7 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli Saham MyEG

Mesti pernah dengar syarikat yang bernama MyE.G kan? Alah, setahun sekali mesti ramai guna platform online untuk renew cukai jalan atau road tax. Selain daripada itu, boleh juga guna MyE.G untuk bayar saman Polis Diraja Malaysia dan perkhidmatan ganti MyKad menerusi Jabatan Pendaftaran Negara.

Tapi tahu ke tak bahawasanya kita boleh jadi sebahagian daripada pemilik syarikat MyE.G dengan membeli saham mereka di Bursa Malaysia?

Jom kita tengok 7 perkara yang anda perlu ambil tahu sebelum bertindak membeli saham MyE.G ini.

1. Siapa MyE.G?

Sumber: Bursa Marketplace

Nama Panjang MyE.G ialah My E.G. Services Berhad. Mereka merupakan pemegang konsesi bagi Koridor Raya Multimedia (“MSC”) Aplikasi Elektronik Kerajaan (“E-Kerajaan”) Malaysia. MYE.G membina, menjalankan, dan memiliki saluran electronik untuk membekalkan perkhidmatan daripada pelbagai agensi kerajaan kepada rakyat dan perniagaan Malaysia.

Maklumat lanjut berkenaan MyE.G:

Pejabat Korporat

Level 43A, MYEG Tower,
No 8, Jalan Damansara,Empire City, PJU 8,
47820 Petaling Jaya, Selangor.

 

Emel: [email protected]
Facebook: https://www.facebook.com/clubmyeg
YouTube: https://www.youtube.com/myegclub
Twitter: https://twitter.com/myegclub

2. Siapa Ahli Lembaga Pengarah MyEG?

Sumber: MyEG Annual Report 2017

Jom tengok siapa berada di sebalik tampuk pemerintahan MyE.G ini seperti di atas.

3. Siapa Pemilik MyEG?

Sumber: Bursa Marketplace

Siapa agaknya syarikat Asia Internet Holdings Sdn Bhd yang memegang lebih daripada 30% pegangan saham dalam MyEG? Kalau nak tahu owner syarikat tersebut adalah Pengerusi Eksekutif MyEG itu sendiri iaitu Dato’ Dr Norraesah Binti Haji Mohamad.

Sumber: YouTube

Beliau juga merupakan pengerusi World Islamic Businesswomen Network of the World Islamic Economic Forum (“WIEF”).

Pemegang saham kedua terbesar MyEG pula adalah Wong Thean Soon atau lebih dikenali sebagai TS Wong. Beliau pula adalah Co-Founder dan sekarang merupakan Pengarah Urusan bagi MyEG.

Sumber: YouTube

Kalau dulu beliau seorang usahawan, kini beliau bergelar jutawan, eh silap bilionair pula dengan pegangan saham beliau dalam MyE.G.

Kita kira mudah je, TS Wong ada 279 juta saham MyE.G. Pada 28 Mac 2018, harga seunit saham MyE.G adalah RM2.83.

279 juta saham x RM2.83 = RM789,570,000

4. Bagaimana Prestasi MyEG?

Sumber: MyEG Annual Report 2017

Nampak tak pertumbuhan MyE.G daripada setahun ke setahun? Perolehan (revenue) syarikat meningkat saban tahun, keuntungan (profit) juga turut meningkat. Begitu juga dengan nilai aset syarikat yang juga meningkat.

5. Apakah Kelebihan MyEG?

Perasan tak MyE.G memegang monopoli terhadap produk dan perkhidmatan yang ditawarkan? Ada tak syarikat lain yang boleh kita gunakan untuk renew road tax secara online? Atau nak bayar saman polis? Takde kan? Kalau ada pun, mungkin tak dikenali ramai.

Kalau dalam dunia saham, syarikat yang memegang monopoli adalah industry leader dalam sektor mereka.

Tapi bukan setakat monopoli saja, servis juga perlu tip-top agar semakin ramai yakin dan percaya dengan perkhidmatan yang ditawarkan.

6. Bagaimana Pula Potensi MyEG?

Dah nama pun monopoli, ada tak peluang monopoli MyE.G ini dipecahkan? Adakah akan muncul pesaing baru buat MyE.G?

Rasanya tidak dalam masa yang terdekat, jadi MyE.G bakal mencatat perolehan dan keuntungan yang semakin meningkat.

7. Bagaimana Dengan Prestasi Saham MyEG?

Ni yang paling best nak cerita ni, sebab saham MyE.G baru saja breakout (harga tertinggi dalam masa setahun – 52 minggu).

Sumber: Bursa Marketplace

Kita tengok saja prestasi saham MyE.G bagi tempoh setahun seperti berikut:

Harga Saham 28 Mac 2017: RM1.90

Harga Saham 28 Mac 2018: RM2.83

Kenaikan: RM0.93 atau 48.9%        

Amacam? Tiada yang mustahil di pasaran saham ni. Untung rugi itu biasa. Pelabur boleh dapat pulangan sebanyak itu untuk tempoh setahun juga biasa.

Agak-agak tahun 2018 ni saham MyE.G berpotensi untuk naik lagi tak?

Fundamental Kuat & Baru Breakout

Setiap tahun perolehan dan keuntungan syarikat MyE.G meningkat. Saham pula baru breakout, iaitu mencapai paras tertinggi bukan untuk setahun yang lalu, tapi sejak tersenarainya MyE.G di Bursa Malaysia.

Sumber: Google Finance

Masa baru disenaraikan pada tahun 2007, harga saham 10 sen je seunit. Orang tak pandang pun kan? Kalaulah kita beli masa tu, sekarang dah kaya-raya kot. Itu kalau….

Akhir kata, kami bukan nak suruh beli saham MyE.G ni. Suruh tengok je. Tapi kalau nak beli juga saham MyE.G, kena ada akaun CDS dulu. Dah buka ke belum? Kalau belum kena baca dulu Cara Buka Akaun CDS. Kosnya RM10.60 sahaja.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: