6 Tips Marketing Telekung Siti Khadijah

Dikenali dengan kualiti tinggi dan rekaan eksklusif, Telekung Siti Khadijah berjaya menapakkan diri dalam arena fesyen muslimah hanya dengan satu produk saja iaitu telekung.

Pengasasnya juga bukan calang-calang orangnya. Puan Hajah Pazdilah Enda Sulaiman telah mendapat anugerah Women Entrepreneur Award 2016, Anugerah Usahawan Wanita E50 2017, Anugerah Pemasaran Digital oleh SME Corp dan banyak lagi.

Kini, jenama Telekung Siti Khadijah dikenali orang ramai di dalam dan luar negara. Hebat kan!

Bermula dengan minat, ianya bertukar kepada sebuah perniagaan yang memberi manfaat kepada semua wanita dalam ibadah. Itulah konsep yang ditekankan dalam perniagaan dan pemasaran mereka.

Jom kite tengok beberapa tips marketing dan rahsia Telekung Siti Khadijah yang kini merupakan jenama yang besar dan dikenali ramai.

1. Kualiti Premium Dan Target Market Sesuai

Semua orang tahu bahawa Telekung Siti Khadijah mahal harganya, paling murah pun RM150 ke atas katanya. Tetapi itu bukanlah kelemahan produk mereka, sebaliknya itu adalah kelebihan dan keistimewaan produk mereka di mana ia diperbuat daripada bahan premium dan eksklusif yang sangat berkualiti.

Selaras dengan itu, ia disasarkan kepada target market yang bersesuaian.

2. Jenama, Tagline Dan Aspirasi

Bagi mengukuhkan jenama mereka, perkataan ‘Siti Khadijah’ sering disebut dan diletakkan di mana-mana termasuklah billboard, iklan, gambar dan sebagainya. Makin banyak orang lihat jenama kita, makin orang mengenalinya.

Taglinenya ‘Lambang Cinta Abadi’ juga sering diwar-warkan dan menjadi ingatan semua. Sempena mengambil aspirasi daripada isteri Nabi Muhammad SAW, nama Siti Khadijah digunakan untuk telekung premium ini.

3. Pelbagai Medium Pemasaran

Kredit Gambar: Siti Khadijah

Bermula menjual secara offline dari suatu organisasi yang bersesuai dengan produk telekung, mereka menembusi talian internet pula dengan membeli domain www.sitikhadijah.com. Marketing seterusnya adalah melalui media tv pula dimana mereka dijemput ke Wanita Hari Ini (WHI) berikutan seorang pelanggan Siti Khadijah adalah seorang penerbit rancangan tersebut.

Sejak daripada itu, jenama Siti Khadijah dikenali ramai dan mendapat tempat dalam pasaran.

4. Pentingkan Hak Cipta

Jangan dipandang sebelah mata, Telekung Siti Khadijah telah berdaftar dengan Reka Bentuk Hak Cipta Dan Industri. Pernah rekaan telekung mereka diciplak oleh sebuah syarikat jualan langsung antarabangsa pada tahun 2010.

Akhirnya, Siti Khadijah berjaya memenangi kes tersebut.

5. Mengamalkan Strategi ‘Blue Ocean’

Strategi Blue Ocean yang diamalkan oleh pemilik Siti Khadijah, Puan Padzillah ternyata membuahkan hasil.  Biarpun banyak saingan yang menjual telekung, beliau menjadi lebih kreatif dalam operasi dan pemasaran. 

6. Team Yang Power

Kredit Gambar: Siti Khadijah

Bukan sahaja team marketing yang power, tetapi bahagian produksi juga perlu power! Tidak menganggap team sebagai pekerja tetapi anggaplah sebagai keluarga.

Itu rahsianya team mereka menjadi rapat seperti keluarga. Tambahan pula, mereka pernah mengiklankan untuk mencari ‘keluarga’ Siti Khadijah, bukannya pekerja.

Dengan adanya team dan strategi yang mantap, kualiti serta target pasaran yang betul, pasti kejayaan dapat dicapai. Belajarlah daripada mereka yang lebih berjaya daripada kita.

Semoga tips marketing dan pencapaian Siti Khadijah pada hari ini dapat mengajar anda dan perniagaan anda lebih bangkit.

Sumber Rujukan: Tzkrh

Sesiapa yang rasa nak mulakan perubahan tetapi masih rasa kurang keyakinan diri. Rasa lemah semangat untuk bertindak. Rasa macam semua benda dia buat, tak menjadi. Penat buat kerja. Pernah rasa nak GIVE UP! Hampir BURN OUT!

Dapatkan buku “Percaya Sebelum Berjaya” Edisi Terkini. Apa bestnya buku ni?

InsyaAllah, Buku PSB ni telah terbukti membantu beribu pembacanya untuk:

🔥 Lebih bermotivasi untuk mengejar impian dan cita-cita

🔥 Lebih keyakinan untuk berhadapan dan mengatasi masalah yang menghalang impian tercapai

🔥 Lebih jelas bagaimana untuk mengatasi mental block yang menyebabkan usaha anda terbantut

🔥 Lebih konsisten dengan usaha dan tindakan agar pantas mencapai kejayaan.

🔥 Mencapai ketenangan yang luar biasa kerana mampu berdamai dengan kekecewaan demi kekecewaan

Dapatkannya sekarang di -> www.PercayaBerjaya.com

Previous ArticleNext Article

Sejarah Lamborghini Yang Bersaing Di Pasaran Supercar Dengan Ferrari

Jika tidak kerana keceluparan Enzo Ferrari, jenama Lamborghini tidak akan wujud pada hari ini. Walaupun nampak macam pelik, itulah hakikat sebenar yang telah berlaku dalam dunia automotif.

Oleh itu, tidak hairanlah Lamborghini merupakan satu-satunya pesaing terdekat kepada Ferrari dalam dunia automotif dan sememangnya jenama tersebut diwujudkan untuk menewaskan Ferrari dalam kategori supercar.

Baca: Kisah Kejayaan Pengasas Ferrari

Enzo Ferrari yang terkenal dengan seorang yang outspoken sering menimbulkan kemarahan pesaing mereka.

Selain Lamborghini, Enzo Ferrari juga turut memperkecilkan kenderaan jenama Ford yang mana akhirnya Ferrari terpaksa akur dengan kekalahan mereka dalam perlumbaan di litar Perancis yang mana kisah ini telah diabadikan dalam sebuah filem yang bertajuk “Ford vs Ferrari”.

Permulaan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari2-700x394.jpg
Kredit Gambar: Motor Valley

Kenderaan supercar Lamborghini ini diperkenalkan pada tahun 1963 oleh Ferruccio Lamborghini. Beliau sebelum ini merupakan seorang industrialist yang mempunyai syarikat menghasilkan traktor.

Ferruccio Lamborghini dilahirkan pada tahun 1916 dan pernah membantu Itali dalam Perang Dunia Kedua. Syarikat beliau menyediakan peralatan lori perang kepada Itali semasa berlakunya perang tersebut.

Selepas perang dunia kedua berakhir, perniagaan traktor syarikatnya mendapat tempat di Itali dan menjadikan dirinya seorang yang kaya-raya.

Peristiwa penubuhan syarikat ini berlaku apabila Ferruccio Lamborghini berjumpa dengan Enzo Ferrari di mana pada ketika itu, beliau memiliki sebuah kereta Ferrari dan tidak berpuas hati dengan kenderaan tersebut.

Beliau mengriktik jentera Ferrari yang dikatakan tidak sempurna tetapi malangnya, kritikan itu telah dibalas oleh Enzo Ferrari dengan angkuh sekali.

Dikatakan Enzo Ferrari telah membalas kritikan tersebut dengan mengatakan bahawa beliau tidak perlu mendengar pandangan dari seseorang yang hanya tahu dalam menghasilkan traktor, bukan sebuah supercar.

Kredit Gambar: Motor Valley

Kata-kata tersebut telah membuat Ferruccio Lamborghini terbakar dan beliau berazam untuk membangunkan kenderaan supercar yang lagi bagus daripada Ferrari.

Beliau yang mempunyai banyak kelebihan daripada sudut kewangan, telah membangunkan sebuah syarikat kenderaan menggunakan namanya sendiri iaitu Lamborghini.

Beliau menggunakan lambang lembu kerana horoskop tarikh kelahirannya adalah Taurus.

Kenderaan rasmi pertama keluaran syarikat tersebut dikenali sebagai GT350 yang mempunyai enjin V 12. Seterusnya, kereta GT400 merupakan kenderaan yang terlaris keluaran syarikat tersebut pada era 1960-an.

Perkembangan Lamborghini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari4-700x525.jpg
Kredit Gambar: Supercars.Net

Selepas mempunyai syarikat kenderaan supercar, Ferruccio Lamborghini mula fokus kepada syarikat tersebut dan menjual semua saham dalam syarikat traktor.

Kejayaan Lamborghini amat memberangsangkan pada era 1970-an lalu Lamborghini telah menjual semua pemilikan saham syarikatnya kepada pihak luar.

Disebabkan syarikat ini mempunyai prestij yang tinggi, banyak pengeluar kenderaan yang ingin memiliki syarikat ini. Di antara syarikat terawal yang memiliki syarikat ini adalah Chrysler.

Chrysler membeli Lamborghini pada tahun 1987 dan jodoh kedua syarikat ini tidak panjang disebabkan Chrysler tidak memahami pasaran segmen kenderaan supercar.

Lamborghini kemudiannya dijual kepada pelabur luar dan jangan terkejut bahawa negara jiran kita Indonesia pernah memillki Lamborghini ini.

Lamborghini Pada Hari Ini

This image has an empty alt attribute; its file name is Sejarah-Syarikat-Lamborghini-Yang-Bersaing-Di-Pasaran-Supercar-Dengan-Ferrari5-700x356.jpg
Kredit Gambar: The Star

Kebangkitan Lamborghini bermula pada awal tahun 2000 di mana Volkswagen telah membeli Lamborghini dan dijadikan anak syarikat mereka.

Di bawah syarikat terbesar automotif Jerman ini, Lamborghini banyak mendapat sentuhan magis Volkswagen dan menjadi kenderaan yang dipandang tinggi oleh penggemar kenderaan supercar.

Volkswagen telah berjaya menaikkan imej Lamborghini di mata dunia dan kekal menjadi pesaing terdekat kepada Ferrari dalam kategori supercar.

Walaupun mencapai kejayaan yang luar biasa di bawah payung Volkswagen, terdapat ura-ura yang mengatakan Lamborghini akan dijual kepada pihak luar dalam masa yang terdekat.

Baca: Volkswagen Bakal Jual Sebahagian Daripada Bugatti Dan Lamborghini Untuk Fokus Kepada Kenderaan Elektrik

Desas-desus yang bermain di dalam dunia automotif yang menyatakan Volkswagen bakal menjual syarikat tersebut bagi fokus kepada penghasilan kenderaan elektrik bagi menyaingi dominasi Tesla.

Sumber Rujukan: Lamborghini

Majalah Labur