5 Contoh Soalan Anda Boleh Tanya Dalam AGM

Pernahkah anda hadir ke mana-mana mesyuarat agung tahunan atau Annual Grand Meeting (AGM)? Setiap syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia diwajibkan untuk mengadakan mesyuarat agung tahunan pada setiap tahun.

Jika sebelum berlakunya pandemik Covid-19, AGM memang meriah kerana kebiasaannya AGM diadakan secara fizikal. Mesyuarat agung tahunan pula biasanya diadakan di hotel-hotel terkemuka.

Sumber: Majalah Labur

Mereka yang hadir diberi peluang untuk mendengar kata-kata dari ketua pegawai eksekutif syarikat, pengurusan syarikat, dijamukan dengan makanan yang enak dan jika anda bertuah ada syarikat yang memberikan door gift seperti baucar.

Macam mana nak dapat peluang hadir ke AGM? Tahukah anda, cukup dengan hanya membeli 1 lot saham anda sebenarnya berpeluang dijemput untuk hadir ke AGM? Jika nak beli pada kuantiti yang lebih banyak dengan tujuan pelaburan juga tidak menjadi masalah.

Kami nak kongsikan kepada anda pengalaman kami ketika hadir ke AGM DNex.

Baca: Apa Yang Kami Belajar Semasa di AGM DNeX

Pengalaman tersebut adalah pada tahun 2018. Oleh itu, maklumat dalam artikel di atas anda jangan baca dan hadam bulat-bulat. Kami cuma nak kongsikan pengalaman kami hadir ke AGM salah satu daripada lebih dari 900 buah syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia.

Di dalam AGM tersebut sudah tentu akan ada sesi soal dan jawab di mana pemegang saham diberi peluang untuk bertanyakan soalan kepada lembaga pengarah dan pihak pengurusan. Sebenarnya inilah peluang anda sebagai pemegang saham untuk bertanya secara terus kepada pihak syarikat mengenai apa jua soalan berkaitan syarikat serta perniagaan yang dijalankan.

Jika anda tidak tahu apa yang boleh ditanya dalam AGM tersebut, kami sediakan 5 contoh soalan yang anda boleh tanya kepada lembaga pengarah serta pihak pengurusan. 

1. Bagaimanakah syarikat merancang menggunakan wang tunai yang dimiliki?

Perkara penting seorang pelabur perlu tahu adalah, adakah sekiranya syarikat ada mempunyai aliran wang tunai atau cash flow yang baik. Maklumat ini boleh didapati dari balance sheet syarikat tersebut.

Setelah anda semak cash flow syarikat dan sekiranya cash flow syarikat nampak positif, anda boleh tanya pada pihak pengurusan syarikat mengenai perancangan syarikat, cara mereka akan menggunakan wang tersebut untuk mengembangkan perniagaan.

2. Siapakah pesaing syarikat dan produk yang mampu menjadi saingan?

Mengetahui siapa pesaing syarikat dapat membantu anda sebagai pelabur untuk turut sama memantau prestasi pesaing-pesaing lain. Sudah tentu anda ingin tahu produk yang dijalankan pesaing lain serta prestasi perniagaan syarikat lain.

3. Perancangan syarikat untuk mengembangkan produk sedia ada dan produk baharu

Kenapa anda perlu tanya soalan ini? Soalan ini perlu ditanya kerana anda perlu tahu sama ada syarikat akan mengeluarkan produk baru yang dapat menambah pendapatan serta keuntungan syarikat.

Tanpa produk yang baru dan kelainan pada produk sedia ada, agak sukar untuk syarikat menarik minat pelabur untuk melabur ke dalam syarikat.

Tanpa catalyst yang menarik bagaimana harga saham nak naik?

4. Trend pendapatan syarikat untuk 12 sehingga 24 bulan akan datang?

Sebagai seorang pelabur yang mungkin ingin melabur ke dalam sesebuah syarikat untuk pelaburan jangka masa panjang, anda perlu tahu trend pendapatan syarikat untuk 12-24 bulan yang akan datang.

Pihak pengurusan syarikat seharusnya boleh memberi anda jawapan ini kerana sesebuah syarikat sudah pastinya sudah membuat perancangan hala tuju syarikat.

5. Polisi dividen syarikat

Pelabur mana yang melabur tanpa inginkan pulangan dari pelaburan tersebut, betul tak? Oleh itu, anda boleh bertanyakan polisi dividen syarikat sekiranya syarikat tidak pernah mengagihkan dividen.

Sekiranya syarikat ada perancangan untuk mengagihkan dividen kepada pemegang saham, anda boleh tanya berkenaan dengan polisi dividen syarikat untuk mengetahui berapa peratus daripada pendapatan syarikat yang akan digunakan untuk membayar dividen kepada pelabur.

Baca: Nak Konfem Untung Melabur Saham? – Datanglah AGM

Kesimpulannya, soalan-soalan di atas dapat membantu anda sebagai pemegang saham untuk mempertimbangkan sama ada anda masih ingin terus memegang saham syarikat tersebut ataupun melepaskan pegangan anda.

Sebagai seorang pelabur, anda perlu pastikan duit yang anda labur itu dilaburkan ke dalam syarikat yang membuat keuntungan serta mempunyai perancangan masa hadapan yang baik.

Semoga artikel ini dapat membantu anda untuk merangka soalan yang perlu ditanya di dalam AGM kelak. Semoga kita berjumpa di mana-mana AGM.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……