Ketahui Asas Equity Crowdfunding (ECF): Pelaburan Dengan Modal Rendah Tapi Potensi Pulangan Yang Tinggi

Terdapat banyak cara yang boleh digunakan oleh pemilik bisnes yang sedang giat berkembang untuk mendapatkan modal supaya bisnes mereka boleh berkembang lebih laju lagi. Di antara mere yang melabur dalam bisnes yang sedang berkembang ini ialah venture capital, private equity firm, micro venture capital, accelerator dan angel group.

Tetapi, semua jenis pelabur yang disebutkan tadi mempunyai dana yang cukup besar. Salah satu cara lain yang boleh digunakan oleh pemilik bisnes untuk memperoleh dana juga adalah melalui equity crowdfunding (ECF).

Apa Itu ECF?

ECF ialah salah satu cara para pemilik bisnes memperoleh dana secara atas talian dan dibuka kepada seluruh rakyat Malaysia. Maknanya, sesiapa sahaja boleh melabur ke dalam syarikat yang sedang berkembang tersebut, termasuklah kita.

Kebanyakan syarikat yang sedang berkembang memang memerlukan modal yang sangat besar untuk mengembangkan lagi perniagaan masing-masing. Kalau dulu, memang venture capital, private equity firm, micro venture capital, accelerator dan angel group-lah yang berpeluang untuk melabur dalam syarikat ini.

Tapi sekarang tidak lagi. Kita pun boleh! Buat pengetahuan semua, ECF ni dah bermula di Malaysia sejak 2015.

Struktur ECF

Tiga komponen utama yang menjadikan ECF berfungsi ialah pemilik bisnes, pemilik platform dan pelabur.

Pelabur itu ialah kita, biasanya pelabur runcit dan mempunyai modal yang kecil. Pemilik platform ialah platform yang melalui platformnyalah pemilik bisnes dan pelabur berinteraksi untuk proses jual beli saham. Yang terakhir, pemilik bisnes iaitu pemilik kepada bisnes yang memerlukan modal.

Mekanisme ECF

Mudah saja. Pemilik bisnes akan iklankan tawaran mereka dalam platform. Di antaranya ialah:

  • Berapa jumlah minimum dan maksimum modal yang diperlukan
  • Berapa jumlah syer (share) yang ditawarkan berdasarkan modal yang diperlukan tersebut
  • Harga setiap syer
  • Minimum jumlah syer yang setiap pelabur perlu beli, jika berminat

Pelabur hanya perlu daftar akaun dan pilih bisnes yang mereka mahu laburkan wang mereka ke dalamnya dan pindahkan wang ke akaun platform ECF.

Semudah A, B dan C.

Apa Platform ECF Yang Ada?

Seperti yang kita tahu, Malaysia sangat bertuah kerana Suruhanjaya Sekuriti (SC) sangat mengambil berat kepentingan pelabur. Aktiviti ECF dikawal selia oleh SC dan mana-mana syarikat yang ingin beroperasi sebagai platform ECF perlu memperoleh lesen daripada SC.

Di bawah adalah merupakan senarai syarikat yang beroperasi sebagai platform ECF, mengikut laman web SC:

  1. Leet Capital (1337 Ventures Sdn Bhd)
  2. Ata Plus (Ata Plus Sdn Bhd)
  3. Crowdo (Crowdo Malaysia Sdn Bhd)
  4. Ethis Ventures Sdn Bhd (akan dilancarkan platformnya tahun depan)
  5. Eureeca (Eureeca SEA Sdn Bhd)
  6. FundedByMe (FBM Crowdtech Sdn Bhd)
  7. Fundnel (Fundnel Technologies Sdn Bhd)
  8. MyStartr (MyStartr Sdn Bhd)
  9. PitchIN (Pitch Platforms Sdn Bhd)
  10. CrowdPlus.asia (Crowdplus Sdn Bhd)

Amaun Terendah Yang Diperlukan Untuk Melabur?

Tiada jawapan yang tetap kerana ia adalah berdasarkan pemilik bisnes. Tapi, rekod terendah ialah RM10 oleh Skolafund. Bahkan Skolafund merupakan bisnes pertama yang berjaya mencapai exit plan atau misi mereka.

Senang cerita, ECF membuka peluang kepada pelabur runcit dan pelabur yang mempunyai modal yang rendah. Manakala, pulangan jika bisnes tersebut berjaya mencapai exit plan mereka, pastinya lumayan.

Menggiurkan, bukan? Kita boleh cuba buka dan daftar di laman-laman web platform di atas.

Tapi ingat! Pelaburan tidak semestinya untung. Kita berkemungkinan juga untuk hilang wang pelaburan.

Selamat mencuba!

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD & trader, part-time investor.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Forex dengan Saham tu sama ke berbeza?

Beza forex dengan saham

“Apa beza antara saham dengan forex? Saham tu forex ke?”

Sebelum kita tengok apa perbezaan pasaran saham dengan forex, jom lihat apa yang sama dulu.

Kedua-dua instrumen ini ‘sama’ sebab melibatkan:

  • untung dan rugi.
  • harga naik atau harga jatuh.
  • penggunaan laptop / smartphone untuk jual & beli.
  • penggunaan teknikal analisis (kaedah analisis graf – turun naik harga)

 

Saham adalah komoditi. Pelaburan melibatkan pemilikan syarikat-syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia manakala Forex merupakan tukaran mata wang asing dunia (Dollar ditukar dengan RM. RM ditukar dengan Dollar).

Forex yang kita selalu dengar boleh buat duit tu sebenarnya Forex Trading (pertukaran mata wang yang diperdagangkan), bukannya uncle pengurup wang berlesen masa kita nak tukar duit ke luar negara (tukar duit kertas).

Forex trading bukan saham. Saham bukan Forex trading.

Keuntungan dalam pasaran saham bergantung kepada prestasi syarikat, tetapi forex trading pula adalah berdasarkan prestasi mata wang dunia.

Forex Trading online yang ada hari ini sudah lama diputuskan tidak patuh shariah.

Skim-skim pelaburan yang berasaskan forex tu lain pula ceritanya. Itu 100% memang skim ponzi atau skim cepat kaya. Baik lari jauh-jauh.

“Eh, ada ustaz, ustazah yang kata Forex Trading tu HARUS?”

Forex trading harus pulak dah….Jom dengar apa kata Dr Zaharuddin (Penasihat Shariah Kewangan Islam tempatan & antarabangsa)

 

Iklan

Kenali 3 Jenis Pelabur Mengikut Robert Kiyosaki

Robert Kiyosaki sangat terkenal sebagai seorang jutawan dan pakar motivasi di Amerika Syarikat. Hasil penulisan bukunya yang terkenal iaitu Rich Dad, Poor Dad menjadi bahan bacaan kebanyakan orang..

Ketiga-tiga jenis pelabur yang dimaksudkan ini mempunyai gaya pemikiran dan juga pelaburan yang berbeza daripada segi masa dan wang.

Masa untuk mereka luangkan untuk ilmu atau pun tiada langsung masa untuk ilmu.

Wang pula, kemana wang mereka dilaburkan dan mereka tahu ke mana wang mereka pergi.

Dengan erti kata lain, yang membezakan ketiga-tiga pelabur ini adalah perbezaan daripada segi masa dan wang.

1. Pelabur Yang Tidak Melabur Apa-Apa

Pelabur yang tidak melabur apa-apa ini merujuk kepada pekerja biasa. Kebiasaannya pelabur jenis ini akan bekerja, dan sentiasa memperbaiki kualiti kerja mereka untuk dapatkan lebihan duit belanja. Mereka mempunyai kemahiran dan bekerja dengan tekun dan gigih dengan harapan mereka akan dinaikkan gaji dan dan dapat duit lebih. Mereka akan ‘melompat’ dan tukar kerja lain apabila mereka sudah cukup pengalaman bekerja; dengan erti kata lain mereka demand gaji yang lebih tinggi di syarikat lain.

Pelabur jenis ini akan menyimpan duit mereka atau pun tidak menyimpan duit mereka. Mereka bergantung sepenuhnya kepada pendapatan daripada majikan. Mereka tidak melabur di mana-mana tempat dan juga masa melainkan hanya sibuk bekerja.

2. Pelabur Yang Melabur Untuk Tidak Rugi

Untuk pelabur jenis ini, mereka kebiasaanya celik tentang dunia pelaburan dan mereka akan kaji tentang jenis-jenis pelaburan sebelum mereka melabur. Dengan erti kata lain, mereka melabur untuk tidak rugi dan fokus kepada yang memberi keuntungan.

Pelabur jenis ini kebiasaanya akan bekerja keras untuk menyimpan duit, berusaha untuk bebas hutang dan juga melabur untuk jangka masa panjang seperti amanah saham. Mereka akan meluangkan masa untuk sedikit ilmu dan menggunakan wang simpanan untuk pelaburan.

3. Pelabur Yang Melabur Untuk Kaya

Pelabur jenis ini kebiasaanya meluangkan masa dan wang mereka untuk pelaburan dengan harapan pelaburan untuk menjadi kaya. Pelabur jenis ini kebiasaanya ingin menguasai pelaburan mereka. Hak keputusan adalah di tangan mereka. Mereka kebiasaannya akan melabur dalam perniagaan dan juga hartanah. Kebanyakan daripada mereka adalah yang gemar mengambil risiko atau risk-taker.

Beza mereka dengan pelabur lain adalah mereka meluangkan masa mereka untuk mencari ilmu dan juga mendapatkan wang untuk tujuan pelaburan.

Sumber Rujukan: NowHartanah

Iklan

OK Tak Dengan Dividen ASB 7% Bagi Tahun 2018?

Tahniah pemegang-pemegang saham Amanah Saham Bumiputera (ASB) dengan pengumuman oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB) hari ini. Dividen berkurang dari tahun lepas tetapi tetap tak rugi.

Daripada segi pengagihan pendapatan kelihatan menurun sedikit, tetapi daripada segi bonus ada peningkatan. Tetapi tak seperti tahun lalu yang diberi bonus ulang tahun iaitu sebanyak 1%.

Urusniaga ASB kini ditutup bermula 21 Disember 2018 hingga 1 Januari 2019.

Anda boleh mula menyemak akaun masing-masing bermula 2 Januari 2019 menerusi laman web myASNB (www.myasnb.com.my) atau di bank-bank ejen ASNB di seluruh negara.

Pengiraan Dividen ASB 2018

RM1,000

= RM1,000 * 6.5% + RM1,000 * 0.5%

= RM65 + RM5

= RM1,070.00

RM10,000

= RM10,000 * 6.5% + RM10,000 * 0.5%

= RM650 + RM50

= RM10,700.00

RM100,000

= RM100,000 * 6.5% + RM100,000 * 0.5%

= RM6,500 + RM500

= RM107,000.00

RM200,000

= RM200,000 * 6.5% + RM200,000 * 0.5%

= RM13,000 + RM1,000

= RM214,000.00

Jangan lupa tunaikan zakat ASB anda. ASB anda wajib dizakatkan apabila telah melebihi nisab dan haul.

Baca juga Saham Amanah PNB Sudah Jatuh Hukum Harus Di Seluruh Negara

Tahukah anda di mana PNB dan ASB ni melabur duit anda? Jawapannya ada di Simpan Dalam ASB Memang Selamat, Tapi ASB ‘Simpan’ Duit Kita Dekat Mana?

Secara ringkasnya, ASB melabur dalam pasaran saham di Malaysia, yang juga dikenali sebagai Bursa Malaysia. Di sinilah ASB memperolehi keuntungan yang besar, sehingga mampu memberikan dividen kepada para pelabur ASB. Oh ya, ASB juga melabur dalam pasaran hartanah dan bon.

Ini secara tidak langsung bermakna, jika anda mahukan keuntungan yang lebih tinggi daripada apa yang ASB tawarkan setiap tahun – belajarlah ilmu pelaburan saham. Tempat yang terbaik untuk bermula, adalah dengan membaca Ini 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia.

Iklan

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang ‘Compounding Interest’

Compounding interest

Albert Einstein, seorang cendekiawan terkemuka pernah mengatakan bahawa ‘compounding interest’ adalah keajaiban dunia yang ke-lapan (the 8th wonder of the world), dan mereka yang memahami konsep ini akan memperolehi keuntungan kewangan yang berlipat ganda.

Apa Sebenarnya Compounding Interest?

Dikenali sebagai faedah berganda di dalam Bahasa Malaysia, ianya diperolehi apabila anda melaburkan semula keuntungan yang diperolehi daripada pelaburan asal. Ini akan menjadikan pelaburan anda menjana pulangan yang lebih tinggi untuk tempoh seterusnya.

Dalam kes ini, anda sebenarnya menggunakan elemen ‘masa’ sebagai penggerak utama yang bekerja untuk anda bagi menghasilkan pulangan yang lumayan.

Sebagai contoh, jika anda bermula dengan simpanan RM10,000 di dalam suatu pelaburan baru dengan pulangan 7% setahun, anda akan mendapat RM700 pulangan keuntungan selepas dua belas bulan pertama. Ramai mungkin akan memilih untuk membelanjakan keuntungan ini, tetapi jika anda laburkan semula pulangan ini (tidak mengeluarkan atau membelanjakannya); ini bermakna pada akhir tahun tahun kedua anda akan memperolehi pulangan RM749, lebih tinggi daripada pulangan tahun pertama.

Tak Faham? Jom Tengok Jadual Ni

Marilah kita membuat unjuran kewangan dalam tempoh 10 tahun seperti jadual berikut:

Tahun Pelaburan Pulangan Nilai Pulangan Tahunan Jumlah Dilabur Semula
1 RM10,000 7.0% RM700.00 RM10,700
2 RM10,700 7.0% RM749.00 RM11,449
3 RM11,449 7.0% RM801.43 RM12,250
4 RM12,250 7.0% RM857.53 RM13,108
5 RM13,108 7.0% RM917.56 RM14,026
6 RM14,026 7.0% RM981.79 RM15,007
7 RM15,007 7.0% RM1,050.51 RM16,058
8 RM16,058 7.0% RM1,124.05 RM17,182
9 RM17,182 7.0% RM1,202.73 RM18,385
10 RM18,385 7.0% RM1,286.92 RM19,672

Jadual ini jelas menunjukkan bahawa selepas 10 tahun, anda telah pun menggandakan wang anda tanpa perlu berbuat apa-apa!

Boleh disifatkan bahawa pulangan anda telah melonjak daripada 7.00% setahun kepada 9.67% setahun (dikira secara purata), dimana pertambahan keuntungan itu hasil daripada kesan compounding interest yang telah anda laburkan kembali.

Senario di atas adalah dengan beranggapan tiada pelaburan tambahan dilakukan dalam tempoh tersebut. Jika ada, pastinya nilai pulangan akan bertambah tinggi lagi!

Masa Adalah Best Friend Kita

Perlu difahami bahawa pengunaan konsep ini boleh dilihat sebagai opsyen jangka masa panjang didalam sesuatu pelaburan, dimana elemen masa adalah pendorong utama dalam mengembangkan pelaburan.

Adalah penting untuk memastikan tahap disiplin diri yang tinggi untuk tidak mengeluarkan atau membelanjakan keuntungan yang diperolehi (mesti susah kan?). Lebih digalakkan lagi jika kita boleh menambah jumlah pelaburan itu dari semasa ke semasa.

Masih tidak terlalu lewat untuk kita mula membuat pelaburan, dan kita boleh bermula dengan jumlah yang kecil mengikut kemampuan masing-masing. Dengan perancangan masa depan yang baik, anda pasti akan menikmati hasilnya kelak. Selamat mencuba!

Ditulis Oleh: Kamil Adlee

 

* OK ini bukan main-main, siapa serius nak Tuan Kamil Adlee muncul dengan tips-tips seperti “Bagaimana saya mulakan langkah untuk dibayar dalam USD”, “Kenapa saya pilih USD sebagai sumber pendapatan saya”“6 langkah untuk kerja dari rumah, sambil dapat income dalam USD” & bermacam-macam lagi, tolong follow beliau di sini

Cukup 100 Likes ke 100 Shares ke 100 Follow ke, pihak kami akan minta beliau tulis artikel premium tersebut.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!