Kenapa Ramai Rakyat Malaysia Terkena Scam Rumah Sewa?

Kes penipuan rumah sewa bukan baru terjadi di Malaysia dan sangat mudah diramal, biasanya sekitar musim kemasukan pelajar universiti ke semester baharu.

Ada juga kes penipuan rumah sewa yang berlaku di awal tahun dan hujung tahun kerana rata – rata penyewa jenis pekerja dan berkeluarga mencari rumah sewa baru untuk didiami. 

Dalam kebanyakan kes, scammer rumah sewa ini memang dikenali sebagai seorang yang tidak berhati perut dan sanggup menipu mangsa tidak kira latar belakang. 

Baca : Ini 5 Kelebihan Menyewa Rumah Sampai Mati

Sebenarnya, ada banyak sebab kenapa ramai rakyat Malaysia yang menjadi mangsa penipuan rumah sewa, tetapi faktor yang paling popular adalah kerana :- 

1. Kadar Sewa Terlalu Murah

Mangsa penipuan sewa rumah jenis ini tidak mengenal latar belakang dan pendapatan. Lumrah orang Malaysia yang inginkan harga termurah di pasaran kadangkala memakan diri sendiri. 

Baca : Nak Sewa Rumah Tanpa Deposit? Gunalah Apps Speedrent

Rumah sewa yang disewakan pada harga terlalu murah berbanding kediaman lain dalam kawasan yang sama merupakan salah satu tanda anda berisiko ditipu dalam urusan sewa rumah. 

2. Terdesak Mendapatkan Kediaman 

Orang yang terdesak dan ingin cepat mendapatkan kediaman biasanya tidak mempunyai masa untuk pergi viewing

Dan mereka adalah sasaran paling mudah geng scammer rumah sewa ini. 

Penting untuk anda mencari rumah sewa secara teliti dan tidak tergesa-gesa supaya anda mempunyai lebih banyak pilihan dan tersalah pilih rumah.

3. Tidak Viewing Rumah Sebelum Menyewa

Orang yang terdesak untuk mendapatkan kediaman berkemungkinan besar tidak akan pergi viewing melihat rumah sebelum menyewa. 

Kesannya, mereka tidak tahu keadaan dalaman dan luaran semasa rumah itu dan yang paling teruk tidak tahu fasiliti dalaman rumah yang mungkin rosak! 

3 Ciri – Ciri Utama Scammer Rumah Sewa. 

1. Kadar Sewa Tidak Masuk Akal

Sebahagian besar rakyat Malaysia pasti akan menyewa rumah yang paling murah di sesebuah kawasan. 

Logik itu sebenarnya tidaklah sukar untuk difahami. Akan tetapi, kadar sewa yang tidak masuk akal seperti RM500 di Lembah Klang untuk apartment 3 bilik dan 2 bilik air sebenarnya terlalu murah dan tidak masuk akal. 

Baca : Kadar Sewa Di Malaysia Dijangka Tidak Meningkat Bagi Tahun 2021, Disebabkan 3 Perkara Ini

Sekiranya anda mendapati kadar sewa rumah terlalu murah (tidak masuk akal), ada baik anda selidik dan ajukan soalan kenapa rumah tersebut masih tidak disewa orang lain pada harga yang terlalu murah. 

2. Deposit Ke Akaun Peribadi

Budaya menyewa di Malaysia, kita masih lagi terbiasa dengan budaya ‘PM tepi’ pemilik kediaman. Di Singapura, 85% penyewa rumah menyewa melalui ejen hartanah berdaftar yang sah. 

Dengan menyewa rumah menerusi ejen hartanah berdaftar yang sah, anda dapat mengelakkan diri daripada menjadi mangsa penipuan sewa rumah selepas membuat bayaran deposit ke akaun peribadi orang yang tidak dikenali. 

Baca : Fahami Konsep Deposit Rumah Sewa Dengan Jelas

Kebanyakan scam rumah sewa terjadi di Malaysia apabila bakal penyewa rumah membuat bayaran deposit ke akaun peribadi individu yang tidak dikenali dan akhirnya ditipu. 

3. Tenancy Agreement Tidak Lengkap

Ciri – ciri terakhir adalah surat perjanjian sewa rumah yang tidak lengkap dan tidak konsisten. 

Maksud tidak lengkap adalah, ada bahagian yang anda diarahkan untuk tidak baca dan tidak perlu tandatangan. 

Ada juga kes di mana, mereka hanya meminta salinan kad pengenalan sahaja sebagai tanda anda bersetuju dengan tenancy agreement tersebut. 

Manakala, maksud tidak konsisten adalah, secara lisan anda dikatakan boleh berhenti menyewa pada bila – bila masa, tetapi di dalam tenancy agreement, terdapat klausa yang mengatakan anda perlu menyewa sekurang – kurangnya 1 tahun. 

Cara Elak Kena Scam Rumah Sewa. 

Elak Iklan Di Sosial Media

Sosial media seperti Facebook dan Twitter merupakan platform lubuk scammer rumah sewa mencari mangsa rumah sewa. 

Jangan tertipu dengan janji manis iklan di sosial media kerana sebahagian besar kes penipuan rumah sewa berlaku kerana wujudnya iklan kekosongan rumah sewa di sosial media. 

Gunakan Portal Hartanah Online

Untuk menyewa, anda digalakkan untuk menggunakan portal hartanah online seperti :- 

  • iBilik 
  • Cari.la 
  • iProperty
  • Speedhome 
  • Propertyguru 

Jumpa Face-to-Face 

Sebagai seorang bakal penyewa rumah, amat penting untuk anda berjumpa dengan pemilik rumah atau wakil pemilik rumah.

Alasannya, untuk mendapat gambaran sebenar keadaan rumah, kadar bayaran sewa, lokasi rumah dan pertanyaan berkenaan sebarang isu mengenai rumah tersebut.

Kesimpulannya, jangan sesekali tertipu dengan tawaran rumah yang terlampau murah dan deposit rumah yang tidak masuk akal. 

Kadar normal deposit rumah di Malaysia adalah samada 1+1, 2+1 atau 2+1+1 mengikut jenis rumah dan lokasi rumah. 

Baca : Penerangan Deposit Sewa Rumah. Istilah 1+1, 2+1, 2+1+1

Semak tenancy agreement dan minta pemilik atau wakil untuk tunggu sehingga anda faham hak anda sebagai penyewa rumah selepas membaca tenancy agreement itu sebelum membuat sebarang keputusan. 

Sumber Rujukan : Anda Nak Beli Rumah, Skor Kewangan OK atau KO?

Takut-takut skor kita kurang memuaskan, nanti nak apply pembiayaan (loan) tak lepas pula.

Bagaimana pula dengan hutang kad kredit sekarang, bayar tepat pada masanya atau tidak?
Pernah terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?

Berapa pula Debt to service ratio (DSR)?

Jangan risau sangat. Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman / pembiayaan akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo

Previous ArticleNext Article

Elak Ditipu Broker Haram

Rakyat Malaysia semakin mendapat kesedaran terhadap hartanah. Dapat kta lihat, sana sini projek perumahan sedang giat dijalankan. Ini menunjukkan satu tanda positif kepada rakyat Malaysia sendiri.

Walaupun begitu, masih ada pihak-pihak yang mengambil kesempatan terhadap individu-inividu yang benar-benar ingin membeli rumah. Penipuan ini kerap dilakukan oleh broker haram di mana mereka ini adalah individu yang tidak berdaftar.

Apakah cara yang boleh anda lakukan bagi mengelakkan diri daripada ditipu hidup-hidup oleh broker-broker yang sama sekali tidak bertanggungjawab ini.

Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan bagi memastikan individu yang anda berurusan itu adalah merupakan ejen atau peruding hartanah yang sah berdaftar dan boleh dipercayai perkhidmatan mereka untuk membuat sebarang urusan hartanah.

Contoh REN Tag

1. Nama REN

Setiap ejen atau perunding hartanah yang sah berdaftar akan memilki dua nama pada kad ahli masing-masing. Jika anda lihat, cetakan yang besar adalah nama panggilan mereka sendiri yang akan digunakan mereka untuk menjalankan sebarang kerja sebagai seorang ejen hartanah.

Manakala, nama yang lebih kecil pula adalah merupakan nama penuh mereka mengikut kepada kad pengenalan ejen hartanah terbabit.

2. Nombor Pendaftaran

Setiap ejen atau perunding hartanah yang berdaftar akan mempunyai nombor pendaftaran mereka yang tersendiri. Dengan adanya nombor REN ini, membolehkan anda sebagai pelanggan untuk membuat semakan pengesahan terhadap mereka sama ada mereka ini adalah ejen yang sah ataupun sebaliknya.

Justeru, ejen hartanah perlu memaparkan nombor REN mereka ketika membuat sebarang urusan perundingan ataupun pemasaran.

3. Agensi

Lihat terlebih dahulu di manakah ajen perunding hartanah ini berdaftar. Dengan mengetahui di manakah ejen ini bernaung, memudahkan anda sebagai pelanggan untuk memuat soal selidik latar belakang agensi. Sekiranya, rekod agensi adalah mencurigakan, anda perlu mengambil langkah berhati-hati supaya tidak ditipu oleh mereka.

4. QR Code

QR code ejen ini boleh disemak melaui telefon bimbit anda. untuk pengetahuan anda, setiap ejen perunding hartanah yang sah berdaftar akan mempunyai QR code mereka sendiri yang unik. Dan QR code ini tiada duanya.

5. Warna Kad

Lihat sahaja kepada warna kad ejen perunding hartanah anda. Terdapat 2 warna untuk ejen perunding hartanah yang sah berdaftar.

Pertamanya, adalah warna biru dan yang kedua adalah warna merah. Untuk kad yang berwarna merah, ia menunjukkan bahawa individu tersebut merupakan perunding hartanah sementara mereka yang memilki kad berwarna biru adalah seorang ejen hartanah yang berdaftar.

Dah tahu macam mana nak kenal ejen atau perunding hartanah yang berdaftar, baru lah anda boleh meneruskan urusan jual beli hartanah dengan mereka.Anda Nak Beli Rumah, Skor Kewangan OK atau KO?

Takut-takut skor kita kurang memuaskan, nanti nak apply pembiayaan (loan) tak lepas pula.

Bagaimana pula dengan hutang kad kredit sekarang, bayar tepat pada masanya atau tidak?
Pernah terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?

Berapa pula Debt to service ratio (DSR)?

Jangan risau sangat. Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman / pembiayaan akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo