5 Contoh Soalan Anda Boleh Tanya Dalam AGM

Pernahkah anda hadir ke mana-mana mesyuarat agung tahunan atau Annual Grand Meeting (AGM)? Setiap syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia diwajibkan untuk mengadakan mesyuarat agung tahunan pada setiap tahun.

Jika sebelum berlakunya pandemik Covid-19, AGM memang meriah kerana kebiasaannya AGM diadakan secara fizikal. Mesyuarat agung tahunan pula biasanya diadakan di hotel-hotel terkemuka.

Sumber: Majalah Labur

Mereka yang hadir diberi peluang untuk mendengar kata-kata dari ketua pegawai eksekutif syarikat, pengurusan syarikat, dijamukan dengan makanan yang enak dan jika anda bertuah ada syarikat yang memberikan door gift seperti baucar.

Macam mana nak dapat peluang hadir ke AGM? Tahukah anda, cukup dengan hanya membeli 1 lot saham anda sebenarnya berpeluang dijemput untuk hadir ke AGM? Jika nak beli pada kuantiti yang lebih banyak dengan tujuan pelaburan juga tidak menjadi masalah.

Kami nak kongsikan kepada anda pengalaman kami ketika hadir ke AGM DNex.

Baca: Apa Yang Kami Belajar Semasa di AGM DNeX

Pengalaman tersebut adalah pada tahun 2018. Oleh itu, maklumat dalam artikel di atas anda jangan baca dan hadam bulat-bulat. Kami cuma nak kongsikan pengalaman kami hadir ke AGM salah satu daripada lebih dari 900 buah syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia.

Di dalam AGM tersebut sudah tentu akan ada sesi soal dan jawab di mana pemegang saham diberi peluang untuk bertanyakan soalan kepada lembaga pengarah dan pihak pengurusan. Sebenarnya inilah peluang anda sebagai pemegang saham untuk bertanya secara terus kepada pihak syarikat mengenai apa jua soalan berkaitan syarikat serta perniagaan yang dijalankan.

Jika anda tidak tahu apa yang boleh ditanya dalam AGM tersebut, kami sediakan 5 contoh soalan yang anda boleh tanya kepada lembaga pengarah serta pihak pengurusan. 

1. Bagaimanakah syarikat merancang menggunakan wang tunai yang dimiliki?

Perkara penting seorang pelabur perlu tahu adalah, adakah sekiranya syarikat ada mempunyai aliran wang tunai atau cash flow yang baik. Maklumat ini boleh didapati dari balance sheet syarikat tersebut.

Setelah anda semak cash flow syarikat dan sekiranya cash flow syarikat nampak positif, anda boleh tanya pada pihak pengurusan syarikat mengenai perancangan syarikat, cara mereka akan menggunakan wang tersebut untuk mengembangkan perniagaan.

2. Siapakah pesaing syarikat dan produk yang mampu menjadi saingan?

Mengetahui siapa pesaing syarikat dapat membantu anda sebagai pelabur untuk turut sama memantau prestasi pesaing-pesaing lain. Sudah tentu anda ingin tahu produk yang dijalankan pesaing lain serta prestasi perniagaan syarikat lain.

3. Perancangan syarikat untuk mengembangkan produk sedia ada dan produk baharu

Kenapa anda perlu tanya soalan ini? Soalan ini perlu ditanya kerana anda perlu tahu sama ada syarikat akan mengeluarkan produk baru yang dapat menambah pendapatan serta keuntungan syarikat.

Tanpa produk yang baru dan kelainan pada produk sedia ada, agak sukar untuk syarikat menarik minat pelabur untuk melabur ke dalam syarikat.

Tanpa catalyst yang menarik bagaimana harga saham nak naik?

4. Trend pendapatan syarikat untuk 12 sehingga 24 bulan akan datang?

Sebagai seorang pelabur yang mungkin ingin melabur ke dalam sesebuah syarikat untuk pelaburan jangka masa panjang, anda perlu tahu trend pendapatan syarikat untuk 12-24 bulan yang akan datang.

Pihak pengurusan syarikat seharusnya boleh memberi anda jawapan ini kerana sesebuah syarikat sudah pastinya sudah membuat perancangan hala tuju syarikat.

5. Polisi dividen syarikat

Pelabur mana yang melabur tanpa inginkan pulangan dari pelaburan tersebut, betul tak? Oleh itu, anda boleh bertanyakan polisi dividen syarikat sekiranya syarikat tidak pernah mengagihkan dividen.

Sekiranya syarikat ada perancangan untuk mengagihkan dividen kepada pemegang saham, anda boleh tanya berkenaan dengan polisi dividen syarikat untuk mengetahui berapa peratus daripada pendapatan syarikat yang akan digunakan untuk membayar dividen kepada pelabur.

Baca: Nak Konfem Untung Melabur Saham? – Datanglah AGM

Kesimpulannya, soalan-soalan di atas dapat membantu anda sebagai pemegang saham untuk mempertimbangkan sama ada anda masih ingin terus memegang saham syarikat tersebut ataupun melepaskan pegangan anda.

Sebagai seorang pelabur, anda perlu pastikan duit yang anda labur itu dilaburkan ke dalam syarikat yang membuat keuntungan serta mempunyai perancangan masa hadapan yang baik.

Semoga artikel ini dapat membantu anda untuk merangka soalan yang perlu ditanya di dalam AGM kelak. Semoga kita berjumpa di mana-mana AGM.

Previous ArticleNext Article

Kesan Peningkatan OPR Pada Pasaran Saham Malaysia

Sejak awal tahun 2022, Bank Negara telah mula menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sejak setelah berada pada paras terendah sejak pandemik mula melanda. Tujuan Bank Negara menaikkan kadar OPR adalah untuk memastikan kestabilan harga dan pertumbuhan ekonomi yang baik dalam jangka masa yang panjang. Gabenor Bank Negara Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus berkata demi usaha untuk mengawal naik turun harga barang yang tidak stabil ketika ini. Kadar Dasar Semalaman perlu dinaikkan secara perlahan.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Kenaikan OPR mempunyai kesan positif dan negatif pada ekonomi dan juga pasaran saham. Wujudnya OPR adalah untuk menjaga keseimbangan dalam ekonomi kapitalis. Suka atau tidak, kita sudah lama berada dalam sistem kapitalis sejak nilai matawang dunia disandarkan pada nilai USD. Pada penulisan kali ini, kita akan ceritakan kesan positif dan negatif kenaikan kadar dasar semalaman (OPR) pada ekonomi dan pasaran saham.

Kesan-Kesan Positif Kenaikan OPR Pada Ekonomi

  • Mengawal kenaikan harga barang

Apabila kadar OPR dinaikkan, kilang-kilang pengeluar terpaksa untuk memperlahankan aktiviti industri mereka demi untuk menampung peningkatan dalam pinjaman mereka dengan bank-bank dalam negara. Selain itu, negara Malaysia bergantung pada import makanan dari luar negara. Pada tahun lepas, import makanan Malaysia mencecah RM63 billion berbanding RM50 billion pada tahun 2020. Apabila OPR dinaikkan, nilai ringgit menjadi kukuh dan kita boleh membeli makanan dari luar dengan nilai yang lebih rendah. Oleh itu, kerajaan dapat mengawal harga makanan untuk kekal pada paras yang mampu milik untuk rakyat bawahan.

  • Mengukuhkan nilai ringgit

Pada waktu ini, nilai ringgit telah melemah berbanding nilai USD yang mana menjadi penanda aras dalam ekonomi. Nilai ringgit telah jatuh lebih 7% sejak awal tahun 2022. Dengan peningkatan OPR secara berperingkat, Bank Negara dapat mengawal dan menstabilkan nilai ringgit kerana rizab Bank Negara Malaysia akan meningkat dan menjadikan petanda ekonomi Malaysia semakin baik.

  • Membantu golongan bawah

Peningkatan OPR hanya akan memberi kesan pada 30% golongan yang mempunyai pinjaman dengan bank yang mana mereka ini merupakan antara golongan M40 dan T20. Manakala golongan B40 adalah golongan 70% yang tidak terkesan pada peningkatan OPR kerana tidak mempunyai apa-apa pinjaman dengan bank. Namun begitu, OPR memberi kesan pada nilai ringgit. Apabila ringgit semakin kukuh, Malaysia dapat mempunyai buying power yang lebih untuk membeli dengan lebih banyak dan murah. Apabila barang banyak, harga dapat dikawal dan diturunkan. Oleh itu, golongan bawah dapat menikmati harga barangan yang rendah.

Kesan-Kesan Negatif Kenaikan OPR Pada Ekonomi

  • Kejatuhan pasaran saham

Pasaran saham bertindak negatif dengan peningkatan kadar OPR kerana syarikat-syarikat akan terkesan dengan pengurangan pendapatan. Pengurangan ini berlaku kerana kos operasi syarikat meningkat dengan peningkatan pinjaman bulanan bagi syarikat yang mempunyai pinjaman dengan bank.

Apabila pendapatan syarikat dijangka meleset, pasaran saham akan berada dalam bearish cycle. Semua industri dalam pasaran akan terkesan dengan peningkatan OPR. Fasa ini akan menjadi stabil apabila kadar OPR distabilkan oleh Bank Negara. Industri akan menyerap kadar OPR semasa dan mula menyesuaikan diri. Oleh itu, apabila syarikat-syarikat mula menyesuaikan diri dengan kadar OPR semasa, mereka akan mula dapat mengawal kos operasi syarikat dan membuat keuntungan. Ekonomi akan mula memasuki fasa bullish cycle apabila pelabur yakin syarikat-syarikat mula mencipta keuntungan dalam keadaan OPR semasa.

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 5 – 6 November 2022, SABTU & AHAD
• 9 pagi – 5 petang
• Melalui ZOOM


Cepat dapatkan tawaran istimewa dengan harga yang sangat berbaloi

Klik link di bawah.

https://thekapital.my/swing

Kuota untuk 50 orang terawal sahaja.
Cepat daftar!

https://thekapital.my/swing