Kadar Sewa Di Malaysia Dijangka Tidak Meningkat Bagi Tahun 2021, Disebabkan 3 Perkara Ini

Secara menyeluruh, unit kediaman hartanah di Malaysia untuk tahun 2020 dilihat mengalami penyusutan yang agak membimbangkan daripada jumlah transaksi hartanah dan nilai hartanah untuk 6 bulan pertama tahun 2020 berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.

Data daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Malaysia (JPPH) atau yang dikenali sebagai NAPIC menunjukkan sebanyak 75,318 transaksi harta tanah kediaman bernilai RM25.61 bilion yang dicatatkan dalam tempoh H1 2020 menurun 24.6% dalam bilangan (unit), dan 26.1% dalam nilai berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Baca : Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Prestasi pasaran hartanah di seluruh negeri di Malaysia juga menunjukkan penurunan angka yang kurang memberangsangkan dan pemain industri hartanah dilihat berdepan situasi sukar bermula Mac 2020 dan selepas tempoh moratorium tamat pada September 2020 yang lalu.

Baca : Norma Baharu Dalam Beli Rumah? Lihat Apa Yang Rakyat Malaysia Mahu

Sementara itu, portal iProperty pada 30 September 2020 yang lalu melaporkan permintaan sewa hartanah negara merosot pada kadar 5.6% dalam separuh pertama 2020.

“Walaupun terdapat peningkatan aktiviti pasaran dan langkah-langkah yang dicadangkan di bawah Pelan Jana Ekonomi Negara (PENJANA), pasaran harta tanah dijangka akan kekal perlahan pada separuh kedua tahun 2020 dan dijangka akan kekal perlahan sehingga tahun 2021”

– YB Zuraida Kamaruddin
Kredit Gambar: FB Zuraida Kamaruddin

Baca : Permintaan Sewa Meningkat Di KL Dan Selangor, Ini Faktanya

Akan tetapi, kawasan tumpuan utama di Lembah Klang seperti Shah Alam, Petaling, Wangsa Maju, Damansara Perdana dan Cheras masih lagi mencatatkan permintaan sewaan yang tinggi berbanding kawasan lain dengan kadar median sewa bulanan RM1,500 – RM2,000 sebulan.

Rental yield di kawasan tumpuan Lembah Klang masih lagi pada kadar yang selesa di antara 3.2% – 5.2%.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Kajian selidik yang dilakukan PricewaterhouseCoopers (PwC) berdasarkan Emerging Trends in Real Estate Asia Pacific 2021 menunjukkan Kuala Lumpur berada dalam senarai terakhir untuk ramalan bandar dengan pertumbuhan sewaan tahun 2021 di belakang Jakarta, Manila, New Delhi dan Bangkok.

Kredit: PwC

Baca : Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa di Asia Pasifik

Jom kita tengok 3 sebab mengapa kadar sewa di Malaysia dijangkan tidak akan meningkat pada tahun 2021.

1. Permintaan Menurun

Dengan keadaan kadar jangkitan virus COVID-19 di Malaysia yang semakin hari semakin tinggi, orang ramai dilihat menghadkan aktiviti mereka dan mengambil langkah selamat dengan terus kekal selamat di rumah masing – masing.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Setakat Oktober 2020 yang lalu, data dari Jabatan Perangkaan Malaysia melaporkan 784,200 rakyat Malaysia hilang pekerjaan dan angkanya meningkat 1.5% berbanding September 2020.

2. Pasaran Sedang Tenat

Sama ada kita sedar atau tidak, banyak pemilik unit kediaman yang mula menjual hartanah mereka 30% – 40% daripada harga pasaran bermula Oktober 2020 yang lalu ekoran kegagalan pelaburan hartanah.

Baca : 9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah

Sifirnya mudah. Bila tiada penyewa, pemilik tidak mampu membayar ansuran pinjaman hartanah daripada bank. Sebelum pihak bank melelong rumah tersebut, adalah lebih baik untuk pemilik hartanah menjualnya.

Sayangnya, pada saat ini tidak mudah untuk mencari pembeli dan proses jual beli rumah memakan masa berbulan-bulan lamanya.

3. Jangkaan Masa Depan

Para pelabur hartanah antarabangsa melihat dengan peningkatan kes jangkitan COVID-19 dan isu perebutan kuasa di antara komponen parti politik menyebabkan mereka melihat Malaysia merupakan risiko yang tinggi untuk pelaburan mereka.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Pelabur hartanah antarabangsa juga dilihat lebih cenderung untuk melabur ke Singapura, Jakarta, Hanoi dan Bangkok berbanding Malaysia.

Untuk menyedapkan hati, kita akan mengatakan apa yang berlaku hari ini adalah ‘kitaran hartanah’ yang normal seperti apa yang berlaku pada pasaran hartanah tahun 1997 dan 2008.

Baca : 6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Apa yang pasti, selagi krisis kesihatan dan perebutan kuasa politik tidak menampakkan sebarang tanda-tanda positif, Malaysia akan hilang banyak sumber pendapatan yang berteraskan hartanah seperti pelaburan logistik, sewaan pejabat dan pelancongan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

iProperty.com.my: Pertumbuhan Harga Median Sewa Hartanah Lembah Klang Teratas Bagi H1 2022 Mencerminkan Permulihan Pasaran Sewa Berterusan

KUALA LUMPUR, 25 SEPTEMBER 2022 – iProperty.com.my hari ini mengumumkan hartanah kediaman bertingkat tinggi di Kuala Lumpur dan Selangor dengan pertumbuhan harga median sewa tertinggi pada setengah tahun pertama (H1) 2022. Hartanah-hartanah tersebut telah memperoleh pertumbuhan peratusan dua angka berbanding setengah tahun kedua (H2) [RS1] 2021. 

Semakin ramai pencari hartanah mengalihkan tumpuan kepada menyewa sebagai penyelesaian untuk meningkatkan keperluan gaya hidup dan ruang kediaman mereka. Ini disebabkan oleh iklim ekonomi yang mencabar termasuk kenaikan kadar faedah dan kos sara hidup yang lebih tinggi.

Sheldon Fernandez, Pengurus Negara, PropertyGuru Malaysia (PropertyGuru.com.my dan iProperty.com.my), berkata, “Di iProperty.com.my, kami telah menyaksikan peningkatan 34% dalam carian untuk hartanah sewa pada H1 2022. Peningkatan carian ini mencadangkan bahawa menyewa adalah pilihan yang sesuai untuk pengguna yang ingin mencari lebih kebebasan dan fleksibiliti serta kelebihan kewangan. Pertumbuhan harga sewa yang memberangsangkan oleh beberapa hartanah terkemuka di Lembah Klang juga memberi petunjuk bahawa pasaran hartanah mempunyai keupayaan untuk pulih pasca pandemik. Ini memberikan keyakinan kepada pembeli dan penaik taraf yang ingin melabur dalam hartanah kediaman. Dalam keadaan yang sama, situasi ini memberi peluang kepada pelabur hartanah yang kukuh dari segi kewangan untuk memanfaatkan potensi hartanah sewa yang menguntungkan.”

Data iProperty.com.my menawarkan gambaran yang lebih jelas tentang pergerakan harga sewa dengan mengenal pasti hartanah bertingkat tinggi melalui tiga peringkat harga berbeza – di bawah RM1,500; RM1,500 ke RM2,500; dan melebihi RM2,500. Ini menawarkan pandangan yang lebih mendalam tentang pelbagai jenis pilihan pelaburan sewaan yang menunjukkan prestasi baik dalam keadaan semasa.

Berikut ialah senarai hartanah kediaman bertingkat tinggi di Kuala Lumpur dan Selangor dengan median pertumbuhan sewa tertinggi pada H1 2022:

Mampu Milik dan Kemudahan – Hartanah Terbaik Dengan Harga Sewa Bawah RM1,500

Lokasi yang strategik dan harga yang baik adalah faktor pendorong utama di sebalik pertumbuhan harga median sewa beberapa hartanah kediaman bertingkat tinggi Kuala Lumpur di bawah RM1,500. Kondominium Miharja di Cheras mengungguli senarai dengan pertumbuhan sebanyak 11.5%. Kondominium tersebut berdekatan dengan stesen LRT dan MRT serta pengalaman runcit seperti pusat membeli-belah, medan selera, dan restoran. Beberapa hartanah bertingkat tinggi di Bukit Jalil dan Kuchai Lama juga muncul sebagai pemenang, mencatatkan pertumbuhan hargamedian sewa antara 9.1% (De Tropicana, Kuchai Lama) dan 7.8% (Residensi Lanai, Bukit Jalil). Pergerakan positif itu disokong oleh kemudahan untuk mengakses projek-projek ini melalui beberapa lebuh raya utama.

Sementara itu, hartanah di pinggir bandar Selangor seperti Bandar Sungai Long, Cyberjaya, dan Semenyih, terus popular di kalangan penyewa berpendapatan sederhana. Landmark Residence 2 di Bandar Sungai Long, yang mencatatkan pertumbuhan harga median sewa sebanyak 16.7%, menawarkan nilai yang hebat dengan permintaan harga sewa yang berpatutan, persekitaran tempat tinggal yang tenang dan rangkaian jalan raya yang baik. Begitu juga di Cyberjaya, The Arc dan Tamarind Suites telah menunjukkan prestasi yang baik pada H1 2022 dengan pertumbuhan masing-masing sebanyak 10% dan 9.1%. The Arc adalah amat popular di kalangan pelajar university dan penyewa tempatan dan asing yang bekerja di sekitar kawasan itu. Manakala, Tamarind Suites mempunyai banyak unit yang disewakan sebagai penginapan jangka pendek kerana susun atur dupleksnya yang menarik dan lokasi yang bersebelahan pusat membeli-belah kejiranan popular.

Memenuhi Permintaan Gaya Hidup Penduduk Bandar – Hartanah Terbaik dengan Harga Sewa Antara RM1,500 hingga RM2,500

Hartanah di dalam lingkungan harga ini menarik minat golongan muda di bandar kerana mereka biasanya tinggal di lokasi yang lebih strategik dan menawarkan beberapa kelebihan gaya hidup. Satu contoh ialah Taragon Puteri Bintang di Kuala Lumpur, yang menyaksikan harga median sewanya meningkat sebanyak 33.3% pada H1 2022. Ini telah menandakan kebangkitan semula minat di kawasan Jalan Pudu lama di sekitar Bukit Bintang. Hartanah ini mendapat manfaat daripada akses mudah ke pusat membeli-belah, pusat hiburan, LRT dan stesen Monorel. Atas sebab yang sama, beberapa hartanah di Setapak memperoleh antara 25% (The Ridge) dan 12.5% ​​(Platinum Lake PV 13) dalam pertumbuhan harga median sewa. Setapak menawarkan lebih banyak pilihan kediaman bertingkat tinggi dengan harga yang berpatutan dan kemudahan gaya hidup yang dinaik taraf, serta akses mudah ke pusat bandar. Hal ini memberi petanda baik kepada penduduk bandar moden yang berpendapatan sederhana.

Bagi Selangor, lima hartanah sewa di Subang Jaya dan Puchong mendominasi senarai pertumbuhan harga median teratas – berikutan tarikan tradisionalnya sebagai kawasan kejiranan matang yang memfokuskan kehidupan keluarga dan komuniti. Faktor kesesuaian untuk didiami adalah salah satu kekuatan Subang Jaya. Kawasan ini telah menjadi sebuah pusat kepada pelbagai medan makan, tarikan keluarga dan institusi pendidikan,. Ini telah dicerminkan dalam prestasi kukuh tiga hartanah sewa termasuk Kenwingston Skylofts, yang menyaksikan harga median sewanya meningkat sebanyak 17.6%.

Sementara itu, daya tarikan Puchong sentiasa menjadi tumpuan keterhubungan, dengan banyak LRT dan titik akses lebuh raya. Hasilnya, kawasan itu merupakan salah satu penggerak utama untuk harga median sewa di Selangor, mencatatkan pertumbuhan antara 12.5% ​​(Zefer Hill Residence) dan 16.7% (Skyvilla @ D’Island) pada H1 2022.

Premium dan Eksklusif – Hartanah TerbaikDengan Harga Sewa Melebihi RM2,500

Hartanah dalam lingkungan harga sewa ini memenuhi keperluan penyewa berpendapatan tinggi dengan keutamaan untuk menikmati kehidupan mewah. Pembukaan semula sempadan antarabangsa telah menarik komuniti ekspatriat untuk kembali ke pasaran hartanah Malaysia. Sebagai contoh, di Pusat Bandar Kuala Lumpur (KLCC), Setia SKY Residences mencatatkan pertumbuhan purata harga sewa sebanyak 29%. Suite Platinum (The Face Suites) juga memperoleh 15.4% disebabkan lokasinya dalam hab perniagaan dan komersial utama ibu kota. Hartanah ini juga terkenal di kalangan pelancong dan pengembara perniagaan yang mencari penginapan jangka pendek. Mont Kiara ialah satu lagi kawasan popular di kalangan ekspatriat yang menyaksikan harga sewa puratanya meningkat antara 11.1% (i-Zen @ Kiara 2) dan 10.5% (Lumina Kiara), menjadikannya sasaran kegemaran pelabur hartanah.

Bagi penyewa tempatan dalam lingkungan pendapatan lebih tinggi, ramai yang merasakan pengalaman hidup yang dipertingkatkan dengan ruang yang besar, persekitaran hijau yang kondusif dan kemudahan yang memperkayakan gaya hidup, sebagai faktor kritikal apabila mencari hartanah. Contoh utama ialah Tropicana Grande, yang menyaksikan harga sewa puratanya meningkat sebanyak 9% – kondominium gaya resort ini menyediakan kemudahan rumah kelab dan berhadapan Tropicana Golf & Country Resort. [email protected] Damansara, dengan kemudahan rekreasi yang diilhamkan oleh hotel juga masuk ke dalam senarai dengan purata pertumbuhan harga sewa sebanyak 12.90%. Mendahului senarai ialah Saujana Residency di Subang Jaya, dengan purata pertumbuhan harga sewa sebanyak 20%. Walaupun lebih lama, apartmen berservis ini menawarkan kediaman berkepadatan rendah, taman peribadi khusus bagi unit yang lebih besar, dan pelbagai kemudahan gaya hidup termasuk kedai serbaneka dalaman dan dobi.