Soalan-Soalan Yang Sering Ditanyakan Mengenai Amanah Saham Bumiputera (ASB)

Anda mungkin sudah sedia maklum dengan Amanah Saham Berhad (ASB) tetapi tidak pasti tentang fungsinya dan mengapa ia adalah sesuatu perkara yang besar. Sesetengah daripada anda mungkin tahu mengenainya tetapi tidak tahu bagaimana untuk mendapatkan beberapa unitnya. Di sini kami akan menerangkan kepada anda perkara asas mengenai ASB.

Nah, sudah tiba masanya kami menerangkan dasar-dasar ASB. Teruskan membaca!

Soalan 1) Apakah ASB?

Dilancarkan pada 1990 khas untuk bumiputera Malaysia, ASB atau Amanah Saham Bumiputera adalah dana unit amanah popular yang dimiliki oleh syarikat pelaburan terbesar negara, Permodalan Nasional Berhad (PNB).

ASB dimulakan oleh PNB berkaitan kerajaan dengan matlamat untuk mengukuhkan kedudukan ekonomi bumiputera dengan menyediakan masyarakat dengan kenderaan tambahan untuk menyelamatkan dan melabur.

ASB pada dasarnya ialah dana ekuiti pendapatan jangka panjang dengan harga tetap RM1 seunit yang tidak mengenakan bayaran untuk jualan unit atau penebusan.

Soalan 2) Berapa banyak anda boleh melabur ke ASB?

Anda boleh melabur seberapa jumlah bawah RM200,000 pada bila-bila masa untuk membeli unit ASB dan juga bebas untuk melanggan unit-unit tambahan dalam had. Tidak ada had mengenai jumlah nilai akaun ASB yang boleh melebihi RM200,000 jika ia disebabkan oleh keuntungan dividen.

Soalan 3) Apakah risiko yang terlibat?

ASB dianggap sebagai berisiko rendah tetapi secara konsisten mempunyai pulangan tinggi kepada alat simpanan dan pelaburan. Berisiko rendah kerana nilai modal dari pelaburan ASB anda tidak mungkin menyusut seperti yang diikat oleh peratutan kerajaan.

Walau bagaimanapun, risiko rendah tidak berisiko. Nilai pelaburan ASB mungkin berubah-ubah bergantung kepada kesihatan ekonomi negara, prestasi pasaran modal luar negara, prestasi saham tempatan, dll.

Soalan 4) Berapa banyak pulangan yang diambil oleh unit ASB?

Pengiraan dana dividen ASB adalah setiap bulan tetapi hanya mengagihkannya sekali setahun kepada pemegang akaunnya yang menerima dividen dan bonus pada unit yang dibeli mereka.

Pada Disember 2017, PNB mengumumkan dividen tahunan sebanyak 8.25% (bonus dividen 7% + 0.25% bonus + 1% khas sempena ulang tahun ke-40 PSB) berjumlah RM10.7 bilion untuk 9.1 juta pemegang akaun ASB yang memiliki sekurang-kurangnya 145.6 unit.

Malah, ASB telah memperoleh dividen purata tahunan sebanyak 8.42% dalam tempoh 10 tahun yang lalu.

Soalan 5) Dari mana anda boleh membeli unit ASB?

Anda boleh membeli unit ASB dengan wang tunai dari mana-mana 30 cawangan di seluruh negara Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB), syarikat yang menguruskan ASB.

Anda juga boleh membeli ASB dari ejen perbankan yang diberi kuasa seperti Maybank, Maybank Islamic, CIMB, RHB, Affin Bank, Bank Simpanan Nasional, Bank Alliance, AmBank, AmBank Islam dan Pos Malaysia (ejen bukan perbankan sahaja).

Anda juga boleh menggunakan kemudahan perbankan internet yang ditawarkan oleh beberapa bank yang disebutkan di atas untuk memanfaatkan unit ASB.

Soalan 6) Bolehkah anda menarik pelaburan ASB jika terdapat kecemasan?

Ya. Sekiranya berlaku kecemasan, anda boleh menarik balik pelaburan ASB anda dengan segera semasa waktu bekerja di mana-mana bank atau ejen ASNB bank.

Soalan 7) Bagaimanakah anda boleh menggunakan pulangan ASB milik anda?

Bergantung kepada jumlah yang anda telah melabur ke dalam ASB, pulangan dan dividen yang terkumpul untuk, katakan 3 tahun, boleh digunakan untuk bayaran pendahuluan rumah anda.

Anda juga boleh menggunakan pulangan untuk membayar hutang seperti kad kredit, prabayar pinjaman peribadi (jika pemberi pinjaman anda membenarkannya) atau perbelanjaan utama lain seperti kereta baru atau bercuti di luar negara dengan keluarga.

Soalan 8) Bagaimana anda boleh membeli unit ASB jika anda tidak mempunyai wang tunai?

Anda boleh melakukannya dengan tiga cara:

 • Pengeluaran daripada dana KWSP : jika anda berumur 18-55 tahun dan anda mempunyai sekurang-kurangnya RM5000 melebihi jumlah simpanan asas Akaun 1 anda, anda boleh mengeluarkan sehingga 20% dari simpanan yang berlebihan. Untuk maklumat lanjut, klik di sini!
 • Potongan gaji : Pekerja boleh memilih untuk menaikkan modal (pekerja sektor swasta perlu menyerahkan borang BS1 F (1) kepada unit penggajian mereka; pekerja sektor awam perlu menyerahkan borang SPG ASNB yang telah selesai ke unit penggajian mereka. Klik di sini!)
 • Pinjaman ASB : Kebanyakan bank ejen yang diberi kuasa seperti Maybank, BSN, CIMB, AmBank, RHB dan Affin Bank menawarkan pinjaman kepada bumiputera untuk membeli unit ASB.

Soalan 9) Apakah ciri-ciri pinjaman ASB?

Kebanyakan bank ejen ASB menawarkan pinjaman jangka asas dengan kadar faedah yang fleksibel (peratusan faedah untuk berubah mengikut pergerakan Kadar Pinjaman Asas atau Base Lending Rate (BLR) bank untuk melabur ke ASB. Peminjam juga boleh memilih untuk melindungi pinjaman mereka dengan insurans atau perlindungan Takaful dengan kos tambahan.

Amaun pembiayaan ASB biasanya dalam lingkungan RM10,000 hingga RM200,000 untuk tempoh maksimum 25-30 tahun (atau apabila peminjam mencapai 66 tahun, yang mana lebih awal), di mana tempoh berkunci berbeza dalam dari 2-5 tahun.

Bank menawarkan pinjaman berdasarkan skor kredit peminjam dan setelah menerima semua dokumen yang relevan penting untuk memproses pinjaman. Peminjam boleh memilih penempatan awal pinjaman ASB mereka tanpa sebarang caj tambahan selepas selesai tempoh berkunci. Jika tidak, mereka perlu membayar penalti keluar. 

Soalan 10) Bolehkah anda membuat pinjaman ASB atau cuba melabur dari simpanan anda?

Ramai yang berpendapat bahawa lebih baik mendapatkan pinjaman untuk membeli unit ASB kerana ia mudah dan menguntungkan jika amaun bayaran balik pinjaman tahunan lebih rendah daripada dividen tahunan unit amanah.

Sebaliknya, ada yang berpendapat bahawa risiko kehilangan modal lebih jika wang yang dipinjam digunakan untuk melabur ke ASB.

Pinjaman ASB bukan sahaja datang dengan kos tambahan, faedah boleh meningkat jika pasaran kurang memuaskan. Selain itu, peminjam akan dibeli dengan sedikit pulangan saja selepas membayar balik pinjaman.

Kami mencadangkan kepada anda untuk mengambil risiko yang terlibat dan memilih pembiayaan ASB jika ia berbaloi buat anda.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang

selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Previous ArticleNext Article

2 Comments

 1. Kalau saya berhenti bekerja dan wang simpanan tidak ada ,apa yg akan terjadi kepada pelaburan bulanan saya?

 2. APA perlu d buat… pemegang amanah adalah bapa .DN tlh mninggal dunia baru Baru ni.penama akaun adalah ank yg berumur 15 Tahun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelaburan Saham Dengan Unit Trust, Mana Lebih Baik?

Generasi sekarang semakin celik tentang kepentingan pelaburan dari usia yang muda. Tidak salah untuk kita membuat perbandingan, sekurang-kurangnya kita lebih memahami persamaan dan perbezaan di antara instrumen pelaburan yang ada.

Kali ini, kita akan buat perbandingan di antara saham dan unit trust.

Pelaburan Saham

Pelaburan saham ialah suatu pelaburan dalam sesebuah syarikat dengan membeli saham atau memiliki sebahagian pemilikan syarikat tersebut. Justeru, kita akan bergelar shareholder atau pemegang saham syarikat secara langsung dan mempunyai hak-hak tertentu sebagai seorang pemegang saham.

Bursa Malaysia adalah platform terkenal untuk pelaburan saham yang menyenaraikan banyak syarikat dari pelbagai jenis industri seperti Parkson, Mynews, Padini, Amway, Kamdar dan sebagainya.

Dalam pelaburan saham, pelabur yang menentukan keuntungan diinginkan berdasarkan corak dan teknik pelaburan yang mereka selesa. Contohnya, beli hari ini dan jual pada hari ini juga, ataupun beli hari ini dan jual pada masa yang tertentu.

Berkait rapat dengan tajuk ini, kerugian atau risiko yang bakal dihadapi tidak dapat dielakkan dan perlu dikawal dengan sebaiknya.

Jelaslah, kemungkinan dan kebarangkalian untuk seseorang pelabur menanggung kerugian itu pasti ada tinggi ataupun rendah. Kemungkinan untuk menghadapi kerugiaan ini dapat diminimumkan dengan perancangan yang baik serta penelitian kepada carta dan data semasa. ‘Trust your chart’ kerana data tidak mungkin menipu.

Hal ini berlaku kerana pelaburan saham ini sangat tinggi kecairannya (liquidity).

Pelaburan Unit Trust

Pelaburan Unit Trust adalah salah satu pelaburan jangka masa panjang yang melibatkan badan atau perunding kewangan berdaftar. Pihak berautoriti ini memegang tanggungjawab untuk menguruskan duit yang dilabur oleh pelabur ke dalam institusi mereka.

Duit yang dilaburkan itu sama ada duit pencen atau persaraan akan dimasukkan ke dalam satu dana iaitu dana amanah.

Kebiasaannya dalam masa setahun, keuntungan akan diberikan sebanyak 10% hingga 15%. Untung lumayan boleh didapati jika kita menunggu sekurang-kurangnya 5 tahun untuk menuai hasil yang ada dalam pelaburan unit trust tersebut. Keuntungan diberikan kepada pelabur melalui dividen berdasarkan kenaikan setiap unit.

Manakala pasaran saham pula, hasil keuntungan pelaburan akan dinikmati dalam sehari atau seminggu berdasarkan harga pasaran saham tersebut. Bukan itu sahaja, bagi pelabur yang berdagang secara short-term, dalam masa sehari mereka boleh mendapatkan keuntungan sebanyak 15% hingga 30% tanpa perlu menunggu tempoh tertentu seperti pelaburan unit trust.

Persamaan Saham Dan Unit Trust

Jika jenis unit trust yang dipilih adalah ekuiti, duit yang dilaburkan akan dilaburkan dalam pasaran saham.

 • Kedua-dua jenis pelaburan ini iaitu saham ataupun unit trust, pilihan boleh dibuat untuk melabur dalam pelaburan yang patuh syariah khususnya buat mereka yang beragama Islam.
 • Kedua-dua pelaburan ini mempunyai yuran (fee) atau kos untuk melabur:-

Pelaburan Saham

 • Brokerage Fee
 • Clearing Fee
 • Stamp Duty

Unit Trust

 • Upfront Fee
 • Annual Management Fee
 • Exit Fee bagi sesetengah Unit Trust

Kedua-dua instrumen pelaburan ini mempunyai tahap kecairan (liquidity) yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan pelaburan hartanah dan ianya mudah untuk dijual beli.

Perbezaan Pelaburan Saham dan Unit Trust

 Pelaburan SahamUnit Trust
Pengendalian AkaunMelabur sendiri
Dealer
Pengurus dana atau fund manager
ModalDuit lebihan pelabur
Nilai modal berdasarkan harga saham
Duit pencen KWSP
Tunai  
KeuntunganIntraday, midterm atau long-term.
Boleh mencapai 10% sehari
Dividen kenaikan setiap unit.
10% – 15% setahun
KerugianPetunjuk TA dan FA dapat mengurangkan kemungkinan kerugianPengurus dana atau fund manager diberi kepercayaan sepenuhnya
KedudukanPemilik syarikat atau shareholderTiada posisi dalam syarikat
Kos BrokerRM12 hingga RM40 bagi setiap transaksi mengikut broker.Cas pengurusan dana = 5.5%
Contohnya, RM2000 x 5.5% = RM110

Pelabur boleh melabur sebahagian modal dalam pelaburan saham manakala selebihnya ke dalam unit trust. ‘Risk appetite‘ dan ‘risk profile’ juga memainkan peranan dalam hal ini.

Pelabur yang agresif tidak mahu untuk menunggu lama dan lebih suka mengaut keuntungan dalam jangka masa yang singkat dan sanggup menanggung risiko yang besar. Modal untuk pelaburan saham berkemungkinan akan menjadi lebih besar dari pelaburan unit trust jika mahu mendapat keuntungan pada jangka masa singkat (scalper).

Pada masa yang sama, pelabur perlulah lebih peka dengan keadaan semasa yang berlaku untuk membuat keputusan jual dan beli.

Penulis boleh dihubungi di:

Muhammad Hariz Bin Anuar ([email protected])
Miqdad Bin Abdul Karim ([email protected])
Prof Madya Dr Nuradli Ridzwan Shah Bin Mohd Dali ([email protected])
Fakulti Ekonomi dan Muamalat
Universiti Sains Islam Malaysia

Bca juga Mana Lagi Best, Jadi Ejen Takaful Atau Unit Trust?

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee