Exit Strategy Yang Perlu Anda Tahu Tentang Equity Crowdfunding (ECF)

Equity crowdfunding merupakan salah satu medium yang sudah mendapat tempat dalam kalangan pelabur dan pemilik bisnes di Malaysia. Suruhanjaya Sekuriti (SC) juga giat mempromosikan ECF dan adik-beradiknya, Peer-to-Peer lending sebagai pelaburan moden sejak 2017.

Bagi mereka yang tak berapa jelas tentang ECF ni, jemput baca Ketahui Asas Equity Crowdfunding (ECF): Pelaburan Dengan Modal Rendah Tapi Potensi Pulangan Yang Tinggi.

Dalam kes ECF, ada beberapa mekanisme yang perlu kita ketahui supaya kita jelas hala tuju pelaburan kita. Di antaranya ialah exit strategy bagi syarikat yang memohon dana tersebut.

Exit strategy ini mudah fahamnya adalah misi akhir syarikat tersebut dari sudut pulangan kewangan dan biasanya ia diaktifkan apabila syarikat telah mencapai kriteria yang ditentukan oleh mereka sendiri.

Untuk makluman semua, ECF merupakan pelaburan yang illiquid atau pun sukar untuk dicairkan. Senang cerita, kalau kita masukkan duit RM2,000 ke dalam sebuah syarikat, kita seperti sudah boleh melupakan duit kita untuk 3–10 tahun akan datang.

Tidak seperti pelaburan dalam saham atau unit trust yang kita boleh keluarkan duit dengan segera.

Ok, jom kita lihat apa dia exit strategy yang popular dalam kes ECF ini?

1. Ambil Alih (Acquisition)

Dalam kes ini, ada syarikat yang lebih besar berminat untuk membeli semua saham atau sebahagian daripada saham syarikat tadi kerana melihat potensi yang boleh menjadi pulangan kepada mereka pada masa akan datang. Dan, bayaran untuk acquisition pastinya berganda-ganda daripada jumlah pelaburan awal.

Oleh itu, pemegang saham daripada proses ECF tadi boleh memilih untuk menjual atau pun tidak saham mereka.

2. Initial Public Offering (IPO)

Ia adalah proses saham syarikat dijual kepada orang ramai buat kali pertama dan syarikat tersebut akan disenaraikan di Bursa Malaysia. Kalau sebelum ini, jual beli atau pertukaran saham syarikat dilakukan secara berhubung terus dengan pemilik saham syarikat tersebut.

Pulangannya juga berganda-ganda daripada nilai pelaburan dalam kes IPO ini.

Setakat ini, terdapat 3 syarikat yang telah menggunakan ECF sebagai medium memperoleh dana dan telah berjaya mengaktifkan exit strategy mereka.

Yang pertama, SkolaFund yang berjaya memberi pulangan kepada para pelabur mereka sebanyak 10% daripada jumlah pelaburan. SkolaFund telah dibeli oleh salah satu syarikat crowdfunding yang berkaitan dengan sumbangan (donation) yang terbesar di Asia setelah live di platform ECF pada tahun 2017.

Kedua, MYCash Online yang sebahagian saham syarikatnya telah dibeli oleh 500 Startups dan kesannya, pelabur yang menjual saham mereka memperoleh 44.2% keuntungan setelah dua tahun melabur melalui platform ini.

Ketiga, Greenlagoon yang memberi pulangan 100% buat sebahagian pelabur yang memilih untuk menjual saham mereka.

Disebabkan dua exit strategy inilah venture capital, private equity firm dan pelabur yang mempunyai modal yang besar akan melabur ke dalam syarikat-syarikat yang kecil tetapi berpotensi untuk dikembangkan kepada skala yang lebih besar.

Memang masyuk! Kita juga berpeluang untuk memperoleh pulangan berganda-ganda ini, iaitu melalui ECF.

Jom kita melabur melalui platform ECF. Tak tahu kat mana nak mula, kena baca artikel Ketahui Asas Equity Crowdfunding (ECF): Pelaburan Dengan Modal Rendah Tapi Potensi Pulangan Yang Tinggi.

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD & trader, part-time investor.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go