Ahli Perniagaan Didakwa Tipu Pelaburan RM3.16 Juta Melalui ‘Amal Trust’, Mengaku Tidak Bersalah

Kuala Lumpur, 7 Mei 2025 – Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mendakwa seorang ahli perniagaan kerana menipu lima pelabur melalui skim pelaburan palsu dikenali sebagai “Amal Trust”, melibatkan jumlah kerugian sebanyak RM3.16 juta.

Razrul Anwar bin Rusli, 44 tahun, berdepan lapan pertuduhan di bawah Seksyen 179(b) Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA) kerana mendakwa kononnya wang pelabur akan dilaburkan dalam bon patuh Syariah yang menawarkan pulangan tinggi. Namun pelaburan itu sebenarnya tidak wujud.

Mangsa telah memindahkan wang ke beberapa akaun bank hasil daripada janji pelaburan yang diberikan oleh Razrul.

Jika sabit kesalahan, Razrul boleh dikenakan hukuman penjara sehingga 10 tahun dan denda tidak kurang daripada RM1 juta bagi setiap pertuduhan.

Selain itu, Razrul turut menghadapi dua lagi pertuduhan tambahan berkaitan aktiviti pasaran modal tanpa lesen:

  1. Seksyen 58(1) CMSA – menjalankan aktiviti urus niaga sekuriti tanpa lesen.
  2. Seksyen 362(3) CMSA – memberi gambaran palsu di laman web Amal Trust seolah-olah pelaburan mereka mematuhi undang-undang sekuriti dan dikendalikan secara sah.

Kesalahan-kesalahan ini boleh dikenakan hukuman maksimum penjara 10 tahun atau denda sehingga RM10 juta, atau kedua-duanya sekali.

Semua kesalahan ini didakwa berlaku antara April 2019 hingga April 2021 di Kuala Lumpur, Selangor dan Pulau Pinang.

Razrul mengaku tidak bersalah terhadap semua 10 pertuduhan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur di hadapan Hakim Tuan Zulqarnain bin Hassan. Mahkamah membenarkan jaminan sebanyak RM500,000 dengan dua penjamin tempatan. Pasport beliau turut diarahkan diserahkan kepada mahkamah dan perlu melapor diri kepada pegawai penyiasat SC setiap bulan.

SC mengingatkan orang ramai agar berhati-hati dan menyemak kesahihan pelaburan melalui Investment Checker SC di laman web rasmi: www.sc.com.my/investment-checker.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

FCPO: Penurunan Harga Masih Sedang Berlaku

Kekalkan pegangan jualan.

FCPO melanjutkan perubahan harganya pada hari Jumaat dengan menyusut RM53 untuk ditutup pada harga RM3,815. Ia asalnya memulakan sesi dagangan hari Jumaat pada harga RM3,845 dan mencapai paras tertinggi sebanyak RM3,870. Namun begitu, momentum jualan muncul, lantas mengheret komoditi ini ke arah paras terendah intrahari pada RM3,793 sebelum ia ditutup pada harga atas sedikit daripada paras terendah.

Corak lilin menurun terbaharu ini mengesahkan momentum penurunan yang terus berlaku bawah paras rintangan RM4,000, sekali gus mengukuhkan lagi struktur pasaran menurun yang wujud. Melihat pada kedua-dua garis SMA 50 dan 200 hari yang mencatat trend lebih rendah dan tindakan harga yang kekal bawah garis-garis purata bergerak ini, keadaan teknikal dilihat memihak pada pedagang yang menjangkakan penurunan pasaran.

Selagi FCPO diniagakan bawah paras RM4,000, penyusutan lanjut ke aras paras sokongan RM3,700 dilihat berkemungkinan berlaku. Oleh sebab keadaan menurun masih berlaku, kami tetap berpegang pada bias dagangan negatif. Para pedagang disarankan untuk mengekalkan pegangan jualan yang dimulakan pada RM4,328 atau penutupan 4 Apr.

Bagi melindungi daripada risiko-risiko dagangan:

  • Paras ambang henti rugi ditetapkan pada RM4,000
  • Paras sokongan segera dikenal pasti pada harga RM3,700, diikuti oleh RM3,500
  • Bagi pergerakan menaik, paras rintangan segera ditetapkan pada RM4,000, disusuli oleh RM4,100

Nak Mula Trade FCPO?

Kami faham, pembaca yang beginner mesti ada banyak soalan.

Nak tahu strategi terbaik untuk trade FCPO? Nak dapatkan pulangan yang baik, tak kira pasaran menaik atau menurun?

Belajar dulu.

Kemudian mula dengan modal yang paling minimum. Bukan trade dulu kemudian baru belajar.

Ini bukan kelas PREVIEW. Terus belajar teknik penting untuk berdagang FCPO.
Yang penting, akan dapat ilmu dengan yuran yang berbaloi-baloi!

Klik link di bawah untuk daftar sebelum sold out 👉 👉 SAYA NAK TRADE FCPO