Apa Itu Penyatuan Saham Atau Share Consolidation?

Pernah tak anda melihat harga saham pegangan anda tiba-tiba meningkat melampau tinggi tetapi unit saham anda juga berkurang? Jangan terlalu ghairah, kerana itu sebenarnya adalah satu tindakan korporat syarikat yang dinamakan sebagai penyatuan saham. Nilai saham anda sebenarnya tidak berubah.

Berlawanan dengan pecahan saham, tindakan korporat ini seumpama anda mempunyai 2 keping RM50, tetapi syarikat mahu menukarnya menjadi 1 keping RM100. Nilainya tetap sama iaitu RM100.

Penyatuan saham merupakan satu tindakan korporat yang menyatukan sejumlah unit saham menjadi unit saham yang lebih kecil. Proses ini melibatkan syarikat mengurangkan jumlah saham keseluruhannya di dalam pasaran yang selalunya memberi bayangan bahawa syarikat dalam keadaan bermasalah. Tindakan korporat ini dilaksanakan dengan membahagikan unit saham milik pelabur dengan nisbah penyatuan saham tersebut.

Tindakan korporat ini tidak mempengaruhi nilai syarikat tetapi selalunya dilaksanakan akibat syarikat mengalami penurunan harga saham yang besar.

Sebagai contoh, kita ambil tindakan korporat yang dilaksanakan oleh syarikat Vortex Consolidation Berhad (VC) di mana mereka mempunyai 600 juta unit jumlah saham keseluruhan yang didagangkan pada harga RM0.08. Oleh kerana harga saham mereka terlalu rendah, mereka ingin membuatkan harga meningkat tinggi dengan menyatukan setiap 2-unit saham kepada 1-unit saham.

Sekiranya anda memiliki 100,000-unit saham VC sebelum tindakan korporat dilaksanakan, anda akan memiliki (100,000/2) 50,000-unit saham VC pada harga (RM0.08 * 2) RM0.16 selepas ia dilaksanakan. Jadi nilai pelaburan anda dan modal pasaran syarikat juga tidak berubah.

Secara ringkasnya, tindakan korporat ini menyatukan sejumlah saham menjadi lebih kecil pada harga lebih tinggi. Ianya tidak mengubah nilai syarikat. Pelabur juga tidak menganggap ia sebagai satu tindakan yang positif kerana ianya dilaksanakan akibat harga saham telah jatuh teruk dan syarikat ingin membuatkan harga naik tanpa meningkatkan sebarang nilai kepada perniagaan syarikat.

Jadi selepas ini, sekiranya anda melihat saham anda tiba-tiba meningkat melampau tinggi, semak kembali pengumuman yang telah dibuat oleh syarikat kepada Bursa Malaysia. Unit saham baru dalam pegangan anda akan dikemaskinikan selepas 3 hari bekerja (T+3) apabila ia dilaksanakan.

Bermula pada 29 April 2019, Bursa Malaysia akan menukarkan tempoh penyelesaian kontrak dari 3 hari (T+3) kepada 2 hari (T+2).

Mari sertai Kelas Radar Saham pada bulan April yang bertempat di Dataran Maybank pada 27 April 2019 dari pukul 8.30 pagi hingga 4.30 petang. Kelas saham khusus untuk pelabur baru pada harga berpatutan!

Hubungi saya segera di 016-4469288 atau lawati FB saya Azmi Mohd Amin Stockbroker.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

The Ting Hai Effect, Fenomena Luar Biasa Yang Menggemparkan Pasaran Saham Hong Kong

Terdapat satu peribahasa dalam etnik Zhuang di China yang berbunyi seperti ini ‘八月雷公唤,五谷掉一半。(Bet nyied duzbyaj hemq, haeux gwn saet it buenq)’ atau dalam bahasa Melayu bermaksud lebih kurang seperti ‘Guruh pada bulan Ogos, akan mengurangkan hasil tuaian di penghujung tahun’.

Kami akan berkongsi satu fenomena unik yang berlaku dalam pasaran saham Hong Kong, iaitu fenomena Ting Hai Effect. Ianya juga dikenali sebagai The Adam Cheng effect.

Fenomena ini telah memberi impak yang sukar dijelaskan kerana mampu menyebabkan kejatuhan mendadak pasaran saham setiap kali filem atau siri televisyen yang dibintangi oleh pelakon Hong Kong tersohor, Adam Cheng dilancarkan.

Fenomena yang luar biasa ini masih menjadi topik perbuatan yang popular di kalangan broker saham, walaupun impak Ting Hai effect bermula pada tahun 1992 selepas drama televisyen The Greed of Man disiarkan di Hong Kong.

Siri televisyen The Greed of Man pada awalnya ditayangkan di saluran TVB Hong Kong. Jalan cerita drama ini berlatarbelakangkan pasaran saham Hong Kong.

Watak utama dalam drama siri ini menampilkan plot perjalanan hidup yang sangat dramatik, dengan tujuan mengaut kekayaan yang tidak terhingga melalui perdagangan saham.

Ting Hai (watak utama yang dilakonkan oleh Adam Cheng) watak antagonis mengaut kekayaan yang tidak terhingga bersama empat orang anaknya dengan membuat short selling terhadap pasaran saham ketika Bear Market sedang berlaku.

Dalam drama tersebut, orang ramai yang terlibat dengan dunia saham telah merana dan muflis akibat pasaran saham yang mengalami fasa penurunan. Namun bukan bagi keluarga Ting Hai, mereka meneruskan kekayaan demi kekayaan dalam dunia saham.

Sehinggalah muncul watak protagonis Fong Chin-bok (Sean Lau).

Apabila Ting Hai mati, empayar kekayaan keluarga beliau musnah kerana gagal diteruskan oleh empat orang anaknya.

Kredit Gambar: SCMP

Pada mulanya, The Ting Hai effect berlaku setiap kali The Greed of Man atau sekuelnya ditayangkan oleh stesen TV Hong-Kong. Kita dapat perhatikan bahawa fenomena tersebut juga berterusan setiap kali filem baru atau siri televisyen yang dibintangi oleh Adam Cheng dilancarkan.

Namun begitu, terdapat juga fenomena The Ting Hai effect tidak berlaku. Pada bulan April 2006, terdapat kenaikan mendadak dalam indeks Hang Seng sebanyak 258 mata.

Indeks Hang Seng juga meningkat sepanjang kitaran tayangan siri berikut iaitu Chor Lau-heung (1995), The Driving Power (2003), dan The Conqueror’s Story (2004).

The Ting Hai effect merupakan satu-satunya fenomena luar biasa berkaitan filem yang menggemparkan dunia saham seluruh dunia, maka Adam Cheng telah menjadi perhatian dan tumpuan media.

Adam Cheng juga pernah menyuarakan rasa sedih dan tidak percaya beliau, kerana disifatkan sebagai punca kepada fenomena luar biasa ini. Ada juga pihak yang mengatakan The Ting Hai effect hanyalah kebetulan semata-mata.

Antara yang lantang menyuarakan pendapat tersebut adalah Bank Perancis Crédit Lyonnais, yang telah menulis laporan mengenai fenomena tersebut sebagai tidak munasabah.

Sedikit fakta menarik, tahukah anda kaitan luar biasa Adam Cheng dengan pasaran saham Hong Kong bukanlah berlaku pertama kali selepas drama bersiri The Greed of Man disiarkan?

Pada tahun 1973, ketika beliau membintangi drama bersiri yang diadaptasikan melalui novel karya Chiung Yao, Romance In The Rain telah menyaksikan pasaran saham Hong Kong kucar-kacir apabila jatuh dengan dahsyat sekali.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!