Apa Itu Penyatuan Saham Atau Share Consolidation?

Pernah tak anda melihat harga saham pegangan anda tiba-tiba meningkat melampau tinggi tetapi unit saham anda juga berkurang? Jangan terlalu ghairah, kerana itu sebenarnya adalah satu tindakan korporat syarikat yang dinamakan sebagai penyatuan saham. Nilai saham anda sebenarnya tidak berubah.

Berlawanan dengan pecahan saham, tindakan korporat ini seumpama anda mempunyai 2 keping RM50, tetapi syarikat mahu menukarnya menjadi 1 keping RM100. Nilainya tetap sama iaitu RM100.

Penyatuan saham merupakan satu tindakan korporat yang menyatukan sejumlah unit saham menjadi unit saham yang lebih kecil. Proses ini melibatkan syarikat mengurangkan jumlah saham keseluruhannya di dalam pasaran yang selalunya memberi bayangan bahawa syarikat dalam keadaan bermasalah. Tindakan korporat ini dilaksanakan dengan membahagikan unit saham milik pelabur dengan nisbah penyatuan saham tersebut.

Tindakan korporat ini tidak mempengaruhi nilai syarikat tetapi selalunya dilaksanakan akibat syarikat mengalami penurunan harga saham yang besar.

Sebagai contoh, kita ambil tindakan korporat yang dilaksanakan oleh syarikat Vortex Consolidation Berhad (VC) di mana mereka mempunyai 600 juta unit jumlah saham keseluruhan yang didagangkan pada harga RM0.08. Oleh kerana harga saham mereka terlalu rendah, mereka ingin membuatkan harga meningkat tinggi dengan menyatukan setiap 2-unit saham kepada 1-unit saham.

Sekiranya anda memiliki 100,000-unit saham VC sebelum tindakan korporat dilaksanakan, anda akan memiliki (100,000/2) 50,000-unit saham VC pada harga (RM0.08 * 2) RM0.16 selepas ia dilaksanakan. Jadi nilai pelaburan anda dan modal pasaran syarikat juga tidak berubah.

Secara ringkasnya, tindakan korporat ini menyatukan sejumlah saham menjadi lebih kecil pada harga lebih tinggi. Ianya tidak mengubah nilai syarikat. Pelabur juga tidak menganggap ia sebagai satu tindakan yang positif kerana ianya dilaksanakan akibat harga saham telah jatuh teruk dan syarikat ingin membuatkan harga naik tanpa meningkatkan sebarang nilai kepada perniagaan syarikat.

Jadi selepas ini, sekiranya anda melihat saham anda tiba-tiba meningkat melampau tinggi, semak kembali pengumuman yang telah dibuat oleh syarikat kepada Bursa Malaysia. Unit saham baru dalam pegangan anda akan dikemaskinikan selepas 3 hari bekerja (T+3) apabila ia dilaksanakan.

Bermula pada 29 April 2019, Bursa Malaysia akan menukarkan tempoh penyelesaian kontrak dari 3 hari (T+3) kepada 2 hari (T+2).

Mari sertai Kelas Radar Saham pada bulan April yang bertempat di Dataran Maybank pada 27 April 2019 dari pukul 8.30 pagi hingga 4.30 petang. Kelas saham khusus untuk pelabur baru pada harga berpatutan!

Hubungi saya segera di 016-4469288 atau lawati FB saya Azmi Mohd Amin Stockbroker.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Faktor Yang Menyebabkan India Gagal Dalam Pasaran Industri Semikonduktor Dunia

Industri semikonduktor merupakan industri yang sangat penting dalam kehidupan moden pada hari ini. Disebabkan kepentingan industri ini, kita boleh melihat nilai pasaran dalam industri ini berjumlah $559 billion pada masa ini. Antara negara yang penting dalam menghasilkan semikonduktor dunia ini adalah Amerika Syarikat, China, Jepun, Taiwan dan juga Korea Selatan.

Walaupun begitu, hanya Amerika Syarikat, Jepun, Taiwan dan Korea Selatan sahaja merupakan negara yang mampu menghasilkan semikoduktor berkualiti tinggi dalam peralatan elektronik yang diguna pakai seharian pada masa kini.

Sumber: Statista

Bagi China pula, negara itu merupakan pengguna semikondutor paling besar di dunia dan hanya mampu menghasilkan semikonduktor yang asas sahaja. Tetapi negara tersebut telah melaburkan sejumlah wang yang sangat besar dalam membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri yang mana bakal mengugat pasaran yang dipegang oleh pemain industri ini terutamanya negara barat.

Selain China, India juga merupakan salah satu negara yang pernah cuba untuk menjadi pemain dalam industri semikonduktor dalam pasaran dunia. Tetapi setelah hampir tiga dekad mencuburi bidang ini, negara tersebut dilihat gagal dalam menghasilkan semikonduktor yang dapat bersaing di peringkat pasaran antarabangsa.

Perkembangan era semikonduktor ini bermula pada awal era 1960-an di Silicon Valley. Pada ketika itu, Syarikat Fairchild Semiconductor merupakan sebuah syarikat yang pertama menghasilkan cip secara komersial. Pada era tersebut mereka berlumba-lumba untuk membuka kilang semikonduktor di kawasan luar negara di mana negara Asia menjadi destinasi mereka. Pada ketika itu juga, syarikat semikonduktor di Amerika Syarikat melihat Asia sebagai destinasi yang baru kerana kebanyakan negara Asia baru sahaja merdeka dari penjajahan barat dan polisi mereka adalah mempelawa pelabur dari negara luar untuk memajukan negara mereka.

India dilihat salah satu negara yang mengamalkan dasar demokrasi di Asia tetapi melihat kepada keadaan politik dan karenah birokrasi yang tidak stabil, syarikat semikonduktor Amerika Syarikat tidak berani untuk melabur di India dan memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan mereka. India kemudian membangunakan industri semikonduktor mereka sendiri pada era 1980-an, pada ketika itu negara berada pada landasan yang betul bersaing dalam industri tersebut.

India telah menubuhkan pusat penyelidikan yang digelar sebagai SCL. Pada era tersebut, India bersaing bersama dengan Taiwan, Korea Selatan dan Jepun dalam membangunkan industri semikonduktor mereka. Negara yang baru sahaja membangunkan industri semikonduktor mereka pada ketika itu berada dalam fasa tidak jauh ketingalan dengan pelopor industri ini iaitu Amerika Syarikat. Pada ketika itu, kebanyakan mereka hanya ketinggalan sebanyak dua generasi dalam menghasilkan cip prosesor mereka sendiri.

Setelah tiga dekad, kini India telah dilihat ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam industri ini. Taiwan dan Korea Selatan dilihat dapat bersiang hebat dalam menghsilkan cip untuk pasaran antarabangsa malah syarikat Taiwan, TSMC secara rasmi mampu mengatasi Intel dalam menghasilkan cip yang bersaing 5 nanometer yang mana pada ketika ini Intel tersepit dalam menghasilkan mikrocip bersaiz 14 nanometer.

Sumber: TF Post

Terdapat beberapa faktor mengapa India gagal membangunkan industri semikonduktor mereka sendiri. Jika dilihat tenaga kerja, mereka mampu untuk menghasilkan teknologi semikonduktor sekurang-kurang dapat bersaing dengan Jepun atau Korea Selatan tetapi mereka dilihat telah gagal dalam perlumbaan tersebut.

Punca paling utama adalah rasuah dikalangan pegawai kerajaan India. Rasuah dalam pentadbiran kerajaan menyebabkan syarikat yang dimiliki oleh kerajaaan gagal menghasilkan apa yang sepatutnya dilakukan oleh syarikat semikonduktor. Selain itu juga, ramai pakar-pakar yang terlibat dalam semikonduktor ini  tidak berminat untuk bekerja di syarikat milik kerajaan disebabkan perkara tersebut.

Paling penting dalam menghasilkan semikonduktor adalah bekalan air bersih yang sangat banyak. Bekalan air bersih di India masih lagi menjadi perkara utama dan masalah domestik bagi negara tersebut. Industri ini memerlukan bekalan air bersih yang sangat banyak bagi menjalankan aktiviti pengahsilan cip yang berkualiti tinggi.

Syarikat milik kerjaan itu tidak berjaya menghasilkan semikonduktor dalam pasaran dan hanya mendapat kontrak dari kerajaan untuk terus beroperasi. Kerugian dicatatkan setiap tahun menyebabkan syarikat tersebut dilihat gagal dalam industri yang penting di India.

Pada tahun 2021, nilai industri yang berkaitan dengan semikonduktor di India adalah sebanyak $27billion dan pada ketika ini negara tersebut masih lagi mengimport bekalan semikonduktor dari negara luar. Jika era 1980-an industri semikonduktor di India hanya ketingalan dua generasi berbanding negara barat, kini mereka telah ketinggalan sebanyak 12 generasi dalam perlumbaan untuk menghasilkan cip bertaraf dunia. Kini negara itu ingin kembali sekali lagi dalam penghasilan cip untuk bersaing dengan pasaran dunia.

Baca juga:

Bila dah dapat rentak dalam dunia pelaburan saham ini, mesti kita bersemangat nak capai tujuan utama kita iaitu nak menggandakan duit pelaburan. Betul tak?

Kalau nak jadi pelabur dan pedagang yang bijak memilih saham berkualiti tinggi, mestilah kena pandai kuasai teknik Analisis Fundamental dan Analisis Teknikal

Pernah dengar formula CANSLIM? Ala…formula popular yang pelabur serata dunia gunapakai. Formula best ini dicipta oleh pelabur tersohor dunia iaitu William J. O’Neil.

Kami juga menggunakan formula yang sama semasa nak pilih saham. Tapi kena fahamkan dulu. Lepas tu insha-Allah senang. Dalam ebook CANSLIM ini kami detailkan lagi ceritanya -> http://thekapital.my/Ebook-CANSLIM