6 Tips Untuk Pelbagaikan Portfolio Pelaburan

Ramai yang nak melabur tapi takut rugi? Seboleh-bolehnya mahukan keuntungan yang maksimum dengan risiko yang rendah? Jadi sebagai pelabur yang bijak, apa yang anda boleh lakukan untuk mendapatkan pelaburan yang menguntungkan?

Salah satu caranya adalah dengan mempelbagaikan portfolio pelaburan anda. Kenapa perlu buat begitu? Dunia pelaburan tetap tidak akan lari dari kerugian tapi yang membezakannya adalah anda dapat merendahkan risiko kerugian seminimum yang mungkin di samping memaksimumkan pulangan anda.

Jadi kami akan kongsikan 6 tips untuk pelbagaikan portfolio pelaburan anda.

1. Tentukan Tahap Risiko

Sebagai pelabur, ini adalah tips paling penting di mana anda perlu menentukan tahap risiko yang anda mampu tanggung. Terdapat 3 kategori pelaburan iaitu pelaburan konservatif, sederhana, dan agresif. Tahap risiko seseorang boleh ditentukan melalui umur, pekerjaan, tanggungan dan sebagainya.

Jika melihat berdasarkan umur, pelabur yang muda dan mempunyai pendapatan yang stabil disarankan untuk memilih pelaburan agresif untuk mendapatkan pulangan yang tinggi di tahap risiko yang tinggi juga. Tetapi jika pelabur hendak mengelakkan risiko yang tinggi dan mahukan pulangan yang maksimum, mereka boleh memilih pelaburan sederhana.

Sebaliknya, pelabur yang berusia dan hendak bersara disarankan untuk memilih pelaburan konservatif di mana ianya adalah untuk mengelakkan kerugian yang besar dan risiko yang rendah.

2. Pelbagaikan Risiko Pelaburan

Apabila mempelbagaikan portfolio pelaburan, anda perlu memilih risiko pelaburan yang berbeza di mana kadar pulangannya ada yang tinggi, sederhana dan rendah. Kenapa perlu lakukan sebegitu? Ini kerana ia dapat mengimbangi kerugian dalam pelaburan.

Anda dapat mengelakkan daripada mengalami kerugian yang besar kerana anda juga melabur dalam pasaran risiko yang berbeza. Seperti contoh pelaburan saham, hartanah, unit amanah dan lain-lain mempunyai tahap risiko yang berbeza.

3. Strategi Beli Dan Pegang

Untuk mendapatkan pelaburan yang optimum, pelabur juga perlu memilih portfolio yang stabil. Di mana pelabur perlu menggunakan strategi jangka masa panjang dengan membeli dan pegang saham tersebut. Maksudnya tidak mengharapkan keuntungan dalam masa singkat sahaja.

Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati dengan mengkaji dahulu saham-saham yang hendak dibeli. Antaranya pastikan syarikat saham tersebut berpotensi untuk mengembangkan pasaran mereka dan menunjukkan trend keuntungan yang meningkat.

Setelah membeli saham yang anda inginkan, pastikan anda sentiasa cakna dengan perubahan pasaran yang kadang-kala berlaku dalam tempoh masa yang singkat. Pastikan anda tahu keadaan semasa syarikat pelaburan anda.

Jadi, apabila berlaku sesuatu yang tidak diingini, anda sebagai pelabur tahu bila masanya perlu menjual saham untuk mengurangkan kerugian anda.

4. Tahu Masa Untuk Keluar

Beli dan pegang merupakan strategi yang baik. Sentiasa kemaskini pelaburan anda dan mengikuti sebarang perubahan dalam keadaan pasaran keseluruhan. Anda pasti ingin tahu apa yang berlaku kepada syarikat yang anda melabur.

Dengan berbuat demikian, anda juga akan dapat mengetahui bila masanya untuk mengambil keuntungan atau mengurangkan kerugian anda, menjual dan beralih kepada pelaburan anda yang seterusnya. Sambil mengekalkan kepelbagaian keseluruhan portfolio anda, anda boleh mempertimbangkan untuk membuat pelarasan pada saham, bon, atau saham amanah.

Jawapan kepada soalan tentang apa yang hendak dijual dan tempat untuk melabur semula akan berbeza untuk setiap pelabur. Walau bagaimanapun, prinsip berikut boleh membantu anda menentukan tempat untuk membuat pelarasan yang sesuai dengan matlamat peribadi anda.

Mulakan dengan mana-mana saham individu yang anda pegang. Semak sama ada syarikat telah menunjukkan prestasi mengikut jangkaan anda dan pertimbangkan sama ada prospek anda untuk mereka kekal positif. Semak juga penilaian saham, untuk memastikan ia masih munasabah.

5. Melabur Dalam Pelaburan Dengan Deposit Anuiti Yang Sistematik

Saham amanah dilihat sebagai pilihan pelaburan yang boleh dipercayai dan stabil. Dalam saham amanah, terdapat banyak pilihan untuk pelaburan atau pengumpulan dividen. Jika anda ingin mengakses wang anda tetapi ia terikat dalam pelan simpanan, pertimbangkan untuk melabur dalam saham amanah yang mempunyai aliran tunai atau anuiti yang bersistematik.

Di bawah jenis pelaburan ini, anda boleh melabur jumlah tetap setiap bulan atau setiap suku tahunan.

6. Pelarasan Semula Portfolio Secara Berkala

Pelarasan adalah penting dalam pelaburan. Menjadi satu keperluan untuk anda menyemak portfolio pelaburan anda secara berkala. Semakan ini harus berdasarkan matlamat anda dan dengan penilaian modal permulaan dan sejauh mana modal anda telah berkembang.

Penasihat kewangan bertauliah boleh membantu anda menyemak pelaburan anda selaras dengan gaya hidup, sambil menasihati anda tentang alternatif lain yang sedia ada. Proses semakan ini juga menjadikan anda lebih berdisiplin tentang pelaburan anda.

Proses semakan ini memastikan anda mengetahui pertumbuhan modal dan keuntungan tahunan. Kesemua perkara ini pada akhirnya dapat membantu anda membuat sesuatu keputusan yang lebih bijak dan logik, sambil dapat membuat penilaian pelaburan yang lebih baik pada masa hadapan.

Bermulalah melabur dari sekarang kerana pelaburan memberi peluang wang anda untuk berkembang. Lebih awal anda bermula, lebih banyak masa anda boleh memberikan pelaburan anda untuk mencapai potensi yang baik. Lebih penting lagi, ia membantu anda membiasakan diri dengan disiplin kewangan, tabiat menyimpan dan kefahaman tentang sesuatu instrumen pelaburan.

Permulaan yang awal boleh mempercepatkan proses untuk anda mencapai kebebasan kewangan.

Penulis boleh dihubungi di:

Kasih Izzati binti Zuraidi ([email protected])
Nurul Izzah binti Abu Bakar ([email protected])
Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali ([email protected])
Fakulti Ekonomi dan Muamalat
Universiti Sains Islam Malaysia

Previous ArticleNext Article

KPK Kumpul Data Sebelum Cadangan Semakan Semula WPL Ke Atas Minyak Sawit Dihantar Ke MOF – Johari

TAIPING, 6 Julai (Bernama) — Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) akan mengumpul data berkaitan kos yang terlibat daripada semua pemain industri minyak sawit di negara ini sebelum cadangan semakan semula levi keuntungan luar biasa (WPL) ke atas minyak sawit dihantar kepada Kementerian Kewangan (MOF).

Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata cadangan tersebut akan dihantar kepada MOF sebelum pembentangan Belanjawan 2025.

“Kita buat satu purata dan melihat sama ada kos untuk mengeluarkan satu tan minyak sawit telah mencecah RM3,000. Jika harga pasaran CPO (minyak sawit mentah) tidak mencecah RM3,500, takkan kita nak panggil WPL?

“Sekarang kos dah meningkat. Sebelum bajet (cadangan diserahkan kepada MOF),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bukit Gantang Kali Ke-36 Tahun 2024 di sini hari ini.

Pada Khamis lepas, Johari berkata harga minyak sawit akan menjadi tidak kompetitif berbanding negara-negara pengeluar lain jika WPL ke atas minyak sawit di negara ini tidak disemak semula.

Sebelum ini, KPK telah meneliti isu levi keuntungan luar biasa yang dibangkitkan oleh penggiat industri selain turut mengadakan perundingan dengan pihak berkaitan.

Kadar WPL sebanyak 3.0 peratus dikenakan terhadap harga minyak sawit melebihi RM3,000 satu tan di Semenanjung Malaysia dan melebihi RM3,500 satu tan di Sabah dan Sarawak.

— BERNAMA