5 Perkara Penting Tentang Pelaburan Menggunakan Robo-Advisor Di Malaysia

Sejak kebelakangan ini, perkataan Robo-Advisor mula meniti di bibir para peminat dunia pelaburan dan pakar dalam bidang fintech. Teknologi robo-advisor mula bertapak di Malaysia pada tahun 2017, setelah Suruhanjaya Sekuriti (SC) melancarkan Digital Investment Framework yang mengawal selia aktiviti pelaburan firma robo-advisor.

Terdapat 5 perkara penting yang anda harus tahu berkenaan robo-advisor.

1. Mekanisme

Ringkasnya, robo-advisor menggunakan algoritma dan matematik untuk menentukan aset yang akan dilaburkan di dalamnya. Semua proses seperti bila harga untuk beli, signal untuk jual, trend sedang menaik atau menurun dan segala macam indikator; sudah diprogramkan oleh pasukan IT setiap firma pelaburan.

Ada sesetengah firma robo-advisor yang menetapkan kekerapan portfolio pelaburan para pelabur akan dirombak. Sebagai pelabur, kita hanya perlu relaks, goyang kaki dan tunggu robot menjana keuntungan untuk kita.

Tidak lupa juga, anda hanya perlu menentukan profil risiko anda dan apa yang anda ingin capai melalui pelaburan ini. Bakinya akan diuruskan oleh algoritma tersebut.

2. Menggunakan ETF Sebagai Aset Pelaburan

Setelah kita tahu firma robo-advisor menggunakan Kecerdasan Buatan atau Artificial Intelligence dalam melaksanakan pelaburan, kita harus tahu aset apakah yang dilaburkan. Dalam kes pelaburan digital yang sedang meningkat popularitinya ini, semua firma yang berlesen menggunakan Exchange Traded Fund (ETF) sebagai aset yang dijual dan dibeli untuk menjana keuntungan.

Bagi yang tak pernah dengar apa itu ETF, ETF merupakan koleksi sekumpulan aset yang kebiasaannya dikumpulkan mengikut kelas aset. Ada ETF yang berasaskan emas, saham, sukuk, bon dan fixed deposit.

Jadi, portfolio pelaburan bagi setiap pelabur akan mempunyai komposisi yang berbeza untuk setiap ETF berdasarkan profil risiko yang dipilih atau dicadangkan oleh firma.

3. Ada 3 Firma Robo-Advisor di Malaysia

Seperti yang kita tahu, aktiviti pelaburan sangat dikawal selia dengan ketat di Malaysia untuk menjaga kepentingan pelabur. Oleh itu, di Malaysia, firma yang mahu beroperasi sebagai pengurus dana pelaburan perlu mendapatkan lesen daripada SC.

3 firma yang telah dianugerahkan lesen untuk beroperasi dalam pelaburan digital ini ialah Stashaway, MyTHEO dan Wahed Invest. Yang confirm patuh shariah buat masa ini adalah Wahed Invest, jemput baca 7 Langkah Mudah Nak Melabur Dengan Modal Serendah RM100, Guna Smartphone Saja (Bonus Jika Anda Daftar Sekarang).

4. Kos Dan Modal Yang Rendah

MyTHEO menyatakan bahawa mereka mengenakan cas pengurusan di antara 0.5% ke 1.0% setiap tahun bergantung kepada jumlah pelaburan yang dibuat, manakala Stashaway pula mengenakan 0.2% ke 0.8% setiap tahun. Wahed Invest pula mengenakan cas sebanyak 0.39 ke 0.79% setahun.

Dengan penggunaan algoritma yang telah diprogramkan, firma robo-advisor berjaya menjimatkan kos yang terlibat dalam pengurusan aset.

Untuk modal pelaburan, anda boleh mula melabur serendah RM1 melalui Stashaway manakala MyTHEO dan Wahed Invest menetapkan RM100 sebagai modal permulaan.

Rendah, bukan? Sesiapa pun boleh mula melabur.

5. Akses

Sebagai pelabur, di antara perkara yang selalu bermain di minda adalah prestasi portfolio pelaburan masing-masing. Dengan adanya firma robo-advisor, transparency adalah salah satu ciri yang dikongsi oleh semua firma.

Jadi, pelabur boleh memantau prestasi portfolio meraka secara atas talian melalui aplikasi dalam telefon bimbit. Ianya semudah itu!

Amacam, terliur untuk melabur menggunakan robo-advisor?

Kita dah boleh mula melabur dengan mendaftar secara atas talian di semua platform yang disediakan oleh tiga firma di atas.

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD & trader, part-time investor.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di https://wahedinvest.com/get-started/ dan dapatkan bonus permulaan sebanyak RM10 dengan menggunakan kod ‘ezaado1’ sewaktu pendaftaran.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go