Bill Ackman Beri Pulangan Sebanyak 58.1% Kepada Pemegang Saham Syarikatnya

Cuba bayangkan kita labur RM1,000 ke dalam sebuah intitusi pelaburan dan dalam masa setahun ianya telah menjdi RM1,580. Dan yang paling penting, pelaburan tersebut adalah sah di sisi undang–undang, menarik bukan?

Ya, benda itu tidak mustahil tetapi jarang sangat berlaku di dalam dunia pelaburan saham. Namun ianya tetap berlaku apabila Bill Ackman telah memberikan pulangan yang lumayan kepada pemegang saham syarikatnya. Beliau telah mengisytiharkan pulangan sebanyak 58.1% pada tahun lepas melalui syarikat hedge fundnya yang bernama Pershing Square Capital Management.

Bill Ackman merupakan pengurus hedge fund tersebut yang diasaskan beliau pada tahun 2004 dan mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang pelaburan saham sebelum menubuhkan syarikat ini.

Beliau telah berjaya mengalahkan kebanyakan hedge fund di Amerika Syarikat termasuk hedge fund yang terkenal di dunia yang mempunyai aset pengurusan yang terbesar, iaitu Ray Dalio. Kebanyakan  industri hedge fund pada tahun lepas mempunyai pulangan yang kurang memberangsangkan termasuklah Ray Dalio sendiri.

Buat masa ini, dana hedge fund dianggarkan bernilai $3 trilion daripada segi pengurusan aset.

Sebelum dapat mengecapi hasil pulangan yang sangat luar biasa pada tahun lepas, Bill Ackman sebenarnya telah mengalami zaman suram dan kegagalan sejak 5 tahun kebelakangan ini. Syarikatnya itu telah mengalami kerugian yang sangat besar jika dibandingkan dengan market capitalization syarikatnya sebanyak $20 billion di zaman kemuncak syarikat tersebut.

Kesilapan Bill yang memiliki saham Syarikat Vealant menyebabkan beliau kehilangan sebanyak $4 bilion

Kesilapan yang berlaku pada tahun 2015 telah menjadikan dirinya lebih berhati-hati dalam dunia pelaburan. Dalam peristiwa tersebut, Bill telah tersilap percaturan dengan membeli saham sebuah syarikat farmasi dengan harga yang sangat tinggi.

Beliau telah membeli saham Syarikat Valeant Pharmaceuticals yang mana saham syarikat itu telah susut nilai sebanyak 96% daripada nilai harga asal pada tahun 2017, ketika syarikat itu berada di puncak pada tahun 2015.

Dengan penurunan nilai hampir yang mendadak hanya dalam masa dua tahun sahaja, beliau telah menjual saham syarikat tersebut pada harga $11 seunit berbanding harga yang dibelinya iaitu $257 seunit.

Dengan kesilapan tersebut, Bill telah mengakibatkan syarikatnya mengalami kerugian sebanyak $ 4 billion.

Kesilapan Bill yang memiliki saham Syarikat Vealant menyebabkan beliau kehilangan sebanyak $4 bilion

Selain daripada itu, Bill juga telah turut mengalami kerugian yang tinggi dalam pembelian Syarikat Herballife yang mana mengamalkan model perniagaan multi-level marketing.

Beliau mengalami kerugian sebanyak $1 bilion sepanjang 5 tahun memegang saham syarikat tersebut dan juga perang mulut di antara dirinya dengan salah seorang pelabur lagenda iaitu Carl Icahn berlaku, akibat persaingan saham syarikat tersebut yang mana menyaksikan Carl Icahn telah mendapat keuntungan sebanyak $1 bilion dari peristiwa tersebut.

Seterusnya, Bill juga turut mengalami kerugian yang berterusan akibat daripada memiiliki saham syarikat makanan Chipotle Mexican Grill yang mana syarikatnya memiliki pegangan sebanyak 10.3%.

Kesan daripada peristiwa tersebut, Pershing Square Capital Management telah mengalami kerugian yang sangat besar.

Pada tahun 2015, syarikatnya telah mencatat kerugian sebanyak 20.5% manakala pada tahun 2016, syarikat itu telah kerugian sebanyak 13.5%. Seterusnya pada tahun 2017, syarikatnya telah kerugian sebanyak 4% pula.

Dengan jumlah keseluruhan kerugian yang dialami oleh hedge fund kendalian Bill, jumlah asset yang dimiliki oleh hedge fund tersebut adalah sebanyak $8.2 bilion pada tahun 2018.

Beliau akhirnya bangkit dengan bergaya pada tahun lepas. Ini adalah disebabkan oleh syarikatnya yang membeli saham Berkshire Hathaway Class B. Beliau yang membuat pertaruhan (bukan pertaruhan tanpa ilmu ya!) dengan membeli saham tersebut telah berjaya memberi pulangan yang sangat luar biasa untuk syarikatnya. Kalau nak tahu, beliau menjadikan Warren Buffett sebagai mentor saham pelaburannya.

Beliau telah membeli saham tersebut setelah membaca laporan tahunan yang dikeluarkan Warren Buffett pada tahun 1969. Di dalamnya, Warren menyatakan adalah sukar untuk melakukan pelaburan dalam masa yang singkat dan memberi pulangan yang berganda.

Bill yang terkesan dengan laporan tersebut dan telah menukar teknik pelaburan ke arah value investing. Beliau telah membeli saham bernilai $686 juta Berkshire Hathaway Class B.

Beliau mengaku telah membuat banyak kesilapan dalam pelaburan sebelum ini dan telah menukar gaya pelaburan sama seperti Warren Buffet dengan melabur ke dalam industri yang beliau benar-benar faham.

Selain menukar strategi pelaburanya, Bill juga menyatakan perkahwinan dengan isterinya sekarang juga memberi impak yang positif kepada dirinya dan menyumbang kepada kejayaannya tahun lepas.

Kita boleh mengambil pengajaran bahawa pasaran saham ini merupakan pasaran yang berisiko dan kena amat berhati-hati di dalam membuat pilihan tempat untuk melabur. Kita juga perlu tanam di dalam fikiran yang kita pasti akan berjaya jika kita tidak berputus asa.

Sumber Rujukan: Yahoo! Finance

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur