Duduk Rumah Dan Dapat Pembayaran Tetap Setiap Bulan, Pelan Pencen Masa Depan?

Cagamas Reverse Mortgage

Kita seringkali kenal dengan perkataan mortgage ini, sebab ia merupakan satu perkataan yang berkait dengan produk financing untuk kita membeli rumah ataupun ia berkait dengan satu bentuk produk perlindungan perumahan. Namun pernah tak anda dengar produk yang diberi nama Reverse Mortgage?

Reverse Mortgage atau Skim Saraan Bercagar (SSB) yang dikelolakan oleh Cagamas Berhad adalah satu jenis pinjaman yang dikhususkan kepada warga emas atau para pesara yang memiliki rumah kediaman, membolehkan mereka menukar aset hartanah kediaman mereka kepada pendapatan bulanan tetap yang dibayar sepanjang hayat mereka tanpa melepaskan hakmilik dan boleh kekal tinggal di rumah mereka.

Skim ini sebenarnya untuk warga berusia 55 tahun dan ke atas, mempunyai rumah sendiri serta rumah tersebut tidak terikat dengan mana-mana pinjaman atau pembiayaan bank. 

Jadi bayangkan, anda tidak perlu buat refinance atau remortgage. Namun dengan Skim Reverse Mortgage ini anda masih boleh kekal duduk dalam rumah anda, tak perlu tukar hak milik sambil itu terima pendapatan bulanan dan teruskan kehidupan seperti biasa. Mungkin ini yang dinamakan sebagai “duduk rumah goyang kaki, dapat duit!”

Sebenarnya produk ini sesuai bagi mereka yang sudah kekurangan duit saraan, tidak terima wang pencen, tiada punca pendapatan dan ingin meneruskan rutin harian mereka tanpa bergantung kepada mana-mana pihak terutamanya jika ia melibatkan wang. Kos sara hidup semakin meningkat dengan peningkatan harga barangan dan lain-lain menyebabkan ramai orang terkesan terutamanya kepada golongan yang sudah berpencen.

Ia boleh dijadikan sebagai satu solusi terbaik bagi mereka yang tidak mahu menjual ‘syurga’ mereka kepada orang lain semata-mata untuk meneruskan kelangsungan hidup. Dalam erti kata lain, skim ini membantu golongan warga emas membiayai persaraan mereka.

Skim ini membolehkan golongan berusia 55 tahun ke atas, meminjam berbanding nilai rumah mereka yang dibayar penuh dan menukarkannya kepada penerimaan pembayaran tunai bulanan tetap sepanjang hayat mereka.

Graphical user interface, text, applicationDescription automatically generated
Graphical user interface, text, applicationDescription automatically generated

Dengan dana permulaan berjumlah RM100 juta yang telah diperuntukkan dalam program ini, pinjaman ini akan ditawarkan pada pembiayaan kadar tetap sebanyak lima peratus setahun. Menerusi tawaran kadar tetap, skim ini mampu menawarkan bayaran bulanan yang lebih tinggi kepada pesara sepanjang tempoh pinjaman walaupun kadar OPR berubah dari masa ke masa.

Sampai bila bayaran bulanan akan diterima? Jawapannya seumur hidup!

Tiada pembayaran balik diperlukan bagi sepanjang hayat peminjam. Pembayaran balik hanya perlu dibuat apabila peminjam meninggal dunia atau sekiranya ia adalah pinjaman SSB bersama, pembayaran balik hanya dibuat apabila kedua-dua peminjam meninggal dunia.

Pewaris peminjam mempunyai 2 pilihan sama ada ingin menjelaskan baki pinjaman untuk tebus balik rumah yang telah dicagarkan atau sekiranya memilih untuk tidak menjelaskan baki pinjaman, Cagamas akan menjual rumah tersebut untuk melunaskan jumlah kumulatif pinjaman yang telah diambil. Sekiranya terdapat sebarang lebihan dari penjualan, Cagamas akan memulangkan lebihan hasil jualan kepada pewaris yang layak.

Sebaliknya, jika hasil penjualan kurang daripada jumlah kumulatif pinjaman yang telah diambil, ia akan ditanggung sepenuhnya oleh Cagamas.

Permohonan bagi Skim Saraan Bercagar ini telah mula dibuka sejak 17 Januari 2022. Ia adalah satu projek perintis yang dilancarkan Cagamas Berhad hanya untuk pemilik rumah di Lembah Klang (Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur)

Bagi pembaca-pembaca Majalah Labur yang berminat untuk memohon, anda boleh set appointment di salah satu daripada dua cawangan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di Kuala Lumpur dan Petaling Jaya melalui https://www.kwsp.gov.my/ms/janjitemu.

Graphical user interface, text, applicationDescription automatically generated

Untuk mendapatkan maklumat terperinci mengenai kriteria kelayakan dan proses permohonan termasuk semakan kalkulator pengiraan untuk pembayaran indikatif bulanan, pemohon boleh melayari laman web SSB di www.ssb.cagamas.com.my.

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka selepas ini susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman daripada pihak bank.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Majoriti Penduduk Setuju Projek Pembangunan Semula Flat PKNS RM1.2 Bilion Dilaksanakan

KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Menara Rezeki Sdn Bhd (MRSB) akan meneruskan projek pembangunan semula Flat PKNS Jalan Tun Razak bernilai RM1.2 bilion di Kampung Bharu di sini memandangkan ia telah mendapat persetujuan daripada majoriti penduduk tempatan.

Dalam kenyataan pada Khamis, MRSB menjelaskan projek pembangunan semula itu akan dilaksanakan oleh syarikat usaha samanya dengan Jiankun International Bhd, Menara Rezeki Properties Sdn Bhd.

Pihaknya akan mengemukakan cadangan berkaitan dengan projek pembangunan semula itu kepada kerajaan tempatan tidak lama lagi, tambahnya.

Awal tahun ini, pihak pemaju mengadakan perjumpaan tertutup dengan para penduduk dan Jawatankuasa Bertindak Flat PKNS, Kampung Bharu untuk membentangkan cadangan projek pembangunan semula tersebut.

Menurut MRSB, antara syarat yang diberikan oleh Perbadanan Pembangunan Kampong Bharu (PKB) kepada pihaknya ialah mendapatkan sekurang-kurangnya 50 peratus persetujuan pemilik tanah/petak bagi membolehkan pengambilan tanah dilakukan.

Menerusi usaha MRSB, persetujuan tawaran itu telah melebihi 80 peratus sehingga kini, melebihi syarat yang ditetapkan, jelasnya.

Pengarah Urusan MRSB, Datuk Saiful Nizam Mohd Yusoff berkata syarikat itu turut mempertimbangkan keperluan dan masalah yang dihadapi pemilik tanah sedia ada di samping telah merangka rancangan terperinci.

“Berasaskan keupayaan MRSB dan rakan kongsi kami, saya teruja untuk menyaksikan projek pembangunan semula ini menjadi kenyataan dalam tempoh empat tahun dari sekarang,” katanya.

Rancangan pembangunan semula itu meliputi menara pangsapuri 52 tingkat, dibina untuk pemilik Flat PKNS sedia ada selain tiga menara tambahan untuk unit kediaman dan runcit.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/majoriti-penduduk-setuju-projek-pembangunan-semula-flat-pkns-rm1-2-bilion-dilaksanakan/