6 Tips Marketing Telekung Siti Khadijah

Dikenali dengan kualiti tinggi dan rekaan eksklusif, Telekung Siti Khadijah berjaya menapakkan diri dalam arena fesyen muslimah hanya dengan satu produk saja iaitu telekung.

Pengasasnya juga bukan calang-calang orangnya. Puan Hajah Pazdilah Enda Sulaiman telah mendapat anugerah Women Entrepreneur Award 2016, Anugerah Usahawan Wanita E50 2017, Anugerah Pemasaran Digital oleh SME Corp dan banyak lagi.

Kini, jenama Telekung Siti Khadijah dikenali orang ramai di dalam dan luar negara. Hebat kan!

Bermula dengan minat, ianya bertukar kepada sebuah perniagaan yang memberi manfaat kepada semua wanita dalam ibadah. Itulah konsep yang ditekankan dalam perniagaan dan pemasaran mereka.

Jom kite tengok beberapa tips marketing dan rahsia Telekung Siti Khadijah yang kini merupakan jenama yang besar dan dikenali ramai.

1. Kualiti Premium Dan Target Market Sesuai

Semua orang tahu bahawa Telekung Siti Khadijah mahal harganya, paling murah pun RM150 ke atas katanya. Tetapi itu bukanlah kelemahan produk mereka, sebaliknya itu adalah kelebihan dan keistimewaan produk mereka di mana ia diperbuat daripada bahan premium dan eksklusif yang sangat berkualiti.

Selaras dengan itu, ia disasarkan kepada target market yang bersesuaian.

2. Jenama, Tagline Dan Aspirasi

Bagi mengukuhkan jenama mereka, perkataan ‘Siti Khadijah’ sering disebut dan diletakkan di mana-mana termasuklah billboard, iklan, gambar dan sebagainya. Makin banyak orang lihat jenama kita, makin orang mengenalinya.

Taglinenya ‘Lambang Cinta Abadi’ juga sering diwar-warkan dan menjadi ingatan semua. Sempena mengambil aspirasi daripada isteri Nabi Muhammad SAW, nama Siti Khadijah digunakan untuk telekung premium ini.

3. Pelbagai Medium Pemasaran

Kredit Gambar: Siti Khadijah

Bermula menjual secara offline dari suatu organisasi yang bersesuai dengan produk telekung, mereka menembusi talian internet pula dengan membeli domain www.sitikhadijah.com. Marketing seterusnya adalah melalui media tv pula dimana mereka dijemput ke Wanita Hari Ini (WHI) berikutan seorang pelanggan Siti Khadijah adalah seorang penerbit rancangan tersebut.

Sejak daripada itu, jenama Siti Khadijah dikenali ramai dan mendapat tempat dalam pasaran.

4. Pentingkan Hak Cipta

Jangan dipandang sebelah mata, Telekung Siti Khadijah telah berdaftar dengan Reka Bentuk Hak Cipta Dan Industri. Pernah rekaan telekung mereka diciplak oleh sebuah syarikat jualan langsung antarabangsa pada tahun 2010.

Akhirnya, Siti Khadijah berjaya memenangi kes tersebut.

5. Mengamalkan Strategi ‘Blue Ocean’

Strategi Blue Ocean yang diamalkan oleh pemilik Siti Khadijah, Puan Padzillah ternyata membuahkan hasil.  Biarpun banyak saingan yang menjual telekung, beliau menjadi lebih kreatif dalam operasi dan pemasaran. 

6. Team Yang Power

Kredit Gambar: Siti Khadijah

Bukan sahaja team marketing yang power, tetapi bahagian produksi juga perlu power! Tidak menganggap team sebagai pekerja tetapi anggaplah sebagai keluarga.

Itu rahsianya team mereka menjadi rapat seperti keluarga. Tambahan pula, mereka pernah mengiklankan untuk mencari ‘keluarga’ Siti Khadijah, bukannya pekerja.

Dengan adanya team dan strategi yang mantap, kualiti serta target pasaran yang betul, pasti kejayaan dapat dicapai. Belajarlah daripada mereka yang lebih berjaya daripada kita.

Semoga tips marketing dan pencapaian Siti Khadijah pada hari ini dapat mengajar anda dan perniagaan anda lebih bangkit.

Sumber Rujukan: Tzkrh

Previous ArticleNext Article

8 Tips Untuk Sentiasa Bermotivasi

Motivasi adalah apa yang membuat kita terus berusaha apabila segala-galanya kelihatan rumit. Ia adalah dorongan yang membawa kita ke hadapan untuk mencapai matlamat kita. Motivasi adalah penting kerana ia membolehkan kita menangani halangan dan ujian. Apabila kita bermotivasi, kita lebih cenderung mempunyai etika kerja yang positif, menjadi produktif, dan mempunyai sikap positif yang membawa kepada kejayaan.

Untuk kekal bermotivasi sepanjang masa adalah sedikit sukar. Kita tidak dapat mengawal mood atau perasaan kita dan kadang-kadang ia berubah dengan cepat tanpa disedari. Artikel ini akan membimbing anda melalui 8 tindakan yang akan membantu anda kekal bermotivasi sepanjang masa.

1. Tetapkan Sasaran

Apabila anda menetapkan sasaran, anda memutuskan untuk bertindak melakukan perkara-perkara yang akan membantu anda mencapai hasil yang anda inginkan. Sasaran membimbing perhatian anda ke arah tertentu yang boleh diukur dan mempunyai matlamat akhir. Ini akan membantu anda kekal bermotivasi. Kajian telah menunjukkan bahawa apabila jurujual menetapkan sasaran, mereka mampu membuat lebih banyak jualan dan apabila seseorang membuat komitmen untuk kuruskan badan (sebanyak 30 kilogram sebagai contoh), mereka akan lebih cenderung untuk meningkatkan tahap kecergasan mereka setiap hari.

2. Pilih Sasaran/Matlamat Yang Menarik Minat Anda

Anda lebih cenderung untuk kekal bermotivasi jika anda melakukan sesuatu yang anda minat daripada melakukan sesuatu yang orang lain inginkan untuk anda. Orang lain boleh memberikan kita matlamat atau objektif yang kita dapati tidak menarik untuk dilaksanakan. Oleh itu, dalam mencapai matlamat, cuba cari sesuatu yang menarik minat anda untuk capai.

3. Jadikan Matlamat Anda Diketahui Umum

Anda harus nyatakn matlamat anda secara terbuka. Jika anda memberitahu semua orang tentang matlamat dan sasaran anda, mereka akan terus mengingatkan anda tentang matlamat anda. Anda akan berasa malu jika anda tidak mencapai matlamat tersebut dan ini akan meningkatkan motivasi anda untuk bekerja keras ke arah mencapai matlamat tersebut. Kebanyakan orang disekeliling anda mempunytai sikap ingin membantu orang lain. Apabila anda nyatakan matlamat anda, mereka akan membantu anda apabila anda menghadapi kesukaran.

4. Merangka Strategi Untuk Mencapai Matlamat Anda

Merangka strategi adalah langkah seterusnya ke arah mencapai matlamat anda. Anda perlu menetapkan visi dan misi yang jelas tentang apa yang anda mahukan dan memikirkan bagaimana ia akan dilaksanakan. Pecahkan matlamat anda kepada aktiviti-aktiviti kecil yang boleh diurus dan tetapkan tempoh masa yang sesuai untuk setiap aktiviti tersebut. Gariskan pelan tindakan terperinci  untuk mencapai objektif anda.

5. Semak Matlamat Dan Kemajuan Anda Secara Berkala

Memantau kemajuan sendiri adalah penting untuk mencapai matlamat. Kita harus bertanya kepada diri sendiri sama ada kita berada di landasan yang betul atau tidak. Sekiranya tidak, bagaimana kita boleh memperbaiki keadaan? Kita perlu sedar apa yang sedang berlaku terhadap rancangan kita, apa yang salah, di mana kita terpesong dan bagaimana kita boleh membetulkannya. Jadikan amalan menyemak pencapaian matlamat kita sebagai sebahagian daripada rutin harian dengan menyimpan jurnal atau menggunakan aplikasi dalam telefon pintar.

6. Mengekalkan Momentum

Mulakan pelaksanaan matlamat anda dengan langkah-langkah mudah dan kecil. Anda mesti sentiasa bermula dengan langkah-langkah kecil dan mudah supaya anda senang mendapatkan momentum. Raikan diri sendiri atas pencapaian anda. Senaraikan perkara-perkara yang “telah siap”. Ini akan mendorong anda untuk bekerja lebih kuat dan bersungguh-sungguh.

7. Dapatkan Mentor

Perbincangan dengan mentor boleh membantu anda mengenal pasti peluang baru, membuka minda anda kepada idea-idea baru, menasihati anda tentang cara menavigasi objektif, dan menjadi komponen penting dalam proses mencapai matlamat anda. Seorang mentor boleh membantu anda memahami apa yang diperlukan berdasarkan kedudukan dan persekitaran anda, mengenal pasti kemahiran yang anda perlukan dan menetapkan objektif bersama-sama. Apabila anda mempunyai visi yang jelas tentang ke mana anda mahu pergi, anda akan lebih didorong untuk mencapai objektif tersebut.

8. Kelilingi Diri Anda dengan Individu Positif

Mengekalkan fokus pada matlamat akhir anda adalah lebih mudah apabila anda mengelilingi diri anda dengan pengaruh yang baik. Anda akan berasa lebih yakin dengan diri sendir apabila dikelilingi individu-individu yang positif. Apabila anda menghabiskan masa dengan individu yang positif, anda akan berasa bertenaga dan bersemangat. Orang yang gembira, sihat, dan optimis dalam pandangan mereka terhadap kehidupan adalah seorang yang berjaya.

Artikel ini ditulis oleh Dr. Ahmad Monir bin Abdullah. Beliau kini bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai Pensyarah Kanan di Pusat Kajian Keutuhan Tadbir Urus & Akauntabiliti (Grace). Beliau mempunyai pengalaman luas sebagai ahli akademik dan juga pengamal perakaunan dalam industri. Penulis boleh dihubungi di [email protected]

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing