4 Elemen Penting Untuk Kita Membaca ‘Candlestick’ Saham

Ini kami nak cerita pasal candlestick dalam saham tau, bukan candle light dinner. Candlestick pattern adalah ilmu menganalisa saham yang paling popular.

Membaca chart candlestick bukanlah semata-mata menghafal. Sebenarnya, anda tidak perlu menghafal semua pola yang ada. Anda hanya perlu tahu tentang cara untuk membaca candlestick.

Setiap candlestick dapat memberitahu :

  • struktur harga
  • kekuatan trend
  • karakter pembeli melawan penjual
  • arah harga yang akan bergerak pada masa hadapan.

Untuk artikel kali ini, kami akan berkongsi mengenai cara membaca chart candlestick saham. Bagi membaca candlestick saham, ia memerlukan 4 elemen dasar sebagai panduan.

4 Elemen Dasar Panduan Membaca Candlestick

Pertama, sebelum kita mula mempelajari mengenai elemen-elemen penting untuk menganalisis candlestick, kita perlu mempunyai cara pandangan yang betul terlebih dulu.  Kita boleh mengambil contoh, bahawa pergerakan harga itu terjadi kerana perang di antara pembeli dan penjual.

Setiap candlestick adalah satu pertempuran semasa waktu berperang, dan keempat-empat elemen candlestick menceritakan pihak mana yang memiliki peluang lebih besar untuk menang pertempuran yang akan datang.

Kedua, perlu kita ketahui bahawa candlestick tidak dapat dibaca dalam satu pola sahaja. Kita juga perlu mengetahui mengenai harga-harga sebelumnya. Dalam menganalisa candlestick, kita perlu melihat dan mengira sekali dengan harga-harga sebelumnya.

Baiklah, mari kita liheat empat elemen candlestick pula.

1. Panjang Sumbu Candlestick

Panjang sumbu candlestick menunjukkan ketidakstabilan pergerakan harga. Paksi panjang membawa maksud bahawa harga bergerak pantas sepanjang tempoh candlestick yang terkait, tetapi telah menurun akibat rintangan (perlawanan).

Semakin panjang sumbu candlestick, maka harganya berpotensi untuk meningkat.

2. Posisi Badan Candlestick

Adakah anda pernah melihat candlestick bersumbu panjang dengan posisi badan berada di salah satu hujungnya? Ini menunjukkan perlawanan bacaan.

Candlestick dengan posisi badan di tengah-tengah sumbu bawah dan atas menunjukkan keraguan atau pun ketidakpastian yang berlaku. Tak pasti samada harga akan naik atau turun.

3. Ukuran Badan Candlestick

Ukuran badan candlestick adalah point awal yang bagus kerana akan memperolehi banyak maklumat darinya. Panjang badan candlestick menunjukkan kekuatan salah satu pihak (nilai). Ukuran badan yang panjang bermaksud menunjukkan momentum bertambah kuat.

Semasa ukuran badan candlestick mengecil, momentum juga menjadi bertambah lemah. Secara ringkasnya, panjang badan candlestick menunjukkan berapa jauh harga telah bergerak selama tempoh candlestick tersebut.

4. Ratio Panjang Badan dan Sumbu

Mungkin kini kita sudah memperoleh gambaran besar dalam membaca candlestick. Pada masa puncak dengan momentum tinggi, anda akan mendapati candlestick berbadan panjang dengan lebih kecil axisnya.

Ketika pasaran sedang mengalami ketidakpastian, volatility akan naik sehingga badan candlestick mengecil namun sumbunya menjadi lebih panjang.

Cara Untuk Baca Candlestick

Cara bacaannya adalah seperti berikut:

Badan candlestick biasanya dikenali dengan istilah badan nyata yang menunjukkan jarak di antara harga pembuka dengan harga penutup. Jika anda melihat badan candlestick berwarna merah atau hitam, ini menandakan harga saham pada hari tesebut ditutup dengan harga lebih rendah daripada hari pembukaannya.

Namun, jika badannya berwarna hijau atau putih, ianya menunjukkan penutupan harga lebih tinggi daripada harga pembukaannya. Garis lurus yang terdapat di atas atau bawah dari badan disebut bayangan atas atau bawah yang mewakili harga tertinggi dan terendah saham pada hari itu.

Sumber Rujukan:

Praktis, praktis, praktis! Mula-mula memang tak biasa, lama-lama nanti InshaAllah pandai.

Akhir kata, tahukah anda bahawa candlestick ini berasal dari Negara Matahari Tebit? Kalau minat nak tahu lebih lanjut, jemput baca Prinsip ‘The Three Monkey Record of Money’: Asal-Usul Candlestick Jepun.

Nak belajar mengenai Japanese candlestick dengan lebih mendalam?

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’
2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?
3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah
4. Bearish reversal pattern
5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle
6. Candlestick trading setup
7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator
8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Video ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……