Kenapa Anda Kena Mula Melabur Dari Sekarang?

Saya perasan ramai yang lambat bermula untuk melabur. Antara punca yang dapat dikenal pasti adalah ilmu pelaburan tidak diajar di sekolah, tidak tahu bagaimana hendak bermula dan takut.

Memang benar, melabur ada risikonya.

Tetapi begitu juga jika hanya ada 1 sumber pendapatan.

Hakikatnya, tidak melabur adalah lebih berisiko.

Mari saya kongsikan 3 sebab anda kena mula melabur dari sekarang.

Kenapa Anda Kena Mula Melabur Dari Sekarang?

1. Mengatasi Inflasi

Harga barang meningkat saban tahun. Jika 10 tahun yang lepas kita boleh membeli banyak barang dengan wang RM50. Namun, sekarang tidak banyak yang boleh dibeli dengan wang tersebut.

Inilah yang dinamakan sebagai inflasi. Inflasi adalah kenaikan harga yang berlaku bagi barangan dan perkhidmatan dalam satu tempoh yang tertentu. Ini juga menyebabkan kuasa pembelian berkurang, nilai matawang juga berkurang.

Baca: Kadar Inflasi Tinggi Berlaku Di Seluruh Dunia

Jika anda tidak bertindak sekarang, kadar inflasi yang semakin meningkat mungkin akan menyebabkan kualiti kehidupan kita tidak dapat dikekalkan. Harga barang semakin meningkat akan menyebabkan kita terpaksa mengorbankan banyak perkara.

2. Pendapatan Pasif

Merujuk kepada point pertama di atas, inflasi menyebabkan kuasa pembeli semakin berkurang. Situasi tersebut menyebabkan kita perlu mencari pendapatan tambahan untuk memastikan kualiti hidup kita kekal dan tidak menurun. 

Ada banyak cara untuk membina pendapatan pasif dan salah satu caranya adalah melalui pelaburan. 

Cuba bayangkan anda mula melabur dengan hanya RM10,000 dan dilaburkan selama 10 tahun. Mengambil kira kadar pulangan setahun adalah 5%, tiada modal tambahan ditambah dan modal tersebut tidak dikeluarkan sepanjang tempoh tersebut.

Dengan menggunakan teknik compounding, modal awal pelaburan RM10,000 tersebut berkembang menjadi RM16,288.95 sepanjang tempoh tersebut. 

Anda mungkin merasakan pulangan tersebut tidaklah tinggi. Namun jika anda memilih pelaburan yang lebih agresif, pulangannya juga berpotensi lebih tinggi. 

Setiap orang mempunyai pilihan risiko masing-masing dan terpulang kepada anda untuk memilih jenis pelaburan yang sesuai dengan anda. 

3. Dapat Merancang Masa Depan Lebih Awal

Saya juga perasan ramai yang mula tersedar dan baru hendak mula melabur ketika usia sudah melepasi umur 40 tahun. Saya percaya ia adalah kerana pada usia tersebut barulah kita mula berfikir tentang persaraan. 

Kenapa mula melabur pada usia 40 tahun jika anda boleh bermula lebih awal? Jika anda bermula lebih awal nescaya anda dapat membuat perancangan yang lebih rapi dan tersusun. 

Nak Menyimpan Atau Melabur?

Masih keliru?

Simpanan fungsinya untuk keperluan jangkamasa pendek. Simpanan digunakan ketika saat kecemasan. Simpan untuk guna semasa isteri bersalin di hospital.

Simpan sebanyak mungkin. Cukupkan simpanan sebelum melabur.

Macam mana nak tahu kita dah boleh start melabur selepas penat menyimpan?

Bila sudah dapat paling kurang nilai simpanan 3 bulan gaji. Paling baik 6 bulan gaji.

Satu prinsip yang ingin saya tekankan di sini adalah jangan sesekali melabur dengan wang kecemasan dan wang yang digunakan untuk keperluan seharian contohnya untuk membeli susu anak.

Berbalik kepada soalan di atas, menyimpanlah terlebih dahulu dan jika ada wang lebihan maka anda boleh gunakan untuk tujuan pelaburan. 

Jika anda sudah memiliki wang lebihan untuk dilaburkan, jom baca artikel di bawah. 

Baca: Jenis Pelaburan Yang Terbaik Pada Tahun 2022

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

[Tutorial] Kini Anda Boleh Melabur Emas Secara Online Di Bursa Gold Dinar

Adakah anda perasan yang sering terjadinya kekecohan di dada akhbar serta laman media sosial berkenaan dengan isu syarikat pengedar jongkong emas di negara ini? Daripada kecoh-kecoh terhadap sesuatu yang kurang pasti, mungkin adalah lebih baik sekiranya anda ingin melabur di dalam emas tetapi mencari platform yang sah serta selamat. 

Kebetulan pula Bursa Malaysia memang telah melancarkan Bursa Gold Dinar.

Apa Itu Bursa Gold Dinar?

Bursa Gold Dinar merupakan platform untuk anda beli dan jual emas 999.9/24k. Anda juga boleh menebus emas tersebut dalam bentuk fizikal iaitu syiling dinar emas. Untuk menebus emas tersebut, anda perlu membeli sekurang-kurangnya 4.25 gram emas melalui platform tersebut. Setelah pelaburan anda cukup 4.25 gram barulah anda boleh menebusnya. Jika tak nak tebus dan nak tambah pelaburan pun boleh. 

Semasa membuat penebusan, pastikan anda meletak alamat yang betul serta pastikan anda mempunyai duit dalam platform yang cukup untuk menampung kos penghantaran, takaful, dan pencetakan. 

Penghantaran koin emas mengambil masa 5 hari bekerja untuk penghantaran ke Semenanjung Malaysia dan 7 hari bekerja ke Sabah dan Sarawak.

Jangan risau kerana platform ini adalah patuh syariah.

Laman Sesawang Bursa Malaysia (Bursa Gold Dinar)

Maklumat mengenai Bursa Gold Dinar boleh didapati di laman sesawang Bursa Malaysia, anda akan melihat paparan utama seperti di bawah. Satu perkara yang menarik adalah anda dapat melihat harga emas secara “live”.  Harga tersebut akan dipaparkan dalam Ringgit Malaysia bagi setiap gram emas. 

Apa yang menariknya adalah anda boleh mengetahui berapa gram emas yang anda akan miliki berdasarkan jumlah modal yang ingin dilabur. Masukkan sahaja jumlah tersebut dan anda kuantiti atau berat emas tersebut akan dipaparkan.

Sebagai contoh di bawah, sekiranya anda mempunyai RM1,000 anda akan menerima 3.2076 gram emas. Ia adalah berdasarkan harga semasa pada ketika itu iaitu RM311.76/g.

Untuk pengetahuan anda, pelaburan emas melalui Bursa Gold Dinar ini boleh dilakukan serendah RM10. Oleh itu tiada alasan untuk anda tidak mula melabur emas. 

Slogan yang digunakan juga amat menarik iaitu ‘Invest Digitally, Own Physically’ yang bermaksud pelaburan boleh dibuat secara digital dan anda boleh memilikinya secara fizikal.

Sekarang persoalannya bagaimana nak bermula?

Untuk mula melabur emas melalui Bursa Malaysia, anda perlu memuat turun aplikasi Bursa Gold Dinar sama ada di Apple Store mahupun Google Play.

Muat Turun & Daftar Akaun Bursa Gold Dinar

Langkah 1: Mula-mula sekali anda kena muat turun aplikasi ‘Bursa Gold Dinar.’

Langkah 2: Klik ‘Let’s Get Started’ untuk daftar akaun.

Langkah 3: Masukkan maklumat diri.

Langkah 4: Anda akan terima 6 digit OTP di telefon anda. Masukkan 6 digit tersebut dan klik ‘Verify’.

Langkah 5: Daftar akaun anda dengan menetapkan emel serta kata laluan.

Langkah 6: Tandakan kotak terma & syarat. Kemudian klik ‘Submit’ untuk menghantar permohonan mendaftar akaun.

Langkah 7: Satu emel akan dihantar ke emel anda. Pergi ke emel anda dan aktifkan akaun anda.

Langkah 8: Pengesahan akaun boleh mengambil masa 1-3 hari. Selepas akaun anda disahkan, anda akan menerima emel seperti ini. 

Langkah 9: Log masuk ke akaun anda dengan menggunakan alamat emel serta kata laluan yang telah anda tetapkan tadi.

Langkah 10: Tetapkan pin dan klik ‘Set Up Now’.

Langkah 11: Paparan seperti di bawah akan dapat dilihat di aplikasi Bursa Gold Dinar.

Tahniah! anda sudah boleh mula membeli dan menjual emas secara digital.

Terima kasih kepada anda yang menyokong kami selama ini. Hari-hari kami bersemangat nak sebarkan ilmu tentang kewangan dan pelaburan.

Kami sedar yang majoriti pembaca kami adalah anak-anak muda yang tercari-cari panduan bagaimana untuk mula melabur. Jadi buku ini sangat sesuai bagi newbie yang nak mulakan langkah pertama.

Anda ada soalan-soalan berikut yang memerlukan jawapan?

  • Ada duit tapi tak tahu nak melabur di mana?
  • Nak melabur tapi takut kena tipu dengan scammer?
  • Bagaimana nak tahu sesuatu pelaburan itu adalah patuh Syariah atau tidak?
  • Ada banyak sangat jenis pelaburan dekat luar sana, apa yang paling sesuai dengan jiwa?
  • Dalam suasana ekonomi yang tak menentu, apakah pelaburan ‘safe haven’ yang menjadi pilihan?
  • Pelaburan tanpa tunai tu macam mana?
  • Soalan-soalan lazim berkenaan pelaburan

Jika ya, maka anda perlu miliki buku Buku Malaysia Melabur : 10 Benda Kita Kena Tahu.

Buku Malaysia Melabur juga telah berada dalam senarai MPH Best 2020 dalam kategori MPH Best Malay Non-Fiction 2020.

Sesungguhnya kami bersyukur diberi peluang oleh Allah untuk berubah menjadi lebih baik dan mendapat rezeki seperti yang diidamkan. Kami doakan semoga tuan puan juga dilimpahi rezeki yang penuh keberkatan.

Boleh miliki buku ini secara online di Shopee