30 Alasan Tak Nak Melabur Saham

Ini merupakan alasan-alasan popular kenapa Bumiputera (terutamanya Gen X, Y & Z) kurang terlibat dengan pasaran saham di Bursa Malaysia

  1. Saham akhirat lagi bagus
  2. Susah
  3. Modal besar
  4. Takut rugi
  5. Tak ada masa
  6. Haram
  7. Riba
  8. Leceh buka akaun saham
  9. Tak pandai guna komputer
  10. Penyata bank tak cantik
  11. Tak percaya broker
  12. Luar kawasan untuk buka akaun
  13. Belajar level SPM je
  14. Tak pernah dengar, hanya tahu ASBC dengan Tabung Raya Haji
  15. Simpan dalam bank tak pening kepala
  16. Skim cepat kaya ke ni?
  17. Tak pandai matematik
  18. Tak ada laptop
  19. Tak terror English
  20. Tak ada impian hidup
  21. Hidup sekarang dah ok
  22. Rilekslah, bapa saya jutawan
  23. Tak ada kawan nak pergi seminar saham
  24. Tak ada duit
  25. Untuk orang pandai je kan?
  26. Orang kata rugi
  27. Masih muda lagi, tunggu umur 40
  28. Pasaran terlalu volatile, baik main forex
  29. Takde benda boleh pegang
  30. Tak kerja, nak kena ada payslip kan?
  31. Saya dah selesa makan gaji RM4,000 sebulan
  32. Tak tau saham apa nak beli
  33. Tunggu harga saham naik dulu
  34. Harga saham tengah teruk
  35. Ekonomi tengah meleset

Ini adalah antara alasan-alasan yang diberikan untuk bertangguh dalam memulakan pelaburan.

Kadangkala mungkin alasan-alasan sebegini boleh diterima, tetapi selalunya tidak boleh diterima kerana ia hanyalah alasan yang sering diberikan untuk bertangguh dalam memulakan pelaburan.

Apabila menyentuh mengenai pelaburan, lebih awal anda bermula, lebih tinggi peluang anda untuk mendapat pulangan yang baik.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Kalau Takut Kena Penjara Dan Denda RM1 Juta, Jauhkan Daripada Insider Trading

Baru-baru ini, suasana menjadi kecoh seketika apabila dikatakan Tan Sri Vincent Tan telah membeli saham syarikat T7 Global ketika harganya murah, dan menjualnya apabila harganya telah naik.

Tapi bukankah itu objektif pelaburan saham pun kan? Beli murah jual mahal atau Buy Low Sell High.

Tak Salah Nak Untung, Insider Trading Tu Yang Salah

Sebelum ini, kami ada huraikan dengan panjang lebar berkenaan Insider Trading. Boleh baca Kali Ini Kami Huraikan Maksud Kesalahan Insider Trading kalau nak tahu dengan lebih mendalam.

Secara ringkasnya:

  • Insider Trading merujuk kepada urusniaga saham yang berlaku apabila seseorang melalui kedudukannya atau pun melalui orang lain yang memiliki maklumat berkenaan sesebuah syarikat yang boleh mendatangkan kesan kepada harga saham syarikat tersebut
  • Boleh berlaku sama ada melalui pembelian atau penjualan saham syarikat yang boleh mendatangkan keuntungan atau dengan tujuan untuk mengurangkan kerugian
  • Biasanya dilakukan oleh seseorang yang berkepentingan seperti memiliki jumlah saham yang banyak dalam syarikat tersebut. Dengan adanya maklumat awal, beliau bertindak untuk menambah bilangan saham atau menjual sebilangan besar atau semua saham pegangannya

Hukuman Penjara Tak Lebih 10 Tahun, Denda Tak Kurang RM1 Juta

Kesalahan Insider Trading ini merupakan satu kesalahan yang boleh didakwa di bawah Seksyen 188 Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA), yang boleh membawa kepada hukuman mandatori penjara tidak melebihi 10 tahun dan denda tidak kurang daripada RM1 juta.

2 Kes Berprofail Tinggi Insider Trading Di Malaysia

1. APL Industries Berhad

CEO APL Industries Datuk Stanley Thai Kim Seng telah memberitahu kepada seorang remisier bernama Tiong Kiong Choon bahawa APL Industries sebenarnya mengalami kerugian yang lebih besar pada tahun kewangan berakhir Jun 2007. Tiong kemudiannya menjual 6.2 juta saham APL Industries sebelum laporan audit tersebut keluar.

Datuk Stanley Thai didakwa di atas kesalahan membocorkan maklumat negative tersebut kepada Tiong. Manakala Tiong pula didakwa di atas penjualan saham APL Industries sebelum pengumuman dilakukan kepada Bursa Malaysia.

Biasanya kalau Quarter Report atau Annual Report syarikat teruk, harga saham akan turun atau gap down, jadi mereka kelihatan seperti mahu ‘selamatkan’ diri daripada rugi teruk.

Kes masih dalam perbicaraan.

2. Repco Holdings Berhad

Low Thiam Hock atau lebih dikenali sebagai Repco Low, didapati bersalah memanipulasi saham Repco Holdings pada tahun 1997. Harga saham Repco pada ketika itu, naik daripada RM108.40 kepada RM113 walaupun pasaran saham tengah ‘crash’ pada ketika itu.

Beliau telah dijatuhkan hukuman penjara 5 tahun dan denda RM5 juta, dan Repco Low sedang membuat rayuan terhadap hukuman tersebut.

Bagaimana Pula Dengan T7 Global?

Jom kita tengok pula T7 Global sebagai kajian kes untuk kali ini:

Harga Saham Sepanjang 2017

Sumber: iSaham

Nampak seperti nak melengkapkan double bottom. Andai kata harga saham memecah resistance pada harga RM0.49, boleh pergi jauh.

Harga Saham 2018 Sehingga 27 Jun 2018

Sumber: iSaham

Ia berjaya membuat breakout juga pada awal tahun, tetapi telah menemui Strong Resistance pada harga RM0.665, dan sejak daripada itu ia telah membuat downtrend.

T7 Global Dan Projek ECRL

Sepertimana catalyst yang lain, apabila T7 Global dikatakan akan terlibat sama menjayakan projek East Coast Railway Link (ECRL) harga saham akan menunjukkan reaksi.

Untuk memudahkan pemahaman, apa kata kita buat sedikit kronologi seperti berikut:

Tarikh Perkara Harga Saham Naik/Turun
2 Jan 2018 Harga Awal Tahun RM0.42 Baseline / Penanda Aras

Sumber: Bursa Malaysia

14 Mac 2018 MoU untuk berkolaborasi bagi menjayakan projek ECRL dengan kerajaan Terengganu RM0.59 Naik RM0.17 atau 40.5%
8 Mei 2018 Sehari sebelum PRU-14 RM0.465 Turun RM0.125 atau -21.2%
14 Mei 2018 Selepas PRU-14, projek ECRL katanya akan dibatalkan RM0.365 Turun RM0.1 atau -21.5%

Sumber: Bursa Malaysia

16 Mei 2018 Tan Sri Vincent Tan beli 21 juta unit RM0.45 Naik RM0.085 atau 23.3%
 

Sumber: Bursa Malaysia

17 Mei 2018 Tan Sri Vincent Tan beli 1.08 juta unit RM0.495 Naik RM0.045 atau 10%
18 Mei 2018 Tan Sri Vincent Tan beli 120 ribu unit RM0.475 Turun RM0.02 atau -4%

Sumber: BH Online

23 Jun 2018 (Sabtu) Projek ECRL diteruskan RM0.42 (Harga Hari Jumaat) Turun RM0.055 atau -11.6%
25 Jun 2018 (Isnin) Gap Up RM0.50 Naik RM0.08 atau 19.0%

Sumber: The Star Online

25 Jun 2018 (Isnin) Tan Sri Vincent Tan jual 3.68 juta unit RM0.50

Sumber: Bursa Malaysia

27 Jun 2018 (Rabu) Penjualan saham tersebut dilaporkan kepada Bursa Malaysia RM0.425 Turun RM0.75 atau -15%
27 Jun 2018 (Rabu) T7 Global dikatakan belum terima apa-apa kontrak berhubung projek ECRL

T7 Global Tampil Buat Penjelasan

Pada tarikh 27 Jun 2018 juga, T7 Global telah mengeluarkan satu kenyataan media bagi menerangkan situasi sebenar berkenaan syarikat dan juga Tan Sri Vincent Tan.

Sumber: Bursa Malaysia

Jauhilah Daripada Insider Trading

Kami rakyat marhaen sudah pastinya tidak berpeluang untuk mendapatkan maklumat ‘bocor’ berkenaan mana-mana syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia. Kerana kebanyakan yang terlibat adalah mereka yang memegang jawatan tinggi dalam syarikat, mahu pun yang terlibat secara langsung dengan syarikat tersebut.

Mereka juga mungkin tidak takut dengan denda setakat RM1 juta, tapi kalau kena penjara 10 tahun – goyang juga kot.

Iklan

Jom Belajar Saham Online Dengan Video-Video Termantap

Umum mengetahui bahawa pemilikan saham Bumiputra adalah hanya sebanyak 4% pada tahun 2017. Walaupun ada peningkatan di dalam pembukaan akaun CDS di kalangan bumiputera, bilangan ini masih kecil dan belum mencapai tahap yang kita patut banggakan.

Alhamdulillah, dengan adanya inisiatif-inisiatif yang dijalankan pihak berautoriti, sifu-sifu yang tak jemu-jemu mendidik masyarakat dan pengaruh media sosial yang meluas; kesedaran mengenai pelaburan saham kian meningkat di kalangan masyarakat khususnya Bumiputera.

Namun, melabur dalam saham tidaklah semudah yang disangka. Ia perlukan ilmu dan kawalan emosi. Di atas sebab ini, ramai pelabur yang tersungkur di pertengahan jalan.

Belajar Saham Online Melalui Video

Dalam usaha mendalami ilmu saham, kebanyakan pelabur mempunyai kekangan masa untuk menghadiri kelas atau pun seminar. Selain daripada itu, faktor lokasi juga menjadi penghalang untuk menghadiri kelas saham kerana kebanyakan kelas dianjurkan di kawasan Lembah Klang.

Disebabkan inilah, Mahersaham telah mengambil inisiatif dalam menyediakan platform pembelajaran “Online” yang sesuai untuk semua golongan masyarakat yang berminat untuk mendalami ilmu pelaburan saham.

Lebih menarik lagi, apabila platform ini boleh diaccess menggunakan PC, laptop mahu pun telefon pintar anda untuk menonton video-video pembelajaran pada bila-bila masa dan di mana jua anda berada.

Video-video ini direkodkan sendiri oleh Tuan Maher Alias, remisier Malacca Securities Sdn Bhd yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti dan berkelulusan Member of the Society of Technical Analysts (MSTA) dan Certified Financial Technician (CFTe).

Silibus terbahagi kepada 3 kategori utama iaitu Starterpack, Advanced dan Annual Report.

1. Starterpack

Bahagian ini membincangkan topik-topik asas merangkumi jenis-jenis akaun CDS, cara buka akaun CDS, cara mencari saham berpotensi, cara monitor portfolio dan cara jual beli saham.

Selain itu terdapat juga topik asas Fundamental Analysis dan Technical Analysis sebagai persediaan pembelajaran topik yang lebih advanced.

2. Advanced

Silibus Advanced adalah silibus terpenting yang dianggap sebagai senjata utama untuk berjaya dalam pelaburan saham.

Pepatah Inggeris berbunyi, “Give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime!”

Dengan mendalami ilmu-ilmu di dalam silibus Advanced ini, pelabur tidak perlu lagi mengharapkan pandangan pihak lain dalam membuat keputusan untuk jual beli saham. Be your own fund manager!

Topik-topik yang dibincangkan dalam silibus ini adalah:

  • Volume Price Analysis
  • Guide for Trading Platfotm (M+ Online)
  • Fundamental Analysis
  • Dividen Income Investing
  • Candlestick Analysis
  • Magic Formula Investing
  • Technical Analysis
  • Market Capitalisation
  • Orderflow Analysis
  • Trading Setup : Box Trading, T+4 Theory and Risk Management
  • Trading Setup : Buy Today Sell Tomorrow (BTST)
  • Trading Setup : Superstocks

Annual Report Analysis

Panduan Annual Report adalah silibus terbaru yang dimasukkan di dalam kursus online ini. Ia amat sesuai bagi pelabur jangka masa panjang yang melabur berdasarkan kekuatan Fundamental sesebuah syarikat.

Ianya merangkumi 18 bahagian kesemuanya, dan di antara topik-topik yang penting adalah “Directors Profile”, “Financial Statements” dan “Independent Auditors Report”.

Tiga Cara Kursus Online Ini Memberi Manfaat Kepada Anda

Kebanyakan orang terpaksa pergi ke kelas berulang kali kerana mereka tak berapa nak faham apa yang diajarkan. Maklumlah, ada yang dapat tangkap cepat, tapi ada juga yang merangkak-rangkak.

Dengan pakej Online ini, anda boleh menonton video coaching berulang-ulang kali sampai anda faham!

Selain daripada video coaching ini, anda juga akan dimasukkan ke dalam Support Group Premium. Di sinilah berkumpulnya traders-traders berpengalaman, investors, newbie, jerung dan anda boleh korek rahsia mereka mencipta keuntungan di dalam pelaburan saham.

Market teruk atau tengah buat sideway? Tiada masalah kerana silibus pembelajaran termasuklah tiga teknik khas untuk tiga timeframe berbeza. Di sini anda akan belajar bagaimana untuk jana keuntungan dalam jangka masa yang berbeza.

Nak short term boleh, nak mid term boleh, nak long term pun boleh. Terpulang kepada objektif pelaburan anda, tak perlu nak ikut-ikut orang.

Daftar Cepat, Sementara Ada Promosi

Katanya sekarang tengah ada promosi yang menarik menanti anda. Ada diskaun early bird bagi mereka yang mendaftar awal.

Apa tunggu lagi, daftar kursus Premium Online Coaching Mahersaham sekarang juga.

Jumpa anda di sana!

Iklan

Petronas Berjaya Menemui Dua Telaga Minyak Baru Di Teluk Mexico

Harga minyak pada ketika ini pada tahap yang membimbangkan bagi negara pengeluar minyak terutamanya jika minyak adalah merupakan sumber pendapatan utama bagi sesebuah negara itu. Walaupun harga minyak sedang merudum, syarikat minyak masih meneruskan usaha untuk mencari telaga minyak baru kerana harga minyak dijangka pulih semula.

Malaysia melalui syarikat petroleum terkemuka dunia iaitu Petronas, turut membuat pelaburan dalam mencari sumber telaga minyak mentah baru. Terkini, Petronas telah berjaya menemui dua telaga minyak baru di teluk Mexico.

Anak syarikat Petronas yang berpangkalan di Mexico iaitu PC Carigali Mexico Operations, S.A. de CV (PCCMO) telah menemui dua telaga minyak tersebut.

Pencarian telaga baru merupakan rutin yang biasa dilakukan oleh syarikat petroleum dunia.Secara asasnya, penerokaan dalam mencari telaga minyak baru akan melibatkan dua jenis cari gali iaitu onshore dan offshore. Onshore boleh dikategorikan sebagai mengambil sumber minyak di daratan manakala offshore pula boleh dikategorikan sebagai mengambil minyak yang berada di tengah laut.

Bagi kedua-dua jenis pencarian ini, terdapat perbezaan yang ketara di dalam  proses cari gali. Secara kasarnya, pencarian petroluem di dasar laut atau offshore merupakan pencarian yang lebih sukar jika dibandingkan dengan onshore. Ini kerana kepakaran yang amat tinggi diperlukan dalam proses pencarian tersebut yang juga memerlukan pelantar minyak untuk beroperasi.

Kos untuk mencari minyak di dasar laut juga tinggi memandangkan ia memerlukan kepakaran dan peralatan yang lebih canggih.

Minyak di atas darat pula lebih senang untuk dicarigali dan merupakan kaedah  yang paling lama digunakan dalam industri carigali minyak. Kebanyakan minyak yang berada di darat berada di negara Timur Tengah dan kos operasi adalah lebih murah.

Walaupun kos cari gali minyak onshore dikatakan lebih murah, ini tidak bermakna syarikat yang menjalankan cari gali tersebut boleh membuat keuntungan dengan lebih banyak berbanding dengan offshore. Kebanyakan kontrak cari gali onshore adalah lebih pendek jika dibandingkan dengan tempoh kontrak yang diberikan untuk offshore.

Pada kali ini, Pertronas telah berjaya menemui minyak di kawasan perairan Mexico kira-kira 75 kilometer barat laut Tabasco yang mana ekpedisi pencarian ini dikenali sebagai Polok-1 and Chinwol-1.

Pada platform yang pertama iaitu Polok-1, PCCMO telah menggali ke dasar laut sedalam 2,620 meter dan mereka telah menemui minyak pada jarak 200 meter. Manakala Chinwol-1 telah digali sedalam 1,850 meter dan menemui minyak pada jarak 150 meter.

Kedua-dua platform ini terletak 12 kilometer di antara satu sama lain. Kedalaman air laut di pelantar Polok-1 adalah pada ketinggian 584 meter dari paras laut manakala Chinwol-1 mempunyai kedalaman sebanyak 464 meter.

Petronas telah menjalankan proses carigali tersebut pada bulan Februari tahun ini. Melalui anak syarikatnya, PCCMO telah menguasai 10 blok kawasan cari gali di teluk Mexico dengan keluasan 22,000 kilometer persegi.

Dengan penemuan telaga minyak ini, diharapkan pendapatan Petronas akan bertambah dan sumbangan Petronas kepada negara amatlah diperlukan di saat ini.

Sumber Rujukan:

Iklan

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Julai 2020

Pasaran saham Malaysia telah mencatat kenaikan bagi empat bulan berturut-turut dan telah membuat reversal yang sihat. Kalau dulu pada bulan Mac ianya berada di paras yang terendah bagi tahun ini, kini ianya telah pun mencatatkan paras yang tertinggi bagi tahun 2020.

Sekiranya ini berterusan, FBM KLCI dan saham-saham yang lain bakal mencatatkan kenaikan yang lebih tinggi lagi.

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI 1 Julai 2020: 1,503.90 Mata

Indeks FBM KLCI 1 Julai 2020 Paras Terendah Bulan Julai: 1,497.50 Mata

Indeks FBM KLCI 29 Julai 2020 Paras Tertinggi Bulan Julai: 1,618.00 Mata

Indeks FBM KLCI 30 Julai 2020: 1,603.80 Mata

Kenaikan Sebulan: +99.90 Mata atau +6.64%

Apabila indeks meneruskan momentum kenaikan, pastinya ramai yang memperolehi keuntungan yang tinggi sepanjang bulan ini. Berikut merupakan senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Julai 2020:

Sumber: Screener iSaham

1. Ancom Logistics

Sumber: Bursa Marketplace

2. XOX Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

3. Pegasus Heights

Sumber: Bursa Marketplace

4. PDZ Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

5. Nexgram Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

6. DGB Asia

Sumber: Bursa Marketplace

7. Bioalpha Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

8. MSCM Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. Green Ocean Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

10. Careplus Group

Sumber: Bursa Marketplace

Semua Yang Tersenarai Adalah Penny Stock Kecuali Satu

Sekiranya kita perhatikan kesemua saham yang tersenarai dalam Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Julai 2020, sembilan daripadanya adalah penny stock. Semua sembilan saham pada asalnya adalah saham di bawah 20 sen yang akhirnya mendatangkan keuntungan yang banyak.

Tetapi kita perlu ingat, saham penny stock bila mencatatkan kenaikan 1 bid adalah sangat besar. Bila mencatatkan penurunan 1 bid pun mendatangkan kerugian yang sangat besar. Reward adalah besar, risiko pun adalah besar.

Bagi mereka yang baru nak berjinak-jinak, banyak lagi saham-saham lain yang kita boleh perhatikan. Kerana takut sekali kita rugi besar, kita akan merasa begitu kecewa dan terus meninggalkan dunia pelaburan saham ini nanti.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!