Nak Beli Rumah? Ini 5 Kesilapan Biasa Ramai Orang Buat

Membeli rumah sendiri adalah perkara yang sering diimpikan oleh sesiapa sahaja. Membeli rumah juga mungkin akan mendatangkan beberapa kesilapan bagi sesetengah orang sekiranya tersilap langkah. Sama ada rumah pertama atau rumah kedua, kesilapan pasti akan berlaku jika tidak tahu cara dan panduan yang betul.

Bagi mengelakkan diri daripada tersalah langkah, ketahui beberapa kesilapan ramai pernah buat dalam membeli rumah. Anda boleh mengambil perkara ini sebagai iktibar dan pengajaran semoga tidak tersilap langkah sebelum membeli rumah.

1. Mengandaikan Harga Setiap Rumah Boleh Dirunding

Kesilapan terbesar kebanyakan pembeli adalah mengandaikan setiap rumah mempunyai harga yang boleh dirunding. Setiap penjual atau ejen menggunakan strategi yang berbeza ketika menilai rumah mereka selain daripada melihat berdasarkan nilai pasaran.

Kadang-kadang ia sepadan dengan harga dan ruang yang selesa, tetapi pada masa lain pembeli juga inginkan lebih banyak tawaran serta berpotensi akan melampaui harga yang ditawarkan oleh ejen. Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi para pelanggan yang baru, namun sikap sebegini kadang-kadang boleh menyukarkan sistem jual beli berjalan dengan lancar.

2. Salah Lihat Kelebihan Rumah

Pembeli perlu memberi perhatian kepada lot serta keluasan rumah itu serta perlu memeriksa dengan teliti beberapa ruangan serta struktur rumah tersebut. Kebanyakan pembeli memberi tumpuan terlalu banyak kepada perabot-perabot mewah dan perkakas keluli tahan karat, namun mereka tidak memberi tumpuan sepenuhnya terhadap ruangan rumah dan juga keselesaan ruangan tersebut.

3. Taksub Dengan Gambar Rumah Secara Online

Satu lagi kesilapan yang biasa dilakukan oleh para pembeli adalah menjadi taksub dengan keadaan rumah yang mereka nampak di internet. Malangnya, mereka tidak menyedari bahawa keadaan rumah yang selalu digambarkan di internet adalah jauh berbeza daripada apa yang berada di dunia nyata.

Boleh jadi gambar tersebut sudah lama atau indah khabar dari rupa, kan? 

Pembeli-pembeli yang taksub ini akan kecewa dan mereka berfikir bahawa rumah impian mereka hanyalah khayalan semata-mata. Oleh itu, cara penyelesaiannya lebih baik membeli rumah dengan melihat sendiri keadaan rumah tersebut berbanding melihatnya di laman media sosial.

Jangan sesekali bayar wang deposit, atau membuat keputusan selagi anda tidak melihat sendiri rumah tersebut di depan mata.

4. Tidak Kaji Latar Belakang Kawasan Rumah

Ada juga dalam kalangan para pembeli yang tidak mengkaji terlebih dahulu latar belakang kawasan rumah yang mereka ingin beli. Biasanya, rumah yang berharga lebih murah, pasti mempunyai beberapa masalah seperti sering mengalami masalah banjir, kawasan yang jauh dari kemudahan asas serta kawasan kediaman yang boleh dikatakan tidak berapa aman suasananya.

Perlu dilihat juga suasana kejiranan sebelum membeli rumah kerana jiran yang mesra pasti akan menceriakan kehidupan kita, betul tak? Tetapi, jika kawasan rumah dan persekitarannya selamat, baik dan tidak membahayakan, bagus untuk anda jadikan rumah impian anda.

5. Cuba Membeli Rumah Tanpa Ejen

Tahukah anda, kebiasaannya apabila para pembeli membeli rumah tanpa campur tangan ejen, mereka akan membayar dengan harga yang sangat tinggi dengan nilai yang sepatutnya.

Biasanya, walaupun ejen mengenakan caj-caj yang tertentu, namun mereka amat mahir dalam menilai sesuatu yang terdapat pada rumah tersebut. Hal ini kerana ejen mempunyai tugas yang tersendiri untuk memudahkan urusan pembelian rumah anda.

Akhir kata, jika ingin membeli rumah, kita tidak boleh melihat luaran semata-mata. Perlu juga kita lihat rupa dalaman dan keadaan keselamatan rumah tersebut. Ingatlah, membeli rumah ini bukanlah seperti sebuah kek, cantiknya diluar namun rasanya kita belum tahu bagaimana.

Pastikan anda buat persiapan, persediaan dan mempunyai ilmu jual beli rumah untuk melancarkan segala urusan anda.

Sumber Rujukan: CNBCPrevious ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Cara Buat Duit Dengan Hartanah

Dalam skop pelaburan, hartanah adalah segmen yang sangat unik kerana siapa sangka di sebalik batu-bata dan konkrit ini, pelaburan hartanah mampu menjana kekayaan dan aliran tunai positif yang tinggi.

Akan tetapi, rupa-rupanya masih ramai lagi pemilik hartanah yang gagal buat duit dengan hartanah walaupun sudah bertahun-tahun memiliki sesebuah hartanah.

Baca:

Di manakah silapnya? Adakah lokasi? Adakah jenis rumah? Atau sasaran pasaran yang salah? Jika anda menghadapi masalah ini, bergembiralah kerana anda sedang membaca artikel yang tepat!

“Pelaburan hartanah adalah permainan jangka panjang dan kurang sesuai untuk mereka yang inginkan keuntungan dalam tempoh masa terdekat.”

Jom kita tengok 7 cara untuk buat duit dengan hartanah seperti berikut.

1. Homestay

Kaedah yang paling mudah dan universal untuk menjana pendapatan daripada hartanah adalah dengan menyewakan kediaman tersebut sebagai homestay.

Kita boleh sewakan kediaman secara harian, mingguan mahupun bulanan sebagai homestay menerusi pelbagai platform online.

Baca : Apa Itu Airbnb?

Cara yang paling efektif untuk menggalakkan lebih ramai orang untuk menyewa kediaman adalah dengan melengkapkan kediaman tersebut dengan kelengkapan rumah yang selesa seperti sofa, katil, mesin basuh, peti sejuk, internet, wifi, penapis air dan juga permainan video seperti PS4!

2. Sublet

Sublet bermaksud menyewakan sebuah kediaman mahu pun sebuah bilik mengikut jumlah individu.

Sublet mendatangkan keuntungan yang lebih tinggi berbanding sewaan sebuah kediaman kerana dua faktor iaitu, jumlah individu di dalam kediaman mampu dimaksimumkan (bergantung kepada saiz rumah) dan kedua kerana tempoh sewaan yang lebih panjang berbanding sewaan homestay.

Akan tetapi, kita perlu menyediakan kelengkapan asas yang cukup seperti katil bertingkat, mesin basuh dan peti sejuk; kerana golongan yang menyewa konsep sublet lumrahnya adalah pekerja-pekerja di kawasan industri dan juga pelajar-pelajar di institusi pengajian tinggi.

Baca: 7 Langkah Perlu Diambil Sebelum Memulakan Bisnes Sublet Hartanah

3. Pembiayaan Semula (Refinance)

Refinance bermaksud pembiayaan semula pinjaman rumah sedia ada dengan pinjaman baharu di bawah syarat dan juga terma yang berlainan daripada pinjaman pertama.

Kita mampu mendapatkan sejumlah wang sehingga 90% daripada harga semasa kediaman tersebut untuk pelbagai tujuan lain seperti renovasi rumah, menambah perabot dan utiliti dalaman rumah mahupun sebagai modal untuk pembelian hartanah baru.

Kelebihan refinance adalah kita mampu mengurangkan ansuran bulanan kediaman, dan juga mampu melanjutkan tempoh pinjaman atau memendekkan pinjaman rumah.

Baca:

4. Jual Kembali

Kebanyakan pelabur hartanah menggunakan teknik jual kembali atau flipping ini apabila mereka berjaya membeli sebuah hartanah di bawah harga pasaran.

Sebagai contoh, harga sebuah rumah teres dua tingkat di Wangsa Maju dijual pada harga RM350,000 yakni 30% di bawah harga pasaran. Maka kita secara automatik telah untung sebanyak RM150,000 apabila kita menjualnya pada harga pasaran!

Hari ini, terdapat lambakan kediaman yang dijual di bawah harga pasaran merangkumi pasaran baru (undercon), sekunder (subsale) dan juga lelong.

5. Lelong

Hartanah lelong merupakan pasaran yang paling sibuk di Malaysia dengan hampir 1,000 hartanah diiklankan untuk dilelong oleh pihak bank mahu pun pihak mahkamah.

Hartanah lelong secara amnya ialah rumah yang dijual oleh pihak bank secara lelongan termasuklah kediaman seperti flat, kondo, banglo dan lain-lain.

Apa yang menarik ialah hartanah lelong dijual sehingga 50% di bawah harga pasaran.

Sungguhpun begitu, pelabur hartanah yang berminat untuk membeli hartanah lelong dinasihatkan untuk membeli hartanah lelong yang dijual sekurang – kurangnya 30% – 40% di bawah harga pasaran sebagai modal untuk kos membaik pulih dan renovasi dalaman rumah yang berkemungkinan rosak.

Baca:

6. Capital Appreciation

Pelaburan jenis ini memerlukan seorang pelabur untuk mempunyai kesabaran yang tinggi dan juga modal yang tinggi.

Hal ini kerana, dalam konsep ini, seorang pelabur harus membeli harga rumah tersebut pada harga rendah dan menjualnya selepas lokasi kediaman tersebut matang.

Dalam proses menunggu sesebuah kawasan itu matang, pelabur tersebut berkemungkinan perlu menunggu bertahun-tahun lamanya.

7. Lot Tanah

Pelaburan jenis ini biasanya memerlukan pelabur berkelompok di mana para pelabur akan membeli sebuah lot tanah sebelum dipecahkan kepada beberapa lot untuk dijadikan kediaman, lot komersil dan sebagainya.

Sungguhpun begitu, pelaburan jenis ini memerlukan modal yang besar dan juga memerlukan kelulusan daripada pihak berkuasa seperti Majlis Perbandaran, Pejabat Tanah dan sebagainya.

Baca:

Bukan Semuanya Indah Dalam Hartanah 

Banyak Cara Untuk Jana Pendapatan Dengan Hartanah

Seperti yang kita dapat lihat, pelaburan hartanah tidak mempunyai jalan pintas untuk menjana pendapatan.

Kita bukan sahaja memerlukan kesabaran dan modal yang tinggi, bahkan juga wajib mengetahui potensi lokasi, booster hartanah dan juga polisi-polisi Kerajaan yang bakal memberi kesan dalam industri hartanah.

Akan tetapi, pelaburan hartanah akan senantiasa menjadi satu bentuk pelaburan yang unik, kerana di sebalik batu bata dan konkrit tersebut tersimpan rahsia untuk menjana pendapatan jika kena dengan caranya.

Takut-takut ianya kurang memuaskan, nanti nak apply pinjaman tak lepas pula.

  • Bagaimana pula dengan hutang kad kredit, bayar tepat pada masanya atau tidak?
  • Pernahkah anda terlibat dengan sebarang masalah undang-undang atau muflis?
  • Berapa pula Debt to service ratio (DSR) anda?

Dengan TechRevo, kini anda boleh dapatkan laporan kewangan dengan cepat dan mudah.

Bukan itu sahaja, semua pengiraan berkenaan dengan permohonan pinjaman akan dilakukan berdasarkan apa yang bank mahu.

Yang lagi bestnya, di penghujung laporan nanti ada pilihan bank dengan tawaran terbaik khusus untuk anda.

Dengan harga promosi RM14.90, anda akan dapat:

✅ Ketepatan 99% pengiraan DSR + kelayakan pinjaman perumahan
✅ Laporan CCRIS untuk 12 bulan
✅ Kes undang-undang, muflis

Dapatkan laporan TechRevo hari ini juga -> https://tinyurl.com/techrevo