Ketahui Asas Equity Crowdfunding (ECF): Pelaburan Dengan Modal Rendah Tapi Potensi Pulangan Yang Tinggi

Terdapat banyak cara yang boleh digunakan oleh pemilik bisnes yang sedang giat berkembang untuk mendapatkan modal supaya bisnes mereka boleh berkembang lebih laju lagi. Di antara mere yang melabur dalam bisnes yang sedang berkembang ini ialah venture capital, private equity firm, micro venture capital, accelerator dan angel group.

Tetapi, semua jenis pelabur yang disebutkan tadi mempunyai dana yang cukup besar. Salah satu cara lain yang boleh digunakan oleh pemilik bisnes untuk memperoleh dana juga adalah melalui equity crowdfunding (ECF).

Apa Itu ECF?

ECF ialah salah satu cara para pemilik bisnes memperoleh dana secara atas talian dan dibuka kepada seluruh rakyat Malaysia. Maknanya, sesiapa sahaja boleh melabur ke dalam syarikat yang sedang berkembang tersebut, termasuklah kita.

Kebanyakan syarikat yang sedang berkembang memang memerlukan modal yang sangat besar untuk mengembangkan lagi perniagaan masing-masing. Kalau dulu, memang venture capital, private equity firm, micro venture capital, accelerator dan angel group-lah yang berpeluang untuk melabur dalam syarikat ini.

Tapi sekarang tidak lagi. Kita pun boleh! Buat pengetahuan semua, ECF ni dah bermula di Malaysia sejak 2015.

Struktur ECF

Tiga komponen utama yang menjadikan ECF berfungsi ialah pemilik bisnes, pemilik platform dan pelabur.

Pelabur itu ialah kita, biasanya pelabur runcit dan mempunyai modal yang kecil. Pemilik platform ialah platform yang melalui platformnyalah pemilik bisnes dan pelabur berinteraksi untuk proses jual beli saham. Yang terakhir, pemilik bisnes iaitu pemilik kepada bisnes yang memerlukan modal.

Mekanisme ECF

Mudah saja. Pemilik bisnes akan iklankan tawaran mereka dalam platform. Di antaranya ialah:

  • Berapa jumlah minimum dan maksimum modal yang diperlukan
  • Berapa jumlah syer (share) yang ditawarkan berdasarkan modal yang diperlukan tersebut
  • Harga setiap syer
  • Minimum jumlah syer yang setiap pelabur perlu beli, jika berminat

Pelabur hanya perlu daftar akaun dan pilih bisnes yang mereka mahu laburkan wang mereka ke dalamnya dan pindahkan wang ke akaun platform ECF.

Semudah A, B dan C.

Apa Platform ECF Yang Ada?

Seperti yang kita tahu, Malaysia sangat bertuah kerana Suruhanjaya Sekuriti (SC) sangat mengambil berat kepentingan pelabur. Aktiviti ECF dikawal selia oleh SC dan mana-mana syarikat yang ingin beroperasi sebagai platform ECF perlu memperoleh lesen daripada SC.

Di bawah adalah merupakan senarai syarikat yang beroperasi sebagai platform ECF, mengikut laman web SC:

  1. Leet Capital (1337 Ventures Sdn Bhd)
  2. Ata Plus (Ata Plus Sdn Bhd)
  3. Crowdo (Crowdo Malaysia Sdn Bhd)
  4. Ethis Ventures Sdn Bhd (akan dilancarkan platformnya tahun depan)
  5. Eureeca (Eureeca SEA Sdn Bhd)
  6. FundedByMe (FBM Crowdtech Sdn Bhd)
  7. Fundnel (Fundnel Technologies Sdn Bhd)
  8. MyStartr (MyStartr Sdn Bhd)
  9. PitchIN (Pitch Platforms Sdn Bhd)
  10. CrowdPlus.asia (Crowdplus Sdn Bhd)

Amaun Terendah Yang Diperlukan Untuk Melabur?

Tiada jawapan yang tetap kerana ia adalah berdasarkan pemilik bisnes. Tapi, rekod terendah ialah RM10 oleh Skolafund. Bahkan Skolafund merupakan bisnes pertama yang berjaya mencapai exit plan atau misi mereka.

Senang cerita, ECF membuka peluang kepada pelabur runcit dan pelabur yang mempunyai modal yang rendah. Manakala, pulangan jika bisnes tersebut berjaya mencapai exit plan mereka, pastinya lumayan.

Menggiurkan, bukan? Kita boleh cuba buka dan daftar di laman-laman web platform di atas.

Tapi ingat! Pelaburan tidak semestinya untung. Kita berkemungkinan juga untuk hilang wang pelaburan.

Selamat mencuba!

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD & trader, part-time investor.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go