Tutorial Beli Emas Secara Online

Nak simpan emas ini mudah.
Tak perlu berhutang.
Tak perlu buat loan bank.
Tak perlu tunjuk payslip.

Beberapa bulan yang lalu, harga emas mencatatkan paras tertingginya dalam sejarah. Maka ramailah orang berpusu-pusu untuk mendapatkan emas di kedai emas yang berdekatan.

Tetapi tahukah anda terdapat cara mudah untuk beli emas iaitu secara online?

Ya, prosesnya sangat mudah:

1. Layari laman web https://www.kabgold.my dan lengkapkan borang pendaftaran

2. Semak emel dalam inbox dan klik ‘Verify Email Address’

3. Login dan anda boleh lihat sejarah harga emas bagi tempoh beberapa hari kebelakangan ini. Tekang butang ‘Buy Now’

4. Anda akan dibawa ke profil page dan anda boleh lihat tarikh anda menjadi ahli dan jumlah simpanan yang ada. Tekang butang ‘Buy Now’

5. Pilih berat emas yang ingin dibeli, minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM68 (berdasarkan harga emas RM272 segram). Tekan butang ‘Continue with Purchase’

6. Sahkan pembelian emas dan tekan butang ‘Proceed To Payment’

7. Bayar guna FPX dan pilih akaun bank pilihan anda

8. Cetak resit rasmi

Tahniah, anda telah berjaya beli emas pertama anda secara online.

Siapa Di Sebalik KAB Gold Ini?

Datuk Dr. Mohd Daud bin Bakar adalah Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Amanie. Beliau menyumbang bakti sebagai Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti, Astana International Financial Centre (AIFC), Kazakhstan, Lembaga Perkhidmatan Kewangan Labuan, First Abu Dhabi Bank (UAE), dan juga Permodalan Nasional Berhad. 

Mohamed Khairul Anuar bin Mohd Basri atau lebih dikenali sebagai Ustaz KAB adalah Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, KAB Goldynamics Sdn. Bhd. Beliau juga adalah pemilik Kumpulan Syarikat KAB iaitu KAB Media, KAB Foods and Beverages, Pertubuhan KAB dah Koperasi KAB. 

Apakah Potensi Pelaburan Emas?

Boleh tahan juga dengan 44.56% dalam masa 5 tahun, atau 8.91% setahun. Siapa sangka emas boleh bagi pulangan setinggi ini.

Rasa-rasanya harga emas akan naik lagi ke tak?

Siapa Yang Memantau Pelaburan Emas Di Malaysia?

Sebarang bentuk pelaburan memang dipantau secara aktif oleh Bank Negara Malaysia (BNM) pada setiap masa. Walaupun begitu, urusniaga jual beli emas dan perak tidak memerlukan permit atau lesen khas.

Cuma, jika ada syarikat jual beli emas yang bermasalah atau berpotensi untuk menjadi masalah, BNM akan menyenaraikan nama syarikat tersebut dalam senarai Consumer Alert List.

BNM juga berhak membuat serbuan atau mengambil apa-apa tindakan di bawah undang-undang jika menerima aduan daripada anggota masyarakat.

Jadi sebelum membuat sebarang pelaburan emas, perlu berhati-hati dan buat due diligence yang secukupnya. Paling penting, beli emas mesti boleh dapat emas.

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM64.50 (berdasarkan harga emas RM258 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Sunway REIT Beli Enam Kompleks Runcit, Pasar Raya Besar Giant Daripada Kwasa Pada RM520 Juta

KUALA LUMPUR, 16 Mac (Bernama) — Pemegang amanah Sunway REIT, RHB Trustees Bhd menandatangani perjanjian jual beli bersyarat dengan anak syarikat milik penuh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Kwasa Properties Sdn Bhd untuk membeli enam kompleks pasar raya besar/runcit Giant pada RM520 juta.

Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia pada Khamis, Sunway REIT menjelaskan cadangan pembelian itu dianggap sebagai transaksi pihak berkaitan susulan minat satu daripada pemegang unit utamanya iaitu KWSP.

“Pertimbangan pembelian itu adalah wajar selepas mengambil kira hartanah terbabit dibeli secara berasingan dan kolektif di bawah nilai pasaran hartanah, dengan pertimbangan pembelian meliputi diskaun kira-kira 12.3 peratus daripada agregat nilai pasaran hartanah seperti yang dinilai oleh jurunilai,” jelasnya.

Sunway REIT menyifatkan pelaburan berpotensi itu, dari segi penambahan keuntungan dan pengagihan seunit, akan meningkatkan kestabilan pendapatan menerusi perjanjian pajakan dan purata wajaran tarikh akhir pajakan portfolionya serta memperkukuh dan mempelbagaikan portfolio geografi syarikat sebagai kewajaran untuk cadangan pembelian itu.

Cadangan itu juga akan meningkatkan lagi kedudukan semasa Sunway REIT sebagai amanah pelaburan hartanah kedua terbesar yang disenaraikan di Malaysia berdasarkan nilai hartanah setakat 31 Dis, 2022, menurutnya.

— BERNAMA