Bursa Malaysia Raikan Broker Terbaik Pada Majlis Bursa Excellence Awards 2018

Majlis Bursa Excellence Awards 2018 berakhir dengan gilang-gemilang apabila 44 penerima anugerah telah disampaikan pada majlis penyampaian hadiah yang diadakan di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur.

Bertemakan “Outthinking, Outlasting, Outstanding”, Bursa Malaysia Berhad meraikan broker-broker terbaik dan pengantara pasaran yang telah bertungkus-lumur dalam menyumbang kepada pertumbuhan pasaran modal Malaysia.

Senarai penuh pemenang adalah seperti berikut:

NAMA ANUGERAH

KEDUDUKAN

PEMENANG

2018 BEST OVERALL EQUITIES PARTICIPATING ORGANISATION

 

CHAMPION

AFFIN HWANG INVESTMENT BANK BERHAD

1ST RUNNER UP

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD

2ND RUNNER UP

CIMB INVESTMENT BANK BERHAD
2018 BEST OVERALL DERIVATIVES TRADING PARTICIPANT

CHAMPION

PHILLIP FUTURES SDN BHD

1ST RUNNER UP

KENANGA FUTURES SDN BHD

2ND RUNNER UP

CIMB FUTURES SDN BHD
2018 BEST OVERALL BURSA MALAYSIA-PARTICIPATING ORGANISATION

 

CHAMPION

MALACCA SECURITIES SDN BHD

1ST RUNNER UP

BIMB SECURITIES SDN BHD

2ND RUNNER UP

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD
2018 BEST RETAIL EQUITIES PARTICIPATING ORGANISATION

(Investment Bank)

CHAMPION

CIMB INVESTMENT BANK BERHAD

1ST RUNNER UP

RHB INVESTMENT BANK BERHAD

2ND RUNNER UP

KENANGA INVESTMENT BANK BERHAD
2018 BEST RETAIL EQUITIES PARTICIPATING ORGANISATION

(Non-Investment Bank)

CHAMPION

MALACCA SECURITIES SDN BHD

1ST RUNNER UP

UOB KAY HIAN SECURITIES (M) SDN BHD

2ND RUNNER UP

TA SECURITIES HOLDINGS BERHAD
2018 BEST INSTITUTIONAL EQUITIES PARTICIPATING ORGANISATION

(Investment Bank)

CHAMPION

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD

1ST RUNNER UP

CIMB INVESTMENT BANK BERHAD

2ND RUNNER UP

KENANGA INVESTMENT BANK BERHAD
2018 BEST INSTITUTIONAL EQUITIES PARTICIPATING ORGANISATION

(Non-Investment Bank)

 

 

 

CHAMPION

KAF-SEAGROATT & CAMPBELL SECURITIES SDN BHD

1ST RUNNER UP

TA SECURITIES HOLDINGS BERHAD

2ND RUNNER UP

UOB KAY HIAN SECURITIES (M) SDN BHD
2018 BEST INSTITUTIONAL EQUITIES FOREIGN PARTICIPATING ORGANISATION

CHAMPION

UBS SECURITIES MALAYSIA SDN BHD

1ST RUNNER UP

CREDIT SUISSE SECURITIES (MALAYSIA) SDN BHD

2ND RUNNER UP

MACQUARIE CAPITAL SECURITIES (MALAYSIA) SDN BHD
2018 BEST ONLINE RETAIL PARTICIPATING ORGANISATION

CHAMPION

CIMB INVESTMENT BANK BERHAD
2018 BEST ONLINE INSTITUTIONAL PARTICIPATING ORGANISATION

CHAMPION

UBS SECURITIES MALAYSIA SDN BHD
2018 BEST STRUCTURED WARRANT ISSUER

CHAMPION

MACQUARIE CAPITAL SECURITIES (MALAYSIA) SDN BHD
2018 BEST REMISIER

 

CHAMPION

MARGARET HENG SIANG YING

1ST RUNNER UP

GRACE OOI YU LIN

2ND RUNNER UP

NEOH JIA JIA
2018 BEST PROPRIETARY DAY TRADER

CHAMPION

LAI TEEN POH

1ST RUNNER UP

PARAN JOETHY A/L R KANDASAMY

2ND RUNNER UP

GOH KWONG GIAP
2018 BEST RETAIL DERIVATIVES TRADING PARTICIPANT

 

CHAMPION

RHB INVESTMENT BANK BERHAD

1ST RUNNER UP

PHILLIP FUTURES SDN BHD

2ND RUNNER UP

MAYBANK INVESTMENT BANK BERHAD
2018 BEST INSTITUTIONAL DERIVATIVES TRADING PARTICIPANT

CHAMPION

KENANGA FUTURES SDN BHD

1ST RUNNER UP

PHILLIP FUTURES SDN BHD

2ND RUNNER UP

TA FUTURES SDN BHD
2018 BEST TRADING PARTICIPANT COMMODITY DERIVATIVES 

CHAMPION

PHILLIP FUTURES SDN BHD
2018 BEST TRADING PARTICIPANT EQUITY & FINANCIAL DERIVATIVES

CHAMPION

KENANGA FUTURES SDN BHD
2018 BEST LOCAL PARTICIPANT

 

CHAMPION

LOO CHEONG HIN

1ST RUNNER UP

ENG BOON KIAN

2ND RUNNER UP

CHAI KIM CHEN

Sumber: Bursa Malaysia

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur