4 Elemen Penting Untuk Kita Membaca ‘Candlestick’ Saham

Ini kami nak cerita pasal candlestick dalam saham tau, bukan candle light dinner. Candlestick pattern adalah ilmu menganalisa saham yang paling popular.

Membaca chart candlestick bukanlah semata-mata menghafal. Sebenarnya, anda tidak perlu menghafal semua pola yang ada. Anda hanya perlu tahu tentang cara untuk membaca candlestick.

Setiap candlestick dapat memberitahu :

  • struktur harga
  • kekuatan trend
  • karakter pembeli melawan penjual
  • arah harga yang akan bergerak pada masa hadapan.

Untuk artikel kali ini, kami akan berkongsi mengenai cara membaca chart candlestick saham. Bagi membaca candlestick saham, ia memerlukan 4 elemen dasar sebagai panduan.

4 Elemen Dasar Panduan Membaca Candlestick

Pertama, sebelum kita mula mempelajari mengenai elemen-elemen penting untuk menganalisis candlestick, kita perlu mempunyai cara pandangan yang betul terlebih dulu.  Kita boleh mengambil contoh, bahawa pergerakan harga itu terjadi kerana perang di antara pembeli dan penjual.

Setiap candlestick adalah satu pertempuran semasa waktu berperang, dan keempat-empat elemen candlestick menceritakan pihak mana yang memiliki peluang lebih besar untuk menang pertempuran yang akan datang.

Kedua, perlu kita ketahui bahawa candlestick tidak dapat dibaca dalam satu pola sahaja. Kita juga perlu mengetahui mengenai harga-harga sebelumnya. Dalam menganalisa candlestick, kita perlu melihat dan mengira sekali dengan harga-harga sebelumnya.

Baiklah, mari kita liheat empat elemen candlestick pula.

1. Panjang Sumbu Candlestick

Panjang sumbu candlestick menunjukkan ketidakstabilan pergerakan harga. Paksi panjang membawa maksud bahawa harga bergerak pantas sepanjang tempoh candlestick yang terkait, tetapi telah menurun akibat rintangan (perlawanan).

Semakin panjang sumbu candlestick, maka harganya berpotensi untuk meningkat.

2. Posisi Badan Candlestick

Adakah anda pernah melihat candlestick bersumbu panjang dengan posisi badan berada di salah satu hujungnya? Ini menunjukkan perlawanan bacaan.

Candlestick dengan posisi badan di tengah-tengah sumbu bawah dan atas menunjukkan keraguan atau pun ketidakpastian yang berlaku. Tak pasti samada harga akan naik atau turun.

3. Ukuran Badan Candlestick

Ukuran badan candlestick adalah point awal yang bagus kerana akan memperolehi banyak maklumat darinya. Panjang badan candlestick menunjukkan kekuatan salah satu pihak (nilai). Ukuran badan yang panjang bermaksud menunjukkan momentum bertambah kuat.

Semasa ukuran badan candlestick mengecil, momentum juga menjadi bertambah lemah. Secara ringkasnya, panjang badan candlestick menunjukkan berapa jauh harga telah bergerak selama tempoh candlestick tersebut.

4. Ratio Panjang Badan dan Sumbu

Mungkin kini kita sudah memperoleh gambaran besar dalam membaca candlestick. Pada masa puncak dengan momentum tinggi, anda akan mendapati candlestick berbadan panjang dengan lebih kecil axisnya.

Ketika pasaran sedang mengalami ketidakpastian, volatility akan naik sehingga badan candlestick mengecil namun sumbunya menjadi lebih panjang.

Cara Untuk Baca Candlestick

Cara bacaannya adalah seperti berikut:

Badan candlestick biasanya dikenali dengan istilah badan nyata yang menunjukkan jarak di antara harga pembuka dengan harga penutup. Jika anda melihat badan candlestick berwarna merah atau hitam, ini menandakan harga saham pada hari tesebut ditutup dengan harga lebih rendah daripada hari pembukaannya.

Namun, jika badannya berwarna hijau atau putih, ianya menunjukkan penutupan harga lebih tinggi daripada harga pembukaannya. Garis lurus yang terdapat di atas atau bawah dari badan disebut bayangan atas atau bawah yang mewakili harga tertinggi dan terendah saham pada hari itu.

Sumber Rujukan:

Praktis, praktis, praktis! Mula-mula memang tak biasa, lama-lama nanti InshaAllah pandai.

Akhir kata, tahukah anda bahawa candlestick ini berasal dari Negara Matahari Tebit? Kalau minat nak tahu lebih lanjut, jemput baca Prinsip ‘The Three Monkey Record of Money’: Asal-Usul Candlestick Jepun.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti boleh bayangkan rupa produk-produk ini kerana kita membesar dengannya. Tapi tahukah anda bahawa semua jenama tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé.

Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keterlaluan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut.

Kontroversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan itu, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dimana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga:

Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee