Tutorial Beli Emas Secara Online

Nak simpan emas ini mudah.
Tak perlu berhutang.
Tak perlu buat loan bank.
Tak perlu tunjuk payslip.

Beberapa bulan yang lalu, harga emas mencatatkan paras tertingginya dalam sejarah. Maka ramailah orang berpusu-pusu untuk mendapatkan emas di kedai emas yang berdekatan.

Tetapi tahukah anda terdapat cara mudah untuk beli emas iaitu secara online?

Ya, prosesnya sangat mudah:

1. Layari laman web https://www.kabgold.my dan lengkapkan borang pendaftaran

2. Semak emel dalam inbox dan klik ‘Verify Email Address’

3. Login dan anda boleh lihat sejarah harga emas bagi tempoh beberapa hari kebelakangan ini. Tekang butang ‘Buy Now’

4. Anda akan dibawa ke profil page dan anda boleh lihat tarikh anda menjadi ahli dan jumlah simpanan yang ada. Tekang butang ‘Buy Now’

5. Pilih berat emas yang ingin dibeli, minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM68 (berdasarkan harga emas RM272 segram). Tekan butang ‘Continue with Purchase’

6. Sahkan pembelian emas dan tekan butang ‘Proceed To Payment’

7. Bayar guna FPX dan pilih akaun bank pilihan anda

8. Cetak resit rasmi

Tahniah, anda telah berjaya beli emas pertama anda secara online.

Siapa Di Sebalik KAB Gold Ini?

Datuk Dr. Mohd Daud bin Bakar adalah Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Amanie. Beliau menyumbang bakti sebagai Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti, Astana International Financial Centre (AIFC), Kazakhstan, Lembaga Perkhidmatan Kewangan Labuan, First Abu Dhabi Bank (UAE), dan juga Permodalan Nasional Berhad. 

Mohamed Khairul Anuar bin Mohd Basri atau lebih dikenali sebagai Ustaz KAB adalah Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, KAB Goldynamics Sdn. Bhd. Beliau juga adalah pemilik Kumpulan Syarikat KAB iaitu KAB Media, KAB Foods and Beverages, Pertubuhan KAB dah Koperasi KAB. 

Apakah Potensi Pelaburan Emas?

Boleh tahan juga dengan 44.56% dalam masa 5 tahun, atau 8.91% setahun. Siapa sangka emas boleh bagi pulangan setinggi ini.

Rasa-rasanya harga emas akan naik lagi ke tak?

Siapa Yang Memantau Pelaburan Emas Di Malaysia?

Sebarang bentuk pelaburan memang dipantau secara aktif oleh Bank Negara Malaysia (BNM) pada setiap masa. Walaupun begitu, urusniaga jual beli emas dan perak tidak memerlukan permit atau lesen khas.

Cuma, jika ada syarikat jual beli emas yang bermasalah atau berpotensi untuk menjadi masalah, BNM akan menyenaraikan nama syarikat tersebut dalam senarai Consumer Alert List.

BNM juga berhak membuat serbuan atau mengambil apa-apa tindakan di bawah undang-undang jika menerima aduan daripada anggota masyarakat.

Jadi sebelum membuat sebarang pelaburan emas, perlu berhati-hati dan buat due diligence yang secukupnya. Paling penting, beli emas mesti boleh dapat emas.

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM64.50 (berdasarkan harga emas RM258 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

KPK Kumpul Data Sebelum Cadangan Semakan Semula WPL Ke Atas Minyak Sawit Dihantar Ke MOF – Johari

TAIPING, 6 Julai (Bernama) — Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) akan mengumpul data berkaitan kos yang terlibat daripada semua pemain industri minyak sawit di negara ini sebelum cadangan semakan semula levi keuntungan luar biasa (WPL) ke atas minyak sawit dihantar kepada Kementerian Kewangan (MOF).

Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata cadangan tersebut akan dihantar kepada MOF sebelum pembentangan Belanjawan 2025.

“Kita buat satu purata dan melihat sama ada kos untuk mengeluarkan satu tan minyak sawit telah mencecah RM3,000. Jika harga pasaran CPO (minyak sawit mentah) tidak mencecah RM3,500, takkan kita nak panggil WPL?

“Sekarang kos dah meningkat. Sebelum bajet (cadangan diserahkan kepada MOF),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bukit Gantang Kali Ke-36 Tahun 2024 di sini hari ini.

Pada Khamis lepas, Johari berkata harga minyak sawit akan menjadi tidak kompetitif berbanding negara-negara pengeluar lain jika WPL ke atas minyak sawit di negara ini tidak disemak semula.

Sebelum ini, KPK telah meneliti isu levi keuntungan luar biasa yang dibangkitkan oleh penggiat industri selain turut mengadakan perundingan dengan pihak berkaitan.

Kadar WPL sebanyak 3.0 peratus dikenakan terhadap harga minyak sawit melebihi RM3,000 satu tan di Semenanjung Malaysia dan melebihi RM3,500 satu tan di Sabah dan Sarawak.

— BERNAMA