Ketahui Asas Equity Crowdfunding (ECF): Pelaburan Dengan Modal Rendah Tapi Potensi Pulangan Yang Tinggi

Terdapat banyak cara yang boleh digunakan oleh pemilik bisnes yang sedang giat berkembang untuk mendapatkan modal supaya bisnes mereka boleh berkembang lebih laju lagi. Di antara mere yang melabur dalam bisnes yang sedang berkembang ini ialah venture capital, private equity firm, micro venture capital, accelerator dan angel group.

Tetapi, semua jenis pelabur yang disebutkan tadi mempunyai dana yang cukup besar. Salah satu cara lain yang boleh digunakan oleh pemilik bisnes untuk memperoleh dana juga adalah melalui equity crowdfunding (ECF).

Apa Itu ECF?

ECF ialah salah satu cara para pemilik bisnes memperoleh dana secara atas talian dan dibuka kepada seluruh rakyat Malaysia. Maknanya, sesiapa sahaja boleh melabur ke dalam syarikat yang sedang berkembang tersebut, termasuklah kita.

Kebanyakan syarikat yang sedang berkembang memang memerlukan modal yang sangat besar untuk mengembangkan lagi perniagaan masing-masing. Kalau dulu, memang venture capital, private equity firm, micro venture capital, accelerator dan angel group-lah yang berpeluang untuk melabur dalam syarikat ini.

Tapi sekarang tidak lagi. Kita pun boleh! Buat pengetahuan semua, ECF ni dah bermula di Malaysia sejak 2015.

Struktur ECF

Tiga komponen utama yang menjadikan ECF berfungsi ialah pemilik bisnes, pemilik platform dan pelabur.

Pelabur itu ialah kita, biasanya pelabur runcit dan mempunyai modal yang kecil. Pemilik platform ialah platform yang melalui platformnyalah pemilik bisnes dan pelabur berinteraksi untuk proses jual beli saham. Yang terakhir, pemilik bisnes iaitu pemilik kepada bisnes yang memerlukan modal.

Mekanisme ECF

Mudah saja. Pemilik bisnes akan iklankan tawaran mereka dalam platform. Di antaranya ialah:

 • Berapa jumlah minimum dan maksimum modal yang diperlukan
 • Berapa jumlah syer (share) yang ditawarkan berdasarkan modal yang diperlukan tersebut
 • Harga setiap syer
 • Minimum jumlah syer yang setiap pelabur perlu beli, jika berminat

Pelabur hanya perlu daftar akaun dan pilih bisnes yang mereka mahu laburkan wang mereka ke dalamnya dan pindahkan wang ke akaun platform ECF.

Semudah A, B dan C.

Apa Platform ECF Yang Ada?

Seperti yang kita tahu, Malaysia sangat bertuah kerana Suruhanjaya Sekuriti (SC) sangat mengambil berat kepentingan pelabur. Aktiviti ECF dikawal selia oleh SC dan mana-mana syarikat yang ingin beroperasi sebagai platform ECF perlu memperoleh lesen daripada SC.

Di bawah adalah merupakan senarai syarikat yang beroperasi sebagai platform ECF, mengikut laman web SC:

 1. Leet Capital (1337 Ventures Sdn Bhd)
 2. Ata Plus (Ata Plus Sdn Bhd)
 3. Crowdo (Crowdo Malaysia Sdn Bhd)
 4. Ethis Ventures Sdn Bhd (akan dilancarkan platformnya tahun depan)
 5. Eureeca (Eureeca SEA Sdn Bhd)
 6. FundedByMe (FBM Crowdtech Sdn Bhd)
 7. Fundnel (Fundnel Technologies Sdn Bhd)
 8. MyStartr (MyStartr Sdn Bhd)
 9. PitchIN (Pitch Platforms Sdn Bhd)
 10. CrowdPlus.asia (Crowdplus Sdn Bhd)

Amaun Terendah Yang Diperlukan Untuk Melabur?

Tiada jawapan yang tetap kerana ia adalah berdasarkan pemilik bisnes. Tapi, rekod terendah ialah RM10 oleh Skolafund. Bahkan Skolafund merupakan bisnes pertama yang berjaya mencapai exit plan atau misi mereka.

Senang cerita, ECF membuka peluang kepada pelabur runcit dan pelabur yang mempunyai modal yang rendah. Manakala, pulangan jika bisnes tersebut berjaya mencapai exit plan mereka, pastinya lumayan.

Menggiurkan, bukan? Kita boleh cuba buka dan daftar di laman-laman web platform di atas.

Tapi ingat! Pelaburan tidak semestinya untung. Kita berkemungkinan juga untuk hilang wang pelaburan.

Selamat mencuba!

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD & trader, part-time investor.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ralph Wanger, Ikon Pelaburan Syarikat Kecil

Kita ada ramai ikon pelaburan saham yang pakar dalam membuat pelaburan melalui syarikat-syarikat kecil, salah satunya adalah legenda Ralph Wanger.

Jika anda melabur USD10,000 ke dalam dana pelaburannya pada tahun 1970, kemudiannya dana tersebut akan meningkat menjadi USD618,000 pada tahun 1996. Kenaikan 6,080% dalam masa 26 tahun, atau secara puratanya 233.85% setahun.

Sebuah badan pelaburan swasta di Amerika Syarikat telah membuat kajian khusus dengan menemubual sekumpulan pakar pelabur dan mendapati bahawa Ralph Wanger berada di tempat teratas, mengalahkan ikon pelabur seperti Warren Buffett.

Menurut beliau, adalah lebih menguntungkan untuk melabur ke dalam sesebuah syarikat yang mempunyai margin yang lebih besar. Sebagai contoh, adalah lebih elok jika kita melabur ke dalam syarikat yang membangunkan perisian permainan video, berbanding melabur ke dalam syarikat yang membangunkan mesin permainan video.

Tambah beliau lagi, contoh yang paling jelas bagi menggambarkan idea pelaburan beliau adalah Bill Gates. Ini disebabkan Bill Gates mencipta kekayaan kerana hasil beliau melabur ke dalam syarikat Microsoft yang menjadi tunjang utama sistem operasi komputer di seluruh dunia.

Jika Bill Gates hanya menumpukan kepada pembinaan komputer sahaja, beliau tidak akan sampai di tahap yang beliau ada hari ini.

Memilih Syarikat Kecil Dengan Potensi Tinggi Untuk Berjaya

Kunci utama kejayaan Ralph Wagner adalah dengan memilih syarikat kecil yang mempunyai potensi yang tinggi untuk berjaya.

Contohnya beliau akan memilih syarikat kecil yang lebih ke hadapan berbanding pesaingnya daripada segi strategi pemasaran. Menurut beliau lagi, walaupun beliau mempunyai minat tinggi terhadap pelaburan ke dalam syarikat-syarikat kecil, namun syarikat tersebut seharusnya tidak terlalu kecil daripada sudut modal dan kewangan.

Selain daripada itu, kepimpinan yang tinggi juga merupakan kriteria utama untuk beliau melabur ke dalam syarikat kecil.

Beliau turut berpendapat bahawa syarikat kecil mempunyai potensi untuk berjaya yang lebih besar berbanding syarikat besar.

Contohnya syarikat perisian komputer mampu memperolehi 3 kali ganda keuntungan pada tahun akan datang, tetapi syarikat permotoran gergasi sangat sukar untuk menggandakan hasil jualan mereka pada tahun yang akan datang.

Kredit Gambar: Amazon

Dalam karya penulisan beliau yang bertajuk A Zebra in Lion Country, Ralph Wanger membuat rumusan mengenai keseluruhan pandangan atau idea peribadi beliau berkaitan pelaburan, iaitu melabur ke dalam syarikat kecil adalah cara yang paling pantas untuk meningkatkan potensi kejayaan pelaburan.

Dalam sejarah negara Amerika Syarikat ketika mula-mula membangun dulu, syarikat-syarikat gergasi yang membina landasan kereta api telah menghadapi masalah kewangan sehingga menyebabkan kebanyakannya daripada mereka hampir muflis.

Pelabur yang melabur ke dalam syarikat hartanah contohnya di Chicago pula, akan meraih keuntungan yang tidak terhingga. Bayangkan jika kita melabur ke dalam syarikat gergasi pembinaan landasan kereta api tersebut, semestinya kita juga akan mengalami kerugian yang sama dengan mereka.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!