Kelebihan & Cara Untuk Membeli Emas Terpakai

Emas sememangnya sinonim dengan masyarakat dalam negara kita sebagai aset, barangan kemewahan dan lain-lain lagi. Ramai pasti tahu bahawa terdapat pelbagai jenis emas yang wujud dalam dunia ini seperti barang kemas, emas goldbar, jongkong emas, sijil dan lain-lain lagi. 

Antara yang paling popular dalam masyarakat kita adalah emas terpakai. Untuk proses pembelian emas terpakai, jom kita baca akan kelebihan beli emas terpakai dan cara beli emas tersebut.

Definisi Emas Terpakai

Sebelum penerangan yang lebih lanjut mengenai emas terpakai, jom kita berkenalan terlebih dahulu dengan emas terpakai ini. Emas terpakai merupakan emas yang telah dibentuk kembali dan digunakan bagi sesuatu tujuan tertentu. Ia dari emas asli tetapi dibentuk semula dan digunakan.

Bagi penggemar perhiasan barang kemas, emas terpakai merujuk kepada barangan kemas yang telah dibeli dan dijual kembali oleh seorang pembeli kepada pembeli yang lain dengan harga tertentu. Apa pun jenis emas yang anda ada, simpan elok-elok ya.

Kelebihan Beli Emas Terpakai

Gambar : Jewel Cafe

1. Tidak Dikenakan Cukai SST

Emas terpakai biasanya tidak akan dikenakan cukai SST atas sebab sesetengah peniaga yang sengaja tidak mengenakan cukai SST. Ini kerana mereka ingin menarik lebih ramai pelanggan untuk membeli emas tersebut. Selain itu, kos cukai yang dikenakan ke atas emas terpakai adalah sangat rendah dan tidak seperti emas baru. Ia lebih menjimatkan buat anda.

2. Harganya Lebih Murah

Emas terpakai lebih murah disebabkan oleh ketiadaan kos upah yang terlibat dalam proses membentuk emas tersebut menjadi barangan kemas. Jadi, dengan ketiadaan kos upah ini, ia secara tidak langsung membuatkan emas terpakai ini menjadi lebih murah berbanding dengan emas baru. 

Biasanya, kos upah inilah yang menjadikan nilai emas baru itu mahal ataupun tidak kerana nilai estetika seni yang tersendiri yang ada pada emas tersebut. Dalam harga jualan emas, proses-proses penting akan dititik beratkan dan diambil kira.

3. Mudah Untuk Dijual Atau Dibeli

Kelebihan beli emas terpakai juga adalah mudah untuk dijual beli berbanding dengan emas baru disebabkan oleh tiada harga kos. Dengan tiada harga kos, ia sering menjadi pilihan penggemar emas disebabkan oleh harganya yang jauh lebih rendah.

Cara Beli Emas Terpakai

Bagi anda yang beragama Islam, cara terbaik adalah untuk membeli emas terpakai adalah di acara lelongan Ar-Rahnu. Biasanya untuk membeli emas terpakai, anda haruslah menyediakan wang yang sedikit banyak daripada jumlah asal emas tersebut. Bukan apa, mungkin anda akan berkenan dengan pattern emas terpakai lain apabila melihat emas-emas yang di lelong di sana. 

Selain itu, sekiranya anda membeli emas di acara lelongan Ar-Rahnu, anda juga perlu mengisi borang bidaan. Jadi, satu borang hanya boleh membida satu barang sahaja. Ini adalah proses untuk beli emas terpakai yang boleh anda ikuti jika beli emas terpakai di Ar Rahnu.

Kesimpulannya, emas terpakai selalunya menjadi buruan para pelabur emas oleh sebab faktor harganya. Bagi penggemar barang perhiasan pula, emas terpakai tidak menjadi pilihan utama mereka kerana patternnya agak lama dan warna emas tersebut sedikit kusam. 

Lain pula dengan pengguna yang bijak, tidak kiralah pelabur atau penggemar perhiasan emas, emas terpakai pasti akan menjadi pilihan mereka kerana harganya sangat murah dan menjimatkan.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Trend Kenaikan Harga Emas Di Malaysia Mungkin Berkekalan — Penganalisis

KUALA LUMPUR, 25 April (Bernama) — Trend kenaikan harga emas di Malaysia mungkin akan berterusan, didorong oleh gabungan pelbagai faktor ekonomi global dan gelagat pelabur.

Ketua Pegawai Eksekutif Nubex Sdn Bhd Mohd Faizal Mohd Nor berkata pasaran emas sentiasa menjadi pengukur kepada sentimen ekonomi global, mencerminkan keyakinan dan ketidaktentuan.

Sejak kebelakangan ini, pasaran mengalami turun naik yang ketara berikutan gabungan ketegangan geopolitik, penunjuk ekonomi dan gelagat pelabur.

“Di Malaysia, faktor seperti prestasi ringgit, perubahan dalam dasar kerajaan seperti (cadangan) pelaksanaan cukai barangan bernilai tinggi serta landskap ekonomi yang lebih luas akan terus mempengaruhi harga emas,” katanya kepada Bernama.

Lonjakan harga emas dikompaun oleh kelemahan ringgit Malaysia berbanding dolar US, ini telah mengukuhkan peningkatan momentum dalam harga emas.

Beliau berpendapat harga emas lazimnya berkembang dalam persekitaran yang ditandai dengan kadar faedah yang rendah, tekanan inflasi atau kebimbangan terhadap penurunan nilai mata wang kerana logam berharga itu berfungsi sebagai pelindung nilai terhadap penyusutan nilai mata wang.

Pendirian Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) yang agak mendatar termasuk dasar monetari akomodatif boleh menambah lagi tarikan emas sebagai penyimpan nilai alternatif, katanya.

Sejak dua bulan lepas, harga emas secara relatifnya kekal stabil disebabkan oleh dua faktor iaitu jangkaan inflasi serta ketegangan geopolitik yang berterusan di Timur Tengah dan konflik Rusia-Ukraine.

Namun, katanya selain daripada kebimbangan geopolitik, peniaga juga dirangsang oleh petunjuk positif seperti pertumbuhan keluaran dalam negara kasar China, yang telah menunjukkan tanda-tanda pemulihan.

“Peranan besar China dalam pembelian emas bermakna pemulihan dalam pertumbuhan ekonominya boleh mencetuskan permintaan kukuh untuk emas.

“Beberapa perkembangan penting juga berlaku, terutamanya daripada gergasi Wall Street. Citibank, misalnya, telah mengunjurkan bahawa berdasarkan momentum semasa, harga emas boleh melonjak kepada US$3,000 satu auns,” katanya. (US$1=RM4.76)

Mohd Faizal juga melihat walaupun indeks dolar US serta hasil Perbendaharaan AS yang kekal mantap, beberapa faktor lain turut menyumbang kepada trend kenaikan harga emas yang berterusan.

Prestasi pasaran perumahan AS, data indeks harga pengguna dan jangkaan kemungkinan penurunan kadar faedah pada Jun ini turut memainkan peranan penting dalam menyokong trajektori kenaikan harga logam itu, katanya.

“Saya percaya pasaran akan memantau rapat sama ada ketegangan (yang semakin memuncak ) antara Iran dan Israel baru-baru ini telah mencapai tahap tertinggi atau wujud kemungkinan ia merebak lebih jauh.

“Sekiranya ketegangan terus memanas dengan ketara, ia mungkin mengakibatkan peningkatan minat pelabur terhadap aset selamat seperti emas dalam usaha mereka bagi melindungi pelaburan daripada ketidaktentuan yang berlaku,” katanya lagi.

Selain itu, beliau menekankan bahawa sentimen takut tercicir dalam mengambil peluang kenaikan tersebut juga memainkan peranan penting dalam momentum harga emas,

“Ketika nilai emas melonjak, individu yang sebelum ini teragak-agak untuk melabur kini mungkin berasa terdorong mengambil bahagian bagi memperoleh keuntungan.

“Penambahan dalam angka pelabur baharu yang ingin membeli emas turut menyokong permintaan keseluruhan untuk emas.

“Oleh itu, harga terus menaik dalam kitaran berterusan apabila setiap cetusan harga terus menarik lebih ramai pelabur, sekali gus memacu peningkatan harga,” tambahnya.

— BERNAMA