Nak Beli Rumah? Ini 5 Kesilapan Biasa Ramai Orang Buat

Membeli rumah sendiri adalah perkara yang sering diimpikan oleh sesiapa sahaja. Membeli rumah juga mungkin akan mendatangkan beberapa kesilapan bagi sesetengah orang sekiranya tersilap langkah. Sama ada rumah pertama atau rumah kedua, kesilapan pasti akan berlaku jika tidak tahu cara dan panduan yang betul.

Bagi mengelakkan diri daripada tersalah langkah, ketahui beberapa kesilapan ramai pernah buat dalam membeli rumah. Anda boleh mengambil perkara ini sebagai iktibar dan pengajaran semoga tidak tersilap langkah sebelum membeli rumah.

1. Mengandaikan Harga Setiap Rumah Boleh Dirunding

Kesilapan terbesar kebanyakan pembeli adalah mengandaikan setiap rumah mempunyai harga yang boleh dirunding. Setiap penjual atau ejen menggunakan strategi yang berbeza ketika menilai rumah mereka selain daripada melihat berdasarkan nilai pasaran.

Kadang-kadang ia sepadan dengan harga dan ruang yang selesa, tetapi pada masa lain pembeli juga inginkan lebih banyak tawaran serta berpotensi akan melampaui harga yang ditawarkan oleh ejen. Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi para pelanggan yang baru, namun sikap sebegini kadang-kadang boleh menyukarkan sistem jual beli berjalan dengan lancar.

2. Salah Lihat Kelebihan Rumah

Pembeli perlu memberi perhatian kepada lot serta keluasan rumah itu serta perlu memeriksa dengan teliti beberapa ruangan serta struktur rumah tersebut. Kebanyakan pembeli memberi tumpuan terlalu banyak kepada perabot-perabot mewah dan perkakas keluli tahan karat, namun mereka tidak memberi tumpuan sepenuhnya terhadap ruangan rumah dan juga keselesaan ruangan tersebut.

3. Taksub Dengan Gambar Rumah Secara Online

Satu lagi kesilapan yang biasa dilakukan oleh para pembeli adalah menjadi taksub dengan keadaan rumah yang mereka nampak di internet. Malangnya, mereka tidak menyedari bahawa keadaan rumah yang selalu digambarkan di internet adalah jauh berbeza daripada apa yang berada di dunia nyata.

Boleh jadi gambar tersebut sudah lama atau indah khabar dari rupa, kan? 

Pembeli-pembeli yang taksub ini akan kecewa dan mereka berfikir bahawa rumah impian mereka hanyalah khayalan semata-mata. Oleh itu, cara penyelesaiannya lebih baik membeli rumah dengan melihat sendiri keadaan rumah tersebut berbanding melihatnya di laman media sosial.

Jangan sesekali bayar wang deposit, atau membuat keputusan selagi anda tidak melihat sendiri rumah tersebut di depan mata.

4. Tidak Kaji Latar Belakang Kawasan Rumah

Ada juga dalam kalangan para pembeli yang tidak mengkaji terlebih dahulu latar belakang kawasan rumah yang mereka ingin beli. Biasanya, rumah yang berharga lebih murah, pasti mempunyai beberapa masalah seperti sering mengalami masalah banjir, kawasan yang jauh dari kemudahan asas serta kawasan kediaman yang boleh dikatakan tidak berapa aman suasananya.

Perlu dilihat juga suasana kejiranan sebelum membeli rumah kerana jiran yang mesra pasti akan menceriakan kehidupan kita, betul tak? Tetapi, jika kawasan rumah dan persekitarannya selamat, baik dan tidak membahayakan, bagus untuk anda jadikan rumah impian anda.

5. Cuba Membeli Rumah Tanpa Ejen

Tahukah anda, kebiasaannya apabila para pembeli membeli rumah tanpa campur tangan ejen, mereka akan membayar dengan harga yang sangat tinggi dengan nilai yang sepatutnya.

Biasanya, walaupun ejen mengenakan caj-caj yang tertentu, namun mereka amat mahir dalam menilai sesuatu yang terdapat pada rumah tersebut. Hal ini kerana ejen mempunyai tugas yang tersendiri untuk memudahkan urusan pembelian rumah anda.

Akhir kata, jika ingin membeli rumah, kita tidak boleh melihat luaran semata-mata. Perlu juga kita lihat rupa dalaman dan keadaan keselamatan rumah tersebut. Ingatlah, membeli rumah ini bukanlah seperti sebuah kek, cantiknya diluar namun rasanya kita belum tahu bagaimana.

Pastikan anda buat persiapan, persediaan dan mempunyai ilmu jual beli rumah untuk melancarkan segala urusan anda.

Sumber Rujukan: CNBC

Makin berumur, makin mahal bayaran bulanan bank. Sebab maksimum tempoh pinjaman / pembiayaan bagi kebanyakan bank adalah sehingga umur 70 tahun. Kalau umur sekarang 40 tahun, hanya tinggal 30 tahun sahaja. Semakin pendek tempoh pinjaman / pembiayaan, semakin mahal bayaran bulanan bank. Erti kata lain kalau ada peluang beli rumah masa muda, belilah sekarang.

Beli ikut kemampuan sendiri. Ramai orang layak beli rumah tapi belum tentu mampu. Layak dan mampu adalah dua benda berbeza. Layak di mata bank, tapi kita saja yang tahu kewangan kita mampu atau tidak.

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

  • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
  • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
  • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
  • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
  • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
  • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
  • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
  • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

  • Akaun Deposit atau Simpanan
  • Rekod pekerjaan
  • Status perkahwinan
  • Kesihatan
  • Rekod jenayah
  • Butiran gaji
  • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

  • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
  • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
  • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
  • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
  • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
  • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CBP, PR1MA Jalin Kerjasama Bantu Golongan Pertengahan Miliki Kediaman Sendiri

KUALA LUMPUR – Co-opbank Pertama (CBP) menjalin kerjasama bersama PR1MA menerusi Skim CBP MyPR1MA untuk membantu golongan pertengahan memiliki kediaman sendiri di seluruh negara. 

Menerusi skim tersebut pembeli rumah PR1MA boleh mendapatkan pembiayaan sehingga 110 peratus termasuk pembiayaan perumahan, kos guaman dan takaful  daripada CBP di seluruh negara.

Ketua pegawai eksekutifnya Khairul Anuar Mohammad Anuar berkata, selain itu, pembeli rumah PR1MA juga tidak perlu membayar wang pendahuluan selari dengan hasrat kerajaan untuk membantu rakyat memiliki kediaman sendiri.

“Kadar keuntungan yang ditawarkan juga adalah sangat kompetitif sama seperti institusi kewangan lain di pasaran.

“Antara kelebihan jika orang ramai mendapatkan pembiayaan di CBP adalah pembiayaan sehingga 110 peratus yang dapat memberi perlindungan risiko komprehensif yang amat bermanfaat terutama kepada pembeli rumah kali pertama,” katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

Sementara itu, Khairul Anuar berkata, CBP turut menawarkan pelbagai jenis pembiayaan perumahan termasuk Pembiayaan Al-Amali (rumah dan lot kedai), Pembiayaan Ar- Rahah (pembiayaan tanah) dan juga CBP Rumah Pertamaku. 

Orang ramai yang ingin mendapatkan pembiayaan perumahan dan produk serta perkhidmatan perbankan lain, boleh layari www.cbp.com.my atau kunjungi 29 cawangan CBP di seluruh negara.

— BERNAMA