Bill Ackman Beri Pulangan Sebanyak 58.1% Kepada Pemegang Saham Syarikatnya

Cuba bayangkan kita labur RM1,000 ke dalam sebuah intitusi pelaburan dan dalam masa setahun ianya telah menjdi RM1,580. Dan yang paling penting, pelaburan tersebut adalah sah di sisi undang–undang, menarik bukan?

Ya, benda itu tidak mustahil tetapi jarang sangat berlaku di dalam dunia pelaburan saham. Namun ianya tetap berlaku apabila Bill Ackman telah memberikan pulangan yang lumayan kepada pemegang saham syarikatnya. Beliau telah mengisytiharkan pulangan sebanyak 58.1% pada tahun lepas melalui syarikat hedge fundnya yang bernama Pershing Square Capital Management.

Bill Ackman merupakan pengurus hedge fund tersebut yang diasaskan beliau pada tahun 2004 dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang pelaburan saham sebelum menubuhkan syarikat ini.

Beliau telah berjaya mengalahkan kebanyakan hedge fund di Amerika Syarikat termasuk hedge fund yang terkenal di dunia yang mempunyai aset pengurusan yang terbesar, iaitu Ray Dalio. Kebanyakan  industri hedge fund pada tahun lepas mempunyai pulangan yang kurang memberangsangkan termasuklah Ray Dalio sendiri.

Buat masa ini, dana hedge fund dianggarkan bernilai $3 trilion daripada segi pengurusan aset.

Sebelum dapat mengecapi hasil pulangan yang sangat luar biasa pada tahun lepas, Bill Ackman sebenarnya telah mengalami zaman suram dan kegagalan sejak 5 tahun kebelakangan ini. Syarikatnya itu telah mengalami kerugian yang sangat besar jika dibandingkan dengan market capitalization syarikatnya sebanyak $20 billion di zaman kemuncak syarikat tersebut.

Kesilapan Bill yang memiliki saham Syarikat Vealant menyebabkan beliau kehilangan sebanyak $4 bilion

Kesilapan yang berlaku pada tahun 2015 telah menjadikan dirinya lebih berhati-hati dalam dunia pelaburan. Dalam peristiwa tersebut, Bill telah tersilap percaturan dengan membeli saham sebuah syarikat farmasi dengan harga yang sangat tinggi.

Beliau telah membeli saham Syarikat Valeant Pharmaceuticals yang mana saham syarikat itu telah susut nilai sebanyak 96% daripada nilai harga asal pada tahun 2017, ketika syarikat itu berada di puncak pada tahun 2015.

Dengan penurunan nilai hampir yang mendadak hanya dalam masa dua tahun sahaja, beliau telah menjual saham syarikat tersebut pada harga $11 seunit berbanding harga yang dibelinya iaitu $257 seunit.

Dengan kesilapan tersebut, Bill telah mengakibatkan syarikatnya mengalami kerugian sebanyak $ 4 billion.

Kesilapan Bill yang memiliki saham Syarikat Vealant menyebabkan beliau kehilangan sebanyak $4 bilion

Selain daripada itu, Bill juga telah turut mengalami kerugian yang tinggi dalam pembelian Syarikat Herballife yang mana mengamalkan model perniagaan multi-level marketing.

Beliau mengalami kerugian sebanyak $1 bilion sepanjang 5 tahun memegang saham syarikat tersebut dan juga perang mulut di antara dirinya dengan salah seorang pelabur lagenda iaitu Carl Icahn berlaku, akibat persaingan saham syarikat tersebut yang mana menyaksikan Carl Icahn telah mendapat keuntungan sebanyak $1 bilion dari peristiwa tersebut.

Seterusnya, Bill juga turut mengalami kerugian yang berterusan akibat daripada memiiliki saham syarikat makanan Chipotle Mexican Grill yang mana syarikatnya memiliki pegangan sebanyak 10.3%.

Kesan daripada peristiwa tersebut, Pershing Square Capital Management telah mengalami kerugian yang sangat besar.

Pada tahun 2015, syarikatnya telah mencatat kerugian sebanyak 20.5% manakala pada tahun 2016, syarikat itu telah kerugian sebanyak 13.5%. Seterusnya pada tahun 2017, syarikatnya telah kerugian sebanyak 4% pula.

Dengan jumlah keseluruhan kerugian yang dialami oleh hedge fund kendalian Bill, jumlah asset yang dimiliki oleh hedge fund tersebut adalah sebanyak $8.2 bilion pada tahun 2018.

Beliau akhirnya bangkit dengan bergaya pada tahun lepas. Ini adalah disebabkan oleh syarikatnya yang membeli saham Berkshire Hathaway Class B. Beliau yang membuat pertaruhan (bukan pertaruhan tanpa ilmu ya!) dengan membeli saham tersebut telah berjaya memberi pulangan yang sangat luar biasa untuk syarikatnya. Kalau nak tahu, beliau menjadikan Warren Buffett sebagai mentor saham pelaburannya.

Beliau telah membeli saham tersebut setelah membaca laporan tahunan yang dikeluarkan Warren Buffett pada tahun 1969. Di dalamnya, Warren menyatakan adalah sukar untuk melakukan pelaburan dalam masa yang singkat dan memberi pulangan yang berganda.

Bill yang terkesan dengan laporan tersebut dan telah menukar teknik pelaburan ke arah value investing. Beliau telah membeli saham bernilai $686 juta Berkshire Hathaway Class B.

Beliau mengaku telah membuat banyak kesilapan dalam pelaburan sebelum ini dan telah menukar gaya pelaburan sama seperti Warren Buffet dengan melabur ke dalam industri yang beliau benar-benar faham.

Selain menukar strategi pelaburanya, Bill juga menyatakan perkahwinan dengan isterinya sekarang juga memberi impak yang positif kepada dirinya dan menyumbang kepada kejayaannya tahun lepas.

Kita boleh mengambil pengajaran bahawa pasaran saham ini merupakan pasaran yang berisiko dan kena amat berhati-hati di dalam membuat pilihan tempat untuk melabur. Kita juga perlu tanam di dalam fikiran yang kita pasti akan berjaya jika kita tidak berputus asa.

Sumber Rujukan: Yahoo! Finance

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!