6 Tips Marketing Telekung Siti Khadijah

Dikenali dengan kualiti tinggi dan rekaan eksklusif, Telekung Siti Khadijah berjaya menapakkan diri dalam arena fesyen muslimah hanya dengan satu produk saja iaitu telekung.

Pengasasnya juga bukan calang-calang orangnya. Puan Hajah Pazdilah Enda Sulaiman telah mendapat anugerah Women Entrepreneur Award 2016, Anugerah Usahawan Wanita E50 2017, Anugerah Pemasaran Digital oleh SME Corp dan banyak lagi.

Kini, jenama Telekung Siti Khadijah dikenali orang ramai di dalam dan luar negara. Hebat kan!

Bermula dengan minat, ianya bertukar kepada sebuah perniagaan yang memberi manfaat kepada semua wanita dalam ibadah. Itulah konsep yang ditekankan dalam perniagaan dan pemasaran mereka.

Jom kite tengok beberapa tips marketing dan rahsia Telekung Siti Khadijah yang kini merupakan jenama yang besar dan dikenali ramai.

1. Kualiti Premium Dan Target Market Sesuai

Semua orang tahu bahawa Telekung Siti Khadijah mahal harganya, paling murah pun RM150 ke atas katanya. Tetapi itu bukanlah kelemahan produk mereka, sebaliknya itu adalah kelebihan dan keistimewaan produk mereka di mana ia diperbuat daripada bahan premium dan eksklusif yang sangat berkualiti.

Selaras dengan itu, ia disasarkan kepada target market yang bersesuaian.

2. Jenama, Tagline Dan Aspirasi

Bagi mengukuhkan jenama mereka, perkataan ‘Siti Khadijah’ sering disebut dan diletakkan di mana-mana termasuklah billboard, iklan, gambar dan sebagainya. Makin banyak orang lihat jenama kita, makin orang mengenalinya.

Taglinenya ‘Lambang Cinta Abadi’ juga sering diwar-warkan dan menjadi ingatan semua. Sempena mengambil aspirasi daripada isteri Nabi Muhammad SAW, nama Siti Khadijah digunakan untuk telekung premium ini.

3. Pelbagai Medium Pemasaran

Kredit Gambar: Siti Khadijah

Bermula menjual secara offline dari suatu organisasi yang bersesuai dengan produk telekung, mereka menembusi talian internet pula dengan membeli domain www.sitikhadijah.com. Marketing seterusnya adalah melalui media tv pula dimana mereka dijemput ke Wanita Hari Ini (WHI) berikutan seorang pelanggan Siti Khadijah adalah seorang penerbit rancangan tersebut.

Sejak daripada itu, jenama Siti Khadijah dikenali ramai dan mendapat tempat dalam pasaran.

4. Pentingkan Hak Cipta

Jangan dipandang sebelah mata, Telekung Siti Khadijah telah berdaftar dengan Reka Bentuk Hak Cipta Dan Industri. Pernah rekaan telekung mereka diciplak oleh sebuah syarikat jualan langsung antarabangsa pada tahun 2010.

Akhirnya, Siti Khadijah berjaya memenangi kes tersebut.

5. Mengamalkan Strategi ‘Blue Ocean’

Strategi Blue Ocean yang diamalkan oleh pemilik Siti Khadijah, Puan Padzillah ternyata membuahkan hasil.  Biarpun banyak saingan yang menjual telekung, beliau menjadi lebih kreatif dalam operasi dan pemasaran. 

6. Team Yang Power

Kredit Gambar: Siti Khadijah

Bukan sahaja team marketing yang power, tetapi bahagian produksi juga perlu power! Tidak menganggap team sebagai pekerja tetapi anggaplah sebagai keluarga.

Itu rahsianya team mereka menjadi rapat seperti keluarga. Tambahan pula, mereka pernah mengiklankan untuk mencari ‘keluarga’ Siti Khadijah, bukannya pekerja.

Dengan adanya team dan strategi yang mantap, kualiti serta target pasaran yang betul, pasti kejayaan dapat dicapai. Belajarlah daripada mereka yang lebih berjaya daripada kita.

Semoga tips marketing dan pencapaian Siti Khadijah pada hari ini dapat mengajar anda dan perniagaan anda lebih bangkit.

Sumber Rujukan: Tzkrh

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee