Kenali 2 Gergasi Penghuni Dompet Anda, Visa dan Mastercard

Ketika ini pasaran saham tempatan nampaknya sedang koyak dan belum ada tanda-tanda pemulihan yang jelas. Mungkin ini adalah masa yang baik untuk kita cuba intai-intai pasaran luar negara. Untuk permulaan, apa kata kita tengok sesuata yang dekat dengan kita.

Sama ada sedar atau tak, ada 2 gergasi antarabangsa yang sejak sekian lama telah menghuni dompet-dompet kita secara berleluasa. Cuba jenguk sekejap dalam dompet masing-masing.

Pasti akan terlihat salah satu atau mungkin kedua-dua gergasi tersebut yang namanya Visa dan Mastercard.

Tahukah anda, kedua-duanya menguasai lebih 85% pasaran rangkaian transaksi kad antarabangsa?

Ye tuan-tuan, lebih 85% pegangan pasaran seluruh dunia! Satu situasi duopoli yang pastinya sukar dipecahkan dan dilihat sukar digugat untuk bertahun-tahun atau berpuluh tahun yang akan datang.

Ada analisa yang mengatakan terdapat satu lagi pemain yang setara bernama UnionPay, namun penguasaan UnionPay majoritinya hanya di China, jadi kita kuarantin dulu daripada konteks artikel ini.

Berbalik kepada Visa dan Mastercard, lihat sahaja prestasi saham kedua-duanya yang didagangkan di New York Stock Exchange (NYSE). ‘Home Run Stock’ bak kata otai pelaburan saham.

Sumber: Google

Menariknya, kedua-dua saham ini juga mendapat pengesahan patuh shariah. Di antara sumber yang boleh dan mudah digunakan untuk membuat semakan, adalah dengan menggunakan aplikasi Islamicly seperti tangkap layar berikut:

Mungkin agak pelik jika difikirkan, bagaimana syarikat yang sinonim dengan servis perbankan dan kewangan boleh menepati penanda aras patuh shariah.

Sedangkan di negara kita yang dikenali sebagai hab kewangan Islam pun hanya 3 saham syarikat senaraian awam dalam sektor kewangan yang berstatus patuh shariah, inikan pula syarikat dari Amerika Syarikat?

Jawapan ringkasnya, Visa dan Mastercard bukan bank atau institusi kewangan. Ia adalah penyedia teknologi pemprosesan transaksi berasaskan kad.

Perniagaan terasnya tidak melibatkan unsur riba’ dengan pendapatan utama daripada yuran servis yang dikenakan kepada institusi kewangan yang menggunakan teknologi dan rangkaian disediakan. Penerangan lanjut ada di aplikasi Islamicly:

Ketika ini, daripada ratusan bank dan institusi kewangan yang ada di seluruh dunia, lebih 4.3 bilion kad kredit, debit mahupun prabayar yang dikeluarkan mempunyai cop dari 2 syarikat sahaja.

2 entiti ini juga secara agregat memproses lebih daripada $11 trilion USD nilai transaksi tahunan. Sebahagian besarnya melibatkan transaksi antarabangsa dan rentas sempadan yang dijangka akan terus meningkat seiring dengan arus globalisasi.

Ketika bank dan institusi kewangan sentiasa perlu berdepan dengan cabaran ekonomi, di sebalik tabir, Visa dan Mastercard ibarat air dan eletrik. Ia mampu kekal relevan dalam apa jua situasi semasa.

Menarik kan? Ini baru deskripsi ringkas mengenai 2 syarikat senaraian awam di luar sana. Banyak lagi saham-saham global yang hebat-hebat dan patuh shariah yang menarik untuk dikaji.

Saham luar negara mahal sangat? Ok tak apa. Kita balik ke Bursa Malaysia sekejap. Kaji syarikat-syarikat yang berada dalam ‘supply chain’ nama-nama besar antarabangsa. Contohnya, kita ada pengilang komponen untuk syarikat Apple, pengeluar terbesar sarung tangan getah dunia yang mengalami permintaan tinggi akibat daripada virus Covid-19 yang melanda, dan sebagainya.

Atau ambil pengajaran daripada Visa dan Mastercard. Sebagai contoh, bagi trend e-wallet yang sedang pesat meningkat, umum tahu pengendali e-wallet ketika ini beroperasi dalam fasa awal dengan menanggung rugi.

Tapi di sebalik tabir, sebenarnya ada entiti yang berfungsi ibarat ‘air dan eletrik’. Cuba kaji dan kenal pasti, mana tahu kita dapat ketemu Visa atau Mastercard versi tempatan!

Penulis adalah seorang penganalisis di sebuah firma pengurusan asset dan dana di Malaysia. Ini adalah pendapat peribadi penulis untuk tujuan pembelajaran dan tidak mewakili mana-mana organisasi. Ia bukan saranan untuk mengambil posisi dalam mana-mana sekuriti yang disebut.

Betul Ke Patuh Syariah?

Sumber: Aplikasi Islamicly

Betul tak betul, setakat Februari 2020 ianya telah dapat ‘endorsement’ daripada Islamicly. Secara spesifik oleh Dr. Muhammad Ali El-Gari yang merupakan salah seorang daripada ahli panel syariah mereka.

Siapakah beliau?

Sumber: Amanie Advisors

Beliau merupakan Pengerusi majlis penasihat syariah bagi Amanie Advisors.

Kalau tak kenal siapa di sebalik Amanie Advisors ni, ianya merupakan sebuah firma penasihat Syariah terkemuka di dunia milik Datuk Dr. Mohd Daud, yang merupakan Pengasas dan Pengerusi Kumpulan bagi Amanie Advisors.

Datuk Dr. Daud ni memang bukan calang-calang orang, beliau juga merupakan Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia dan banyak lagi. Beliau juga merupakan Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)

This image has an empty alt attribute; its file name is ahli-mps-700x650.jpg
Sumber: Suruhanjaya Sekuriti
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.