Bank Islam Perkenal ISIA, Beri Impak Positif Melalui Kewangan Sosial

KUALA LUMPUR, 7 Jan (Bernama) — Bank Islam Malaysia Bhd memperkenalkan Akaun Pelaburan Mampan Ihsan (ISIA), yang memberikan impak sosial dan alam sekitar yang positif melalui Kewangan Sosial.

Pada masa sama, ia direka untuk pelanggan yang mencari pelaburan stabil jangka pendek dalam mengharungi ketidaktentuan yang sering dikaitkan dengan pelaburan ekuiti dan pendapatan tetap.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Datuk Mohd Muazzam Mohamed berkata ISIA mencerminkan komitmen bank dalam mendahulukan kemakmuran untuk semua.

“Menerusi ISIA, kami memberi peluang kepada pelabur untuk bersama-sama membentuk ekonomi positif kepada alam dengan meneroka potensi Kewangan Islam,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

ISIA ditawarkan dan tersedia untuk pelabur individu mewah dan bukan individu dengan jumlah pelaburan minimum masing-masing RM50,000 untuk individu dan RM1 juta untuk bukan individu.

Ia menawarkan pulangan tahunan indikatif 4.50 peratus, dengan  2.50 peratus daripada keuntungan akan disalurkan ke Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan atau Sadaqa House Bank Islam.

“Ini merupakan salah satu elemen sosial yang diterapkan dalam ciri-ciri kempen ini. Keuntungan akan diagih secara separuh tahunan dan dalam tempoh pelaburan selama 24 bulan,” katanya.

ISIA adalah akaun pelaburan perintis yang direka untuk menawarkan pelabur akses terhadap aset pembiayaan berteraskan ESG atau SDG yang menyokong objektif Matlamat Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSDG) dan pengelasan Perubahan Iklim dan Taksonomi Berasaskan Prinsip selaras dengan rangka kerja Bank Negara Malaysia (BNM).

Dana ini akan dilabur dalam portfolio pelbagai daripada aset bukan runcit Bank meliputi tenaga boleh diperbaharui, pembiayaan hijau, pengangkutan mesra alam, bekalan air bersih dan pengurusan sisa serta sektor-sektor lain yang menyumbang kepada kewujudan bandar-bandar mampan dan memenuhi matlamat komuniti.

Bank telah mewujudkan rangka kerja pengawasan ketat melibatkan proses seperti usaha wajar yang rapi dan menyeluruh, penilaian impak lengkap serta pemantauan berterusan dana tersebut.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Top 5 Saham Dalam Portfolio Warren Buffett Ketika Ini

“Saham apa yang Warren Buffett pegang sekarang?”

Satu sosok yang sangat dihormati dalam dunia pelaburan saham ini tidak lain tidak bukan adalah Warren Buffett. Beliau antara pelabur saham yang sangat berjaya sehingga menjadi ikon atau tokoh dalam dunia pelaburan saham ini. 

Sumber: Investopedia

Dalam keadaan pasaran yang bercampur dan tidak menentu ini, nak tahu juga saham apa yang pemilik syarikat Berkshire Hathaway ini pegang. 

Artikel kali ini akan menyenaraikan lima pegangan saham dengan nilai terbesar dalam portofolio Warren Buffet melalui syarikat pengurusan pelaburannya, Berkshire Hathaway setakat 31 Disember 2023. 

Sebelum itu, baca: 5 Langkah Buka Akaun Saham Global Dan Mula Melabur Saham Gergasi Dunia

1. Apple Inc.

Saham syarikat Apple Inc. merupakan pegangan terbesar portfolio Berkshire Hathaway ketika ini dengan pemilikan sebanyak lebih 905 juta unit. Pegangan saham syarikat ini mewakili 50.2% daripada portfolio keseluruhan syarikat tersebut. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$167.565 bilion.

2. Bank Of America Corporation

Di tempat kedua pula adalah saham syarikat perbankan di Amerika syarikat, iaitu Bank Of America Corp dengan pegangan sebayak 1.032 bilion unit. Walaupun ditempat kedua, namun saham syarikat ini hanya mewakili 10% sahaja daripada portfolio keseluruhan Berkshire Hathaway. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$35.210 bilion.

3. American Express Company

Syarikat kredit kad terkemuka dunia, American Express adalah syarikat yang berada di tangga ketiga terbanyak dalam portfolio Berkshire Hathaway ketika ini. Dengan pemilikan sebanyak 151.61 juta unit, American Express mewakili 8.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat konglomerat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$32.226 bilion.

4. Chevron Corporation

Chevron Corporation merupakan syarikat yang menjalankan perkhidmatan minyak dan gas, iaitu Chevron Corporation. Berkshire Hathaway memiliki sebanyak 126.093 juta unit, mewakili 5.4% daripada portfolio keseluruhan syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$18.990 bilion.

5. Occidental Petroleum Corp

Di tangga kelima pula adalah Occidental Petroleum Corp (OXY), sebuah syarikat besar cari gali dan pengeluaran minyak dan gas dari Amerika Syarikat. Berpusat di Houston, Texas, ia beroperasi secara global, dengan tumpuan kepada cari gali dan pengeluaran hidrokarbon serta pembuatan bahan kimia. Dengan pemilikan sebanyak 248.018 juta unit, saham OXY ini mewakili 28.2% daripada keseluruhan portfolio syarikat. Pegangan ini dianggarkan bernilai AS$15.010 bilion.

Baca juga: Nak Buka Akaun CDS Global Dengan CGS-CIMB? Jom Ikut Tutorial Ini

Banyak Betul Saham Apple Dalam Portfolio Berkshire Hathaway

Jika kita rujuk artikel di atas, hampir separuh portfolio syarikat Berkshire Hathaway yang dimiliki oleh Warren Buffet ini adalah saham daripada jenama telefon pintar terkemuka dunia, iaitu Apple Inc. 

Jika anda ada dana sama banyak dengan Warren Buffet, saham apa yang anda akan jadi pegangan terbesar dalam portfolio anda?

Sumber: cnbc.com

E-book Leaders & Laggards Edisi Bursa Malaysia yang dilancarkan sebelum ini mendapat permintaan yang sangat luar biasa dan dengan itu kami tergerak untuk menulis E-book Leaders & Laggards Wall Street.

Kami telah kenal pasti beberapa golongan yang memerlukan E-book Leaders & Laggards Wall Street ini. Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada golongan di bawah, e-book ini adalah sangat sesuai.

  1. Baru nak mula melabur di Wall Street.
  2. Pelabur yang mencari senarai leader & laggard di Wall Street.
  3. Pengamal ilmu CANSLIM.

Sudah tentu anda ingin tahu apa yang anda akan pelajari dari e-book ini, betul tak?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. Apa Itu Leader & Laggard

2. Mengapa Perlu Mengenal Pasti Leader & Laggard

3. Cara Mengenal Pasti Kaunter Leader & Laggard

4. Contoh Perbandingan Leader & Laggard Saham Wall Street

5. Senarai 10 Sektor Saham di Wall Street

6. 100 Contoh Saham Leader & Laggard Wall Street

Miliki e-book Leaders and Laggards Wall Street sekarang -> https://thekapital.my/leaderslaggards-wallstreet