Sektor-Sektor Saham Di Bursa Malaysia

Dalam pasaran saham Bursa Malaysia ada pelbagai sektor. Sektor-sektor ini wujud hasil daripada perniagaan yang dijalankan oleh syarikat tersenarai serta kebanyakan industri yang ada di Malaysia. 

Di Bursa Malaysia ada 13 sektor secara keseluruhannya. 13 sektor tersebut adalah seperti gambar rajah di bawah.

30 saham dengan modal pasaran terbesar pula membentuk indeks FBM KLCI. 

Jika dipecahkan kepada pasaran pula, Bursa Malaysia dikategorikan kepada 3 papan iaitu Papan Utama, Papan Ace dan Papan Leap. 

Kami ulaskan serba sedikit setiap sektor yang ada di Bursa Malaysia.

1. Pembinaan (Construction)

Sektor pembinaan dibenarkan beroperasi
Gambar: Berita Harian

Sektor pembinaan adalah antara penyumbang utama pembangunan ekonomi negara serta menentukan hala tuju infrastruktur sesebuah negara. Sektor pembinaan boleh terbahagi kepada tiga sub sektor seperti kejuruteraan awam, kediaman dan bukan kediaman. 

Syarikat yang terlibat secara langsung dan tidak langsung adalah seperti syarikat pembinaan, pengeluar bahan binaan dan penyedia servis berkaitan pembinaan. 

Sebagai seorang pelabur sudah pastinya kita ternanti-nantikan projek mega yang bakal diumumkan oleh kerajaan.

2. Servis & Produk Pengguna (Consumer Products & Services)

Optimis prestasi kukuh

Sektor pengguna merupakan antara sektor defensif kerana servis & produk daripda sektor ini merupakan keperluan kehidupan harian. Sebagai contoh makanan & minuman. Tidak kiralah berlakunya pandemik sekalipun, orang ramai tetap perlu makan & minum setiap hari. 

Oleh itu, sektor ini jarang terjejas sekiranya berlakunya krisis atau pandemik. Maka, tidak hairan jika syarikat sektor ini juga mampu memberi dividen secara konsisten.

3. Tenaga (Energy)

oil refinery, middle, body, water, daytime, rig, oil industry, work, sea, horizon over water

Sektor tenaga boleh dikategorikan kepada beberapa sub sektor contohnya seperti minyak & gas dan penyedia tenaga hijau.

Pergerakan harga saham syarikat minyak & gas amat volatile dan sangat berkait dengan harga semasa minyak mentah dunia terutamanya Brent Crude Oil dan WTI Crude Oil. Bagi tenaga hijau pula, saham berkaitan akan dipengaruhi oleh polisi tenaga hijau sesebuah negara.

4. Servis Kewangan (Financial Services) 

Sektor servis kewangan pula terdiri daripada syarikat-syarikat dalam sektor perbankan, insuran dan lain-lain. Beberapa syarikat sektor servis kewangan membentuk indeks FBM KLCI. Untuk pengetahuan anda, majoriti saham sektor servis kewangan adalah tidak patuh syariah. Antara yang patuh syariah adalah BIMB Holdings, Bursa Malaysia, RCE Capital dan Syarikat Takaful Malaysia. 

5. Penjagaan Kesihatan (Healthcare)

stethoscope, doctor, bless you, hospital, diagnosis, healthcare, focus on foreground, one person, midsection, close-up

Syarikat yang dikategorikan di bawah sektor penjagaan kesihatan adalah syarikat yang menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan, produk kesihatan serta produk kegunaan hospital seperti sarung tangan perubatan, pelitup muka dan banyak lagi.

Maka tidak hairanlah saham syarikat sarung tangan menjadi rebutan ketika di awal pandemik Covid-19.

6. Servis & Produk Industri (Industrial Products & Services)

industrial factory, various, factory, industrial, industry, manufacturing, indoors, technology, occupation, architecture

Sektor ini merupakan sektor yang sangat luas kerana terdapat banyak sub-sektor. Antaranya adalah bahagian automobil, bahan binaan, kimia, besi, pembungkusan, perkayuan, kejuruteraan & servis industri.

Pendek kata semua yang berkaitan dengan industri jatuh pada sektor ini. 

7. Perladangan (Plantation)

pile, brown, fruits, palm, oil, fruit, background, ripe, red, produce

Di Malaysia, syarikat yang tersenarai di bawah sektor perladangan adalah majoritinya menjalankan perniagaan perladangan kelapa sawit. Harga komoditi sawit sudah tentunya mempengaruhi harga saham sektor perladangan. Baru-baru ini harga minyak sawit mentah melonjak tinggi dan berjaya mencapai paras tertinggi dalam sejarah. Hal ini secara tidak langsung turut melonjakkan saham berkaitan perladangan kelapa sawit.

8. Hartanah (Property)

top-areas-in-Malaysia-for-properties-below-RM500000

Sektor hartanah merangkumi syarikat yang melabur dalam hartanah melalui pembangunan, pelaburan dan pemilikan termasuklah penyedia perkhidmatan hartanah seperti broker, agensi, syarikat pajak, syarikat pengurusan serta syarikat yang menyediakan servis nasihat.

9. Amanah Pelaburan Hartanah (REIT)

KLCCP Stapled Group to develop its first TOD in KL | The Edge Markets

Amanah pelaburan hartanah yang memfokuskan pelaburan dalam portfolio hartanah yang mampu menjana pendapatan seperti pusat membeli-belah, hotel, pejabat, dan pangsapuri.

Tahukah anda bagaimana REITs berfungsi?

REITs adalah instumen pelaburan yang membolehkan seorang individu membeli hartanah mahal atau mewah pada harga mampu milik. Dengan kata mudah, saham hartanah komersil yang disenaraikan di Bursa Malaysia diuruskan oleh pemaju hartanah tersebut. 

Pelabur pula mendapat pulangan dari hasil sewa, caj pengurusan hartanah dan lain-lain.

10. Teknologi (Technology)

artificial intelligence, technology, futuristic, science, intelligence, business, data, diagram, computer, three dimensional

Teknologi merupakan antara sektor terpenting bagi sebuah negara membangun. Revolusi teknologi berkembang dengan sangat pantas dan semua negara pastinya tidak mahu ketinggalan.

Antara industri yang boleh dikategorikan di bawah sektor teknologi adalah servis digital, semikonduktor, perisian, peralatan teknologi dan banyak lagi. Teknologi di negara ini mungkin masih lagi terhad jika dibandingkan dengan negara barat yang sudah jauh di hadapan dari sudut kemajuan teknologi.

Walaubagaimanapun, kita boleh berbangga kerana banyak pelabur asing yang melabur di negara ini dengan menubuhkan kilang pengeluaran dan pemasangan di negara ini. Ini mewujudkan peluang pekerjaan serta meningkatkan ekonomi negara.

11. Telekomunikasi & Media (Telecommunications & Media)

Syarikat di bawah sektor ini terdiri daripada syarikat media, peralatan telekomunikasi dan penyedia servis telekomunikasi.

12. Pengangkutan & Logistik (Transportation & Logistics)

Sektor ini merangkumi sektor yang menyediakan perkhidmatan pengangkutan termasuk syarikat yang menguruskan lapangan terbang, pelabuhan, pembekal kurier dan perkhidmatan logistik.

13. Utiliti (Utilities)

Sub sektor bagi utiliti adalah elektrik, air dan gas. Sektor utiliti juga boleh dianggap sebagai sektor defensif kerana setiap hari kita menggunakan elektrik, air dan gas bukan? Tidak kira dalam apa jua situasi, orang ramai tetap masih menggunakan utiliti untuk menjalani kehidupan harian. 

Nak belajar tutorial cari saham mengikut sektor? Rujuk artikel di bawah kerana dalam artikel tersebut kami kongsikan step by step cari saham mengikut sektor menggunakan laman sesawang Bursa Malaysia. 

Baca : Tutorial : Cari Saham Mengikut Sektor

Sekiranya anda ada laman sesawang lain untuk pilih saham mengikut sektor juga tidak menjadi masalah. Anda bebas memilih platform yang memudahkan diri anda.

Pastikan pelaburan yang dibuat adalah patuh syariah ya.

Baca : Kenali Produk Patuh Syariah Dalam Bursa Malaysia

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah (Mei 2023)

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) baru saja mengeluarkan senarai kemas kini sekuriti patuh Syariah yang berkuatkuasa 26 Mei 2023. Aktiviti ini pada kebiasaannya akan dijalankan pada bulan Mei dan November setiap tahun.

Bila tengok senarai, terkejut juga jadinya. Banyak nama-nama besar yang kini dah tak patuh syariah.

Jom kita tengok syarikat-syarikat yang baru masuk dalam senarai saham patuh syariah pada bulan November 2022.

Senarai Terkini Saham Patuh Syariah

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Ada sebanyak 27 syarikat kini dah patuh syariah, termasuklah yang baru IPO seperti ITMax, Leform, NationGate, TT Vision dan Vestland.

Antara nama-nama popular yang kini masuk ke dalam senarai saham patuh syariah pada bulan Mei 2023 adalah seperti Revenue dan Scomi.

Berikut pula merupakan saham-saham yang terkeluar daripada senarai patuh syariah yang terkini. Contohnya Malaysia Airports Holdings Bhd & Supermax Corporation Bhd.

Senarai Terkini Saham Tidak Patuh Syariah

802 Atau 82% Saham Di Bursa Malaysia Adalah Patuh Syariah, Peningkatan Daripada November 2022 Lalu

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Apa nak buat kalau saham yang kita beli sebelum ini patuh Syariah, tapi bukan lagi patuh Syariah?

1. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Melebihi Pelaburan Pokok

2. Saham Patuh Syariah Jadi Tidak Patuh Syariah, Harga Kurang Daripada Pelaburan Pokok

Macam Mana Nak Kenal Saham Patuh Syariah?

Selain daripada merujuk di laman web Suruhanjaya Sekuriti, kita juga boleh tengok di trading platform dan akan ada simbol yang membezakannya dengan saham-saham syarikat yang tidak patuh syariah.

Contohnya ada simbol ‘[S]’ atau simbol bulat kecil [°] di sebelah nama saham.

Sumber rujukan: Suruhanjaya Sekuriti

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee