Sektor-Sektor Saham Di Bursa Malaysia

Dalam pasaran saham Bursa Malaysia ada pelbagai sektor. Sektor-sektor ini wujud hasil daripada perniagaan yang dijalankan oleh syarikat tersenarai serta kebanyakan industri yang ada di Malaysia. 

Di Bursa Malaysia ada 13 sektor secara keseluruhannya. 13 sektor tersebut adalah seperti gambar rajah di bawah.

Sumber: Bursa Malaysia

30 saham dengan modal pasaran terbesar pula membentuk indeks FBM KLCI. 

Jika dipecahkan kepada pasaran pula, Bursa Malaysia dikategorikan kepada 3 papan iaitu Pasaran Utama, Pasaran ACE dan Pasaran LEAP. 

Sumber: Bursa Malaysia

Kami ulaskan serba sedikit setiap sektor yang ada di Bursa Malaysia.

1. Pembinaan (Construction)

Sektor pembinaan adalah antara penyumbang utama pembangunan ekonomi negara serta menentukan hala tuju infrastruktur sesebuah negara. Sektor pembinaan boleh terbahagi kepada tiga sub sektor seperti kejuruteraan awam, kediaman dan bukan kediaman. 

Syarikat yang terlibat secara langsung dan tidak langsung adalah seperti syarikat pembinaan, pengeluar bahan binaan dan penyedia servis berkaitan pembinaan. 

Sebagai seorang pelabur sudah pastinya kita ternanti-nantikan projek mega yang bakal diumumkan oleh kerajaan.

2. Servis & Produk Pengguna (Consumer Products & Services)

Sektor pengguna merupakan antara sektor defensif kerana servis & produk daripda sektor ini merupakan keperluan kehidupan harian. Sebagai contoh makanan & minuman. Tidak kiralah berlakunya pandemik sekalipun, orang ramai tetap perlu makan & minum setiap hari. 

Oleh itu, sektor ini jarang terjejas sekiranya berlakunya krisis atau pandemik. Maka, tidak hairan jika syarikat sektor ini juga mampu memberi dividen secara konsisten.

3. Tenaga (Energy)

Sektor tenaga boleh dikategorikan kepada beberapa sub sektor contohnya seperti minyak & gas dan penyedia tenaga hijau.

Pergerakan harga saham syarikat minyak & gas amat volatile dan sangat berkait dengan harga semasa minyak mentah dunia terutamanya Brent Crude Oil dan WTI Crude Oil. Bagi tenaga hijau pula, saham berkaitan akan dipengaruhi oleh polisi tenaga hijau sesebuah negara.

4. Servis Kewangan (Financial Services) 

Sektor servis kewangan pula terdiri daripada syarikat-syarikat dalam sektor perbankan, insuran dan lain-lain. Beberapa syarikat sektor servis kewangan membentuk indeks FBM KLCI. Untuk pengetahuan anda, majoriti saham sektor servis kewangan adalah tidak patuh syariah. Antara yang patuh syariah adalah BIMB Holdings, Bursa Malaysia, RCE Capital dan Syarikat Takaful Malaysia. 

5. Penjagaan Kesihatan (Healthcare)

Syarikat yang dikategorikan di bawah sektor penjagaan kesihatan adalah syarikat yang menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan, produk kesihatan serta produk kegunaan hospital seperti sarung tangan perubatan, pelitup muka dan banyak lagi.

Maka tidak hairanlah saham syarikat sarung tangan menjadi rebutan ketika di awal pandemik Covid-19.

6. Servis & Produk Industri (Industrial Products & Services)

Sektor ini merupakan sektor yang sangat luas kerana terdapat banyak sub-sektor. Antaranya adalah bahagian automobil, bahan binaan, kimia, besi, pembungkusan, perkayuan, kejuruteraan & servis industri.

Pendek kata semua yang berkaitan dengan industri jatuh pada sektor ini. 

7. Perladangan (Plantation)

Di Malaysia, syarikat yang tersenarai di bawah sektor perladangan adalah majoritinya menjalankan perniagaan perladangan kelapa sawit. Harga komoditi sawit sudah tentunya mempengaruhi harga saham sektor perladangan. Baru-baru ini harga minyak sawit mentah melonjak tinggi dan berjaya mencapai paras tertinggi dalam sejarah. Hal ini secara tidak langsung turut melonjakkan saham berkaitan perladangan kelapa sawit.

8. Hartanah (Property)

Sektor hartanah merangkumi syarikat yang melabur dalam hartanah melalui pembangunan, pelaburan dan pemilikan termasuklah penyedia perkhidmatan hartanah seperti broker, agensi, syarikat pajak, syarikat pengurusan serta syarikat yang menyediakan servis nasihat.

9. Amanah Pelaburan Hartanah (REIT)

Amanah pelaburan hartanah yang memfokuskan pelaburan dalam portfolio hartanah yang mampu menjana pendapatan seperti pusat membeli-belah, hotel, pejabat, dan pangsapuri.

Tahukah anda bagaimana REITs berfungsi?

REITs adalah instumen pelaburan yang membolehkan seorang individu membeli hartanah mahal atau mewah pada harga mampu milik. Dengan kata mudah, saham hartanah komersil yang disenaraikan di Bursa Malaysia diuruskan oleh pemaju hartanah tersebut. 

Pelabur pula mendapat pulangan dari hasil sewa, caj pengurusan hartanah dan lain-lain.

10. Teknologi (Technology)

Teknologi merupakan antara sektor terpenting bagi sebuah negara membangun. Revolusi teknologi berkembang dengan sangat pantas dan semua negara pastinya tidak mahu ketinggalan.

Antara industri yang boleh dikategorikan di bawah sektor teknologi adalah servis digital, semikonduktor, perisian, peralatan teknologi dan banyak lagi. Teknologi di negara ini mungkin masih lagi terhad jika dibandingkan dengan negara barat yang sudah jauh di hadapan dari sudut kemajuan teknologi.

Walaubagaimanapun, kita boleh berbangga kerana banyak pelabur asing yang melabur di negara ini dengan menubuhkan kilang pengeluaran dan pemasangan di negara ini. Ini mewujudkan peluang pekerjaan serta meningkatkan ekonomi negara.

11. Telekomunikasi & Media (Telecommunications & Media)

Syarikat di bawah sektor ini terdiri daripada syarikat media, peralatan telekomunikasi dan penyedia servis telekomunikasi.

12. Pengangkutan & Logistik (Transportation & Logistics)

Sektor ini merangkumi sektor yang menyediakan perkhidmatan pengangkutan termasuk syarikat yang menguruskan lapangan terbang, pelabuhan, pembekal kurier dan perkhidmatan logistik.

13. Utiliti (Utilities)

Sub sektor bagi utiliti adalah elektrik, air dan gas. Sektor utiliti juga boleh dianggap sebagai sektor defensif kerana setiap hari kita menggunakan elektrik, air dan gas bukan? Tidak kira dalam apa jua situasi, orang ramai tetap masih menggunakan utiliti untuk menjalani kehidupan harian. 

Nak belajar tutorial cari saham mengikut sektor? Rujuk artikel di bawah kerana dalam artikel tersebut kami kongsikan step by step cari saham mengikut sektor menggunakan laman sesawang Bursa Malaysia. 

Baca : Tutorial : Cari Saham Mengikut Sektor

Sekiranya anda ada laman sesawang lain untuk pilih saham mengikut sektor juga tidak menjadi masalah. Anda bebas memilih platform yang memudahkan diri anda.

Pastikan pelaburan yang dibuat adalah patuh syariah ya.

Baca : Kenali Produk Patuh Syariah Dalam Bursa Malaysia

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA