 hingga 31 Mei 2021, kepada anda sebagai pembeli rumah.

Menurut kerajaan, insentif pengecualian duti setem ini hanya boleh dinikmati JIKA pemaju memberikan diskaun sekurang-kurangnya 10% kepada pembeli rumah – sesuatu yang memang semua pemaju dalam Hi HOME Property Expo janjikan.

Jadi pastikan anda kunjungi Hi HOME Property Expo di Lazada SEKARANG dan dapatkan baucar untuk mendapatkan diskaun, hadiah dan rebat tunai rumah idaman dari pemaju.

Ingat, baucar ini terhad. Siapa cepat, dia dapat!

Jom kita dapatkan rumah pilihan hati, hari ini -> https://www.majalahlabur.com/HiHomeLazada

Iklan

5 Sebab Kenapa Orang Suka Beli Rumah Baru Berbanding Rumah Subsale

Rata-rata rakyat Malaysia khususnya anak muda, bila ditanya jika diberi peluang untuk memilih rumah undercon atau subsale, jawapannya pasti berbeza-beza.

Ada yang inginkan rumah undercon kerana entry cost yang murah dan lebih gemar rumah baru berbanding rumah subsale.

Ada juga yang inginkan rumah subsale gara-gara lokasi rumah yang matang dan tawaran harga yang kompetitif.

Baca : 7 Sebab Kenapa Anak Muda Belum Beli Rumah

Tetapi, trend pemilikan hartanah pada tahun 2019 yang lalu menunjukkan sebenarnya lebih ramai rakyat Malaysia yang membeli rumah undercon berbanding subsales.

Buktinya?

Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang lalu telah berjaya menjual 28,000 unit kediaman baharu bernilai RM21 bilion setakat bulan November sahaja.

RM18 bilion lebih tinggi berbanding sasaran jualan asal yaqni RM3 bilion sebulan sebelum Kempen Pemilikan Rumah (HOC) berakhir!

Apa logiknya? Kenapa ini terjadi?

Sebelum itu, kita perlu faham dengan baik bahawa rumah undercon adalah produk dari pemaju hartanah.

Dan pemaju hartanah ini akan menawarkan tawaran yang menarik seperti:

  • Percuma kabinet dapur
  • Percuma parkir
  • Percuma yuran guaman
  • Rebat
  • Cashback
  • Booking fee serendah RM500. (bergantung kepada pemaju)

Ramai sedia maklum yang rumah subsale atau rumah sekunder memerlukan entry cost yang tinggi.

Untuk golongan B40 dengan pendapatan bulanan RM2,000 yang tinggal di Kuala Lumpur, kebanyakannya hanya mampu tengok saja harga rumah.

Baca : Rumah Mahal? 5 Teknik Ini Boleh Bantu Kita Beli Rumah Dengan Kos Minima

Pembeli perlu menyediakan sekurang-kurangnya 15% tunai dari nilai rumah yang ingin dibeli.

Untuk rumah apartmen di Subang Bestari yang berharga RM200,000, pembeli perlu menyediakan RM30,000.

Jom kita tengok 5 sebab kenapa ramai orang beli rumah baru berbanding rumah subsale:

1. Earnest Deposit

Untuk booking fee rumah tersebut, pembeli wajib membayar 3.18% earnest deposit.

Untuk rumah apartmen di Subang Bestari yang berharga RM200,000, sebanyak RM7,600 perlu dikeluarkan dan baki 6.82% perlu diselesaikan semasa menandatangani Sales Purchase Agreement (SPA).

Baca : 5 Cara Untuk Dapatkan Rumah ‘Below Market Value

Iklan

2. Deposit

Seperti yang diterangkan di atas, earnest deposit merupakan sebahagian daripadanya.

Deposit 10% boleh dibayar melalui simpanan tunai atau membuat pengeluaran wang di Akaun 2, KWSP.

Masalah timbul apabila pembeli tidak mempunyai tunai dan wang di Akaun 2, KWSP tidak mencukupi.

3. Legal Fee

Kosnya tidak berakhir dengan 10% deposit sahaja!

Pembeli juga perlu membayar legal fee atau yuran guaman mengikut kiraan yang telah ditetapkan.

Amaunnya bergantung kepada harga rumah dan anggaran kasar adalah 3.5%-4% daripada harga rumah.

Untuk rumah apartmen di Subang Bestari yang berharga RM200,000, pembeli perlu menyediakan sekurang-kurangnya RM7,000

4. Valuation Fee

Penilaian hartanah akan dijalankan oleh penilai hartanah bertauliah yang berdaftar dalam menetapkan harga semasa rumah tersebut.

Anggaran kasar untuk valuation fee adalah 1% atau kurang daripada harga rumah tersebut.

Akan tetapi, untuk pembeli rumah pertama, kos duti setem adalah percuma bagi rumah berharga RM300,000 ke bawah.

5. Proses

Siapa yang mempunyai pengalaman membeli rumah dari pasaran subsale pasti tahu yang prosesnya memakan masa di antara 3 bulan hingga 6 bulan atau lebih.

Proses juga akan memakan masa yang lama sekiranya hartanah tersebut :-

  • Mempunyai kaveat
  • Pemaju muflis
  • Rumah masih ada hutang dengan bank
  • Rumah jenis kos rendah
  • Geran tidak sempurna
  • Pemilik meninggal dunia

Faktor dorongan lain yang menyebabkan ramai orang beli rumah baru berbanding rumah subsale adalah kerana berlakunya lambakan pilihan dalam pasaran undercon lebih-lebih bagi projek undercon yang telah siap dan tidak dibeli selepas tempoh 9 bulan.

Baca : Apa Yang Anak Muda Fikir Bila Sebut Tentang Rumah Pertama

Selain itu, wujud rangsangan oleh pihak kerajaan menerusi Kempen Pemilikan Rumah (HOC), Skim Perumahan Belia, Skim Rumah PertamaKu dan Skim MyDeposit.

Akan tetapi, ini tidak bermaksud hartanah undercon tiada cacat cela dan risikonya. Pembeli juga perlu memastikan projek undercon tersebut:

  • Bukan projek gajah putih / terbengkalai.
  • Pemaju bertanggungjawab sekiranya wujud kerosakan (defect)
  • Jenis geran hartanah.
  • Bebas dari pemaju hartanah bermasalah.

Dengan keadaan Malaysia hari ini ibarat susah jatuh ditimpa tangga, dilanda kemelesetan ekonomi dan pandemik COVID-19, pasaran hartanah berada dalam keadaan trend yang sangat perlahan.

Baca : Nak Tingkatkan Pemilikan Hartanah Bumiputera? Ini Caranya

Untuk anda yang berminat untuk membeli hartanah dalam tempoh ini,  bergembiralah kerana tempoh ini merupakan waktu terbaik untuk membeli hartanah khususnya pasaran subsale.

Bank Negara Malaysia (BNM) juga telah beberapa kali menurunkan kadar OPR (Overnight Policy Rate), bagi memastikan kadar faedah yang dikenakan oleh pihak bank berada di paras yang sangat rendah.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!