Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Suku Pertama (Q1) 2019

Sedar tak sedar, tiga bulan dah berlalu. Di kala ekonomi dunia semakin menunjukkan tanda-tanda nak pulih, malangnya Pasaran Saham Malaysia Merupakan Satu-satunya di Asia Yang Jatuh Tahun Ini.

Disebabkan ini jugalah, banyak saham-saham yang mengalami kejatuhan yang teruk bagi tahun 2019 ini. Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Suku Pertama (Q1) 2019 untuk dijadikan pengajaran kita bersama:

Sumber: iSaham Screener

1. Stone Master Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

2. Sumatec Resources

Sumber: Bursa Marketplace

3. Pan Malaysia Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

4. Brahims Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

5. Mega Sun City Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

6. Seni Jaya Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

7. mTouche Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

8. Transocean Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. MClean Technologies

Sumber: Bursa Marketplace

10. MSM Malaysia Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Laut Sedang Bergelora, Berhati-hati Ya

Buat masa ini, jangan terlalu mengambil risiko. Kalau takut rugi, boleh lepak tepi. Bila pasaran saham dah kembali pulih nanti, bolehlah shopping saham-saham yang sedang hebat memberi diskaun.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Suku Kedua (Q2) 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Quarter) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Asyik-Asyik Beli Kopi Starbucks, Kenapa Tak Nak Beli Saham Starbucks?

Suka lepak minum kopi di kedai Starbucks? Daripada habiskan duit melepak dan minum kopi ‘mahal, lebih baik sekiranya kita buat duit dengan beli saham Starbucks ni. Patuh syariah pula tu.

Jom kita bersama-sama dengan Stallion Brothers, pakar pelaburan saham global untuk membincangkan tajuk menarik ini. Siapa yang tak kenal mereka, boleh rujuk Ada Yang Minat Nak Melabur Saham Global? Jom Berkenalan Dengan Stallion Brothers.

Starbucks Dah 20 Tahun di Malaysia Dengan Lebih Daripada 200 Cawangan

Starbucks adalah di antara kedai kopi premium yang paling laris di Malaysia dengan lebih 200 outlet di seluruh Malaysia yg mula beroperasi pada tahun 1998. Dengan RM10, mungkin anda akan dapat secawan kopi di Starbucks tapi kalau di pasaran saham, korang akan dapat 6 unit saham owner kedai Starbucks kat Malaysia. Haa mana lagi berbaloi?

Dekat Malaysia ni Berjaya Food Berhad adalah pengendali kedai Starbucks dengan usahasama Starbucks Coffee International of United States. Berjaya Food adalah di antara syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia dengan harga RM1.63 seunit dan Starbucks pula adalah syarikat yang tersenarai di New York Stock Exchange dengan harga $73 seunit. (*Saham Berjaya Food tak patuh syariah)

Kalau korang nak tahu, revenue atau hasil jualan Starbucks di Malaysia sahaja adalah dalam RM450 juta setahun dan setiap tahun hasil jualan mesti naik 10%. Sebagai peminat tegar Starbucks, memang rugi la kalau korang semua tak ambil peluang untuk grow atau berkembang sekali dengan kedai kegemaran anda.

Berdasarkan growth rate Starbucks Malaysia daripada tahun 2010 sampai sekarang, hasil jualan Starbucks Malaysia dijangka akan mencecah RM1 billion pada tahun 2021 dengan penambahan lebih banyak kedai di Malaysia. Lepas ni, cuba korang jengok-jengok sikit kedai Starbucks di kawasan anda, kalau penuh je selalu memang betul jangkaan ini.

 

Tengok juga harga saham yang semakin meningkat tahun demi tahun. Kalau beli pada tahun 2014 dan simpan sampai sekarang, dah untung sebanyak 108% atau 21.6% setahun.

Tapi sebelum beli, kena tengok dulu bacaan Technical Analysis (TA), sebab dari TA kita boleh tahu sama ada entry kita sesuai atau tidak.

Sumber: Stallion Brothers

2 Seminar PERCUMA Di Lembah Klang

Tempat: MENARA PGRM, CHERAS
Tarikh: Sabtu, 20 April 2019
Masa: 8.00 Pagi – 1.00 Petang

Tempat: INTAN MILLENNIUM SQUARE (IMS)
Tarikh: Sabtu, 4 Mei 2019
Masa: 8.00 Pagi – 1.00 Petang

Belajar Saham Global Cepat

Rebut peluang melabur saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google dan bermacam-macam lagi.

Daftar segera Seminar Melabur Saham Global di sini.

Nak belajar dengan Stallion Brothers dengan lebih mendalam? Dapatkan promosi terbaik daripada mereka sekarang. Klik gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut.

Iklan

Farm Fresh Bakal Terbit IPO Hujung Tahun 2020

SERDANG: Farm Fresh Sdn Bhd bakal menjadi syarikat pengeluar tenusu pertama negara disenaraikan di Bursa Malaysia.

Ketua Pegawai Operasinya, Azmi Zainal berkata, pihaknya dalam proses permohonan penyenaraian dan bakal menerbitkan tawaran awam permulaan (IPO).

“Kami jangkakan IPO diterbitkan pada November 2020 dan sekarang kita masih dalam proses melengkapkan IPO berkenaan.

“Dari segi nilai jualan dan semuanya kita memang sudah layak untuk ke IPO dan kami memang ke arah itu berikutan ramai yang meminta Farm Fresh menerbitkan IPO.

“Sekarang memang sudah sampai masanya bagi kami ke Bursa dan IPO ini mengambil masa setahun untuk dilengkapkan semuanya,” katanya yang ditemui sempena sesi lawatan ke ladang Farm Fresh di Ladang 16, Universiti Putra Malaysia (UPM).

Azmi berkata, menjelang 2020 pihaknya menjangkakan untuk mencapai RM380 juta jualan dengan 20 hingga 25 peratus disumbangkan daripada segmen usahawan Farm Fresh.

Beliau berkata, melangkah ke hadapan pihaknya akan membuka ladang baharu Farm Fresh di Perak dan Pahang pada tahun depan.

“Buat masa ini, kami mempunyai empat ladang di Malaysia dan tiga di Australia yang mana ladang di Malaysia saja mampu menghasilkan kira-kira 20 juta liter susu setahun.

“Kami mengeluarkan lebih kurang 36 peratus daripada pengeluaran susu mentah negara dan bagi menampung permintaan yang sentiasa meningkat, kami turut memperuntukkan perbelanjaan modal (capex) RM80 juta tahun depan,” katanya.

Kredit: Harian Metro

Siapa Pemilik Sebenar Farm Fresh?

Pengasas Farm Fresh adalah Loi Tuan Ee yang berasal dari Perak, beliau juga merupakan CEO syarikat. Menyedari bahawa banyak produk tenusu di Malaysia yang diperbuat daripada susu yang dihasilkan semula atau tepung, beliau mengambil keputusan untuk membeli sebidang tanah kecil di Johor dan mengimport 60 ekor lembu Holstein Jersey dari Australia, dan seterusnya menubuhkan The Holstein Milk Company.

Impian beliau? Menghasilkan tenusu yang segar dan asli secara semula jadi.

Bagi membantu mengembangkan operasi syarikat, beliau telah mendapatkan bantuan rakan lamanya Azmi Zainal sebagai rakan kongsi dan COO, beserta dengan Ganesh Nadarajah sebagai CFO. Ini baru 1 Malaysia namanya.

Mereka juga membawa masuk Khazanah Nasional, agensi pelaburan strategik Kerajaan Malaysia, sebagai pelabur dalam syarikat ini. Kerjasama ini telah menyediakan sebuah asas yang kukuh bagi mencetuskan kejayaan syarikat yang seterusnya.

Bermula dengan hanya 60 ekor lembu, kawanan lembu yang dimiliki Loi kini berjumlah 3500 ekor dan berada di kelas kedua kemudahan yang bertaraf dunia.

Farm Fresh bakal menjadi syarikat tenusu kedua yang disenaraikan di Bursa Malaysia selepas Dutch Lady. Dengan back up dari khazanah sebagai pemegang saham utama (30% ), IPO Farm Fresh adalah sesuatu yang ditunggu-tunggu.

Iklan

IPO UWC Berhad Boleh Dibeli Pada Harga RM0.82

Sumber: Bursa Malaysia

Sebanyak 70 juta saham baru akan dijual pada harga RM0.82 seunit. Tarikh tutup permohonan IPO adalah pada hari Jumaat, 28 Jun 2019.

UWC Berhad dijangka akan mula disenaraikan pada hari Rabu, 10 Julai 2019.

Siapa UWC Berhad ni?

UWC Berhad telah ditubuhkan pada tahun 1990 dan kini berkembang maju sehinggalah hari ini. Mereka terlibat dalam industri fabrikasi logam lembaran (sheet metal fabrication)

Perkhidmatan Yang Ditawarkan UWC Berhad

Sumber: Laman Web UWC Berhad

Nampak macam ringkas industri fabrikasi logam lembaran, tapi kita dapat lihat berapa banyak perkhidmatan yang ditawarkan UWC Berhad ni.

Prestasi Kewangan UWC Berhad

Sumber: Prospectus UWC Berhad

Kita dapat lihat peningkatan pendapatan syarikat, keuntungan syarikat dan margin keuntungan kasar.

UWC Berhad Nak Guna Duit IPO Untuk Tujuan Apa?

Sumber: Prospectus UWC Berhad

31.3% atau RM18 juta hasil daripada penyenaraian IPO ini akan digunakan untuk membayar hutang, banyak juga tu.

Status Patuh Syariah UWC Berhad

Dear all,Kindly be informed that the Shariah status of UWC Berhad is Shariah-Compliant by the Shariah Advisory Council…

Posted by BIMB Securities Sdn Bhd on Selasa, 18 Jun 2019

Alhamdulillah, menurut Bank Islam, UWC Berhad ini adalah saham patuh Syariah. Jadi kita sebagai orang Islam pastinya berasa lega dengan pengumuman ini.

Jemput Beli IPO UWC Berhad Secara Online

1. Melalui Maybank2U

Modal minima RM82 untuk beli 1 lot saham UWC Berhad ni.

Nak tahu secara terperinci, sila rujuk Tutorial Bergambar Mohon Saham IPO Menggunakan Maybank2U (TERKINI).

2. Melalui CIMB Clicks

Nak tahu secara terperinci, sila rujuk Tutorial Bergambar Beli Saham IPO Menggunakan CIMB Clicks.

Rahsia Nak Mudah Lulus Permohonan IPO

Kejap, takkan nak beli 1 lot je kan? Peratusan untuk gagal adalah sangat tinggi. Nak tahu rahsia mudah lulus IPO ni? Habis tu nak beli 50 lot? 100 lot? 200 lot baru senang nak lulus?

Bacakan kupasannya di sini: Rahsia Nak Mudah Lulus Permohonan IPO di Malaysia. Semoga berjaya!

Iklan

Jom Boros Dengan Bijak

Julai 2018, selepas hampir 3 tahun berkhidmat di sebuah bank pelaburan, dari ‘sell-side’, penulis berhijrah ke sebuah syarikat ‘buy-side’. Apa bendanya buy side sell side tu? Itu kita cerita kemudian ye.

Baru hari kedua di tempat baru, berlaku gangguan eletrik di bangunan pejabat lalu seawal jam 9.30 pagi, penulis diberi kebenaran untuk pulang. Bagai itik pulang pagi, penulis membawa diri ke Suria KLCC. Penulis masuk ke sebuah outlet pakaian berjenama dengan niat me’reward’kan diri kerana dah dapat kerja baru dengan gaji lebih lumayan.

Jangan ditiru perangai macam ni ye kawan-kawan, gaji pertama pun belum dapat, dasar BBNU!

Di dalam outlet tersebut penulis terlihat satu rak dengan susunan seluar slack bermacam warna. Tertera harga promosi RM19.90!

Seakan tak percaya apa yang dilihat, minda pelabur yang terpupuk dalam diri penulis lantas mengaktifkan diri. Kelihatan masih tertera tag harga asal RM129.90! Adalah di luar logik akal untuk seluar dengan jenama dan kualiti seperti yang penulis lihat dijual semurah itu.

Setelah membuat sedikit kira-kira mental abacus, penulis terus memborong 40 pasang seluar tersebut. Semasa membuat bayaran, ditolak lagi 6% dari jumlah perlu dibayar kerana kebetulan itu adalah waktu GST di kosong peratuskan oleh kerajaan baru. Oh indahnya masa itu.

The rest is history….

2 pasang seluar tersebut penulis hadiahkan pada diri sendiri, dan selebihnya dalam tempoh kurang lebih 1 bulan, penulis berjaya menjual kesemuanya di platform jualan online dengan margin keuntungan antara 60-120% sepasang.

Tuan-tuan pembaca yang budiman, begitulah juga bagi seorang pelabur saham. Pilih saham untuk dibeli bukan kerana harganya murah, tapi sebab kita yakini ia mempunyai nilai yang tinggi.

Pasca PRU14, begitu banyak saham-saham di Bursa Malaysia yang susut pada harganya, tapi tidak pada nilai fundamentalnya. Seperti seluar berjenama tadi, ia bukan barangan ‘reject’, tidak juga ada apa-apa kecacatan atau kekurangan pada kualitinya. Hanya mungkin atas faktor tekanan sentimen-sentimen semasa, ia dijual murah sebegitu. Hanya menunggu masa untuk digilap dan kembali bersinar.

Bak kata Benjamin Graham, sifu kepada Warren Buffett, “Price is what you pay; value is what you get.”

Ditulis oleh Izzudeen Razali. Penulis merupakan seorang penganalisis di sebuah firma pengurusan aset dan dana di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana organisasi.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!