Kadar Sewa Di Malaysia Dijangka Tidak Meningkat Bagi Tahun 2021, Disebabkan 3 Perkara Ini

Secara menyeluruh, unit kediaman hartanah di Malaysia untuk tahun 2020 dilihat mengalami penyusutan yang agak membimbangkan daripada jumlah transaksi hartanah dan nilai hartanah untuk 6 bulan pertama tahun 2020 berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.

Data daripada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta Malaysia (JPPH) atau yang dikenali sebagai NAPIC menunjukkan sebanyak 75,318 transaksi harta tanah kediaman bernilai RM25.61 bilion yang dicatatkan dalam tempoh H1 2020 menurun 24.6% dalam bilangan (unit), dan 26.1% dalam nilai berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Baca : Malaysia Keenam Tertinggi Bagi ‘Rental Yield’ Hartanah Asia Pada Tahun 2019

Prestasi pasaran hartanah di seluruh negeri di Malaysia juga menunjukkan penurunan angka yang kurang memberangsangkan dan pemain industri hartanah dilihat berdepan situasi sukar bermula Mac 2020 dan selepas tempoh moratorium tamat pada September 2020 yang lalu.

Baca : Norma Baharu Dalam Beli Rumah? Lihat Apa Yang Rakyat Malaysia Mahu

Sementara itu, portal iProperty pada 30 September 2020 yang lalu melaporkan permintaan sewa hartanah negara merosot pada kadar 5.6% dalam separuh pertama 2020.

“Walaupun terdapat peningkatan aktiviti pasaran dan langkah-langkah yang dicadangkan di bawah Pelan Jana Ekonomi Negara (PENJANA), pasaran harta tanah dijangka akan kekal perlahan pada separuh kedua tahun 2020 dan dijangka akan kekal perlahan sehingga tahun 2021”

– YB Zuraida Kamaruddin
Kredit Gambar: FB Zuraida Kamaruddin

Baca : Permintaan Sewa Meningkat Di KL Dan Selangor, Ini Faktanya

Akan tetapi, kawasan tumpuan utama di Lembah Klang seperti Shah Alam, Petaling, Wangsa Maju, Damansara Perdana dan Cheras masih lagi mencatatkan permintaan sewaan yang tinggi berbanding kawasan lain dengan kadar median sewa bulanan RM1,500 – RM2,000 sebulan.

Rental yield di kawasan tumpuan Lembah Klang masih lagi pada kadar yang selesa di antara 3.2% – 5.2%.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Kajian selidik yang dilakukan PricewaterhouseCoopers (PwC) berdasarkan Emerging Trends in Real Estate Asia Pacific 2021 menunjukkan Kuala Lumpur berada dalam senarai terakhir untuk ramalan bandar dengan pertumbuhan sewaan tahun 2021 di belakang Jakarta, Manila, New Delhi dan Bangkok.

Kredit: PwC

Baca : Top 5 Pilihan Pelabur Hartanah Antarabangsa di Asia Pasifik

Jom kita tengok 3 sebab mengapa kadar sewa di Malaysia dijangkan tidak akan meningkat pada tahun 2021.

1. Permintaan Menurun

Dengan keadaan kadar jangkitan virus COVID-19 di Malaysia yang semakin hari semakin tinggi, orang ramai dilihat menghadkan aktiviti mereka dan mengambil langkah selamat dengan terus kekal selamat di rumah masing – masing.

Baca : Harga Rumah Naik 313% Sejak 2002. Ini 4 Punca Dan 2 Solusinya

Setakat Oktober 2020 yang lalu, data dari Jabatan Perangkaan Malaysia melaporkan 784,200 rakyat Malaysia hilang pekerjaan dan angkanya meningkat 1.5% berbanding September 2020.

2. Pasaran Sedang Tenat

Sama ada kita sedar atau tidak, banyak pemilik unit kediaman yang mula menjual hartanah mereka 30% – 40% daripada harga pasaran bermula Oktober 2020 yang lalu ekoran kegagalan pelaburan hartanah.

Baca : 9 Checklist Sebelum Nak Melabur Dalam Hartanah

Sifirnya mudah. Bila tiada penyewa, pemilik tidak mampu membayar ansuran pinjaman hartanah daripada bank. Sebelum pihak bank melelong rumah tersebut, adalah lebih baik untuk pemilik hartanah menjualnya.

Sayangnya, pada saat ini tidak mudah untuk mencari pembeli dan proses jual beli rumah memakan masa berbulan-bulan lamanya.

3. Jangkaan Masa Depan

Para pelabur hartanah antarabangsa melihat dengan peningkatan kes jangkitan COVID-19 dan isu perebutan kuasa di antara komponen parti politik menyebabkan mereka melihat Malaysia merupakan risiko yang tinggi untuk pelaburan mereka.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Pelabur hartanah antarabangsa juga dilihat lebih cenderung untuk melabur ke Singapura, Jakarta, Hanoi dan Bangkok berbanding Malaysia.

Untuk menyedapkan hati, kita akan mengatakan apa yang berlaku hari ini adalah ‘kitaran hartanah’ yang normal seperti apa yang berlaku pada pasaran hartanah tahun 1997 dan 2008.

Baca : 6 Sebab Kenapa Malaysia Menjadi Destinasi Utama Pelabur Hartanah Antarabangsa

Apa yang pasti, selagi krisis kesihatan dan perebutan kuasa politik tidak menampakkan sebarang tanda-tanda positif, Malaysia akan hilang banyak sumber pendapatan yang berteraskan hartanah seperti pelaburan logistik, sewaan pejabat dan pelancongan.

Sumber Rujukan:

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Persediaan Untuk Pembeli Rumah Pertama

Pandemik Covid-19 yang melanda telah menyebabkan seluruh dunia kucar-kacir. Ramai yang hilang pekerjaan, pendapatan berkurangan, malahan ada yang membunuh diri kerana terlampau stress. Di Malaysia, kita sedang melalui gelombang ketiga dan menyebabkan PKP 2.0 telah dilaksanakan di semua negeri kecuali Sarawak.

Pelaksanaan semula PKP ini walaupun dilonggarkan sedikit berbanding PKP 1.0, tetapi tetap memberi impak kepada sesetengah golongan seperti peniaga pakaian kerana tidak termasuk dalam kategori essential services, peniaga restoran kerana pelanggan tidak dibenarkan duduk dan makan hanya dibenarkan bungkus sahaja, dan juga grab driver kerana masyarakat diarahkan duduk di rumah sahaja maka perkhidmatan mereka kurang diperlukan.

Tetapi di sebalik kegelapan pasti ada sinar.

Penurunan kadar OPR menyebabkan kadar faedah / keuntungan pembiayaan bank menjadi rendah. Bagi yang tidak terkesan, mungkin ini peluang untuk memiliki sebuah rumah idaman dengan memanfaatkan kadar faedah/keuntungan yang rendah berbanding sebelum ini.

Walaubagaimanapun, pastikan kita betul-betul bersedia dan boleh ikuti langkah berikut sebagai panduan:

1. Kewangan

Bayaran bulanan tidak boleh melebihi 1/3 dari gaji bersih. Jika gaji RM3,000, kita hanya boleh memiliki sebuah rumah dengan bayaran bulanan maksimum RM1,000.

Pertimbangkan kos-kos lain seperti downpayment, yuran guaman, dan duti setem. Pastikan kita sudah bersedia supaya proses pembelian rumah berjalan lancar dan teratur.

2. Lokasi

Jika beli rumah untuk tempat tinggal, pertimbangkan lokasi yang berdekatan dengan tempat kerja. Tak guna beli rumah besar tetapi ulang-alik kerja sampai 2 jam.

Apa kata beli rumah yang kecil sedikit tetapi lokasi yang lebih strategik. Berdekatan tempat kerja dan kemudahan awam seperti hospital dan sekolah.

3. Kos Tambahan

Bagi yang ingin membeli rumah berstatus strata atau bertingkat, ada kos lain yang perlu dibayar setiap bulan iaitu yuran penyelenggaraan (maintenance fee). Biasanya maintenance fee ikut size rumah kita, semakin besar rumah semakin mahal kos maintenance fee.

Semak dengan pemaju atau ejen hartanah sebelum membuat keputusan membeli rumah tersebut. Takut nanti terkejut kerana terpaksa sediakan bajet tambahan di kemudian hari. Ada maintenance fee yang boleh mencecah RM300 sebulan!

4. Fahami Dokumen Perjanjian

Dalam proses jual beli rumah, ada dua perjanjian yang perlu ditandatangani iaitu perjanjian jual beli (SPA) dan perjanjian pinjaman (loan agreement). SPA adalah perjanjian antara pembeli dengan pemaju.

Di antara maklumat yang ada dalam SPA adalah keluasan unit, jenis hak milik sama ada freehold atau leasehold, dan tempoh jangkaan rumah akan siap. Manakala loan agreement adalah perjanjian antara peminjam iaitu pembeli rumah dengan pihak bank.

Beri perhatian kepada jumlah bayaran bulanan, tempoh pembiayaan sama ada 30 atau 35 tahun, dan juga lock-in period iaitu tempoh jika penyelesaian penuh dibuat akan dikenakan penalti.

5. Defect Liability Period (DLP)

Apabila rumah telah diserahkan kepada pemilik, perkara pertama yang perlu kita buat adalah memeriksa keadaan rumah jika ada sebarang kecacatan seperti tile kosong (selalu berlaku), leaking, atau cat yang tidak sempurna. Tempoh DLP adalah 24 bulan dari tarikh serahan rumah dari pemaju kepada pemilik.

Pastikan hak kita terjamin dengan melaporkan sebarang kecacatan kepada pemaju untuk diperbaiki. Sebarang pertikaian boleh dilaporkan kepada tribunal di bawah kendalian Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Semoga panduan yang dikongsikan ini dapat memberi manfaat kepada kita dalam proses pembelian rumah idaman terutamanya bagi pembeli rumah pertama.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Pelabur Runcit di Bursa Malaysia, Perunding Hartanah dan Takaful

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!