74% saham di Bursa Malaysia adalah saham yg patuh syariah

Perhatian kepada para pelabur di Bursa Malaysia! Sila pastikan saham-saham dalam portfolio anda adalah saham yang patuh syariah.

Majlis Penasihat Syariah (MPS) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah meluluskan senarai kemaskini sekuriti yang diklasifikasikan sebagai sekuriti patuh Syariah yang tersenarai di Bursa Malaysia, berkuat kuasa mulai 25 November 2016.

Sebanyak 34 sekuriti yang baru diklasifikasikan sebagai sekuriti patuh Syariah telah dimasukkan dalam senarai tersebut manakala 30 sekuriti yang berada dalam senarai sebelum ini telah dikeluarkan.

Senarai kemas kini yang berkuat kuasa pada 25 November 2016 ini menjadikan jumlah keseluruhan 672 sekuriti patuh syariah, yang membentuk 74 peratus daripada 904 sekuriti yang disenaraikan di Bursa Malaysia.

34 saham-saham baru yang patuh syariah.

 1. Advance Synergy Bhd
 2. Amcorp Properties Bhd
 3. Analabs Resources Bhd
 4. AYS Ventures Bhd
 5. BCM Alliance Bhd
 6. Brite-Tech Bhd
 7. BTM Resources Bhd
 8. Dancomech Holdings Bhd
 9. Eastland Equity Bhd
 10. Eversendai Corporation Bhd
 11. Ewein Bhd
 12. Goodway Integrated Industries Bhd
 13. HeiTech Padu Bhd
 14. IRIS Corporation Bhd
 15. Jiankun International Bhd
 16. Karambunai Corp Bhd
 17. LCTH Corporation Bhd
 18. Leader Steel Holdings Bhd
 19. Lien Hoe Corporation Bhd
 20. Magna Prima Bhd
 21. Meda Inc. Bhd
 22. Mega Sun City Holdings
 23. Mexter Technology Bhd
 24. ML Global Bhd
 25. mTouche Technology Bhd
 26. MWE Holdings Bhd
 27. P.I.E. Industrial Bhd
 28. Pensonic Holdings Bhd
 29. Perak Transit Bhd
 30. Petron Malaysia Refining & Marketing Bhd
 31. Reliance Pacific Bhd
 32. Tadmax Resources Bhd
 33. WCE Holdings Bhd
 34. Willowglen MSC Bhd

30 saham-saham yang patuh Syariah yang kemudiannya bertukar status kepada “tidak patuh Syariah”

 1. Apollo Food Holdings Bhd
 2. Appasia Bhd
 3. Can-One Bhd
 4. CN Asia Corporation Bhd
 5. Cybertowers Bhd
 6. Dataprep Holdings Bhd
 7. Efficient E-Solutions Bhd
 8. Formosa Prosonic Industries Bhd
 9. George Kent (Malaysia) Bhd
 10. Green Packet Bhd
 11. HIL Industries Bhd
 12. Ideal Jacobs (Malaysia) Corporation Bhd
 13. Innity Corporation Bhd
 14. JCBNEXT Bhd
 15. Kamdar Group (M) Bhd
 16. K-One Technology Bhd
 17. Latitude Tree Holdings Bhd
 18. Luxchem Corporation Bhd
 19. Lysaght Galvanized Steel
 20. ManagePay Systems Bhd
 21. MMS Ventures Bhd
 22. Multi Sports Holdings Ltd
 23. Negri Sembilan Oil Palms Bhd
 24. Oldtown Bhd
 25. SMRT Holdings Bhd
 26. Tecnic Group Bhd
 27. TFP Solutions Bhd
 28. Tomypak Holdings Bhd
 29. United U-Li Corporation Bhd
 30. Yinson Holdings Bhd

“Alamak. aku ada beli saham yang dah tukar status “tak patuh syariah” ni hari tu…macam mana ya?

Majlis Penasihat Syariah (MPS) menasihatkan para pelabur yang melabur berdasarkan prinsip Syariah supaya melupuskan sekuriti tidak patuh Syariah yang dipegang, dalam tempoh tidak melebihi satu bulan selepas mengetahui status sekuriti tersebut.

Ingat, jauhi RIBA, jauhi daripada berperang dengan Allah SWT dan RasulNya.

Senarai ini akan dikemas kini dua kali setahun. Keterangan terperinci boleh dapatkan di laman web Suruhanjaya Sekuriti Malaysia

Iklan

Previous ArticleNext Article

Apa Itu Wyckoff Method Yang Menjadi Sebutan Pelabur Saham?

“Start to understand volume and you will start to trade on facts (not on news). Your trading will become exciting as you start to realize that you can read the market”

Richard D Wyckoff memulakan pengembaraan beliau dalam dunia pelaburan saham ini sekitar 1880-an sewaktu beliau umur belasan tahun lagi, sebagai penghantar pesanan pembelian saham. Waktu itu, pembelian saham harus dilakukan secara manual dan ianya melibatkan orang tengah dalam melengkapkan jual beli saham tersebut.

Karier beliau dalam saham diteruskan sehingga beliau membuka syarikat broker sendiri ketika berumur 20-an.

Maka dengan itu, Wyckoff terdedah dengan awal dan beliau adalah orang yang mengambil inisiatif dalam mengkaji kelakuan pasaran melalui kerja beliau sebagai orang tengah. Kajian beliau membuktikan bahawa terdapatnya paten atau bentuk bagaimana manusia menjual dan membeli saham dan ianya tidak lari daripada sifat manusia itu sendiri.

Ini secara tidak langsung berkait rapat dengan “Behavioural Finance”.

Melalui kajian inilah, beliau kembangkan dan hasilkan metod beliau berpaksikan kepada konsep bagaimana sifat manusia itu. Kita dapat lihat perlakuan tersebut, di antaranya melalui kuantiti dan juga melalui “supply and demand”.

Sehingga kini Wyckoff Method menjadi “de-facto” dalam asas kepada Analisa teknikal dan juga analisa carta. Konsep seperti Supply & Demand dan Tape Reading, adalah merupakan kemahiran dan ilmu Analisa yang dari awal telah distrukturkan metod kajian Wyckoff sendiri.

Beliau juga dikenali sebagai perintis bagi pendekatan teknikal dalam mengkaji pasaran kewangan. Dalam buku-buku yang beliau hasilkan, terutamanya ‘The Real Rules of the Game’, ianya menekankan pendekatan berstruktur dalam menganalisa pasaran.

Wyckoff juga bertanggungjawab mengumpulkan “best practices” daripada legendary trader seperti Jesse Livermore kepada beberapa hukum, prinsip, teknik dan metodologi, pengurusan kewangan dan modal, serta disiplin emosi dan mental.

Apakah Dia ‘The Real Rules of the Game’ Yang Dimaksudkan Oleh Wyckoff?

Wyckoff membawa satu prinsip atau hukum pasaran, di mana pasaran sebenarnya dikuasai oleh pihak yang mempunyai ‘large interest’ atau yang mempengaruhi pergerakan saham. Mereka ini dikenali sebagai The Composite Man, atau sekarang ini biasanya dipanggil Smart Money.

Smart Money ini adalah satu terma am yang merujuk kepada pihak yang mempunyai pengaruh saham yang besar atau modal yang besar, yang berupaya mengawal pergerakan sesuatu saham. Ia tidak semestinya seorang individu atau pun selalu kita panggil sebagai sindiket saham yang membawa gambaran aktiviti manipulasi yang melanggar peraturan

Tetapi ianya lebih kepada pihak yang mempunyai kuasa dana dan holding power seperti substantial shareholders, syarikat pengurus dana bertauliah, pengurus aset dalam negara dan luar negara. Terma lain dalam pasaran kita panggil ianya sebagai jerung, atau boleh kita simpulkan sebagai The Smart Money.

Apa yang cuba diketengahkah melalui Wyckoff Method adalah, agar seorang pedagang atau pelabur itu dapat membuat keuntungan dengan berdagang secara harmoni bersama dengan Smart Money.

Adakah Wyckoff Method Ini Sesuai Digunakan Oleh Semua Orang Dan Untuk Semua Kaunter?

Ya! Itu sudah pasti kerana Wyckoff Method ini distrukturkan berdasarkan tingkah laku manusia dalam proses jual beli saham itu sendiri, yang berasal daripada “behavioural finance”. Sama ada pelabur yang kecil modalnya sehingga ke sebesar-besar modal. Begitu juga dengan kaunter sama ada kaunter yang murah mahupun kaunter yang mahal.

Yang dimaksudkan dengan TINGKAH LAKU MANUSIA dalam konteks perdagangan atau pelaburan saham itu adalah kaitan perasaan tamak, terburu-buru, berharap, putus asa dan sebagainya apabila melibatkan pelaburan. Tingkah laku ini boleh dilihat dalam pergerakan harga saham tersebut.

Jika Charles Dow mengatakan struktur pasaran itu terbahagi kepada 3 fasa iaitu “Sideways”, “Uptrend” dan “Downtrend”, Wyckoff melalui pengalaman dan pemerhatiannya ke dalam pasaran saham telah memberi penjelasan kepada fasa-fasa tersebut dan menamakannya sebagai “Accumulation”, “Mark-Up” dan “Mark-Down”.

Melalui Wyckoff Method, fasa-fasa ini difahami secara mendalam yang menjadikan individu yang mengamalkannya akan nampak dengan jelas asas tindakannya apabila membuat pelaburan.

Melalui pemahaman yang mendalam terhadap fasa-fasa ini melalui Wyckoff Method, seorang individu akan mampu menganalisa corak pergerakan saham secara “naked chart” dan membuat keputusan dalam jual beli saham tanpa dibantu oleh indikator-indikator yang kompleks.

Ia adalah kaedah yang sangat efektif walaupun untuk individu yang baru serta amatur di dalam dunia saham.

Wyckoff Method

Di Malaysia, setakat hari ini pembelajaran yang efektif dan tersusun dalam membawa modul Wyckoff ini telah dibawa secara konsisten oleh Team SMARTSAHAM.COM.

Ia adalah modul yang direka daripada pengalaman dan pembelajaran secara sistematik dari pengasas team Smartsaham.com ini sejak lebih dari 14 tahun iaitu Tuan Alwi Adam. Beliau merupakan Bursamarketplace Guru dan Perancang Kewangan Berlesen Dari Bank Negara Dan Suruhanjaya Sekuriti.

Modul ini diolah dan dipersembahkan dengan cara yang mudah kepada masyarakat umum supaya dapat melakukan penilaian dalam pelaburan mereka dengan lebih efektif dan optimum, meminimakan risiko dan mengoptimakan keuntungan.

Pembelajaran efektif ini takkan dapat dizahirkan dengan hanya membaca tanpa penurunan ilmu yang berterusan. Mari sertai kami bersama team Smart Saham dalam memaksimumkan kemampuan anda dalam Jual Beli Saham!

This image has an empty alt attribute; its file name is wyckoff-trading-blueprint-7-hari-online.jpg

7 Hari Online Webinar

Tarikh: 15-21 Februari 2021
Masa: 830 malam – 1159 malam

Apa Yang Anda Bakal Perolehi?

Hari Pertama: Building A Winning Stock Watchlist
Hari Kedua: Simplifying Fundamental Analysis For Retail Traders
Hari Ketiga: Mastering Stock Valuation For Traders
Hari Keempat: Mastering The Precision Of Technical Analysis
Hari Kelima: Predicting The Future Via Advance Technical Analysis
Hari Keenam: The Majestic Wyckoff Trading Method
Hari Ketujuh: Trading, The Art Of Tape Reading & Monet Management

Siapakah Yang Wajib Hadir Seminar Ini?

Mereka yang baru ingin mengenali dunia saham & memulakan perdagangan saham (trading) secara patuh shariah

Mereka yang ingin menambahkan pendapatan sampingan malah boleh menjadikannya sebagai pendapatan utama dan kerja hakiki

Sudah berdagang namun sukar mendapatkan keuntungan yang konsisten dan besar

Sudah berdagang namun sentiasa rugi & terus rugi tanpa mengetahui apakah punca dan asbabnya

Ingin mencari jalan untuk menyelesaikan masalah hutang & kewangan anda

Ingin menjadikan saham sebagai jalan persaraan, malah mampu bersara muda & kaya

Ingin menjana pendapatan pasif di rumah malah di mana-mana sahaja, sambil travel sambil buat duit (asal ada internet & telefon pintar)

Dan semestinya mereka yang betul-betul tekad untuk belajar ilmu pelaburan saham, dari zero hingga hero!

Daftar sekarang di -> eWyckoff

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!