Kadar Sewa Di Malaysia Dijangka Tidak Meningkat Bagi Tahun 2021, Disebabkan 3 Perkara Ini

Secara menyeluruh, unit kediaman hartanah di Malaysia untuk tahun 2020 dilihat mengalami penyusutan yang agak membimbangkan daripada jumlah transaksi hartanah dan nilai hartanah untuk 6 bulan pertama tahun 2020 berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.

Data daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Malaysia (JPPH) atau yang dikenali sebagai NAPIC menunjukkan sebanyak 75,318 transaksi harta tanah kediaman bernilai RM25.61 bilion yang dicatatkan dalam tempoh H1 2020 menurun 24.6% dalam bilangan (unit), dan 26.1% dalam nilai berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Baca : Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Prestasi pasaran hartanah di seluruh negeri di Malaysia juga menunjukkan penurunan angka yang kurang memberangsangkan dan pemain industri hartanah dilihat berdepan situasi sukar bermula Mac 2020 dan selepas tempoh moratorium tamat pada September 2020 yang lalu.

Baca : Norma Baharu Dalam Beli Rumah? Lihat Apa Yang Rakyat Malaysia Mahu

Sementara itu, portal iProperty pada 30 September 2020 yang lalu melaporkan permintaan sewa hartanah negara merosot pada kadar 5.6% dalam separuh pertama 2020.

“Walaupun terdapat peningkatan aktiviti pasaran dan langkah-langkah yang dicadangkan di bawah Pelan Jana Ekonomi Negara (PENJANA), pasaran harta tanah dijangka akan kekal perlahan pada separuh kedua tahun 2020 dan dijangka akan kekal perlahan sehingga tahun 2021”

– YB Zuraida Kamaruddin
Kredit Gambar: FB Zuraida Kamaruddin

Baca : Permintaan Sewa Meningkat Di KL Dan Selangor, Ini Faktanya

Akan tetapi, kawasan tumpuan utama di Lembah Klang seperti Shah Alam, Petaling, Wangsa Maju, Damansara Perdana dan Cheras masih lagi mencatatkan permintaan sewaan yang tinggi berbanding kawasan lain dengan kadar median sewa bulanan RM1,500 – RM2,000 sebulan.

Rental yield di kawasan tumpuan Lembah Klang masih lagi pada kadar yang selesa di antara 3.2% – 5.2%.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Kajian selidik yang dilakukan PricewaterhouseCoopers (PwC) berdasarkan Emerging Trends in Real Estate Asia Pacific 2021 menunjukkan Kuala Lumpur berada dalam senarai terakhir untuk ramalan bandar dengan pertumbuhan sewaan tahun 2021 di belakang Jakarta, Manila, New Delhi dan Bangkok.

Kredit: PwC

Baca : Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa di Asia Pasifik

Jom kita tengok 3 sebab mengapa kadar sewa di Malaysia dijangkan tidak akan meningkat pada tahun 2021.

1. Permintaan Menurun

Dengan keadaan kadar jangkitan virus COVID-19 di Malaysia yang semakin hari semakin tinggi, orang ramai dilihat menghadkan aktiviti mereka dan mengambil langkah selamat dengan terus kekal selamat di rumah masing – masing.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Setakat Oktober 2020 yang lalu, data dari Jabatan Perangkaan Malaysia melaporkan 784,200 rakyat Malaysia hilang pekerjaan dan angkanya meningkat 1.5% berbanding September 2020.

2. Pasaran Sedang Tenat

Sama ada kita sedar atau tidak, banyak pemilik unit kediaman yang mula menjual hartanah mereka 30% – 40% daripada harga pasaran bermula Oktober 2020 yang lalu ekoran kegagalan pelaburan hartanah.

Baca : 9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah

Sifirnya mudah. Bila tiada penyewa, pemilik tidak mampu membayar ansuran pinjaman hartanah daripada bank. Sebelum pihak bank melelong rumah tersebut, adalah lebih baik untuk pemilik hartanah menjualnya.

Sayangnya, pada saat ini tidak mudah untuk mencari pembeli dan proses jual beli rumah memakan masa berbulan-bulan lamanya.

3. Jangkaan Masa Depan

Para pelabur hartanah antarabangsa melihat dengan peningkatan kes jangkitan COVID-19 dan isu perebutan kuasa di antara komponen parti politik menyebabkan mereka melihat Malaysia merupakan risiko yang tinggi untuk pelaburan mereka.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Pelabur hartanah antarabangsa juga dilihat lebih cenderung untuk melabur ke Singapura, Jakarta, Hanoi dan Bangkok berbanding Malaysia.

Untuk menyedapkan hati, kita akan mengatakan apa yang berlaku hari ini adalah ‘kitaran hartanah’ yang normal seperti apa yang berlaku pada pasaran hartanah tahun 1997 dan 2008.

Baca : 6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Apa yang pasti, selagi krisis kesihatan dan perebutan kuasa politik tidak menampakkan sebarang tanda-tanda positif, Malaysia akan hilang banyak sumber pendapatan yang berteraskan hartanah seperti pelaburan logistik, sewaan pejabat dan pelancongan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adakah Kulim Akan Menjadi Tanjung Malim 2.0?

Kulim merupakan bandar ketiga terbesar di Kedah dan terletak secara tepatnya di selatan negeri Kedah Darul Aman.

Ianya mula dipenuhi penduduk pada tahun 1950-an ekoran peningkatan kegiatan perindustrian di Kulim.

Rekod sejarah menunjukkan, Kulim telah mula didiami seawal tahun 1750-an lagi dengan penemuan bijih timah di kawasan tersebut.

Menjelang tahun 1854, terdapat 8 buah syarikat cari gali bijih timah dengan 1,500 orang pekerja di Kulim.

Hari ini, Kulim merupakan bandar dan teknologi Kedah yang mempunyai Kulim Hi-Tech Park dan menempatkan puluhan syarikat dan kilang luar negara seperti First Solar, Infineon Technologies, Entegris, BASF, Abbott Laboraties dan banyak lagi.

Kulim Hi-Tech Park atau Taman Teknologi Tinggi Kulim dibangunkan pada tahun 1996 untuk menjadi taman teknologi pertama di Malaysia.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah di Kulim setakat Januari 2020 – Jun 2020 adalah :-

  • Teres : RM202,500 (RM146/kps)
  • Semi D : RM368,000 (RM112/kps)
  • Banglo : RM387,500 (RM71/kps)

Baca : [TERKINI] Median Harga Rumah Di Malaysia Bulan Januari – Julai 2020

Kredit Gambar: NST

Manakala Tanjung Malim yang terletak di Perak dengan jarak 70KM dari Kuala Lumpur merupakan bandar industri perindustrian yang mengeluarkan kenderaan jenama nasional Proton untuk pasaran domestik dan antarabangsa.

Turut dikenali sebagai ‘Proton City’, Tanjung Malim dahulunya bukanlah lokasi tumpuan dan sekadar mempunyai ladang getah dan kelapa sawit.

Selepas itu, Tanjung Malim telah menjadi pilihan utama Kerajaan sebagai lokasi ideal membina tapak industri ekoran kilang Proton di Shah Alam tidak lagi mampu menampung keperluan pengeluaran Proton.

Projek pembangunan Proton City di Tanjung Malim bermula pada tahun 1996 dengan jumlah pelaburan RM2.5 bilion. Hari ini, Tanjung Malim mempunyai populasi lebih daripada 300,000 orang.

Berdasarkan data dan statistik dari Brickz.my, median harga rumah teres di Tanjung Malim  adalah di antara RM295,000 – RM388,000.

Baca : Harga Rumah Turun Kerana Covid-19? Realiti Atau Spekulasi?

Menurut sumber daripada The Edge, Porsche akan bekerjasama dengan Inokom Corporation Sdn Bhd, sebuah subsidiari di bawah Sime Darby Motors Sdn Bhd.

Porsche akan menjadikan Malaysia sebagai hab rantau Asean dan berita baiknya adalah, rakan kerjasama Porsche iaitu Inokom; akan membangunkan sebuah kilang baharu yang khusus untuk Porsche di Kulim.

Langkah ini diambil kerana, wujud keperluan di masa hadapan untuk kenderaan elektrik (EV) dan rantau Asia Tenggara dilihat pelabur antarabangsa sebagai destinasi strategik untuk perindustrian.

Sementara itu pada 18 Januari yang lalu, Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor telah mengumumkan Kedah Rubber City (KRC) telah menarik pelaburan berpotensi lebih daripada RM2.1 bilion dan lebih daripada 5,000 peluang pekerjaan dihasilkan oleh pemain industri getah tempatan.

Demi memenuhi permintaan dunia terhadap sarung tangan kelas perubatan getah, NCIA telah meluluskan pelaburan baharu bernilai RM10 bilion daripada pengeluar sarung tangan dengan memperluaskan barisan pengeluaran mereka di Taman Teknologi Tinggi Kulim

Apa yang lebih mengujakan adalah, ECK Group of Companies’ (ECK) mengumumkan dilantik kerajaan negeri Kedah bagi menyertai usahasama membangunkan projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP).

Ini menjadikan, Kulim di masa hadapan sebagai bandar raya moden dengan komponen perumahan dan perniagaan, bandar perubatan, pengurusan akademi, teknologi informasi dan komunikasi serta hab pengangkutan serba lengkap.

Baca : 4 Sebab Kita Perlu Elak Beli Rumah Di ‘Negative Listing Area’?

Kredit Gambar: Porsche

Secara holistik, pembangunan yang dijangka akan menjadi catalyst utama di Kulim adalah :-

1. Kilang Porsche

2. Pusat Pengeluaran Sarung Tangan Getah

3. Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim

Melihat kepada nilai pelaburan yang dijangka masuk ke Kulim dan pembangunan pesat yang bakal berlaku kelak, tidak mustahil Kulim akan menjadi lebih maju dan berdaya saing berbanding Tanjung Malim.

Kulim berkemungkinan akan menyaingi Tanjung Malim daripada segi sosial, ekonomi dan populasi untuk tempoh seawal 10 tahun mendatang.

Perancangan dan pelan pembangunan ini hanya mampu dicapai jika berlakunya kestabilan politik dan amat sukar untuk pelabur asing bahkan domestik melabur dalam hartanah apabila keadaan sosial dan politik berada dalam keadaan terumbang ambing.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Kesimpulannya, sekiranya segala projek pembangunan di Kulim terlaksana dengan baik, ini mampu meningkatkan nilai hartanah di Kedah yang sejak sekian lama tersenarai antara negeri dengan harga rumah yang pasif.

Penyelesaian untuk meningkatkan nilai hartanah di sesebuah lokasi adalah dengan wujudnya peluang pekerjaan. Kulim bakal berubah jika wujud banyak peluang pekerjaan di sana kelak.

Sumber Rujukan:

This image has an empty alt attribute; its file name is webinar-faizul-ridzuan-4-april-2021-700x393.jpg

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5. Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Terlepas nak hadiri webinar percuma Tuan Faizul Ridzuan minggu-minggu yang lalu? Jom kita sertai webinar seterusnya yang akan diadakan pada hari Ahad, 11 April 2021, jam 830 malam.

Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Majalah Labur