Exit Strategy Yang Perlu Anda Tahu Tentang Equity Crowdfunding (ECF)

Equity crowdfunding merupakan salah satu medium yang sudah mendapat tempat dalam kalangan pelabur dan pemilik bisnes di Malaysia. Suruhanjaya Sekuriti (SC) juga giat mempromosikan ECF dan adik-beradiknya, Peer-to-Peer lending sebagai pelaburan moden sejak 2017.

Bagi mereka yang tak berapa jelas tentang ECF ni, jemput baca Ketahui Asas Equity Crowdfunding (ECF): Pelaburan Dengan Modal Rendah Tapi Potensi Pulangan Yang Tinggi.

Dalam kes ECF, ada beberapa mekanisme yang perlu kita ketahui supaya kita jelas hala tuju pelaburan kita. Di antaranya ialah exit strategy bagi syarikat yang memohon dana tersebut.

Exit strategy ini mudah fahamnya adalah misi akhir syarikat tersebut dari sudut pulangan kewangan dan biasanya ia diaktifkan apabila syarikat telah mencapai kriteria yang ditentukan oleh mereka sendiri.

Untuk makluman semua, ECF merupakan pelaburan yang illiquid atau pun sukar untuk dicairkan. Senang cerita, kalau kita masukkan duit RM2,000 ke dalam sebuah syarikat, kita seperti sudah boleh melupakan duit kita untuk 3–10 tahun akan datang.

Tidak seperti pelaburan dalam saham atau unit trust yang kita boleh keluarkan duit dengan segera.

Ok, jom kita lihat apa dia exit strategy yang popular dalam kes ECF ini?

1. Ambil Alih (Acquisition)

Dalam kes ini, ada syarikat yang lebih besar berminat untuk membeli semua saham atau sebahagian daripada saham syarikat tadi kerana melihat potensi yang boleh menjadi pulangan kepada mereka pada masa akan datang. Dan, bayaran untuk acquisition pastinya berganda-ganda daripada jumlah pelaburan awal.

Oleh itu, pemegang saham daripada proses ECF tadi boleh memilih untuk menjual atau pun tidak saham mereka.

2. Initial Public Offering (IPO)

Ia adalah proses saham syarikat dijual kepada orang ramai buat kali pertama dan syarikat tersebut akan disenaraikan di Bursa Malaysia. Kalau sebelum ini, jual beli atau pertukaran saham syarikat dilakukan secara berhubung terus dengan pemilik saham syarikat tersebut.

Pulangannya juga berganda-ganda daripada nilai pelaburan dalam kes IPO ini.

Setakat ini, terdapat 3 syarikat yang telah menggunakan ECF sebagai medium memperoleh dana dan telah berjaya mengaktifkan exit strategy mereka.

Yang pertama, SkolaFund yang berjaya memberi pulangan kepada para pelabur mereka sebanyak 10% daripada jumlah pelaburan. SkolaFund telah dibeli oleh salah satu syarikat crowdfunding yang berkaitan dengan sumbangan (donation) yang terbesar di Asia setelah live di platform ECF pada tahun 2017.

Kedua, MYCash Online yang sebahagian saham syarikatnya telah dibeli oleh 500 Startups dan kesannya, pelabur yang menjual saham mereka memperoleh 44.2% keuntungan setelah dua tahun melabur melalui platform ini.

Ketiga, Greenlagoon yang memberi pulangan 100% buat sebahagian pelabur yang memilih untuk menjual saham mereka.

Disebabkan dua exit strategy inilah venture capital, private equity firm dan pelabur yang mempunyai modal yang besar akan melabur ke dalam syarikat-syarikat yang kecil tetapi berpotensi untuk dikembangkan kepada skala yang lebih besar.

Memang masyuk! Kita juga berpeluang untuk memperoleh pulangan berganda-ganda ini, iaitu melalui ECF.

Jom kita melabur melalui platform ECF. Tak tahu kat mana nak mula, kena baca artikel Ketahui Asas Equity Crowdfunding (ECF): Pelaburan Dengan Modal Rendah Tapi Potensi Pulangan Yang Tinggi.

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD & trader, part-time investor.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Takaful Sebagai Pelaburan?

Panas juga isu ini apabila ada segelintir ejen yang memasarkan produk takaful sebagai salah sau instrumen pelaburan. Daripada kita melabur ke dalam unit trust, lebih baik melabur ke dalam produk takaful – pelaburan pun dapat, perlindungan pun dapat.

Jom kita kita baca perkongsian Tuan Afyan Mat Rawi, seorang perunding kewangan mengenai topik hangat ini.

Produk Dapat Kelulusan Bank Negara Malaysia (BNM)

“Produk takaful ini dah diluluskan oleh BNM. Takkan la BNM luluskan produk yang salah. Jadi, tak ada masalah pun nak promote takaful sebagai pelaburan”

Al-Jawab,

Ya, takaful memang diluluskan oleh BNM.

Kad kredit pun diluluskan oleh BNM Ramai orang yang bankrap disebabkan hutang kad kredit.

Produk hire purchase kereta pun diluluskan oleh BNM. Tapi kes bankrapsi terbesar dari kalangan orang muda, adalah daripada hutang kereta.

Jadi, ada tak hujah lain untuk justifikasi takaful pelaburan? Hujah tu tak berapa valid.

Produk diluluskan oleh Bank Negara Malaysia bukan bermaksud produk Itu bagus atau tak. Ejen takaful yang promote takaful untuk pelaburan sahaja yang gunakan hujah sebegitu rupa.

Setiap produk ada market target tersendiri. Bukan semua orang sesuai untuk produk takaful digunakan untuk pelaburan.

Ia bukan untuk majoriti orang. Berdasarkan statistik oleh Life Insurance Association Malaysia (LIAM), 90% pemegang polisi insurans adalah under insured yakni tak cukup coverage.

Produk takaful untuk pelaburan adalah untuk individu yang sudah mempunyai perlindungan takaful yang mencukupi. Maksudnya, dia sudah ada 10 tahun coverage dan medical card.

Jika anda orangnya, silakan langgan polisi takaful untuk tujuan pelaburan.

Untuk majoriti orang, terutama dari kalangan M40 dan B40, takaful adalah untuk perlindungan BUKAN untuk pelaburan. Malah BNM juga sudah menegaskan bahawa takaful dan insurans BUKAN untuk pelaburan.

Istilah yang tepat adalah NILAI TUNAI atau CASH VALUE, bukannya simpanan. Fungsinya adalah untuk menstabilkan kadar caruman apabila kos tabarruk meningkat dalam polisi takaful.

Produk takaful untuk pelaburan selalunya digunakan untuk pelaburan ejen, tak semestinya untuk pelanggan.

Sumber: FB Afyan Mat Rawi

Nak tahu lebih lanjut berkenaan perlindungan dan pelaburan ini, boleh belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang.

Kredit Gambar: Facebook Bank Negara Malaysia

Dapatkan buku Bijak Merancang Wang di www.bukuBMW.com

Jemput baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!