Tutorial Beli Emas Secara Online

Nak simpan emas ini mudah.
Tak perlu berhutang.
Tak perlu buat loan bank.
Tak perlu tunjuk payslip.

Beberapa bulan yang lalu, harga emas mencatatkan paras tertingginya dalam sejarah. Maka ramailah orang berpusu-pusu untuk mendapatkan emas di kedai emas yang berdekatan.

Tetapi tahukah anda terdapat cara mudah untuk beli emas iaitu secara online?

Ya, prosesnya sangat mudah:

1. Layari laman web https://www.kabgold.my dan lengkapkan borang pendaftaran

2. Semak emel dalam inbox dan klik ‘Verify Email Address’

3. Login dan anda boleh lihat sejarah harga emas bagi tempoh beberapa hari kebelakangan ini. Tekang butang ‘Buy Now’

4. Anda akan dibawa ke profil page dan anda boleh lihat tarikh anda menjadi ahli dan jumlah simpanan yang ada. Tekang butang ‘Buy Now’

5. Pilih berat emas yang ingin dibeli, minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM68 (berdasarkan harga emas RM272 segram). Tekan butang ‘Continue with Purchase’

6. Sahkan pembelian emas dan tekan butang ‘Proceed To Payment’

7. Bayar guna FPX dan pilih akaun bank pilihan anda

8. Cetak resit rasmi

Tahniah, anda telah berjaya beli emas pertama anda secara online.

Siapa Di Sebalik KAB Gold Ini?

Datuk Dr. Mohd Daud bin Bakar adalah Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan Amanie. Beliau menyumbang bakti sebagai Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti, Astana International Financial Centre (AIFC), Kazakhstan, Lembaga Perkhidmatan Kewangan Labuan, First Abu Dhabi Bank (UAE), dan juga Permodalan Nasional Berhad. 

Mohamed Khairul Anuar bin Mohd Basri atau lebih dikenali sebagai Ustaz KAB adalah Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif, KAB Goldynamics Sdn. Bhd. Beliau juga adalah pemilik Kumpulan Syarikat KAB iaitu KAB Media, KAB Foods and Beverages, Pertubuhan KAB dah Koperasi KAB. 

Apakah Potensi Pelaburan Emas?

Boleh tahan juga dengan 44.56% dalam masa 5 tahun, atau 8.91% setahun. Siapa sangka emas boleh bagi pulangan setinggi ini.

Rasa-rasanya harga emas akan naik lagi ke tak?

Siapa Yang Memantau Pelaburan Emas Di Malaysia?

Sebarang bentuk pelaburan memang dipantau secara aktif oleh Bank Negara Malaysia (BNM) pada setiap masa. Walaupun begitu, urusniaga jual beli emas dan perak tidak memerlukan permit atau lesen khas.

Cuma, jika ada syarikat jual beli emas yang bermasalah atau berpotensi untuk menjadi masalah, BNM akan menyenaraikan nama syarikat tersebut dalam senarai Consumer Alert List.

BNM juga berhak membuat serbuan atau mengambil apa-apa tindakan di bawah undang-undang jika menerima aduan daripada anggota masyarakat.

Jadi sebelum membuat sebarang pelaburan emas, perlu berhati-hati dan buat due diligence yang secukupnya. Paling penting, beli emas mesti boleh dapat emas.

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM64.50 (berdasarkan harga emas RM258 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Jom Kenali Sejarah Emas Dalam Peradaban Manusia

Sebut sahaja pasal emas, pastinya ramai yang telah sedia maklum tentang betapa berharganya ia. Emas menjadi satu simbol kekayaan dari dahulu sehinggalah sekarang. Nilai emas itu sendiri begitu berharga malah strukturnya yang sentiasa bersinar, cantik dan tidak berkarat sekaligus sukar untuk diperolehi menjadikan ianya menjadi buruan ramai orang. Keistimewaan inilah yang telah menjadikan emas diiktiraf.

Tahukah anda, Greek, Rom dan Parsi menggunapakai emas sebagai mata wang mereka.

Petikan Al Quran dari surah Al-Hajj, ayat 23 ada menerangkan bahawa:

“Allah Swt akan memberikan penduduk syurga gelang-gelang yang diperbuat daripada emas dan mutiaranya sebagai hadiah kepada hamba-hambanya yang berjaya.”

Petikan ini menerangkan bahawa emas bukan sahaja bernilai di dunia malah ianya juga sangat bernilai di akhirat kelak.

Sejarah emas sendiri ada menyatakan bahawa emas telah mempunyai hubungan dalam peradaban manusia sejak beribu tahun dahulu lagi. Ahli-ahli sejarah telah menemukan potongan-potongan emas di dalam sebuah gua di Sepanyol oleh manusia paleolitik lagi. Penemuan ini kira-kira 40,000 tahun sebelum masihi. Penemuan ini jelas menyatakan bahawasanya emas telah digunakan dalam kehidupan manusia sejak dahulu lagi.

Di Iraq, 3000 tahun sebelum masihi lagi, emas berfungsi sebagai pertukaran. Ini dibuktikan melalui penemuan hiasan dan syilling pada ketika itu.

Pada zaman tamadun Mesir tahun 2500 sebelum masihi, emas dan perak telah digunakan sebagai urusan perdagangan. Di Mesir syilling emas seberat 11.3 gram telah dihasilkan bertujuan untuk menjadi ukuran alat penukaran perdagangan antarabangsa.

Sejarah Emas Dalam Islam

Lahirnya Islam yang dibawa oleh Rasulullah SAW telah membawa perubahan dalam ekonomi. Emas telah dijadikan sebagai mata wang dalam sebarang aktiviti ekonomi. Pada ketika itu, satu syilling dinar emas seberat 4.25 gram emas.

Nabi Sulaiman yang merupakan seorang nabi paling kaya, telah menghiaskan istana dan kerajaannya dengan emas.

Pada 1400 tahun ketika zaman Rasulullah SAW, 1 dinar emas bersamaan dengan seekor kambing.

Sejarah Emas Dalam Tamadun Nusantara & Tanah Melayu

Gambar : Jejak Tarbiah

Tamadun Majapahit, dan Melayu Srivijaya telah menggunapakai emas sebagai mata wang atas tujuan dalam perdagangan maritim.

Negeri –negeri Melayu iaitu Kedah, Kelantan, Terengganu dan Perlis dikatakan mempunyai sejarah dengan Negara Siam. Negeri – negeri ini dikatakan telah menghantar Bunga Emas kepada Negara Siam.

Itulah serba sedikit pengetahuan tentang kisah silam emas. Banyak lagi kisah lama berkenaan dengan emas untuk dibungkah dan dipertontonkan kepada umum.

Sekarang telah menjadi trend orang suka menyimpan duit dalam bentuk emas. Untuk orang yang rasa susah menyimpan (bukan senang nak ubah tabiat), emas adalah ubatnya.

Atau pun jika ada masalah duit simpanan yang selalu bocor, dan nak pastikan duit simpanan bertahan lama, simpanlah tunai cukup sekadar 3 – 6 bulan pendapatan. Selebihnya lebih baik disimpan dalam bentuk emas. Modal untuk mula menyimpan emas pun dah murah sangat sekarang.

Mula dengan RM5 pun boleh sekarang! Nak tahu caranya? Baca lagi JOM BELI EMAS UNTUK MASA DEPAN YANG LEBIH TERJAMIN