Kenapa Ramai Rakyat Malaysia Terkena Scam Rumah Sewa?

Kes penipuan rumah sewa bukan baru terjadi di Malaysia dan sangat mudah diramal, biasanya sekitar musim kemasukan pelajar universiti ke semester baharu.

Ada juga kes penipuan rumah sewa yang berlaku di awal tahun dan hujung tahun kerana rata – rata penyewa jenis pekerja dan berkeluarga mencari rumah sewa baru untuk didiami. 

Dalam kebanyakan kes, scammer rumah sewa ini memang dikenali sebagai seorang yang tidak berhati perut dan sanggup menipu mangsa tidak kira latar belakang. 

Baca : Ini 5 Kelebihan Menyewa Rumah Sampai Mati

Sebenarnya, ada banyak sebab kenapa ramai rakyat Malaysia yang menjadi mangsa penipuan rumah sewa, tetapi faktor yang paling popular adalah kerana :- 

1. Kadar Sewa Terlalu Murah

Mangsa penipuan sewa rumah jenis ini tidak mengenal latar belakang dan pendapatan. Lumrah orang Malaysia yang inginkan harga termurah di pasaran kadangkala memakan diri sendiri. 

Baca : Nak Sewa Rumah Tanpa Deposit? Gunalah Apps Speedrent

Rumah sewa yang disewakan pada harga terlalu murah berbanding kediaman lain dalam kawasan yang sama merupakan salah satu tanda anda berisiko ditipu dalam urusan sewa rumah. 

2. Terdesak Mendapatkan Kediaman 

Orang yang terdesak dan ingin cepat mendapatkan kediaman biasanya tidak mempunyai masa untuk pergi viewing

Dan mereka adalah sasaran paling mudah geng scammer rumah sewa ini. 

Penting untuk anda mencari rumah sewa secara teliti dan tidak tergesa-gesa supaya anda mempunyai lebih banyak pilihan dan tersalah pilih rumah.

3. Tidak Viewing Rumah Sebelum Menyewa

Orang yang terdesak untuk mendapatkan kediaman berkemungkinan besar tidak akan pergi viewing melihat rumah sebelum menyewa. 

Kesannya, mereka tidak tahu keadaan dalaman dan luaran semasa rumah itu dan yang paling teruk tidak tahu fasiliti dalaman rumah yang mungkin rosak! 

3 Ciri – Ciri Utama Scammer Rumah Sewa. 

1. Kadar Sewa Tidak Masuk Akal

Sebahagian besar rakyat Malaysia pasti akan menyewa rumah yang paling murah di sesebuah kawasan. 

Logik itu sebenarnya tidaklah sukar untuk difahami. Akan tetapi, kadar sewa yang tidak masuk akal seperti RM500 di Lembah Klang untuk apartment 3 bilik dan 2 bilik air sebenarnya terlalu murah dan tidak masuk akal. 

Baca : Kadar Sewa Di Malaysia Dijangka Tidak Meningkat Bagi Tahun 2021, Disebabkan 3 Perkara Ini

Sekiranya anda mendapati kadar sewa rumah terlalu murah (tidak masuk akal), ada baik anda selidik dan ajukan soalan kenapa rumah tersebut masih tidak disewa orang lain pada harga yang terlalu murah. 

2. Deposit Ke Akaun Peribadi

Budaya menyewa di Malaysia, kita masih lagi terbiasa dengan budaya ‘PM tepi’ pemilik kediaman. Di Singapura, 85% penyewa rumah menyewa melalui ejen hartanah berdaftar yang sah. 

Dengan menyewa rumah menerusi ejen hartanah berdaftar yang sah, anda dapat mengelakkan diri daripada menjadi mangsa penipuan sewa rumah selepas membuat bayaran deposit ke akaun peribadi orang yang tidak dikenali. 

Baca : Fahami Konsep Deposit Rumah Sewa Dengan Jelas

Kebanyakan scam rumah sewa terjadi di Malaysia apabila bakal penyewa rumah membuat bayaran deposit ke akaun peribadi individu yang tidak dikenali dan akhirnya ditipu. 

3. Tenancy Agreement Tidak Lengkap

Ciri – ciri terakhir adalah surat perjanjian sewa rumah yang tidak lengkap dan tidak konsisten. 

Maksud tidak lengkap adalah, ada bahagian yang anda diarahkan untuk tidak baca dan tidak perlu tandatangan. 

Ada juga kes di mana, mereka hanya meminta salinan kad pengenalan sahaja sebagai tanda anda bersetuju dengan tenancy agreement tersebut. 

Manakala, maksud tidak konsisten adalah, secara lisan anda dikatakan boleh berhenti menyewa pada bila – bila masa, tetapi di dalam tenancy agreement, terdapat klausa yang mengatakan anda perlu menyewa sekurang – kurangnya 1 tahun. 

Cara Elak Kena Scam Rumah Sewa. 

Elak Iklan Di Sosial Media

Sosial media seperti Facebook dan Twitter merupakan platform lubuk scammer rumah sewa mencari mangsa rumah sewa. 

Jangan tertipu dengan janji manis iklan di sosial media kerana sebahagian besar kes penipuan rumah sewa berlaku kerana wujudnya iklan kekosongan rumah sewa di sosial media. 

Gunakan Portal Hartanah Online

Untuk menyewa, anda digalakkan untuk menggunakan portal hartanah online seperti :- 

 • iBilik 
 • Cari.la 
 • iProperty
 • Speedhome 
 • Propertyguru 

Jumpa Face-to-Face 

Sebagai seorang bakal penyewa rumah, amat penting untuk anda berjumpa dengan pemilik rumah atau wakil pemilik rumah.

Alasannya, untuk mendapat gambaran sebenar keadaan rumah, kadar bayaran sewa, lokasi rumah dan pertanyaan berkenaan sebarang isu mengenai rumah tersebut.

Kesimpulannya, jangan sesekali tertipu dengan tawaran rumah yang terlampau murah dan deposit rumah yang tidak masuk akal. 

Kadar normal deposit rumah di Malaysia adalah samada 1+1, 2+1 atau 2+1+1 mengikut jenis rumah dan lokasi rumah. 

Baca : Penerangan Deposit Sewa Rumah. Istilah 1+1, 2+1, 2+1+1

Semak tenancy agreement dan minta pemilik atau wakil untuk tunggu sehingga anda faham hak anda sebagai penyewa rumah selepas membaca tenancy agreement itu sebelum membuat sebarang keputusan. 

Sumber Rujukan : 

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

 • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
 • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
 • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
 • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
 • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
 • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
 • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
 • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

 • Akaun Deposit atau Simpanan
 • Rekod pekerjaan
 • Status perkahwinan
 • Kesihatan
 • Rekod jenayah
 • Butiran gaji
 • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

 • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
 • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
 • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
 • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
 • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
 • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

PKNS, Samsung Malaysia Bekerjasama Beri Diskaun Barangan Samsung Untuk Pembeli Rumah

SHAH ALAM, 23 Mac (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Samsung Malaysia Electronics hari ini memeterai memorandum persefahaman (MoU) untuk memberi peluang kepada pembeli rumah perbadanan itu mendapatkan produk peralatan rumah jenama Samsung dengan harga diskaun.

Ketua Pegawai Eksekutif PKNS Datuk Mahmud Abbas berkata MoU tersebut akan memberikan manfaat kepada pembeli yang ingin rumah baharu mereka dilengkapi keperluan moden dan berkualiti menggunakan jenama yang boleh dipercayai.

Beliau berkata kerjasama itu akan dimulakan menerusi projek rumah teres dua tingkat, Puteri Ariana di Kota Puteri, dekat sini yang dijangka dilancarkan pada Mei depan.

“Bagi projek ini, kita akan cuba skim perintis yang akan menawarkan pembelian rumah dengan beberapa pakej khas, contohnya pakej A dilengkapi dengan alat penyaman udara dan komputer, manakala pakej B mempunyai alat penyaman udara dan televisyen.

“Perkara ini tidak termaktub dalam harga rumah, tetapi berbentuk pilihan untuk pelanggan kami,” katanya pada sidang media selepas majlis pemeteraian MoU berkenaan di sini hari ini yang ditandatangani oleh Mahmud mewakili PKNS, manakala Samsung Malaysia diwakili Presidennya Denny Kim.

“Selain itu, kita (PKNS) juga akan menggunakan khidmat Samsung untuk menghasilkan bangunan pintar terhadap projek-projek akan datang seperti kondominium dan pusat beli-belah,” katanya. 

— BERNAMA