Apa Itu Penyatuan Saham Atau Share Consolidation?

Pernah tak anda melihat harga saham pegangan anda tiba-tiba meningkat melampau tinggi tetapi unit saham anda juga berkurang? Jangan terlalu ghairah, kerana itu sebenarnya adalah satu tindakan korporat syarikat yang dinamakan sebagai penyatuan saham. Nilai saham anda sebenarnya tidak berubah.

Berlawanan dengan pecahan saham, tindakan korporat ini seumpama anda mempunyai 2 keping RM50, tetapi syarikat mahu menukarnya menjadi 1 keping RM100. Nilainya tetap sama iaitu RM100.

Penyatuan saham merupakan satu tindakan korporat yang menyatukan sejumlah unit saham menjadi unit saham yang lebih kecil. Proses ini melibatkan syarikat mengurangkan jumlah saham keseluruhannya di dalam pasaran yang selalunya memberi bayangan bahawa syarikat dalam keadaan bermasalah. Tindakan korporat ini dilaksanakan dengan membahagikan unit saham milik pelabur dengan nisbah penyatuan saham tersebut.

Tindakan korporat ini tidak mempengaruhi nilai syarikat tetapi selalunya dilaksanakan akibat syarikat mengalami penurunan harga saham yang besar.

Sebagai contoh, kita ambil tindakan korporat yang dilaksanakan oleh syarikat Vortex Consolidation Berhad (VC) di mana mereka mempunyai 600 juta unit jumlah saham keseluruhan yang didagangkan pada harga RM0.08. Oleh kerana harga saham mereka terlalu rendah, mereka ingin membuatkan harga meningkat tinggi dengan menyatukan setiap 2-unit saham kepada 1-unit saham.

Sekiranya anda memiliki 100,000-unit saham VC sebelum tindakan korporat dilaksanakan, anda akan memiliki (100,000/2) 50,000-unit saham VC pada harga (RM0.08 * 2) RM0.16 selepas ia dilaksanakan. Jadi nilai pelaburan anda dan modal pasaran syarikat juga tidak berubah.

Secara ringkasnya, tindakan korporat ini menyatukan sejumlah saham menjadi lebih kecil pada harga lebih tinggi. Ianya tidak mengubah nilai syarikat. Pelabur juga tidak menganggap ia sebagai satu tindakan yang positif kerana ianya dilaksanakan akibat harga saham telah jatuh teruk dan syarikat ingin membuatkan harga naik tanpa meningkatkan sebarang nilai kepada perniagaan syarikat.

Jadi selepas ini, sekiranya anda melihat saham anda tiba-tiba meningkat melampau tinggi, semak kembali pengumuman yang telah dibuat oleh syarikat kepada Bursa Malaysia. Unit saham baru dalam pegangan anda akan dikemaskinikan selepas 3 hari bekerja (T+3) apabila ia dilaksanakan.

Bermula pada 29 April 2019, Bursa Malaysia akan menukarkan tempoh penyelesaian kontrak dari 3 hari (T+3) kepada 2 hari (T+2).

Mari sertai Kelas Radar Saham pada bulan April yang bertempat di Dataran Maybank pada 27 April 2019 dari pukul 8.30 pagi hingga 4.30 petang. Kelas saham khusus untuk pelabur baru pada harga berpatutan!

Hubungi saya segera di 016-4469288 atau lawati FB saya Azmi Mohd Amin Stockbroker.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Bayar Zakat Perniagaan Sebanyak RM667,000

Pada 2 Mac 2021, Selasa lalu, Bursa Malaysia Berhad (Bursa) telah membuat pembayaran Zakat Perniagaan berjumlah RM667,000 kepada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP). Menurut Bursa, ini adalah pembayaran Zakat Perniagaan kali pertama yang pernah dibuat sejak penubuhannya.

Jumlah itu mewakili jumlah pembayaran Zakat Perniagaan Bursa bagi tahun kewangan 2020. Pembayaran zakat itu merupakan sebahagian daripada komitmen tanggungjawab sosial korporatnya yang sejajar dengan ikrar Bursa untuk menyumbang satu peratus daripada keuntungan selepas cukainya kepada projek komuniti yang akan membawa perubahan positif dan memberi manfaat kepada masyarakat.

Pada bulan Februari 2021, Bursa mengumumkan jumlah keuntungan selepas cukai, Zakat dan kepentingan minoriti (PATZAMI) sebanyak RM377.7 juta. Ia adalah peningkatan 103.2 peratus berbanding RM185.9 juta yang dicatatkan dalam tahun kewangan 2019.

Prestatsi ini disumbang oleh prestasi luar biasa Pasaran Sekuriti dan Derivatif, yang merekodkan pendapatan operasi lebih tinggi sebanyak RM778.8 juta berbanding RM480.1 juta pada tahun kewangan 2019 iaitu kenaikan sebanyak 62.2 peratus.

Ia juga prestasi kewangan tahunan tertinggi Bursa sejak menjadi syarikat yang disenaraikan di Pasaran Bursa Malaysia pada tahun 2005.

Selari dengan jumlah keuntungan yang melonjak lebih 100 peratus itu, Bursa turut mengumumkan dividen sebanyak 0.26 sen seunit dan dividen istimewa sebanyak 0.08 sen seunit bagi pemegang saham Bursa (1818).

Berdasarkan kepada pengumuman itu dan bayaran Zakat Perniagaan oleh Bursa, pemegang saham Bursa tidak perlu membayar Zakat ke atas dividen yang diterima kerana Zakat telah pun dibayar.

Boleh rujuk di pautan berikut: https://www.bursamalaysia.com/reference/faqs/islamic_market/faqs_on_zakat_on_shares

Selain daripada itu , Bursa memaklumkan bahawa pembayaran Zakat Perniagaan ini adalah tepat pada masanya memandangkan saham Bursa (1818) baru disenaraikan sebagai saham patuh Shariah oleh Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti dan dimasukkan ke dalam senarai sekuriti patuh Shariah pada bulan Mei 2019.

Bursa juga telah melakar sejarah apabila melancarkan Bursa Malaysia-i yang merupakan platform pelaburan patuh Shariah pertama di dunia pada tahun 2016. Sehingga hari ini, terdapat 16 broker patuh Shariah yang berdaftar iaitu:

 1. Affin Hwang Investment Bank Berhad (window)
 2. Alliance Investment Bank Berhad (window)
 3. AmInvestment Bank Berhad (window)
 4. BIMB Securities Sdn Bhd (full-fledged)
 5. CGS-CIMB Securities Sdn Bhd (window)
 6. Hong Leong Investment Bank (window)
 7. Inter-Pacific Securities Sdn Bhd (window)
 8. Kenanga Investment Bank Berhad (window)
 9. Malacca Securities Sdn Bhd (window)
 10. Maybank Investment Bank Berhad (window)
 11. MIDF Amanah Investment Bank Berhad (window)
 12. Public Investment Bank Berhad (window)
 13. RHB Investment Bank Berhad (window)
 14. TA Securities Holdings Berhad (window)
 15. UOB Kay Hian Securities Sdn Bhd (window)
 16. KAF Equities Sdn Bhd (window)

Broker yang menawarkan perkhidmatan “Islamic Window” merupakan sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Konvensional yang menjalankan aktiviti pelaburan patuh Syariah manakala broker “Full-fledged” adalah sebahagian daripada entiti Institusi Kewangan Islam yang menawarkan perkhidmatan patuh Syariah sepenuhnya.

Sebagai pelabur Muslim, pastikan akaun pelaburan (Trading Account) kita dibuka di mana-mana daripada 16 senarai syarikat tadi bagi menjamin kelangsungan pelaburan yang patuh Shariah.

Semoga langkah ini menjadi panduan dan contoh kepada syarikat-syarikat yang disenaraikan di Pasaran Modal Bursa Malaysia dan yang tidak disenaraikan untuk membayar Zakat Perniagaan masing-masing.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

1,000 Akaun CDS Percuma Dengan Tuan Izrul, Remisier Malacca Securities (M Plus)

This image has an empty alt attribute; its file name is Izrul-Zainal-Abidin1-700x933.jpg

Tuan Izrul berpengalaman luas dalam pelaburan saham sebagai seorang remisier dan pernah memenangi Anugerah Bursa Malaysia Top Remisier pada tahun 2018. Beliau juga merupakan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputra (PRIBUMI).

Beliau juga pernah menjadi seorang speaker Antarabangsa apabila berucap di Persidangan IFTA tahun 2018. Tuan Izrul juga pernah menjadi hos rancangan Nadi Ekuiti di Bernama News Channel.

Dan khusus untuk pembaca setia Majalah Labur, Tuan Izrul berbesar hati untuk menawarkan 1,000 akaun CDS percuma dengan Malacca Securities atau lebih dikenali sebagai M Plus.

Dapat juga berjimat RM10 dan bernaung di bawah seorang remisier yang hebat dan berpengalaman. M Plus pula merupakan broker yang menawarkan di antara brokerage fee yang terendah di dalam pasaran, memang tak rugi sekiranya anda buka dengan beliau.

Dapatkan CDS percuma anda dengan Tuan Izrul hari ini, cuma ikut langkah-langkah di sini -> https://www.majalahlabur.com/1000CDSPercuma

Secara ringkasnya:

1. Untuk pendaftaran, gunakan link: https://registration.mplusonline.com/?ref-id=R398

2) Semasa mendaftar, masukkan:
DR Code: R398
Reference Code: WM-REMREF-DON

Anda perlu membayar RM10 terlebih dahulu. Apabila akaun dah siap, hubungi Tuan Izrul di 012-9200931 untuk mendapatkan refund tersebut.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!