4 Jenis Saham Yang Patut Dielakkan Pelabur

Dalam dunia pelaburan saham ni, biasanya kita akan beli sesuatu saham berdasarkan Fundamental Analysis atau Technical Analysis. Fundamental Analysis dapat memberikan kita jawapan kepada persoalan, “Saham Apa Yang Bagus Untuk Dibeli?”, manakala Technical Analysis pula boleh menjawab persoalan, “Bila Masa Sesuai Untuk Beli Saham Tersebut?”

Yang berikut ini sesuai untuk digunapakai oleh para pelabur, tapi bukan untuk seorang trader.

Berikut adalah 4 jenis saham yang sepatutnya dielakkan oleh seorang pelabur, iaitu:

1. Saham Super Penny Bawah 20 Sen

Kalau takut dilandai ombak, usah tinggal di tepi pantai. Samalah juga halnya dengan saham super penny yang berharga bawah 20 sen. Memang kalau jatuh satu bid pun (-0.005 sen), dah besar kerugian yang dicatatkan.

Tengok saja senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi 2018 di atas, berapa banyak saham-saham penny bawah RM1 dan super penny bawah 20 sen.

Ada persamaan tak dengan senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Suku Pertama (Q1) 2019 di atas?

Ya, senang cerita lebih baik kita jauhkan diri daripada saham super penny ni. Sekali dia menjunam, memang menangis di bucu katil kita nanti.

2. Harga Saham Sedang Downtrend

Seterusnya, lari jauh-jauh daripada saham yang sedang downtrend ni. Dengan mengambil poin #1 di atas, sebab utama harga saham menjunam teruk, adalah kerana ia sedang berada dalam fasa downtrend.

Contoh: Ikhmas Jaya

Sumber: Trading View

Contoh: Vivocom

Sumber: Trading View

Contoh: Sumatec

Sumber: Trading View

Memang bila sesuatu saham sedang membuat downtrend, ianya sangatlah berpanjangan. Lebih baik kita cari saja saham-saham lain yang berpotensi.

3. Syarikat Asyik Declare Rugi

Kan pelaburan saham ini umpama kita berniaga, jadi kenapa nak beli saham syarikat yang asyik-asyik declare rugi. Bila asyik declare rugi, maknanya ada yang tak betul dengan syarikat tersebut.

Mungkin pihak pengurusan yang lemah, mungkin produk syarikat tak laku, mungkin margin keuntungan sikit sangat dan banyak lagi.

Contoh: Ikhmas

Sumber: Malaysia Stock Biz

Contoh: Vivocom

Sumber: Malaysia Stock Biz

Contoh: Sumatec

Sumber: Malaysia Stock Biz

Bila rugi lebih banyak daripada untung, lebih baik kita elakkan diri daripada membeli saham-saham syarikat ini. Kang tak pasal-pasal dinyahsenarai daripada Bursa Malaysia, lagi haru kita nanti.

4. Saham Tak Patuh Syariah

Tahu tak kita ada 689 sekuriti patuh Syariah yang mewakili 76% daripada 902 sekuriti tersenarai di Bursa Malaysia?

Boleh muat turun senarai tersebut di laman web Suruhanjaya Sekuriti. Dah ada yang patuh Syariah, kenapa perlu cari yang haram?

Kita sebagai orang Islam, wajib untuk kita pilih sesuatu yang halal. Jangan ragu-ragu lagi untuk membeli saham patuh Syariah, kerana ianya perlu melalui proses audit yang ketat. Bukan senang-senang nak dapat status patuh Syariah, kerana perlu mematuhi Tanda Aras Aktiviti Perniagaan 5% dan 20% serta Tanda Aras Nisbah Kewangan.

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca Bagaimana Nak Tentukan Sesuatu Saham Itu Patuh Syariah Atau Tidak?

Rugi Itu Pasti, Untung Itu Wajib

Dalam pelaburan saham ni, rugi itu pasti dan untung itu wajib. Tapi kalau awal-awal dah tersalah beli saham, memang sentiasa rugi jawabnya.

Nak Lagi Mudah, Memperkenalkan SpeedSaham

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

Jumpa anda di sana!

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!